Köpek Hastalıkları

Köpek Hastalıkları İçindekiler

Köpek hastalıkları özellikle evcil hayvan sahipleri tarafından en sık araştırılan konuların başında gelmektedir.  Sevimli dostlarımızın bağışıklıkları düştüğü an hastalanmaya müsait bir hale gelebilirler. Bu durumun önüne geçmek adına evcil dostlarımızın sahiplerinin mutlaka bu konu hakkında bilgili olması gerekmektedir. Peki, bu noktada en sık karşılaşılan köpek hastalıkları nelerdir? Köpek hastalıkları nasıl anlaşılır, nasıl tedavi edilir? Köpek hastalığı hakkında detaylara değineceğiz.

Köpek Deri Hastalıkları

Köpek deri hastalıkları ne yazık ki sevimli dostlarımızda en sık görülen hastalık türlerinin başında gelmektedir. Çeşitli sebeplerden ötürü meydana gelebilen deri rahatsızlıkları pek çok sorunun beraberinde görülmesine neden olabilir. 

Köpek Deri Hastalıkları Belirtileri kendini aşağıdaki belirtilerle gösterebilir:

  • Kaşıntı: ciltte tahriş, rahatsızlık veya ağrı hissi ile kendini gösterir.
  • Kızarıklık: ciltteki renk değişikliği ve genellikle iltihaplanma veya alerjik reaksiyonların bir sonucu olarak görülür.
  • Döküntüler: ciltte lekeler ve kabarcıklar veya lezyonlar şeklinde görülebilir. Bu döküntüler bazen sulu veya iltihaplı olabilir.
  • Tüy Dökülmesi (Alopesi): Cilt hastalıkları nedeniyle köpeklerde tüy dökülmesi sıkça görülür. Tüy dökülmesi, bazen belli bölgelerde veya genel olarak tüm vücutta olabilir.
  • Kabuklanmalar (Skalalar, Kabuklar): Ciltte pullanma veya kabuklanmalar, deri hastalıklarının bir belirtisi olabilir.
  • Yaralar ve Ülserasyonlar: Ciltte açık yaralar, kanayan alanlar veya ülserasyonlar oluşabilir.
    • Ülserasyon: cilt veya mukoza zarında doku kaybı veya harabiyeti sonucu oluşan açık yara veya lezyonlardır.
  • Cilt Lekeleri (Hiperpigmentasyon veya Hipopigmentasyon): Ciltte renk değişiklikleri gözlemlenebilir. Ciltte koyulaşma (hiperpigmentasyon) veya açılma (hipopigmentasyon) meydana gelebilir.
  • Kötü Koku: Bazı cilt hastalıkları, köpeğin cildinde enfeksiyonlar veya yara oluşturarak kötü kokulara neden olabilir.
  • Şişlikler (Nodüller veya Kitleler): Cilt altında veya üzerinde şişlikler, nodüller veya kitleler görülebilir. Bu, bazen cilt tümörlerinin belirtisi olabilir.
  • Kanama: Ciltteki yaralanmalar veya ülserasyonlar nedeniyle kanamalar oluşabilir.

Bu belirtiler tüm deri hastalıklarında farklı farklı görülebilen belirtilerdir. Her biri tek bir rahatsızlığı temsil etmemektedir.

Köpeğinizde bu belirtileri gördüğünüzde, veteriner hekim tedavisi olmadan doğrudan ilaç ya da ilaç dışı ürünlerin kullanımını gerçekleştirmeyiniz. Bazı belirtiler farklı hastalıklarda ortak bir şekilde görülebilir, ancak hangi belirtinin aslında hangi rahatsızlığa karşılık geldiğini ve bunun için doğru ilacın ne olduğunu hekim muayenesi sonucunda tespit etmek mümkün olacaktır.

En ağır belirtiler genellikle kaşıntı, kızarıklık, döküntü ve tüy dökülmesi olarak doğrudan evcil hayvan sahipleri tarafından da gözlemlenebilir vakalardır. 

Köpek deri hastalıkları tedavisi için hemen Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret edebilir, bizi arayabilirsiniz. Köpeğinize iyi bakacağız.

Köpek Göz Hastalıkları

Köpeklerde ırk, cinsiyet ve yaş fark etmeksizin köpek göz hastalıkları sıkça karşılaşılabilen bir sağlık problemi olabilir. 

