Köpeklerde diş eti hastalıkları birçok ırk da yaygın şekilde karşılaşılan sağlık problemleri arasında yer alır. Diş eti hastalıklarının başında ise köpeklerde diş eti kanaması gelir. Biz insanlarda olduğu gibi, köpeklerde de yeterli ağız bakımının yapılmadığı zaman beslenme sonrasında plak ve tartar oluşabilir. Zamanla oluşan bu yapılar, belli zaman içinde ilerleyerek diş etinde enfeksiyonlara ve iltihaplanmalara yol açabilir.

Köpeklerde düzenli olarak diş temizliği yapılmadığı vakit, plak ve tartarın oluşup diş eti iltihabına sebebiyet verebilir. Ortaya çıkabilecek olan bu sorunlar ise ağızda bakterilerin hızla çoğalmasına neden olur. Kedilerin ağzında oluşan bu bakteriler dişlerin destek yapılarına zarar verir. İleri aşamada dokuların ölümüne yol açan ve periodontitis olarak adlandırılan ciddi bir probleme de dönüşebilir. 

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri 

Köpeklerde diş eti hastalıkları, birçok evcil hayvan sahibinin farkına varmadığı durumlar arasında yer alır. Ama sanılanın aksine, bu durum köpeklerde oldukça yaygın olarak görülür. Köpeklerde diş eti hastalıkları genel olarak ciddi sonuçlar oluşturabilen bir sağlık sorunudur.

köpek diş eti hastalıkları belirtileri

Köpeklerde meydana gelen diş eti hastalıkların en büyük tehlikesi; çürüme ve hasarın büyük ölçüde diş eti çizgisinin altında, çıplak gözle görülmesi zor alanlarda gerçekleşmesidir. Daha üzücüsü ise, sevimli dostlarımız ağızlarında hissettikleri acıyı bize doğrudan hiçbir şekilde ifade edemezler. Köpeklerde diş eti hastalıklarının belirtileri şu şekilde tespit edilebilir:

  • Köpeklerde meydana gelen kötü nefes durumu, diş eti hastalıklarının ilk belirtileri arasında yer alır. Normalde köpeklerde hafif bir ağız kokusu olabilir. Fakat, belirgin derecede kötü olan kokular genel olarak diş eti hastalıklarının belirtileridir.
  • Sağlıklı diş etleri pembe olması gerekir. Eğer diş eti kırmızı bir renge dönüşmüş, şişmiş veya tahriş olmuş görünüyorsa bir problemin habercisidir.  
  • Köpeğiniz bir yerken çiğneme sırasında ya da köpeğinizin dişlerini fırçalarken fark edebileceğiniz diş eti kanaması genel olarak diş eti hastalığının ilerlediğini ifade eder.
  • Köpeklerin dişlerinde biriken tartar ve plak tabakaları, zamanla diş eti çizgisine zarar vererek daha ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Köpeğinizin yalnızca ağzının bir tarafıyla yemek yediğini fark ediyorsanız, bu diğer tarafta ağrı veya hassasiyet olduğunu gösterebilir.
  • Normalde iştahla yemek yiyen köpeğiniz, yiyeceklerini sık sık düşürüyor veya yemek tüketmek istemiyorsa bu durum da diş eti hastalığının habercisi olabilir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Tedavisi 

Köpek sahiplerinin en merak ettiği konular arasında, köpeklerde meydana gelen diş eti hastalıklarının tedavisi yer alır. Köpeklerde oluşan diş eti hastalıkları genel olarak ağızda biriken bakteriler ve yemek artıkları nedeniyle oluşur. Yaşanılabilecek olan bu durum, köpeğinizin beslenme ve nefes alma gibi temel fonksiyonlarını büyük bir oranda zorlaştırabilir. 

köpek diş eti hastalıkları tedavisi

Köpeklerde diş eti hastalıklarının tedavi süreci, alanında deneyimli veteriner hekimler tarafından yapılan detaylı bir muayene ile başlar. Diş eti iltihapları reçeteli ilaçlarla giderildikten sonra ise köpeklerin dişleri anestezi altında titiz bir şekilde temizlenir. Gerçekleştirilen bu süreçte gerekirse hasarlı dişler, alanında deneyimli veteriner tarafından çekilir. Tedavi bu şekilde genel olarak tamamlanır. Tedavi tamamlandıktan sonra ise genel olarak alanında deneyimli veterinerler tarafından yumuşak mama tüketimi önerilir.

** Sizler de köpeğinizde diş eti hastalığı olduğunu düşünüyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz! Papyon Veteriner Kliniği olarak, köpeklerde diş eti hastalıklarının tedavisinde alanında deneyimli veteriner hekimi kadromuzla çalışıyoruz. Diş eti iltihaplanmasından diş kaybına kadar farklı sorunlara yönelik etkili tedavi yöntemleri titiz bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Köpeğinizin sağlığını en iyi şekilde korumak için kliniğimizle dilediğiniz zaman 7/24 şekilde iletişime geçebilirsiniz!

Faydalı Linkler