Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati problemi yaygındır. Bu sağlık sorunu, kalp kasının normal olmayan şekilde kalınlaşması ile kendisini belli eder. Bu durum, kalbin kanı etkin bir biçimde pompalamasını zorlaştırır. En sık kedilerde ortaya çıkar. Genel olarak genetik bir sağlık problemidir. Kalp kasının gevşeme kabiliyetinin azalmasına ve kimi zaman da vücudun diğer alanlarında semptomlar oluşmasına yol açar. Nedeni tam olarak bilinmez. Bazı ırklarda daha sık olarak görülür.
Hipertrofik kardiyomiyopati kedi dostlarımızı ciddi anlamda etkiler. Ağırlıklı olarak İran kedileri, Chartreux, British Shorthair, Sfenks, Ragdoll ve Maine Coon cinsi kedilerde yaygındır. Yaşlı kedilerde HCM görülme riski daha yüksektir. Beslenme, stres gibi çevresel faktörlerin de HCM gelişiminde rol oynadığı düşünülmektedir. Hipertrofik Kardiyomiyopati ciddi bir hastalık olsa da, uygun tedavi ve bakım ile kedinizin yaşam kalitesi önemli ölçüde artırılabilir. Dolayısı ile kedinizde belirtilerden herhangi birini fark ederseniz vakit kaybetmeden veteriner hekiminize başvurmanız önemlidir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati belirtileri önemlidir ve fark edildiğinde veteriner hekimlerden destek alınmalıdır. HCM genellikle uzun süre belirti vermeden ilerleyebilir. Ancak hastalık ilerledikçe bazı belirtiler kendisini gösterir. Belirtiler, hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak farklılık gösterir. Ağırlıklı olarak şu belirtilerden söz edilir:
- Felç
- Letarji
- Kilo verme
- İştahta azalma
- Hızlı ya da zorlu nefes alma
- Nefes darlığı
Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati hastalığının yaşamı tehdit eden komplikasyonlarından biri de kalp üzerinde kan pıhtısının meydana gelmesidir. Pıhtının etkisi konuma bağlıdır. Ancak bu hastalıktan etkilenen kedilerde pıhtılar çok yaygındır. Akut arka uzuv ağrısına ya da uzuvlarda felce neden olabilir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisi
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati tedavisi, hastalığın şiddetine bağlı şekilde değişir. Hastalık, kalbin görüntüsünü oluşturmak amacıyla ses dalgalarını kullanan bir teknoloji olan ekokardiyografi ile teşhis edilmektedir. Bu sistem, veterinerin kalp kasının kalınlığını ve kalbin ne kadar etkin biçimde çalıştığını görmesini mümkün kılar. Hastalıktan etkilenen kedilerde bu görüntüler, kalbin sol ventrikülünün kalınlaşmış duvarlarını net şeklide görmeyi sağlar.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Nasıl Teşhis Edilir?
Stetoskopla kedi dinlenir. Kalpte anormal sesler olup olmadığına bakılır. EKG yardımı ile kalbin elektriksel aktivitesini değerlendirerek kalp ritmi bozuklukları tespit edilir. Teşhis için EKOK da uygulanır. Kalbin yapısını ve kan akışını detaylı olarak görüntüleyerek kalp kasının kalınlaşmasını, kapak hastalıklarını ve kalp odacıklarındaki büyümeleri gösterir. Röntgen ise kalbin büyüklüğü, akciğerlerde sıvı birikimi gibi durumları değerlendirmek için kullanılır. Bu süreçte kan testleri de önemlidir. Kedinin genel sağlık durumu ve diğer organların işlevlerini değerlendirmek bakımından kan testlerinden yararlanılır.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisinin Amacı
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığının tedavisi çoğunlukla hastalığın ciddiyetine ve belirtilere bağlıdır. Tedavi uygulamaları, kalp kasının kalınlaşmasını minimize etmeyi ve kalbin kanı etkili bir şekilde pompalamasını hedefler. Bu çoğunlukla beslenme değişiklikleri, kalp ilaçları ve rutin veteriner kontrolleri ile mümkün olabilecektir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Bulaşıcı mı?
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati hastalığının bulaşıcı olup olmadığı da merak konusudur. Hastalık bulaşıcı olmamaktadır. Genetik bir durum olduğu bilinir ve yukarıda söz ettiğimiz kedi cinslerinde daha sık olarak görülür. Peki kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati kediden insana geçer mi? Bu rahatsızlık kedi dostlarımızdan insanlara geçmemektedir. Aynı şekilde kediden kediye de bulaşmaz. Fakat bu hastalığı bulunan kedilerin yavruları da Hipertrofik Kardiyomiyopati riski altındadır. Kedide bu tür bir hastalık varsa veteriner hekimlerden destek alınması önemlidir. Özellikle de bu hastalıkta bilgili ve deneyimli veteriner hekimler tercih edilmelidir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati Tedavisi Hangi Hekimler Yapar?
Kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati hastalığının teşhisi ve tedavisinde veterinere ihtiyaç duyuyorsanız; Papyon Veteriner Kliniği’mize bekleriz.
Faydalı Linkler:
Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin:
Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Lokasyonlar:
En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.