Ekim 29, 2024
Kedi Aşı Takvimi
Kediler memeli hayvanlardır, yavruları da sütten kesilene kadar veya kendi başlarına yemek yiyebilene kadar emzirirler. Kedi annenin doğum sonrası ürettiği süt benzeri salgı olan kolostrum, antikor ve besin gibi 50’den fazla bileşik içerir. Peki ya sonra?
Yeni doğan her yavru hayatta karşılaşabileceği hastalıklara karşı savunmasız doğar. Bu yüzden çeşitli aşılar ve önlemlerle bu hastalıklara karşı bağışıklık kazanmak amaçlanır. Kediler de bu aşılara ihtiyaç duymaktadır. Evcil hayvan sahiplerinin genel olarak dikkat ettiği noktalardan biri de kedi aşı takvimi olmaktadır. Hangi aşının ne zaman ve ne sıklıkla yapılacağını bu takvim gösterir, hatta bir çeşit aşı karnesi gibi düşünülebilir.
Aşılar Hakkında Bilgi Almak için Bizi Arayın:
Telefon: 0532 643 38 16 (Tıkla Ara)
WhatsApp Telefonu: 0532 643 38 16 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
Adres: Cevizli, 30 Ağustos Cd. No: 9 D:11AE, 34865 Maltepe/İstanbul
E-mail: info@papyonveteriner.com
Kedilere Neden Aşı Yapılmalıdır?
Kedilere aşı yapılması ve bunun bir takvimle kontrol altında tutulması hem kedinin sağlığı hem de hayvan hastalıklarından bazılarının insanlara da bulaşabilmesi riskinden dolayı insan sağlığı için de önemlidir.
Örneğin kuduz; son derece tehlikeli bu hastalıktan korunmak için kuduz aşısı yapılmalıdır ki bu da zorunlu aşılardandır. Kediler sosyal canlılar olduğu için diğer kedilerden hastalık kapma ve onlara da hastalık bulaştırma olasılığı vardır; bu da istenmeyen bir durumdur.
Modern tıbbi yöntemler kullanan veteriner kliniklerinde deneyimli veteriner hekimlerce yapılan tüm aşı uygulamalarında kediler için sağlıklı bir yaşam sağlamak mümkün!
Yavru ve Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Yavru kediler hastalıklarla yeni yeni tanışmaya başladığı için, yetersiz bir bağışıklık sistemine sahiptir. Kediler büyüdükçe, iyi beslendikçe ve aşı takviminde bulunan aşıları yaptırdıkça bağışıklık kazanacak sağlık seviyesi ve yaşam kalitesi çok daha üst seviyelere çıkacaktır.
Yavru kedi aşı takvimine uygun şekilde, düzenli olarak ve yeterli dozda aşılanmaları gerekmektedir. Yavru kedi aşıları aşağıdaki gibidir:
Yavru Kedi Aşıları:
- 6-8 hafta arası iç ve dış parazit uygulamaları, bu paraziter uygulamalarının her ay yapılması gerekir,
- 8-10 hafta arası karma aşının ilk dozu
- 10-12 hafta arası lösemi aşının ilk dozu
- 11-13 hafta arası karma aşının ikinci dozu,
- 16-18 hafta arası kuduz aşısı,
- 13-15 hafta arası lösemi aşısının 2. dozu yapılmalıdır.
Yetişkin Kedi Aşıları:
12-18 ay arası bir yaşama sahip olan kediler genellikle yetişkin kabul edilmektedir. Yetişkin kedi aşı takvimi ise yavru kedilerden farklıdır.
- 2 ayda bir iç parazit aşıları(parazit uygulamaları), bu parazit uygulamalarının her ay yapılması gerekir,
- Ayda bir dış parazit uygulamaları, bu aşıların her ay yapılması gerekir
- Yılda 1 kez karma aşı,
- Yılda 1 kez kuduz aşısı,
- Yılda 1 kez lösemi aşısı yapılmalıdır.
Kedi karma aşı ise aşı takviminde bulunan ve kuduz aşısı gibi yapılması zorunlu olan aşılardandır. Herpes, calicivirüs ve parvovirüs etkenlerini içerir.
Kedilerin sağlığını oldukça olumsuz yönde etkileyebilecek iç ve dış parazitler tehlikeli organizmalardır. Yassı kurdu, kancalı kurt ve kıl kurdu gibi iç parazit çeşitleri kedilerin iç organlarına ve vücut sistemlerine zarar verebilir. Sindirim sistemi ve bağırsaklar en çok zarar gören yerlerdendir. Öte yandan insanların da aslında sıkça sorun yaşadığı keneler, akarlar, bitler ve pireler de, kedilerin en çok ense ve bel çevrelerinde bulunan dış parazitler olmaktadır. Kimisi kan emer, kimisi kaşıntıya sebep olur, cildi tahriş eder ve enfeksiyonlara yol açabilir. Bu yüzden iç ve dış parazit açısı oldukça önemlidir.
Kedilerde lösemi FeLV’in (Feline leukemia virus) sebep olduğu bir hastalıktır. Bağışıklık sistemini etkiler ve kansere sebep olabilmektedir. Erken yaşta aşılama, kediler için oldukça önemlidir.
