Şeker hastalığı diyabet olarak da adlandırılmaktadır. İnsülin, pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan bir hormondur. İnsülin hormonu, kandaki şeker düzeyini dengeleyen bir hormondur. Şeker ana enerji kaynağıdır ve glikozunun yükselmesine sebep olur. Bu hormon düzgün bir şekilde üretilemezse bu hastalık meydana gelir. Eğer bu şeker normalinden yüksekse hiperglisemi, düşükse hipoglisemi olarak adlandırılır. Bu durum kedilerde de aynı nitelendirilmektedir. Her ne kadar onları 9 canlı olarak tanımlasak da maalesef ki birtakım sağlık sorunları yaşayabilirler. Gelin şimdi sizlerle kedilerde şeker hastalığı konusunu detaylıca inceleyelim.
Kedilerde Şeker Hastalığı Belirtileri
Bu hastalığın risk faktörleri arasında birkaç madde vardır. Mesela obezite. Kilosu fazla olan kediler şeker hastalığına 4 kat daha yatkın olmaktadır. Bu da fiziksel hareketsizlik ile alakalıdır. Aynı zamanda artan yaş da bir etkendir, yaşlanan kediler ve özellikle de cinsiyeti erkekse bir risk faktörü olabilir. Kedi astımının yanı sıra bazen ırk da öne çıkabilir. Her yaştan her cinsten kedi etkilenebilse de kimi zaman Birman kedilerinin diğer ırklara göre daha çok diyabete yakalandığı belirtilir. Fakat şimdilik ırk bir ölçüt değildir. Peki kedilerde diyabet belirtileri nelerdir?
En yaygın belirtilerden ilki kilo kaybıdır. Bu gözle görülebildiği gibi veteriner hekim kontrolü ile de sağlanabilir. Durum şekerle ilgili olduğu için ve bu da enerji ile ilgili olduğu için, glikozsuz kalan hücreler bu sefer yağ ve proteinleri yıkmaya başlar. Enerjiyi böyle elde etmeye çalışır. Aynı zamanda idrara çıkma ve dehidratasyon da belirtilerdendir.
Yani şeker hastası kedi belirtileri arasında sık idrara çıkma vardır. Öte yandan arka bacaklardaki sinirlerin hasar görmesi durumu da meydana gelebilir. Bunların dışında zayıflık, kusma, çökme ve karaciğer büyümesi de gözlemlenebilir. Aynı zamanda stres sebebiyle de anlık olarak glikoz yükselebilir. Fakat bu başka hastalıkların da belirtisi olabilir. Bu yüzden kedide farklı semptomlar gözlemlendiğinde, kesin teşhis için veteriner kontrolü yapılmalıdır.
Kedinin çok fazla insan yemeği yemesi de pankreasın iltihaplanmasına sebep olabilir. Kullanılan steroid ilaçlar da cabası. Bu ilaçlar kedinin bağışıklık sistemini baskılar ve bu da tabii ki hastalıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden diğer hastalıkları listeden elemek için çeşitli testler yapılabilir. Veteriner hekim bunun için idrar testi ve kan testi ile glikoz seviyesini ölçebilir. Yapılan testler ve analizlerden sonra kediye uygun tedavi yöntemi belirlenir.
Birçok hastalık için erken teşhisin önemini mutlaka duymuşsunuzdur. Sorunlara erkenden müdahale etmek çoğu zaman büyümelerini engeller. Şeker hastalığında da erken teşhis önemlidir, tedavi edilmezse ölümcül riskleri vardır. Bu yüzden kedilerde şeker hastalığı öldürür mü sorusunun cevabı hem kedinin genel sağlık durumuna hem de hastalığın şiddetine bağlı olarak değişmektedir. Yani hem semptomlar hem tedavi yöntemleri hem de kedinin buna cevabı kediden kediye değişir.
Kedilerde Şeker Hastalığı Tedavisi
Diyabet, sorunun temeline göre iki türe ayrılır. Tip 1 ve Tip 2. Tip 1 diyabette yeterli insülin üretilemez ve Tip 2 diyabette üretilen insülin verimli bir şekilde kullanılamaz. Kediler ise genelde Tip 2 diyabet hastalığına yakalanır. Kedilerde diyabet tedavisi için birkaç yöntem vardır. Tedavide birkaç hedef vardır. Bunlar kedinin genel sağlığını da ön planda tutarak; idrara çıkma belirtilerini azaltmak, kan şekeri konsantrasyonunu ve kiloyu dengelemek olarak sıralanabilmektedir. Şeker hastalığı önlenemese de risk azaltılabilir. Bu; iyi bir diyet, dengeli bir fiziksel aktivite ve düzenli veteriner kontrolleri ile sağlanabilir.
Enjekte edilebilir insülin, tedavi yöntemleri arasında yer alır. Aynı zamanda karbonhidrat oranı az olan gıdaların tüketimi de kan şekerini düzenler. Bu yüzden veteriner hekimin de önerisi ile çeşitli gıdalar, gıda takviyeleri ve öğün sayıları ayarlanabilir. Yine veteriner hekim önerisi ile oral ilaçlar alınabilir. Bu ilaçlar kedinin kendi insülinini daha çok üretmesini sağlar.
Yani kedilerde şeker hastalığı tedavi edilmezse yağ ve kas yıkımı gerçekleşir, bu da ağır dehidratasyon, ishal ve kusmadan komaya kadar ve ardından ölüme kadar ilerleyebilir. Bu yüzden sıklıkla veteriner kontrollerinin gerçekleştirilmesi, kedinin fiziksel görünüş ve davranışlarının iyi gözlemlenmesi gerekmektedir.
Böylesine kronik bir hastalığa sahip olan kedinin bakımları oldukça önem teşkil etmektedir.
Faydalı Linkler:
Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin:
Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Lokasyonlar:
En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.