Temmuz 24, 2024
Köpek Kulak Uyuzu
Köpek Kulak Uyuzu İçindekiler
Uyuz, her canlının bir parazit nedeni ile aşırı derecede kaşıntılı bir rahatsızlık yaşamasına neden olabilen hastalıklar arasında yer alır. Otodectes cynotis olarak adlandırılan bir akar çeşidi nedeni ile de köpeklerde kulak uyuzu gibi bir problem ile karşılaşılabilir. Çoğu zaman dış kulağı ele geçiren bu parazitler kulak kanalında bir iltihap oluşturarak rahatsızlığa neden olur.
Köpek kulak uyuzu ile birlikte dış kulak yolunda derinlere doğru giden bir parazit istilası ile karşılaşılır. İlk etaplarda köpeğinizin başını aşırı sallaması ve kulaklarını kaşımaya çalışması ile uyuz anlaşılabilir olmaya başlar. Genellikle de geniş kulak kepçesine ve dik kulaklara sahip köpeklerde kulağın sarkması ile uyuz kendini gösterebilir.
Kulak uyuzu üzerinde durulmadığında hem çevreye bulaşıcı hem de giderek ilerleyen ve kulağı ele geçiren bir yapıya sahiptir. Çünkü kulak uyuzu köpek rahatsızlığında dış kulak kanalından başlayan parazit enfeksiyonu tedavi edilmediğinde orta ve iç kulağa doğru ilerleyerek daha ağır sonuçlar ortaya çıkarabilir. Çevreye hızlı bir şekilde bulaşabilen bu parazitler, çok küçük ve mikroskobik yapılara sahip olduğu için köpekler dışında kediler, gelincikler ve çiftlik hayvanlarına da kolaylıkla bulaşabilir.
Köpeklerde Kulak Uyuzu Belirtileri
Veterinerlikte hastalıklarda karşılaşılabilecek belirtiler her zaman çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü belirtileri inceleyebilen bir hayvan sahibi evcil dostu için hızlı tedavi alma şansını elde edebilmektedir. Elbette bu noktada köpeklerde kulak uyuzu belirtileri doğru takip edildiğinde de hızlı bir müdahale ile tedavi başlatmak mümkün olacaktır. Belirtiler vücuttaki birçok noktada görülebilecek uyuz enfeksiyonları ile de benzer bir niteliğe sahiptir.
Köpeklerde kulak uyuzu belirtileri arasında elbette öncelikli olarak aşırı derecede kulak kaşıma isteği yer alır. Bunun yanında da aşağıdaki semptomları saymak mümkündür.
- Aktif bir şekilde hareketli olan köpeğinizin halsizlik göstermesi
- Normalin dışında bir huzursuzluk, sinirli bir hal ve içe kapanıklık
- İştahsızlık ve kilo kaybı
- Dış kulak ve kulak kanalında kahverengi renkli lekeler görünmesi
- Kulak içinde kokulu ve sarı renkli akıntılar
- Kulak kepçesi ve dış kulakta iltihap nedeni ile kızarıklıklar ve kulakta şişlik
Uyuz belirtileri çok net bir yapıya sahip olmak ile birlikte köpek kulak uyuzu sebepleri de net bir şekilde takip edebileceğiniz ve bu sayede rahatsızlığı engelleyebileceğiniz bir yapıya sahiptir. Çünkü köpek kulak uyuzu neden olur sorusu için öncelikli olarak diğer hayvanlar ile temas faktörü cevabı verilebilir. Eğer köpeğiniz açık dünyada veya ev içerisinde uyuz akarı taşıyan başka bir hayvan ile temas ederse, kolaylıkla uyuz mikrobu kapabilir.
Ev içerisinde ve açık hayatta köpeğinizin kişisel eşyalarının farklı hayvanlar ile paylaşılması ya da farklı bir hayvanın eşyalarının kullanması kolaylıkla uyuz akarı bulaşması sonucu ortaya çıkarabilir. Bu neden ile ayrı mama kabı, ayrı fırça ve ayrı diş fırçası kullanımı gibi noktalar üzerinde özen ile durulmalıdır. Ev ortamında düzenli bir şekilde günlük hijyene dikkat etmek, kulak temizliğini düzenli sağlamak ve belirtiler sonrasında diğer evcil hayvanları koruyacak şekilde uyuz enfeksiyonu yaşayan köpeğiniz için karantina oluşturmak gerekmektedir.
Köpek kulak uyuzu insana bulaşır mı sorusu da uyuz hastalığı ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisidir. Akar bir parazit olarak insanlara da bulaşma riski gösterebilir. Bu bulaşma durumu çok yaygın olmasa da nadiren insanlarda hafif bir enfeksiyon ile karşılaşılırken, hızlı ve pratik bir tedavisi bulunmaktadır. Ancak çok daha sık bir şekilde evdeki kedi ya da köpek gibi diğer evcil hayvanlara kulak akarı bulaşma riski görünmektedir.
Köpek Kulak Uyuzu Tedavisi
Günümüzde pratik ve hızlı bir şekilde etki gösteren köpeklerde kulak uyuzu tedavisi kliniğimizde de veteriner hekimlerimiz tarafından uygulanabilmektedir. Doğru ve etkili bir şekilde köpek kulak uyuzu nasıl geçer sorusu için öncelikle veteriner hekimlerimizin önerdiği şekilde mutlaka temizlik ve hijyene çok yüksek önem göstermek gerekecektir. Bu noktada kulak temizliği özellikle baskı yapılmadan az miktarda su ve verilen temizleyici ilaçlar ile sağlanabilir.
Ortalama her gün 1 defa yapılacak kulak temizliği ile birlikte fazla kulak kiri ve kalıntılar temizlenirken, reçete ile sunulan köpek kulak temizleme solüsyonu kullanılabilir. Öte yandan parazitin oluşturduğu enfeksiyonu gidermek için de köpek kulak uyuzu ilacı kullanımı gerekecektir. İlaçlar mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından sizlere reçeteli olarak ya da bizzat klinikte teslim edilir. Sonrasında köpek kulak uyuzu için ilaç olarak verilen damla ya da merhem önerilen formda düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Ev ortamında gelişigüzel kulaktan dolma bilgiler ile köpek kulak uyuzu doğal tedavi yöntemlerini denemek enfeksiyonun iyileşmesini geciktirebilir ve hatta iyileşme ortaya çıkarmayabilir. Çünkü veterinerlik yöntemleri öncelikle kulağın hijyenik bir hale gelmesini ve bu sayede ilaçların daha etkin olmasını sağlar. Genellikle ilk kulak temizliği klinik ortamımızda deneyimli veteriner hekimlerimiz tarafından sağlanır. Sonrasında kulakta kullanılacak topikal merhemler, mevcutta enfeksiyon yayılmasını engelleyecek sistematik ilaçlar ve hatta oral hap ilaçlar sizlere reçete edilir. Tedavi evcil hayvanların birbirine temas etmemesi ve gerekirse karantina altında devam ederken, bazen 1 hafta ve bazen 30 gün sürebilmektedir. Tedavi dönemi sonrasında da kliniğimizde düzenli parazit uygulamalarını gerçekleştirmek kulak uyuzu ile tekrar karşılaşma riskini engelleyebilir. Bu neden ile koruyucu parazit uygulamaları, uyuz ile karşılaştığınızda doğru tedavi ve sonrasında iyi bir takip için köpek kulak uyuzu noktasında Papyon Veteriner Kliniği’mizi her zaman tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: