Köpeklerde İshal
Köpeklerde İshal İçindekiler
Evcil hayvan sahibi insanlar, hayvanlarının en küçük bir sağlık probleminin diğer problemlerin habercisi olacağını bildiğinden özellikle köpek sahibi insanların köpeklerde ishalin sebebini öğrenmek istemektedir. Eğer bir köpek ishal olmuş ise bunun birçok sebebi olabilir. İshal, genellikle bağırsak hareketinin sıklığı, miktarı ya da kıvamının normal olmayan bir şekilde değişmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu durum sık görülen bir sağlık sorunu olarak görülmek ile birlikte bazı durumlarda kendiliğinden geçmektedir.
İshal genel olarak tek başına bir sorun olarak gerçekleşmez. Köpeklerde ishal ve iştahsızlık ve köpeklerde ishal ve halsizlik çeşitli nedenlerle bir araya gelebilen sağlık sorunlarıdır. Bu semptomlardan bazıları; bağırsak enfeksiyonları, gastrointestinal rahatsızlıklar, gıda zehirlenmesi, stres, veya diğer sağlık sorunları gibi çeşitli faktörler olabilir.
Fakat köpek ishal ve kusuyor ise yukarıdaki en yaygın semptomlara ek olarak bağırsak iltihabı, viral-bakteriyel enfeksiyonlar, yabancı cisim yutulması, yalnış ilaç kullanımı veya yüksek dozajda ilaç kullanımı gibi sorunlar olabilir. Tüm bu konular acil veteriner kontrolü gerektirir.
Köpeklerde ishal ve kan bir araya geldiğinde ishalin en tehlikeli belirtilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çok ciddi problemlerin habercisi olma ihtimali vardır. İnflamatuar Bağırsak Hastalığı başta olmak üzere, enfeksiyon, tümör, ağır toksik maddeye maruz kalma veya iç kanama gibi ağır ihtimalleri de beraberinde getirmektedir.
Köpeklerde ishal rengi ishalin sebebiyle ilişkili olarak farklılık gösterir ve aynı zamanda bir teşhis aracı gibidir. köpek ishal nedenlerinin de bir göstergesi olarak köpeklerde görülebilecek ishal renklerinin bazıları:
- Açık sarı ishal, yeme alışkanlığının değişmesine ya da sindirim sistemi sorunlarına işaret edebilir,
- Koyu sarı ishal, safra yolu ya da karaciğerle ilgili daha ciddi sorunlara işaret olabilir,
- Yeşil ishal, yiyeceklerin hızlı bir biçimde bağırsaktan geçmesi neticesinde görülür veya köpeğin bazı besin intoleranslarına gösterge olabilir,
- Kahverengi ishal, çoğu zaman normal kabul edilmekle birlikte yoğun veya koyu kahverengi dışkılama varsa bağırsak enfeksiyonları yada gastrointestinal rahatsızlıkları işaret edebilir,
- Kanlı ishal ise bağırsak enfeksiyonları, parazitler, yabancı cisimler veya inflamatuar bağırsak hastalığı gibi ciddi sorunların bir belirtisi olabilir. İhmal edilmemelidir.
- Grimsi Beyaz veya Kil renginde bir ishal ise karaciğer veya safra problemlerini gösterebilir,
- Siyah ishal ise mide veya üst gastrointestinal kanama ile ilişkilendirilebilir ve önemli bir sorunun belirtisi olabilir.
Köpeğinizin ishal olması durumunda aslında sizin yapabileceğiniz en önemli şey ishalin rengini hekime bildirebilmek olabilir, bu durumda fotoğrafını dahi çekebilirsiniz. Bu, köpeğinizin hekim muayenesi esnasında tanı konulmasını hızlandırabilir. Tabii ki ishal şikayetiyle kliniğimize geldiğinizde tüm tetkikleri biz yapacağız ve süreci kontrol altında tutmak için yüksek gayret göstereceğiz. Renk hakkında bilgi vermek ek bilgi kaynağı olarak değerlendirilebilir.
Köpeklerde İshal Neden Olur?