Kuduz yukarıda kısaca değinildiği gibi bulaşıcı ve çok tehlikelidir. Sinir sistemini etkileyen bu hastalık kedilerde saldırganlık, felç, aşırı uyarılma ve olağan dışı davranışlar yapma gibi durumlara yol açar.
Kedi Aşılarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Atalarımızın “Her işin başı sağlık.” sözü, gün geçtikçe su götürmez bir gerçek olmaktadır. Kedilerde de bu sağlık faktöründe aşılar büyük rol almaktadır. Peki bu aşılarda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, sıralayalım:
- Hangi Aşının Ne İçin Yapıldığını Bilmek: Hangi aşının ne için yapıldığını bilmek, kedinizin sağlığı hakkında takipte kalabilmek ve görebileceğiniz çeşitli olağanüstü durumlarda doğru kararlar alabileceğiniz için önemlidir.
- Güvenilir Bir Veteriner Kliniği: Kedinizin aşı takviminde bulunan aşıları, deneyimli veteriner hekimlerin bulunduğu donanımlı veteriner kliniklerinde yaptırmak.
- Aşı Öncesi ve Sonrası Hakkında Bilgi Almak: Aşı takvimine göre uygulanacak aşıların oluşturabileceği yan etkileri, yapılması gerekenleri ve çeşitli kontroller gibi durumları deneyimli veteriner hekimlerle konuşmak.
Kedi Sağlığını Korumak İçin Yapılması Gerekenler
Kedi sağlığını korumak ve bağışıklık kazandırmak için aşı takviminin önemi ve takvimde bulunan yapılması gereken aşılardan bahsedildi. Peki ya bu sağlığı dengede tutmak için ne yapılmalı?
- Veteriner Kliniklerinde Kontroller: Tamamlanan aşılardan sonra belirli aralıklarla sağlık kontrolü yaptırmak da önem taşımaktadır.
- Bakım ve Güvenlik: Kedinin bulunduğu ortamı güvenli ve temiz hale getirmek, yukarıda bahsedilen parazit ve virüslerden kedinin en az şekilde etkilenmesini veya belki de hiç etkilenmemesini sağlayacaktır.
- Dengeli Beslenme: Kedinin anne kedi sütünden sonra beslenmesi çok önemlidir. Kedinin yaşı, kilosu ve cinsi gibi durumlara göre, kedinin sevdiği kaliteli mamalar tercih edilmelidir. İnsanlar gibi kedilerin de yeterli ve temiz su içmesi önemlidir.
- Hareket: Kedinin aşırı kilo alımının önlenmesi ve sağlıklı bir hayat yaşaması için insanlar gibi önemli olan bir aktivite vardır: Egzersiz. Çeşitli oyunlar oynayarak kaslarını çalıştırmak ve kedi oyuncakları ile zihinsel gelişimini desteklemek faydalı olacaktır; kediler de depresyona girebilmektedir. Aşıların sağladığı fiziksel yarar kadar psikolojik sağlık da önemlidir.
Kediyi tanıyarak ihtiyaçlarına uygun şekilde davranmak onun için her açıdan çok iyi olacaktır!
Kedi Aşı Karnesi
Kedi aşı karnesi, kedinizin sağlık geçmişini ve aşı kayıtlarını tuttuğumuz bir belgedir. Veterinerler olarak, hangi aşıların yapıldığı, ne zaman yapıldığı ve hangi dozların kullanıldığı gibi detayları bu belgeye ekliyoruz. İç ve dış parazit tedavileri ve de düzenli olarak yapılan sağlık kontrolleri gibi diğer önemli bilgiler de bu belgede yer alıyor.
Kedi aşı karnesinin amacı, evcil dostunuzun sağlık durumunu takip altında tutarak gelecekteki tedavi veya hastalık teşhislerinde daha doğru kararlar vermemizi sağlamaktır.
Bu belge doğru bir şekilde tutulduğunda kedi aşılarından hangilerinin yapıldığını ve aşı takvimine uygun olarak diğerlerinin ne zaman yapılması gerektiğini bilebilmek en nihayetinde de kedinizin sağlığını korumada büyük bir yardımcıdır. Ayrıca, Papyon Veteriner Kliniği olarak bizimle veya farklı veteriner hekimlerle yapacağınız görüşmelerde daha iyi tedavi planları yapılabilmesi için sağlık geçmişine ışık tutan bir belgedir.
Kedi aşı karnesi, yavru veya yetişkin kedi sahiplerinin ve veteriner hekimlerin işbirliği içinde kedinizin sağlığını korumalarına yardımcı olur.
Veteriner kontrollerinde güncellenen bu belge, kedinizin sağlık yolculuğunu net bir şekilde yönetmemizi sağlar. Kısacası, kedi aşı karnesi, kedinizin sağlığını takip etmek ve doğru kararlar almak için önemli bir kaynaktır.
Aşılar Hakkında Bilgi Almak için Bizi Arayın:
Telefon: 0532 643 38 16 (Tıkla Ara)
WhatsApp Telefonu: 0532 643 38 16 (Sohbet Etmek için Tıklayın)
Yol Tarifi: Tıkla Veteriner Yol Tarifi Al
Adres: Cevizli, 30 Ağustos Cd. No: 9 D:11AE, 34865 Maltepe/İstanbul
E-mail: info@papyonveteriner.com
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.