Köpeklerde Göz Hastalıkları ve Belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Katarakt: Bulanık görme, gözün beyazlaşması,
  • Glokom: Gözde ağrı, kızarıklık, puslu görme,
  • Keratokonjunktivitis Sicca (Kuru Göz): Gözde kuruluk, kızarıklık, iltihap, sık sık göz kırpma,
  • Konjunktivit: Kızarıklık, göz akıntısı, göz kapaklarının şişmesi,
  • Ülseratif Keratit: Gözde ağrı, kızarıklık, göz yüzeyinde açık yaralar,
  • Retina Problemleri: Köpeğin çevresel nesneleri algılamakta zorlanması, gece görüşünün kötüleşmesi,
  • Ektropion ve Entropion: Göz kapaklarının dışa veya içe dönmesi, göz tahrişi,
  • Göz Tümörleri: Gözde şişlik, renk değişikliği, görme kaybı,

Köpeklerde göz hastalıkları en çok gözde akıntı, şişmiş göz, göz kapağında şişlik ve çapaklanma gibi belirtilerle gösterebilmektedir. 

Köpeklerde göz hastalıkları tedavisi için bizi hemen arayabilir ve yol tarifi alabilirsiniz.

Köpek Karaciğer Hastalıkları

Köpeklerde karaciğer hastalıkları belirtileri genellikle kulaklarda, diş etlerinde ve gözlerde görülen sarılık olarak kendini gösterebilmektedir. İnsanlarda olduğu gibi karaciğer doğru bir şekilde çalışmamaya başladığında bilirubin kanda birikir ve bu da sarılığı ortaya çıkarmaya başlar. 

Karaciğer hastalıklarında karaciğer doğru çalışmadığı için bakır birikimi olabilir ya da karaciğer yetmezliği görülebilir. Sindirim sorunları, idrarın koyuluğu, donuk bakma ve görmede problem gibi belirtilerle karşılaştığınızda bir veterinerden destek almanız önemli olacaktır.

Köpek Viral Hastalıkları

Köpek viral hastalıkları en çok bakteri ve enfeksiyonlarla oluşan ve yayılan hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar basit gibi gözükse de aslında karaciğerden böbreğe kadar pek çok organı direkt olarak etkileyebilmektedir. Viral hastalıklar basit gibi görünebilir ve bazen semptomları da gizleyebilir, bu sebeple düzenli veteriner hekim muayenesi bu tarz hastalıkların erken teşhisi ve önlemlerinin alınması konusunda çok önemlidir.

Köpeklerde görülebilen viral hastalıklar ne yazık ki ölüme kadar gidebilen birtakım sorunlara sebebiyet verebilen bir enfeksiyon türüdür. Köpeklerde en sık görülen viral enfeksiyonlar şu şekilde:

  • Yalancı Kuduz (Aujesky): Köpeklerde görüldüğü gibi domuz ve kedilerde de görülmektedir. Virüs vücuda girdikten sonra beyne kadar ilerleyebilir.
  • Kanlı İshal (Canine Parvovirus): Köpeklerde genel olarak görülebilen kanlı ishal ciddi bir sağlık sorunudur. Mide ve bağırsakları etkilemektedir. Bulaşmalar son derece yaygın olmakla birlikte düzenli aşılama ile bu hastalığın önüne geçilebilmektedir.
  • Herpes Virüs Enfeksiyonu (Canine Herpesvirus Infection): 3 aylıktan küçük yavrularda ne yazık ki ölüme giden sonuçları olduğu bilinmektedir. Plasenta yoluyla anneden yavruya doğum esnasında geçebilmektedir.
  • Corona Virüs Enfeksiyonu (Canine Coranavirus Infection): Köpeklerin genellikle mide ve bağırsaklarında görülür. Sık bulaşan bir virüs olması ile birlikte en sık kış aylarında görülebilmektedir.
  • Viral Karaciğer Enfeksiyonu: Bu virüs çok yüksek derecede bulaşıcı bir türdür. Bu hastalığa neden olan virüsün adı Canin Adeno Virus 1’dir. Hastalık köpekler arasında idrar, salya ve dışkı gibi materyaller sebebi ile bulaşabilir.

Köpek Hastalıkları Belirtileri

Köpekler, aynı bizler gibi hasta olduklarında vücutları bunu farklı belirtilerle dışarıya göstermektedir. Köpek hastalıkları iştahsızlık, halsizlik, gözlerde çapaklanma, aşırı idrar yapma gibi bir çok durumla kendini gösterebilmektedir. Belirtilerin biri ya da bir kaçının görülmesi halinde acil veteriner müdahalesi gerekebilir. Genel olarak belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öksürük
  • Zor nefes alma
  • Kusma
  • Aşırı İdrar Yapma
  • İshal Hali
  • İştahsızlık
  • Tüylerde Dökülme, Kaşıntı
  • Yürümede Zorluk ya da Sürekli Uyku Hali

Görülen bu belirtilerin hemen hemen hepsi yetişkin olgun köpeklerde görülebilmektedir. Ancak yeni doğmuş yavru dostlarımız da çeşitli sebeplerden hasta olabilmektedir. Bu durum da yavru köpek hastalıkları ve belirtileri konusunda bilgili olmak atılacak adımların doğru olmasını sağlayacaktır.