Köpeklerin ve insanların sindirim sistemi birbirinden farklı olsa dahi köpeklerde de ishal sorunu görülebilmektedir. Köpek ishal neden olur? sorusuna verilebilecek en iyi cevap ise köpeğin, sindirim sisteminde bir şeylerin doğru bir şekilde çalışmadığının işareti olduğunu söylemek olacaktır.
Bir diğer köpeklerde ishal sebepleri arasında ise kısa zamanda gerçekleşen beslenme alışkanlıklarında yapılan değişiklikler, çeşitli enfeksiyonlar, köpeğin stres altında olması, zehirlenme, parazit istilası ya da başka sağlık problemleri yer almaktadır. Görülen ishalin süresi de önemlidir.
Köpekte ishal kaç gün sürer? Veteriner hekimler gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ishalin sebebi ve tedavi yöntemi hakkında bilgi verebilecektir.
Köpeklerde ishal nedenleri arasında yukarıda bahsedilenlerin yanı sıra toksik maddelere maruz kalma ya da bağırsak tümörü gibi önemli rahatsızlıklar da yer alır. Bu sebeple köpeğinizde ishal durumu acil veteriner kontrolü gerektiren bir duruma dönüşebilir.
İshal maalesef çoğu zaman küçük bir sorun olarak görülür ve evde tedavisi de yapılmak istenir fakat bazen ishal kaynaklı dehidrasyon ve elektrolit dengesizlikleri gibi farklı sorunların görülmesi sorunun büyümesinde kartopu etkisi oluşturmaktadır.
Köpeklerde İshale Ne İyi Gelir?
“Köpek ishal olursa ne verilir?” Köpeğinizde ishal olması halinde nelerin iyi geleceği büyük ölçüde ishalin sebebiyle de ilgilidir. Köpeğin stres altında kalması dahi sindirim sistemini bozarak ishale sebebiyet verebilmektedir.
Köpeklerde ishal, doğal yollarla geçebileceği gibi gerekli veteriner hekimin muayenesi sonrası ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir. Doğal bir çözüm olan yemek düzenin değiştirilmesi de ishal sorunun çözüm yollarından biridir.
Köpeklerde ishale iyi gelen yiyecekler arasında ise en çok bilinenleri olarak patates ve muz karşımıza çıkmaktadır. Köpek ishal ise patates, akıllara gelen ilk çözüm olabilir. Fakat burada önemli olan faktör patatesin kesinlikle kabuğunun soyulması ve haşlanmış olmasıdır. Yine köpek ishal ise muz akıllara gelen alternatiflerdendir.
Her iki yöntemde de önemli olan husus veteriner hekimin bunları tedavinin bir parçası olarak önerip önermediğidir. Örnek olarak tedavi için uygulanan ilacın etken maddesi ile muz ya da patates birleştiğinde süreci daha kötü bir noktaya taşıyabilir. Bunu da göz önünde bulundurarak kesinlikle hekim önerisi dışında bu uygulamayı doğrudan yapmayınız.
“Köpeklerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir?” Kusma ve ishal var ise bu sorunacil kontrol gerektiren bir durumdur. Herhangi bir alerjinin ileri seviyesi ile farklı bir rahatsızlığın ortak semptomu olabilir.
Hekim önerisinde olmayan ilaçların ya da doğal yöntemlerin kullanılması köpekte, farklı sağlık sorunlarının oluşturabileceği unutulmamalıdır.
Köpeğinizde ishal sorununun çözümü için Papyon Veteriner Kliniği olarak bizi arayabilir, kliniğimize gelebilirsiniz. 7 Gün 24 Saat açık, Acil ve Nöbetçi Veteriner Kliniği hizmeti veriyoruz.
İleri seviye endoskopi cihazlarımız sayesinde ishal veya diğer rahatsızlıklarda bağırsak kökenli sorunları hızlıca tespit edebiliyoruz.
Köpeklerde İshal Nasıl Geçer?
Köpeklerde ishalin kesin çözümü için köpeğinizin muayene olması ve rahatsızlığın sebebinin teşhis edilmiş olması son derece önem arz eder. Çünkü doğru tedavi için doğru teşhis gerekir.
Bununla beraber, en sık yapılan hata özellikle doktorların insanlar için yazmış olduğu ishal kesici ilaçların köpeklere verilmesidir. Bu kesinlikle yanlıştır, asla yapılmaması gereken bir işlemdir.
Köpeklerin sindirim sistemi ile insanların sindirim sistemi farklı olduğu sebebi ile uygulanacak köpek ishal ilacı da değişkenlik göstermektedir. Köpek ishal için antibiyotik kullanımı genel olarak bakteriyel enfeksiyon olması halinde verilir. Ancak bir ilacın köpeğe verilebilmesinin tek bir yolu vardır; ilacı veteriner hekimin reçete etmiş olması gerekir. Köpeğinizin sağlığını riske atmamak için hekim önerisi dışında ilaç kullanmayınız.
İnsanlar için verilmiş ishal ilaçlarının ya da insanlar için geçerli evde tedavi yöntemlerinin köpekler üzerinde işe yarayacağı varsayımı hatalıdır. Evcil hayvanınızı seviyor ve onu önemsiyorsanız böyle bir davranışta bulunmayınız.
“Köpek ishalini ne geçirir?” ya da “Köpeklerde ishal nasıl geçer?” aslında bu soruların yanıtları tedavi sürecinin her bir parçasını ayrı ayrı içermektedir.
İshal sorunu için özel bir diyet listesi hazırlanabilir ve bu sorunun çözümü için köpeğin beslenme düzeni bir süreliğine değiştirilebilir. Diyet tedavi yöntemlerinden bir diğeri ise köpeğe 12 ila 14 saat boyunca yemek vermemek olabilmektedir. Bu işlemler klinikte hekim tarafından gerçekleştirilmektedir. Evde köpeğinizi aç bırakmayınız.
İshal sebebi ile hassaslaşan bağırsak duvarını rahatlatmak ve normal düzene geri dönmesini sağlamak amacı ile bu çözüm uygulanmaktadır. Bu süre zarfında ise köpeğin sıvı kaybının önlenmesi için yeterince su içmelidir, su içme kabına temiz su koyulmalıdır. Aç kaldığı süre zarfının ardından köpek, hemen eski düzenindeki beslenmesine geri dönmemelidir. Bir geçiş planı veya özel mamalar tercih edilebilir. Köpeklerde ishal kesici ilaç kullanımı gerekirse reçete edeceğiz ve kullanımı hakkında size bilgi vereceğiz.
Köpek İshal Tedavisi
Birçok hayvanseverin en büyük korkusu can dostunun hastalanmasıdır. Köpeklerde ishal ise oldukça sık rastlanan hastalıklardandır.
“Köpek ishal olunca ne yapılır?” İshalin durumunu izleyip, birkaç tekrar olması halinde veteriner kliniğimize gelebilirsiniz.
Köpek ishal olursa yapılacak birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Öncelikle köpeğin ruh hali kontrol edilmelidir. Köpekte halsizlik, uyuşukluk gibi belirtilerin varlığına bakılır. İshal sorunu yaşayan köpek, çok fazla sıvı kaybettiğinden köpeğin, sıvı tüketip tüketmediği kontrol edilmelidir. İshalin olduğu birçok durumda kusma da belirtiler arasındadır. Bu sebeple köpeğin kusma refleksinin olup olmadığına bakılmalıdır.
Köpek ishal olunca ne yapmalı? Köpeklerde ishalin evde tedavi yöntemi var mı? Evde tedavi kısmı tamamen hekim tarafından uygulanacak tedavinin bir parçası olarak evde yapılması gerekenleri içermektedir. Tedavinin bir parçası olarak probiyotik takviyesi de uygulanabilmektedir. Bu sayede ishalin durması beklenmektedir.
Birçok hayvansever ishali çok önemli bir problem olarak görmese de burada ciddiye alınması gerekilen konular vardır. Eğer köpeğin dışkısında kan fark edilirse bir iç kanama belirtisi bile olabilir. 48 saatten uzun süren her ishal kesinlikle veteriner muayenesini gerektirir.
Faydalı Linkler:
Erkek Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dişi Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: