Hayvanlar da insanlar gibi mi görür? Bu soru biraz kafa karıştırıcıdır, mesela kedilerin insanları başka bir kedi gibi gördüğü aktarılmıştır. Öte yandan köpekler de tüm renkleri göremezler, ama az çok insan göz yapısıyla benzerlik gösterirler. Bu da demektir ki göz sağlığı açısından da benzer hassasiyetlere sahip olmalıyız. Köpek katarakt durumu da dikkat edilmesi gereken hassasiyetlerdendir. Şimdi ise köpeklerde katarakt probleminin ayrıntılarını hep birlikte ele alalım.

Köpeklerde Katarakt Belirtileri 

Gözdeki şeffaf ve küre şeklindeki mercek, protein liflerinden oluşan bir yapıdır. Dışarıdan gelen ışığı, bir doku tabakası olan retinaya odaklar. Retina da optik sinir yolu ile gözün ne göreceğini beyne iletir ve görme eylemini sağlar. Katarakt ise göz merceğinin daha da opaklaşmasıdır. Normalde şeffaf olan mercek iyice opaklaşarak görüşü ciddi şekilde engelleyebilir. Bu opaklık tüm gözü kaplayabildiği gibi lokal olarak da olabilir.

köpeklerde katarakt belirtileri

Katarakt her ırk ve yaştaki köpekte görülebildiği gibi çeşitli ırklarda daha yatkınlık da gözlemlenebilir. Bu ırklar bazı Kaniş türleri, Labrador Retriever, Bichon Frise, Sibirya Kurdu, Cocker Spaniel ve Boston Terrier’dir. Aslında bu tamamen değişkenlik gösteren bir durumdur. Peki köpeklerde katarakt belirtileri nelerdir, ne zaman şüphelenilmeli?

Katarakt belirtileri arasında; adım adım gelişen görme kaybı, göz ve çevresinde kızarıklık ve beyaz bir göz bebeği örnek olarak verilebilir. Bu yüzden eşyalara çarpabilirler, oyuncaklarını veya mamalarını göremeyebilirler. Öte yandan köpeklerde katarakt; genetik, beslenme bozukluğu, gözde travma, düşük kan kalsiyum seviyesi, UV veya radyasyona maruz kalma, yaralanma, iltihap ve diyabet kaynaklı olabilir.

Köpekler yaşlandıkça da görme kaybı yaşayabilirler. Bunun sebebi lentiküler skleroz olarak bilinen ve düşük ışıklı ortamlarda az görmeye sebep olan bir durumdur. Bu yüzden sebebinin bu mu yoksa katarakt mı olduğunu belirlemek için veteriner hekime danışılmalıdır.

Köpeklerde Katarakt Tedavisi 

Katarakt; başlangıç, olgunlaşmamış, olgun ve aşırı olgun olarak tanımlandığı için teşhis ve tedavisi de bu seviyelere göre yapılır.

Öncelikle eğer köpeğin görüşü katarakttan etkilenmiyorsa, veteriner hekim bir müddet gözlem yapılmasını önerebilir. Veteriner hekim kataraktı teşhis edip uygun tedavi planı oluşturmak için öncelikle bir göz muayenesi yapacaktır. Yukarıda da belirtildiği üzere, seviyelere ayrıldığı için küçük kataraktları tespit etmek biraz zor olabilir. Bu yüzden ışık yardımıyla oftalmoskop adı verilen alet kullanılarak opaklıklar incelenir. Aynı zamanda iltihap varsa ve göz basıncına etki ediyorsa bu da ölçülür. 

köpeklerde katarakt tedavisi

Yarık lamba biyomikroskopisi, Schirmer gözyaşı testi, korneadaki kusurları görebilmek için Floresan boyası ve tonometri gibi testler de yapılabilir. Köpeklerde katarakt tedavisi bu şekilde değişkenlik göstermektedir.

Köpeklerde Katarakt Ameliyatı 

Veteriner hekim cerrahi müdahale gerektiğine karar verdiyse ameliyat yapılır. Ameliyat, kaybolan veya azalan görme durumunu eski haline çevirmek için uygulanan tek yöntemdir. Köpeklerde katarakt ameliyatı ekonomik olarak biraz zorlayabilen ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilen bir cerrahi işlemdir. Bu yüzden yukarıda belirttiğimiz gibi görme kaybına yol açmıyorsa, ameliyat akla gelen ilk seçenek değildir. 

Ameliyat öncesi gerekebilecek testlerin, sağlık kontrolünün tamamlanması ve köpeğin buna hazır olması durumunda ameliyat kararı verilir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ekonomik olarak biraz zorlayabilen ve çeşitli komplikasyonlara yol açabilen bir cerrahi işlemdir. Bu yüzden yukarıda belirttiğimiz gibi görme kaybına yol açmıyorsa, ameliyat akla gelen ilk seçenek değildir. 

Ameliyat öncesi gerekebilecek testlerin, sağlık kontrolünün tamamlanması ve köpeğin buna hazır olması durumunda ameliyat kararı verilir. Bu ameliyat genel anestezi altında yapılır. Ameliyatın içeriği, gözdeki kataraktın çıkarılması ve opaklaşan merceğin yerine yapay yeni bir mercek eklenmesidir. Buna fakoemülsifikasyon denir.

Çoğu köpekte birkaç gün içerisinde iyileşme ve normal hayat dönüş gözlemlenir. Ameliyat sonrası köpeğin durumunu gözlemlemek, varsa verilen ilaçları ve veteriner kontrollerini aksatmamak çok önemlidir. Sağlık halinin devamı en önemli noktadır.

Köpeklerde Katarakt Damlası & İlacı 

Genelde yukarıda bahsettiğimiz iltihaplanmalar gözlemlendiğinde damlalar kullanılmaktadır.

Köpeklerde katarakt damlası steroid olmayan anti-inflamatuar göz damlaları ve kortikosteroidler olarak gözdeki iltihabı kontrol atında tutmak için işe yarayabilirler.

Köpeklerde katarakt ilacı yoktur; yani tedavisi operasyoneldir. İlaçlarla tam bir tedavi mümkün değildir, sadece destekleyici takviye edici gıdalar veya kataraktın ilerlemesini yavaşlatabilecek ilaçlar vardır.

Köpeklerde Katarakt’ın Çözümü Papyon Veteriner Kliniği’nde! 

Sizler de çeşitli sebeplerden ötürü köpeğin katarakta sahip olduğundan şüpheleniyor, görme kaybından dolayı hayatının etkilendiğini ve tedaviye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız Papyon Veteriner Kliniği’ne gelerek aklınızdaki soru işaretlerini kaldırabilir ve bir sorun varsa köpeğin eski sağlığına bir an önce kavuşmasında rol alabilirsiniz. Köpeklerde Katarakt’ın Çözümü Papyon Veteriner Kliniği’nde!

Faydalı Linkler:

Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Lokasyonlar:

En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.