Aslında genel olarak büyük ya da küçük fark etmeksizin köpekler hasta olduklarında rutin dışı davranışlar gösterecektir. Yememe, uyumama ya da çok uyuma, öksürme gibi belirtiler bir sorun olduğuna işaret eder!

Köpek Hastalıkları ve Tedavileri

Evde köpek besleyenler özellikle, köpek hastalıkları insanlara bulaşır mı sorusuna yanıt aramaktadır. Her hastalık zoonoz, yani köpeklerden insanlara bulaşan hastalıklardan değildir. Ancak kuduz veya da kist hidatik gibi hastalıklar doğrudan insanları da etkilemektedir. Herkes tarafından da bilindiği üzere özellikle kuduz çok tehlikeli ve ölümcüldür.

Tedaviler, doğal olarak hastalığın kendisine göre değişkenlik göstermektedir, bu sebeple tek tip bir tedaviden bahsetmek mümkün değildir. Deri hastalıklarında ilaçlar ve şampulanlar, göz hastalıklarında damlalar ve özel solüsyonlar, viral hastalıklarda öncesinde aşı sonrasında ilaç tedavisi, gibi bir çok tedavi türü hastalıklara özel uygulanmaktadır.

Tedavilerde en önemli etkenlerden ilaçlar konusunda ise doğrudan bir uyarı yapmayı uygun görüyoruz, lütfen, veteriner hekim muayenesi sonrasında köpekleriniz için reçete edilmediği takdirde herhangi bir ilaç kullanımı yapmayınız. 

Toplumumuzda belirli rahatsızlıklar belirli ilaçlarla ilişkilendirilmiş olduğundan evcil hayvanlarımızda da aynı şeyi uygulamaya meyilliyiz. Ancak, bu çok yanlış bir davranıştır. Bazen semptomlar aynı, sebepler farklı olabilir. Sebepler aynı olsa dahi hekim önerisi dışında ilaç kullanımı sizi köpeğinizin zehirlenmesi hatta ölmesi sonucuna kadar götürme riski taşır. Köpeğinizi önemsediğinizi biliyoruz, bu sebeple bu uyarıyı yapmakta fayda görüyoruz.

Köpek Hastalığı Nedir?

Köpekler de aynı bizim gibi bağışıklık sistemine sahiptir. Bağışıklık sistemi düştüğünde ya da bulaşıcı bir virüs ile karşılaşıldığında köpeklerin hasta olması ne yazık ki kaçınılmaz olacaktır. Köpek hastalığı neden olur sorusunun yanıtı özünde köpeğin yaşadığı ortamla, sağlığına genel olarak ne kadar dikkat edildiğiyle, düzenli aşı ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığıyla çok ilgilidir.

Normal dışı durum ve davranışları köpeğinizi iyi tanıdığınız için fark etmeniz çok olasıdır. Köpek hastalığı belirtileri olduğunu düşündüğünüz semptomlar fark ettiyseniz köpeğinizi muayeneye getirebilirsiniz. 

Köpek hastalığı nasıl tedavi edilir? Her hastalığın kendine özgü tedavi şekli vardır. Bunu yapabilmek için de öncesinde hastalığı doğru teşhis etmek önem arz eder. Bazı basit gördüğümüz rahatsızlıkların çözümlerini evde uygulayabilmek için araştırmak cazip gözükse de en doğru yaklaşım köpeğinizin veteriner hekim tarafından muayene edilmesidir.

Köpek hastalığı insana bulaşır mı? Köpeklerden insanlara bulaşabilecek en tehlikeli ve belki de dikkat edilmesi gereken en önemli hastalık kuduzdur. Bu hastalığın hem köpek hem de insanlar açısından ölümcül sonuçları vardır.

Bunun dışında genellikle mantar, salmonella ve parazitler gibi birtakım hastalıklar köpeklerden insana geçer. Bu tür hastalıklardan korunmak için korunma yöntemlerini bilmek ve ona göre hareket etmek büyük önem arz etmektedir. Köpeklerin idrar ya da dışkılarına çıplak elle dokunulmamalıdır. Tabii ki en başında köpeklerin sağlığını iyi bir seviyede tutmak önemlidir.

Sadık dostlarınızda herhangi bir hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız ya da hali hazırda bildiğiniz bir rahatsızlığı varsa onu emin ellere teslim etmek için Papyon Veteriner Kliniği’mize gelebilir, bizi arayabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Erkek Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı