Şubat 26, 2024

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları

Köpeklerde Kalp Hastalıkları İçindekiler

Köpeklerde kalp hastalıkları konjenital ve edinsel kalp hastalıkları arasında temel bir ayrım yapılır. Köpeklerde en sık görülen konjenital kalp defektleri subaortik stenoz (aort kapağının altında daralma), pulmoner stenoz (pulmoner kapak bölgesinde malformasyon), ventriküler septal defekt (sol ve sağ ana odacık arasındaki kalp septumu arasındaki açıklık) ve patent duktus arteriyozus (PDA, aort ile pulmoner arter arasındaki fetal bağlantı) şeklindedir.

 

Köpeklerdeki kalp hastalıklarının büyük çoğunluğu edinilmiş kalp hastalıkları grubuna girmektedir. Burada en yaygın olanı dejeneratif mitral kapak hastalığıdır (mitral endokardiyoz), bunu dilate kardiyomiyopati, perikardiyal efüzyon ve kalpteki tümörler takip etmektedir.

Köpeğim kalp hastası diyorsanız ama emin değilseniz, Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret edip gerekli testleri yaptırabilirsiniz.

Köpek Kalp Hastalıkları Türleri

Köpeklerde en sık görülen köpek kalp hastalıkları türleri üç konjenital kalp hastalığı olarak geçer ve bunlarda patent duktus arteriosus botalli (PDA), subaortik stenoz/aort stenoz ve pulmoner stenozdur.

 

    • Kalıcı botanik duktus arteriosus (PDA)

    • Subaortik stenoz/aort stenozu (SAS)

    • Pulmoner darlık

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan çok sayıda kalp hastalığı vardır. Dolayısıyla bu kalp hastalıkları edinilmiş kalp hastalıkları kategorisine girmektedir:

 

    • Genişletilmiş kardiyomiyopati,

    • Doberman kardiyomiyopatisi,

    • Boxer kardiyomiyopatisi (Boxer aritmojenik sağ ventriküler kardiyomiyopati),

    • Mitral kapak endokardiyozu (mitral yetersizliği),

    • Endokardit,

    • Kalp kurdu hastalığı,

    • Perikardiyal efüzyon,

    • Kalp tümörleri.

Köpeklerde Kalp Krizi

Köpeklerde kalp krizi sorunu olmaz çünkü diyetleri, arterlerin sertleşmesine yatkın olmadıkları anlamına gelir. Eğer ölüm saniyeler içinde gerçekleşirse, bunun sebebi genellikle kalp kasının patolojik genişlemesidir.

Köpeklerde Kalp Yetmezliği

Köpeklerde kalp yetmezliği, eşlik eden çeşitli semptomlar nedeniyle köpeğin yaşam kalitesini sınırlar.

 

    • Genel belirtiler: Yorgunluk, yemek yeme isteksizliği, performans düşüklüğü, huzursuzluk

    • Sol kalp yetmezliği: öksürük, solunum sorunları (nefes darlığı, artan solunum hızı), kalp aritmileri, çöküş

    • Sağ kalp yetmezliği: Kol ve bacaklarda soğukluk ve su tutulması, soluk mukozalar, nefes darlığı, karaciğere geri akış nedeniyle karın ağrısı

Kalp, kalp yetmezliği ile  ciddi bir şekilde hasar görmüşse, köpek tedavi edilemeden kalp yetmezliği nedeniyle ölebilmektedir.

Köpek Kalp Hastalıkları Belirtileri

Köpek kalp hastalıkları belirtileri arasında kuru veya ıslak öksürük bulunur. Efor sırasında ve hatta dekompansasyon durumunda istirahat sırasında nefes alma sıklığında artış ve hatta nefes darlığı bile gözlemlenebilir. Hareket etme isteksizliği, halsizlik ve çökme ileri aşamaların belirtileridir. 

Azalan kalp debisi kısa süreli bilinç kaybına (senkop) yol açabilir. Yukarıda bahsedilen sağ kalp yetmezliği durumunda, karın boşluğunda su birikmesi, küresel bir şişkin karına neden olur, ancak genel olarak hayvanlar genellikle çok zayıflar. Yukarıda açıklanan kardiyomiyopatilerden bazıları malign aritmilerle ilişkilidir ve ani kardiyak ölüme yol açabilir.

Köpek Kalp Hastalıkları Tedavisi

Köpek kalp hastalıkları tedavisi genellikle sebeplere ve ciddiyetine bağlıdır. Hafif ila orta derecede konjenital kalp kusuru olan birçok hayvanın normal bir yaşam beklentisi vardır. Diğerleri için cerrahi prosedürler endikedir. Özellikle pulmoner stenoz ve PDA’ya yönelik kateter destekli prosedürler son yıllarda başarıyla uygulanmaktadır.

Şiddetine bağlı olarak, mitral endokardiz ve DCM tedavisi genellikle tıkanıklığı kontrol altında tutmak (diürez), kalp fonksiyonunu desteklemek (vazodilatör özelliklerle birlikte pozitif inotropik ilaçlar) ve patofizyolojik mekanizmalara karşı koymak için farklı ilaçların bir kombinasyonundan oluşur. 

ACE inhibitörleri, aldosteron antagonistleri). Akut, yaşamı tehdit eden kalp yetmezliği olan hayvanlar hastaneye yatırılmalıdır. Mitral endokardiyozun ciddiyetinin sınıflandırılması ve tedavi önerileri konusunda uluslararası bir fikir birliği vardır. Dikkatli bir değerlendirmeden sonra kardiyak aritmiler genellikle ilaçla tedavi edilir. 

Kalp atış hızının ciddi oranda düştüğü durumlarda kalp pilleri kullanılır. Bunun aksine, kalpteki ek iletim yollarından kaynaklanan bazı kardiyak aritmiler durumunda, bunlar kateter prosedürleri (ablasyon) kullanılarak kesilebilir. Perikardiyal efüzyon öncelikle kalbin mekanik tıkanmasını temsil eder ve ponksiyonla boşaltılması gerekir; Daha ileri seyir ve prognoz nedene bağlıdır.

Köpek Kalp Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi

Köpek kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi elbette ölüm riskini azaltmak için çok önemlidir. Evcil hayvan sahipleri genellikle artan yorgunluk ve düşük performans nedeniyle kalp problemlerini fark ederler. En geç bu noktada kliniğimize gelmeniz tavsiye edilir. Köpeğiniz hakkında veteriner hekimlerimiz (anamnez) sırasında semptomların ortaya çıkışı hakkında önemli sorular sorar. Daha sonra kalp, genel klinik muayenenin bir parçası olarak ilk kez daha ayrıntılı olarak incelenir. Veteriner hekimlerimiz köpeğin kalp atış hızını, nefes alma hızını ve diğer hayati parametrelerini belirler.

Köpeklerde Kalp Hastalıkları Nasıl Teşhis Edilir?

Köpeklerde kalp hastalıkları nasıl teşhis edilir? Özel bir kardiyolojik muayene kapsamında profesyonel veteriner hekimlerimiz kalbe daha yakından bakar. Bir stetoskop kullanarak frekansı dinler, darbenin gücünü değerlendirir ve herhangi bir kalp üfürümünü dinler. Daha sonra kalbi görsel olarak değerlendirmek için röntgen veya kalp ultrasonu gibi görüntüleme prosedürleri kullanılabilir. İkincisi, mevcut kalp fonksiyonunun görüntülenmesi avantajına sahiptir. X ışınları yalnızca kalbin ve akciğerler veya diyafram gibi çevredeki yapıların boyutunu değerlendirmek için kullanılabilir.

Kalp Hastası Köpekler için Mama

Kalp hastası köpekler için mama ihtiyacına karşın özel olarak formüle edilmiş mamalar veteriner hekimlerimiz tarafından önerilir. Bu tür mamalar genellikle kalp sağlığını desteklemek için yüksek kaliteli proteinler, sağlıklı yağlar, omega-3 yağ asitleri ve az miktarda sodyum içerir. Ayrıca, köpeğin ihtiyaç duyabileceği önemli besin maddeleri ve antioksidanlar da içerebilir.

Genel olarak, kalp hastalığı olan köpekler için mama seçerken şu noktalara dikkat etmek önemlidir:

 

    • Düşük sodyum içeriği: Yüksek sodyum seviyeleri kalp hastalığının kötüleşmesine neden olabilir, bu yüzden mama seçerken düşük sodyum içeriğine sahip olanları tercih etmek önemlidir.

    • Yüksek kaliteli proteinler: Kaliteli proteinler, kas sağlığını destekleyebilir ve vücut fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olabilir.

    • Omega-3 yağ asitleri: EPA ve DHA gibi omega-3 yağ asitleri, kalp sağlığını destekleyebilir ve iltihabı azaltabilir.

    • Antioksidanlar: Antioksidanlar, hücresel sağlığı destekleyebilir ve köpeğin genel sağlığını iyileştirebilir.

    • Dengeli beslenme: Kalp hastalığı olan köpekler için dengeli bir beslenme sağlamak önemlidir. Bunun yanı sıra, köpeğinizin kilo kontrolünü sağlamak da önemlidir, çünkü fazla kilo kalp hastalığı üzerinde ek stres oluşturabilir.

Köpeğinizin beslenme ihtiyaçları ve sağlık durumu hakkında herhangi bir sorunuz ya da endişeniz varsa en doğru bilgiyi veteriner hekimlerimizden doğrudan alabilirsiniz. Köpeğinizi muayeneye veya Köpek Check Up hizmeti almaya getirdiğinizde görüşme yapabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilir ve aşılar için bizi ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı