Ocak 26, 2024
Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İçindekiler
Köpek sağlığı için her zaman önemli bir risk oluşturan ve gündelik yaşamda köpeklerde acı yaşanmasına neden olan enfeksiyonlar, hızlı iyileştirilmesi gereken rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıkların en sıkıntılı örneklerinden birini de köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu oluşturmaktadır. Çünkü birçok hastalıkta görülmeyecek ağır semptomlar ile ortaya çıkan bu rahatsızlıkta bazen böbrek hastalıkları bazen de mesane kanseri gibi problemler ana faktörü oluşturabilir.
Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu yani sistit ile ilgili belirtiler, nedenler ya da yatkınlıklar konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Evcil dostlarınızın yaşayabileceği bu sağlık probleminde bilgili olmanız ve problemi erken fark etmeniz, daha hızlı aksiyon almanıza yardımcı olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu çoğu zaman idrar içerisindeki bakteriler nedeni ile ortaya çıkar. Enfeksiyonlar alt veya üst idrar yolunda görülebileceği gibi genellikle alt idrar yolları enfeksiyonu çok daha fazla görülür. Bu durum idrar kesesini ve üretrayı etkileyen bir problem olmak ile birlikte erkek köpeklerde ise prostat nedeni ile ortaya çıkabilir.
Üst idrar yolu enfeksiyonlarında ise daha fazla böbrekler ve üreter problem ile karşılaşabilir. Akut veya kronik olarak görülebilecek köpeklerde sistit farklı tedavi yöntemleri ile giderilebilecek ve tedavi süresi değişen bir rahatsızlık ortaya koyar. Özellikle akut durumlarda tedavi daha kısa sürerken, kronik problemlerde tedavi çok uzun bir süreye yayılır ve yorucu bir tedavi ile karşılaşılabilir.
Dişi Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Temel olarak sistit hem erkek köpeklerde hem dişi köpeklerde görülebilecek bir problemdir. Çünkü genellikle bakteriler nedeni ile oluşan bu enfeksiyonlarda dişi ve erkek köpeklerde bulaşma olasılığı ve yapısı farklılık gösterir. İdrar kanallarının farklılığı nedeni ile dişi köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu çok sık rastlanan bir sağlık problemi oluşturur. Özellikle açık dünyada ve farklı hayvanlar ile temas nedeni ile enfeksiyon kapma ihtimali daha yüksek olurken, köpeğinizin yaşamını çok olumsuz derecede etkileyebilir.
Normal koşullarda köpeklerde sistit problemi hayati tehdit oluşturacak kadar ağır bir problem değildir. Ancak günlük yaşantıda vermiş olduğu acı ve sıkıntılı durum hayatlarını belirli bir süreliğine alıştıkları düzenden çıkararak rahatsızlıklarını arttıracaktır. Bu süreç içerisinde günlük yaşamlarındaki rutinleri değiştiği için beklenmedik davranışlar ve sizler için de üzücü bir durumla karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle hem hijyene hem de rutin kontrollere dikkat etmek önemlidir.
Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Bakteriler köpeklerin mesane duvarına yerleşerek burada hızlı bir şekilde istila oluşturduklarında ortaya çıkan köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu acı verici bir durum yaşanmasına neden olur. Çünkü mesane içerisinde bir yangı ortaya çıkarken, bununla birlikte ağrı başlayacaktır. Bu ana semptomlar yanında köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri arasında;
- İdrarda kan görülmesi,
- Normalden daha fazla su tüketimi ile birlikte daha fazla idrara çıkma,
- İdrar miktarında artış veya tam tersi çok az idrara çıkma ve idrar yaparken zorlanma yaşama,
- Alışkanlık dışında beklenmedik noktalarda idrak kaçırma ve idrar yapma yer alır.
Bu belirtiler genellikle akut enfeksiyon evresinde görülürken, eğer enfeksiyon böbreklere doğru ulaşarak kronikleşirse, belirtilerde de değişim görülebilir. Bu noktada da özellikle iştahta azalma, kusma, yüksek ateş ve yoğun halsizlik ile karşılaşmak mümkündür. Hatta belirtilerin yorumlanması dahi problemin teşhis ve tedavisinde önemli bir yere sahiptir.
Enfeksiyon teşhisinde özellikle idrarda kan görülmesi üzerinde durulan bir nokta olmak ile birlikte mutlaka veteriner hekim desteği almak gerekir. Bu durumda kliniğimize başvurduğunuzda, idrar yolu incelemeleri ile birlikte prostat, böbrek hastalıkları ve zehirlenme incelemeleri ya da kaza gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan travmalar üzerinde de durulabilir.
Bir diğer önemli belirti olan idrarda zorlanma problemi de enfeksiyon nedenli olabileceği gibi farklı problemler dolayısıyla da ortaya çıkabilir. Direkt olarak köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu için teşhis koymak zor olacağından dolayı idrar yolu tıkanıklığı, omurilik problemleri, travma, kanser veya prostat üzerinde de durulabilir. Yine idrar alışkanlığının bozulması yani uygunsuz yerlerde beklenmedik idrar kaçırma problemlerinde de bazen hipotiroidizm, şeker hastalığı veya cushing hastalığı gibi problemler faktör oluşturabilir.
Köpeklerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Dünya genelinde milyonlarca hatta milyarlarca bakteri yaşarken, köpeklerde dış genital organlar temas veya yaşam alanı içerisinde bu bakterileri üzerinde biriktirebilir. Bu noktadan mesaneye ulaşan bakteriler ise köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu oluşturabilir. Aslında sağlıklı bir idrak kesesi bu enfeksiyonlara karşı bir savunma mekanizmasına sahip olsa da mekanizmanın çalışmasında bir eksiklik sonucunda bakteriler idrar kesesi duvarında enfeksiyon ortaya çıkarabilmektedir. Bu durum akut bir problem olmak ile birlikte köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi daha kısa süreli ve pratik olmaktadır.
Bazı evcil dostlarımızda ise diyabet, idrar yolu tümörleri, ilaçlar dolayısıyla oluşan bozukluklar, kongenital rahatsızlıklar veya mesane taşları da enfeksiyonların oluşmasında ana faktör oluşturabilir. Hatta dalmaçya, Fransız bulldog veya minyatür poddle gibi köpek türlerinde enfeksiyon görülme sıklığı daha yüksektir. Her koşulda da öncelikle köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için doğru teşhis koymak önemlidir.
Teşhis aşamasında bir enfeksiyon bulunup bulunmadığını anlamak için Papyon Veteriner Kliniği bünyemizde veteriner hekimlerimiz öncelikle fiziki muayene gerçekleştirir. Hastanın öyküsünü ve ortaya çıkan belirtileri dinledikten sonra öncelikle idrar toplama yöntemi sağlanarak, sonrasında idrar tahlili gerçekleştirilir. Tahlil köpeklerde sistit tedavisi için ön teşhisin elde edilmesine yardımcı olur. Çünkü bu tahlillerde kan değerleri, şeker oranı, bakteri düzeyi, pH ve protein değeri gibi birçok ayrıntı incelenir.
Teşhis için idrar kültürü ve duyarlılık testi uygulanması sayesinde de en net sonucunu elde edilmesi sağlanır. Çünkü bu test köpeklerde sistit belirlemesi için en önemli kıstası oluşturur. Sistosentez yani iğne vasıtasıyla alınan idrar steril bir ortamda kültür ve duyarlılık testinden geçirildiğinde, bakteri türü ve miktarı belirlenerek doğru tedavi yöntemi de tespit edilir. Özellikle akut enfeksiyonlarda ilaç ve tedavinin belirlenmesi için büyük fayda sağlar.
Köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu ilacı olarak birçok farklı ilaçtan yararlanılması mümkündür. Veteriner hekimlerimiz bilhassa idrar kültürü ve duyarlılık testi sonrasında bu ilaçları belirlerken, doğru antibiyotiğin tespit edilmesi üzerinde durur. Eğer kronik bir enfeksiyondan şüphelenilirse, hekimlerimiz hem idrar tahlili hem idrar kültürü araştırması gerçekleştirirken; bir böbrek hastalığı, mesane taşı, kanser veya prostat problemi bulunup bulunmadığı da tespit edilir. Bu problemlerde tedavi kısmen daha uzun süreli bir şekilde gerçekleşirken, tedavi sürecinde de iyi bir bakım ve destek gerekir.
Akut düzeyde ve genellikle alt idrar yollarında bulunan enfeksiyonlarda köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi daha hızlı bir şekilde sağlanabilir. Zira bu süreçte genellikle köpek idrar yolu enfeksiyonu antibiyotik uygulamaları tercih edilir. Teşhis sonrası dozu ve kullanım miktarı belirlenen bu antibiyotikler, bugün tedavinin en kesin yöntemleri arasında yer alırken; ek olarak ağrı kesiciler de reçete edilebilir. Bu durumda mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilmiş antibiyotikler ve ilaçlar tarif edilen şekilde düzenli kullanılmalıdır.
Ek olarak tedavide diyet uygulaması ve su tüketim takibi gibi ayrıntılar da yer alır. Eğer tedavi ilaçlar ile sağlanamazsa, farklı yöntemlerin uygulanması da gerekebilir. Örneğin deri altı sıvı tedavisi yöntemi veya mesaneye müdahale edecek cerrahi uygulamalar da tatbik edilebilir. Özellikle mesane taşları veya tümörleri ile karşılaşılması durumlarında cerrahi müdahale gerebilir.Tedavi döneminin sonunda ilaçların tamamlanması ile birlikte yeniden bir tahlil alınması ile iyileşmenin etkinliği net bir şekilde tespit edilebilir. Çünkü köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu tam olarak tedavi edilmediğinde ilerleyen ciddi sağlık sorunları ortaya çıkarabilir. Bazen üretra tıkanması, bazen de atık birikmesi ile idrar çıkışında düzensizlik görülmesi ile karşılaşılabilir. Bu gibi problemlerde mutlak bir şekilde Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurarak, köpeklerde idrar yolu enfeksiyonu problemlerinde kapsamlı tanım ve teşhis yöntemlerinin uygulanmasını ve eksiksiz bir tedavi gerçekleştirilmesini talep edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilir ve aşılar için bizi ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: