Köpeklerde Egzama

Köpeklerde Egzama İçindekiler

Köpeklerde egzama rahatsızlığını başarılı bir şekilde tedavi etmek için buna neyin sebep olduğunu bulmak önemlidir. Bu içerikte, köpeğinizin yeniden kendi teninde tamamen rahat hissetmesi için nelerin önemli olduğunu sizlere açıklayacağız.

Köpeklerde Egzama Neden Olur?

Papyon Veteriner Kliniği olarak “Köpeklerde egzama neden olur” gibi sorularla sık sık karşılaşıyoruz. Deri egzamasına mantarlar, bakteriyel enfeksiyon, yaralanma, parazit istilası ve hatta alerji gibi birçok farklı faktör neden olabilir. Köpeğinizde pire varsa ve onlar tarafından ısırılırsa, buna genellikle şiddetli kaşıntı eşlik eder. 

Sonuç olarak, cildin kaşıntılı bölgelerini sürekli yalamaya, çizmeye veya ısırmaya başlar, bu da cildin iltihaplanmasına neden olur. Çoğu durumda cildin etkilenen bölgelerinde de saç dökülmesi olur. Köpeklerde patilerdeki egzama da nadir değildir. Bunlara alerjiler, yanlış maruz kalma veya maya enfeksiyonu neden olabilir.

Papyon Veteriner Kliniği’mizde uzun yıllara dayanan gözlemlerimiz ve çalışmalarımız sonucunda, köpeklerde çok sayıda cilt hastalığının asıl nedeninin, size daha ayrıntılı olarak açıklamak istediğimiz, bozulmuş bir gastrointestinal sistem olduğunu söyleyebiliriz.

Cilt vücudun en büyük detoksifikasyon organıdır. Köpeğinizin cildi, vücudu dış etkenlerden korumak ve detoksifikasyona yardımcı olmak da dâhil olmak üzere çeşitli hayati işlevleri yerine getiren karmaşık bir organdır. Egzama, kaşıntı veya alerji gibi cilt sorunları sıklıkla vücutta meydana gelen ve zayıflamış bir mide-bağırsak sisteminde başlayan sağlık sorunlarına işaret eder. Bütünsel bir bakış açısıyla bakıldığında, gastrointestinal sistemin cilt sağlığı üzerinde büyük etkisi vardır.

Köpeklerde egzama başlangıcı olarak aşağıdaki nedenleri sayabiliriz:

  • Akar, pire ve kene gibi parazitler: Köpeklerin bu tür parazitlere karşı alerjisi olabilir ve şiddetli kaşıntıya neden olabilir. Bir cilt testi böyle bir alerjiyi ortaya çıkarabilir.
  • Bakteriyel veya Mantar Enfeksiyonları: Bir köpeğin cildi ayrıca, ciltteki kel alanlar ve pullanmalarla doğrudan bağlantılı olan bakteri ve mantarlarla da enfekte olabilir.
  • Maya: Bu, başka bir nedenin birincil neden olduğu ikincil bir enfeksiyondur, örneğin: gıdaya karşı aşırı duyarlılığı.
  • Hormonal bozukluklar: Tiroid bezinin arızalanması veya Cushing sendromu da egzamanın nedenleri arasındadır. Bu durum kan ve idrar testiyle belirlenebilir ve bu durumda köpekler genellikle biraz daha kalın, daha ince tüylere sahip ve daha halsizdir.
  • Atopik dermatit: Bu, köpeklerde yaygın olarak görülen çevresel toza karşı alerjidir. Örneğin ev tozu akarlarına, küf veya polene karşı aşırı duyarlıdırlar.

Köpeklerde egzama sebepleri elbette mevcuttur. Örneğin köpeklerde egzama bakteriyel bir enfeksiyonun, parazit istilasının veya alerjinin sonucu olabilir. Ancak köpeklerin deri kıvrımları gibi mekanik nedenler de egzamanın artmasına neden olabilir. Bu, örneğin boksör ve Çin kat köpeği (Shar Pei) için geçerlidir. Patiler köpekler için özel bir sorundur ve yanlış yükleme, mantar enfeksiyonları ve alerjiler nedeniyle egzama gelişebilir.

Altta yatan nedene bağlı olarak başka belirtiler de vardır. Etkilenen köpeklerin çoğu, şiddetli kaşıntıdan mustariptir ve bölgelerdeki kemirmeler giderek daha yoğun hale gelir. Ne yazık ki burada hızla bir kısır döngü oluşuyor. Cilt iltihabı sıklıkla tekrar tekrar alevlenir. Sonuç olarak, ikincil bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak kızarıklık ve hatta cerahatli kabarcıklar (püstüller) ortaya çıkar. Cildin daha derin katmanlarında iltihaplanma meydana gelirse, semptomlara genellikle ateş ve genel sağlık durumunun bozulması eşlik eder. Bu durumların yaşanmaması adına veteriner kliniğimize gelerek gerekli tedavi sürecini başlatabilirsiniz.

Köpeklerde Egzama Tedavisi

Köpeklerde egzama tedavisi için, egzama fark eden herkesin mutlaka Papyon Veteriner Kliniği’mize gelebilir ve gerekli tedaviyi deneyimli hekimlerimiz tarafından alabilir. Köpeklerde egzama ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir ve bu nedenle mutlaka veteriner hekimlerimiz tarafından tedavi edilmelidir. Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz köpekleri muayene edebilir, köpekteki egzamanın nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.

Köpeklerde egzama tedavisi ilaçları için muayene sonrası ilaç tedavisi gerekirse, veteriner hekimlerimizin önerdiği ilacı almanız gerekir ve önerildiği gibi uygulamanız gerekir. Lütfen bu anlamda dışarıda satılan ilaç veya ilaç dışı ürünleri tercih etmeyiniz ve köpeğinize uygulamayınız.

Köpeklerde egzama kremi tıpkı egzama ilaçları gibi dışarıdan alınmamalıdır ve köpeğe bilinçsiz bir şekilde uygulanmamalıdır. Bu durumun ciddi yan etkileri meydana gelebilir. Gerekli görülürse, profesyonel veteriner hekimlerimizin önerisi ile verilecek kremi uygulama talimatına göre kullanabilirsiniz.

Köpeklerde egzama için hangi ilaçlar kullanılır diye soracak olursanız, Papyon Veteriner hekimlerimizin bu konuda görüşleri elbette vardır. Her canlı özel ve farklıdır, bu nedenle yapılacak muayene sonrası veteriner hekimlerimiz tarafından uygun ve doğru ilaç önerilecektir.

Köpeklerde egzama bitkisel tedavi, insanlar gibi köpeklerde de mümkündür. Örneğin cilde uygulanan çuha çiçeği yağı, kaşıntı, egzama, kepek, püstüller ve dermatit için hızlı bir rahatlama sağlar. Dâhili olarak kullanıldığında yağ, köpek cilt problemlerinde antiinflamatuar etkiye de sahiptir. Fakat her ne kadar bitkisel de olsa, hiçbir bitkisel yağ veya farklı bir bitkisel ürün, veteriner onayı olmadan kullanılmamalıdır.

Köpeklerde Egzama ve Mantar Farkı

Köpeklerde egzama ve mantar farkı oldukça belirgin bir durumdur. Egzamadan farklı olarak cilt mantarları bulaşıcıdır. Bulaşma doğrudan köpekten kişiye veya banyo paspası, giysi veya ayakkabı gibi kontamine olmuş nesneler yoluyla gerçekleşebilir. Bu nedenle mantar ciddi derecede tedavi gerektirir. Köpeklerde egzama ise bulaşıcı değildir ve rahatlıkla tedavi edilebilir.

Mantar enfeksiyonları ayrıca kızarıklığa, pul pul deriye ve kaşıntıya neden olabilir. Bu nedenle egzamadan ayırmak her zaman kolay değildir. Patojene bağlı olarak semptomlar ve vücudun etkilenen kısımları değişir.

Köpeklerde Egzama Bulaşıcı mı?

Yukarıda da değindiğimiz gibi, köpeklerde egzama bulaşıcı mı diye bir endişeniz varsa, bu endişeniz yersizdir. Egzama ile köpek kaşınarak ve yalayarak kaşıntıyla savaşır, bu da iltihaplanmanın gelişmesine yol açar. Daha sonra temas bölgesinde büyük bir yara oluşabilir. Köpeklerde egzama bulaşıcı değildir ancak uygun tedavi şarttır.

Köpeklerde egzama insana bulaşır mı? Hayır! Köpeklerden insanlara hastalık bulaşabilmesi için Zoonoz dediğimiz hastalıklardan biri olmalıdır. Nedir bu Zoonoz hastalık? Zoonoz hastalıklar ciddi olup hayvanlardan insanlara geçebilen hastalıklardır. Köpeklerde egzama Zoonoz bir hastalık olmadığı için, insanlara hiçbir şekilde bulaşmamaktadır.

Köpeklerde Egzama Ölümcül müdür?

Köpeklerde egzama meydana geldiğinde, köpeklerde egzama ölümcül müdür? Aslında tedavisi olan ve ölümcül olmayan bir hastalıktır. Fakat tedavinin gecikmesi durumunda zararlı etkileri çeşitli sonuçlara yol açabilir: şiddetli kaşıntı ve baş bölgesinde kurdeşen gibi lokal semptomlardan ateş, kusma, uyuşukluk ve yaşamı tehdit eden alerjik şoka kadar problemlere neden olabilir.

Egzama tehlikeli midir? Egzama rahatsız edici ve sinir bozucu olabilir ancak genellikle tehlikeli değildir ve tamamen iyileşir. Ancak egzama köpeğinizde ilk defa meydana geliyorsa veya şiddetli belirtileri varsa mutlaka Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek deneyimli veteriner hekimlerimize başvurmalısınız.

Köpeklerde Egzama Maması

Köpeklerde egzama maması, tıpkı egzama ilaçları gibi mevcuttur fakat bu ürünlerde veteriner hekimlerimizin onayı olmadan köpeğe verilmemelidir. Bu tür egzama preparatları derinin ve tüylerin kalitesini güçlendirir ve kaşıntı gibi egzama semptomlarını önemli ölçüde hafifletir. Besin takviyesi hem köpeklerde hem de kedilerde bağışıklık sistemini güçlendirmek için kullanılabilen bir takviyedir fakat kullanmadan önce veteriner hekimlerimize danışınız.

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilir ve aşılar için bizi ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı