Kedilerin aşı uygulamaları takip edilmesi gereken koruyucu uygulamalardandır. Aşılar, yaygın hastalıklara karşı koruma sağlar ve kedilerin uzun, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerini destekler. Veteriner hekiminizle düzenli olarak iletişim halinde olmak ve önerilen aşı takvimini takip etmek, kedinizin sağlığını en üst düzeyde tutmanıza yardımcı olacaktır.

Kedilerin ilk aşı uygulaması öncesi mutlaka kan tahlillerini yaptırmanız gerekir. Bizler Papyon Veteriner kliniği olarak her yeni aşıya başlayacak kedi ve köpeğiniz için siz hasta sahiplerimize bunun ön bilgisini verip tavsiyede bulunmaktayız. 

                  Karma Aşı  Karma Aşı 2 doz olarak uygulanan aşıdır. 2 karma aşı arasında 21 gün olmalıdır. Karma aşısı yıllık olarak tek doz olarak tekrarlanmaktadır.Koruma sağlanamadı ise 3.dozda gerekebilir. 
   Kuduz aşı  Kuduz Aşısı tek doz yıllık tekrarlar şeklinde uygulanır. 3 aylıktan küçük kedilerde uygulanmamalıdır. 
  Lösemi aşı  Lösemi Aşısı 2 doz olarak uygulanan aşıdır. 2 lösemi aşı arasında 21 gün olmalıdır. Lösemi aşısı yıllık olarak tek doz olarak tekrarlanmaktadır. 
   Mantar aşıMantar aşısı tek doz yıllık tekrarlar şeklinde uygulanır. 3 aylıktan küçük kedilerde uygulanmamalıdır. 

Kedilerin aşı uygulamaları bağışıklık sistemini uyarır ve hastalıklara karşı antikor üretmelerini sağlar. Ayrıca, bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engelleyerek hem kediyi hem de çevresindeki diğer hayvanları korur. Kedilerin aşı takvimi, veteriner hekiminizle yapılan düzenli kontrollerde belirlenir ve sağlık geçmişi ve yaşam tarzı göz önünde bulundurularak ayarlanır.

Kedilerin aşı uygulamarı hangi durumlarda yapılamaz!

1 kg’ın altındaki kedilere aşı uygulamaları yapılmamalıdır.

Kedilerin aşı uygulamaları hasta olduklarında yapılmamaktadır.

Yapılan aşıya alerjik reaksiyon gösteriyorsa

Hekiminizin kararı ile belirli yaşın üzerine gelmiş kedilere de aşı uygulaması yapılmamaktadır.

Kedilerin aşılanması gereken bir diğer hastalık da kuduzdur. Kuduz, kediler ve diğer hayvanlar için ölümcül olabilen bir virüstür. Kuduz aşısı, kedilerin kuduz hastalığına karşı korunmasını sağlar ve birçok ülkede yasal bir zorunluluktur. Bu aşı, genellikle kediler 12 haftalık olduklarında uygulanır ve ardından belirli aralıklarla yenilenir.

Parazit aşısı diye bir aşı yoktur. Parazit aşısı diye bilinen Paraziter uygulamadır ve bir aşı olmadığından diğer tüm aşılar ile aynı anda uygulanabilmektedir.

Kediler de de köpeklerde de aşıların yan etkileri mevcuttur. İkisinde de halsizlik, iştahsızlık ve ateşlenme gözlemlenebilir. 3 günü geçmediği sürece bir problem oluşturmaz.

Kedinizi ve köpeğinizi hastalıklardan korumak istiyorsanız evet yaptırmalısınız. Aşılar  o virüsü vücuda tanıtıp o virüsle tekrar karşılaştığında o virüsün sebep olduğu hastalığı daha hafif atlatmasına belkide hiç yakalanmamasına neden olur.

İç paraziti 2 ayda bir dış paraziti ise 39 günde bir olacak şekilde yaptırmalısınız.

Evet kediniz dışarı çıkmasa da ayakkabılarınızla veya kıyafetlerinizle özellikle dış parazitleri veya yumurtalarını kedinize taşıma ihtimaliniz yüksektir. Burada amaç sizleri de dış parazitlerden bulaşacak hastalıklardan da korumaktır bu nedenle aksatmadan yaptırmalısınız.

Aşılara gelişen antikorlar zaman geçtikçe vücutta azalmaktadır. O antikorların tekrardan sayısını artırmak ve uyuyan antikorları uyandırmak için yıllık olarak tekrar dozlarının yapılması gerekmektedir.

Bazı kedi ve köpeklerin bünyelerindeki farklılık kaynaklı bazı aşıları bazı bünyelerde aşının emiliminin zorlanması ile aşı yapılan bölgede şişlikler gözlemlenebilmeltedir. Bu yapan hekim ile hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Aşı şişliği gördüğünüzde alkollü bir pamuk yardımı ile şişlik oluşan bölgeyi hafif bastırarak ovalamanız gerekir. bu orada biriken aşının dağılmasını kolaylaştıracaktır.