Ocak 26, 2024
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İçindekiler
Kediniz sürekli idrar yapmaya çalışıyor ama yapamıyor mu? Genellikle hastalığın bu belirtisinin arkasında kedilerde idrar yolu enfeksiyonu veya mesane taşı bulunur. Artık kedinizin bu nahoş hastalıktan kurtulmasına genellikle hızlı bir şekilde yardımcı olabilecek Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret etme zamanı geldi. Tedavi edilmezse hayvanınız enfeksiyon ve/veya üretranın tıkanması nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya kalabilir.
Kedi Sistit olarak da bilinen mesane enfeksiyonu, nadiren yalnızca idrar kesesini, aynı zamanda üretrayı da etkileyen, genellikle ağrılı, inflamatuar bir hastalıktır. Bu nedenle sıklıkla idrar yolu enfeksiyonu olarak anılır.
Tetikleyiciler arasında stres, bakteriyel enfeksiyonlar, idrar kristalleri, tümörler veya metabolik hastalıklar yer alır. Kedilerde Üriner Sistem enfeksiyonu tipik semptomları çok sık idrara çıkmaları, sadece az miktarda idrar yapma veya kedilerin kendi cinsel organlarını yalaması şeklindedir.
İdrar yolu enfeksiyonu kedi gibi hayvanlarda farklılık gösterir. Kedilerde bakterilerin sebep olma olasılığı daha düşüktür. Kediler, idrarda çözünen tuzlar kristaller oluşturduğunda ve bir araya gelerek ince taneler veya daha büyük taşlar oluşturduğunda sıklıkla idrar yolu enfeksiyonuna yakalanırlar. İdrar kumu ve taşları keskin kenarlarıyla mesanedeki mukozalara zarar vererek iltihabın gelişmesine ve bakterilerin yerleşmesine neden olur.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekilde anlaşılabilir:
- Kedi, daha sık tuvalet ihtiyacı hissediyor,
- Çok ıkınmasına rağmen sadece çok az miktarda idrar çıkarıyor,
- Ağrı nedeniyle idrar yaparken miyavlama veya kıvranma yaşıyor,
- Aniden idrar bırakıyor,
- Sıklıkla genital bölgeyle uğraşıyor.
Evcil hayvanınızın idrarına daha yakından bakarsanız kırmızımsı veya kahverengimsi bir renk değişikliği ve/veya normalden daha güçlü bir koku fark edebilirsiniz. Mesane enfeksiyonu olup olmadığını anlamak için muayene yaptırmak ve gerekli tedavinin uygulanması için Papyon Veteriner Kliniği’mizle iletişime geçebilirsiniz.
Bir kedide kedi sistit belirtileri arasında tuvalete sık sık gitmek, yalnızca küçük miktarlarda idrar yapma, idrarda kan ve yoğun bir koku yer alır. Ek olarak, sistit durumunda, kedinin tuvaletine idrarını yaparken gergin bir duruşu vardır ve buna sıklıkla şikayet sesleri de eşlik eder.
Erkek Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Mesane esas olarak etkilenirse buna sistit denir. Erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekilde kendini gösterir:
- İdrar yaparken ağrı,
- Tekrar tekrar az miktarda idrar çıkarmak,
- İdrara çıkma isteğinin artması,
- Bazen bulanık veya kırmızımsı idrar.
Çoğu zaman erkek ve dişi kedilerde belirtiler benzerdir.
Dişi Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
Kedinizde mesane sorunları varsa, dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu belirtileri şu şekilde anlaşılabilir:
- Çok sık tuvalete gitme isteği duyar,
- Kediniz yalnızca damla damla idrar yapar ve bunu yapmak için çok çaba harcamak zorunda kalır,
- İdrar yaparken şiddetli ağrı çektiği için miyavlar,
- Kediniz aniden idrar yapar veya ara sıra birkaç damla idrar kaçırabilir,
- İdrarında kan kokusuna benzer veya hoş olmayan bir koku olur,
- Kediniz sürekli olarak genital bölgesini ve karnının alt kısmını yalamaya çalışır,
- Hiçbir sebep yokken geri çekilir veya aniden saldırganlaşabilir.
Bu belirtilerden bir ya da birkaçı birlikte görüldüğünde kedinizde idrar yolu enfeksiyonu ihtimali kontrol edilmelidir.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu tedavisi mesane enfeksiyonunun nedenine bağlı olarak ilerleyen bir süreçtir. Veteriner hekimlerimiz öncelikle kedinizin geçmişini, örneğin kronik mesane enfeksiyonu olup olmadığını soracak ve ardından kedinizi iyice muayene edecekler.
Doğru teşhis için kedinize kan tahlili yapılabilir. Bu kontrolle birlikte iltihap olup olmadığı kontrol edilebilmektedir. Bununla beraber böbrek değerleri de incelenmektedir. Gerekli olması halinde kedinizden alınan taze idrar örneğini inceleyerek bakteri, idrar kristalleri ve idrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri de kontrol edilir.
Röntgen ya da ultrason muayenesi mesane veya üretrada taş olup olmadığı, bunların iltihaplı olup olmadığı hakkında bilgi verebilir. Mesane veya üretrada bir değişiklikten şüpheleniliyorsa sistoskopi yapılması gerekmektedir.
Kedinizde bakteriyel mesane varsa kedi sistit tedavi yöntemleri arasında antibiyotik kullanımı, anti-inflamatuar ağrı kesiciler ve gerekirse diyet mamalarının kullanımı yer almaktadır. Ancak bu ilaç tedavisini yalnızca veterinerimiz uygulamalıdır. İlaç ve ilaç dışı ürünleri veteriner hekim önerisi olmadığı sürece kullanmamanız gerekmektedir.
Kedim Sistit oldu, ne yapmalıyım? Kedinizde mesane enfeksiyonu olduğuna dair şüpheniz varsa veya belirtiler varsa, emin olmak ve tedavi sürecini başlatmak için veteriner kontrolü yapılmasında fayda var.
Kedim idrar yolu enfeksiyonu oldu, ne yapabilirim? Bu konuda kesin bir sonuç ve bilgi varsa muhakkak kedinizi veteriner hekime götürmelisiniz. Kedinizi kliniğimize kadar rahatlatmak için ona sıcak ve rahat bir ortam sağlayabilirsiniz. Bu sadece kedinizin stresini azaltmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda kramp benzeri semptomları da hafifletir.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu İçin İlaç
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu için ilaç elbette bulunmaktadır. Fakat veteriner hekimin reçete etmesi veya önermesi dışında ilaç veya ilaç dışı ürünleri kullanmanız doğru değildir. Hangi ilacın kullanılacağını bilseniz dahi kullanmak doğru değildir. Çünkü, hastalığın teşhisi ve tedavisi önemli bir süreçtir. Daha önce kedinize verilen bir ilaç iyi gelmişse bile şu anda iyi gelmeyebilir, çünkü ilgili ilacın içerisindeki bir maddeye karşı duyarlılık kazanmış olabilir. Bu sonuçlar da ancak kan tahlili ya da idrar tahlili gibi işlemlerle anlaşılabilir.
Kedi idrar yolu enfeksiyonu ilaç için antibiyotik kullanılabilir. Akut sistit tanısı doğrulanırsa hasta kediye çeşitli ilaçlar verilir. Bu genellikle şunları içerir: iltihapla mücadele için antibiyotikler. Ağrı kesiciler genel hissi iyileştirmek ve iltihaplı dokunun şişmesini azaltmak için kullanılır. Fakat bu tamamen veteriner hekimlerimizin onayı ve gözetimi altında gerçekleşmelidir. Lütfen kendiniz kedinize bir tedavi uygulamayınız.
Acil Veteriner kliğinimize kedilerine kendisi tedavi uygulamak isterken neredeyse onun ölümüne sebebiyet veren bir çok vaka gelmektedir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunda kullanılan ilaçlar genellikle şunları içerir: iltihapla mücadele için antibiyotiklerden faydalanılmaktadır.. Ağrı kesiciler ise genel hissi iyileştirmek ve iltihaplı dokunun şişmesini azaltmak için kullanılır. Fakat bu tamamen veteriner hekimlerimizin onayı ve gözetimi altında gerçekleşmelidir. Lütfen kedinize kendiniz bir tedavi uygulamayınız.
Dişi Kedilerde Sistit Tedavisi
Tedavi sürecine başlarken veteriner hekimlerimiz öncelikle semptomlar ve kedinizin diyeti hakkında size bazı sorular sorarak bilgi alabilir. Bununla beraber idrar testi yaparak pH değerini, kan hücrelerinin varlığını ve iltihap belirtilerini kontrol ederek olası bir enfeksiyon hakkında bilgi teşhis sağlayabilir.
Veteriner hekimlerimiz ayrıca ultrason veya röntgen kullanarak idrar yolunu da inceleyecektir. Bu şekilde idrar yolunda idrar kristali veya mesane taşı olup olmadığını, hatta tıkalı olup olmadığını görebilir. Bu şekilde idrar yollarındaki herhangi bir malformasyonu da tespit edebilir. Gerekirse veteriner hekimlerimiz herhangi bir iltihabı teşhis etmek için hayvandan da kan alacaktır. Tüm bunların ardından dişi kedilerde sistit tedavisi başlatılabilir.
Dişi kedilerde idrar yolu enfeksiyonu değişebilir ve tetikleyiciye ve tedavinin başarısına bağlıdır. Kedinizde bakteriyel mesane enfeksiyonu varsa bu genellikle birkaç gün sürer. Bir hafta içinde semptomları hafifletebilecek antibiyotik ve ağrı kesiciler veterinerimiz tarafından verilir.
Erkek Kedilerde Sistit Tedavisi
Erkek kedilerde sistit tedavisi ve sistitin genel tedavisinde izlenen yol, muayene, ilaç tedavisi, idrar yolu tıkanıklığının giderilmesi, özel bir diyet ve koruyucu tedbirler şeklinde sıralanabilir.
Kedinizin sistemik durumunu iyileştirmek ve enfeksiyonu kontrol altına almak için uygun ilaçlar reçete edilebilir. Antibiyotikler, antienflamatuar ilaçlar veya idrar asidifikasyonunu sağlamak için özel diyetler de kullanılabilir. Ayrıca böbrek iltihabı veya üretral tıkanıklık gibi ek semptomlar veya komplikasyonlar da varsa bunların da kontrol altına alınması gerekecektir.
Erkek kedilerde idrar yolu enfeksiyonu oluştuğunda, veteriner hekimlerimizin önerdiği evde bakım uygulamalarını gerçekleştirebilirsiniz. Kedinize bol bol dinlenme ve sıcak bir uyku ortamı sağlayarak kedinizin hızla iyileşmesine katkıda bulunabilirsiniz.
İdrar yolu enfeksiyonu, sistit.. Kedinizde bu rahatsızlıklardan biri veya başka bir rahatsızlık olduğunda Papyon Veteriner Kliniği olarak tedavi uygulamak için sizleri kliniğimize bekliyoruz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: