Şubat 26, 2024

Kedilerde Kuduz

Kedilerde Kuduz

Kedilerde Kuduz İçindekiler

Dünya genelinde insanlarda, köpeklerde ve kedilerde çok yaygın bir şekilde görülen enfeksiyonlar arasında kuduz her zaman yer alır. Günümüzde bu hastalığa karşı geliştirilmiş aşılar ve tedaviler yer alsa da kedilerde kuduz problemi halen tehdit oluşturabilecek şekilde görülebilmektedir. Çünkü bazen evcil hayvanlarda aşı uygulamalarının takip edilmemesi ve bazen de sokak hayvanlarına aşı uygulanmaması problemi devam etmektedir.

Kuduz, canlılarda sinir sistemine direkt olarak etki eden Lyssavirus RNA’sı bulunduran Rhabdoviridae ailesi üyesi bir virüstür. Bu virüs, kuduz virüsünü taşıyan başka bir hayvanın ısırığı veya enfeksiyonlu bir hayvanın salya akıntıları ile başka bir hayvanın açık yarası üzerinden çok hızlı bir şekilde bulaşabilir. 

Bulaştığı bölgede hızlı bir yayılma gösteren kuduz virüsü, öncelikle periferans sinirleri sonrasında da omuriliğe ulaşırken beyne ilerler ve tüm sinir sistemini çökertebilir. Bu durumda kuduz kedi çok ağır belirtiler göstererek çok tehlikeli bir hastalık ile karşılaşır.

Kedi Kuduz Belirtileri

Kuduz virüsü sinir sisteminden omuriliğe ve oradan kedinin beynine ulaştığı andan itibaren kedi kuduz belirtileri de ortaya çıkmaya başlayacaktır. Belirtiler daha öncesinde de var olsa da tamamen net bir şekilde bu aşamada görülür. Öncesinde ise bir kedinin kuduz bir başka kedi tarafından ısırılması ve enfeksiyon kapması ile vücudunda virüsten dolayı enfekte olmuş bir yara ile karşılaşılır. Bu tip bir yara ile karşılaşıldığında da mutlaka en hızlı şekilde kliniğimize başvurulması gerekir.

Kuduz kedi belirtileri arasında ise net olarak kademeli bir şekilde sayılabilecek ve bazen fark edilmesi zor ancak virüs ilerledikçe netleşen ayrıntılar bulunur. Çoğu zaman kuduz belirtileri kedi semptomları merkezi sinir sisteminin bozulması ile daha belirgin hale gelirken, bazı belirtiler çok yaygın şekilde bilinmektedir. 

Belirtilerin takip edilmesinde kuduz virüsünün vücuda girmesinden sonraki süreçte hangi evrede bulunduğu da değişiklik oluşturur. Bu çerçevede de

  • Prodromal evre yani ön belirti evresi
  • Sonrasında uyarıcı evre yani belirtilerin şiddetlendiği evre
  • Son evre paralitik evrede ise felç gibi bir sonuç ile karşılaşılabilecek evre bulunur.

Özellikle kuduz hastalığının her canlı için benzersiz bir ilerleyişi olması nedeni ile son evrede belirtilerde de farklılıklar ve benzersiz etkiler görülebileceği ifade edilebilir. Yani sayılacak belirtiler her kuduz kedi vakasında tipik bir şekilde görülmeyeceği de söylenebilir. Bu evrelerde sayılacak belirtiler genellikle sıralı bir şekilde çıksa da agresifleşme ve davranış değişiklikleri ile birlikte aşağıdaki semptomlardan bahsedilebilir.

  • Kedinin endişeli bir hali bulunması ve aşırı sinirli olması,
  • Saldırgan bir hale gelmesi,
  • Çevresindeki uyaranlara tepkisinin aşırı büyümesi,
  • Eğer kuduz son evreye gelmiş ise ağızdan akan salyalar ve köpürme,
  • Kasların kontrolünün kaybedilmesi,
  • Hızlı bir şekilde iştahını kaybetmesi,
  • Sürekli yalnız kalma arzusu bulunması,
  • Ateş yükselmesi,
  • Etrafta bulunmayan nesneleri ısırmaya çalışması,
  • Ses kısılması ve sesin hiç çıkmamaya başlaması (disfoni),
  • Çok heyecanlı veya tedirgin bir şekilde davranışlarının bozulması.

Bu belirtiler en net kedi kuduz belirtileri olmak ile birlikte bazı karakteristik kabul edilmeyen agresiflik ya da insanlara karşı korkma gibi değişen davranışlar ile de karşılaşılabilir. Belirtiler kuduz ile birlikte ortaya çıkarken, tüm bu belirtiler kedilere has olmayıp; diğer hayvan türlerinde de benzer kuduz belirtileri ile karşılaşılır. Bu nedenle daha net bir şekilde bu belirtileri yorumlayabilmek için kedilerde kuduz oranı açısından yapılan araştırmalarda son yıllarda özellikle %4 gibi bir rakam elde edilmiştir.

Yetişkin kedilerde görülen bu belirtiler ile birlikte öte yandan yavru kedi kuduz belirtileri noktasında da benzer belirtiler ile karşılaşılır. Yani yetişkinlerde görülen semptomlar ile benzer bir şekilde kuduz virüsü yavru kedinin beynine ulaştığında da öncelikli olarak dengenin kaybedilmesi, sinirlilik, vücudun kasılması, yüksek ateş, salyalar ve davranış bozuklukları ile karşılaşılır. Ancak yavru kedilerde bağışıklık ve sinir sistemi tam gelişmemiş olduğundan virüs daha hızlı bir şekilde çoğalarak, beyne ulaşabilir ve belirtiler de çok hızlı bir şekilde ortaya çıkarken beklenmedik sonuçlar görülebilir.

Kedilerde Kuduz Nasıl Anlaşılır?

Belirtiler kuduz için özel bir şekilde listelenmiş olsa da evcil dostlarınızda kuduz tanısı konulabilmesi için mutlak bir şekilde laboratuvar tetkikleri uygulanmalıdır. Yani kedilerde kuduz nasıl anlaşılır sorusu için semptomlar ve aşı geçmişi yanıltıcı olabileceğinden net teşhis koyulabilmesi için mutlaka acil veteriner kliniğimize başvurularak muayene yaptırılması gerekir. Özellikle farklı bir kedi ya da canlı tarafından ısırılması ya da kuduz olduğu bilinen bir canlıdan kedinize temas eden salyalar sonrasında mutlaka veteriner hekim muayenesi önemlidir.

Belirtileri takip edebilmek ve kuduzun bulaşıp bulaşmadığını anlayabilmek açısından da kedilerde kuduz kuluçka süresi mutlaka bilinmelidir. Virüs vücuda giriş gerçekleştirdikten sonra kuluçka süresi genellikle 1-3 ay arasında değişiklik gösterebilir. Yani 3 aylık bir sürece kadar belirtiler ortaya çıkabilir. Fakat bu süre vücudun sinir sistemindeki ve bağışıklık sistemindeki dayanıklılığına bağlı olarak da kısalabilir. Bazen bahsedilen kuduz kedi davranışları ile karşılaşılmasa da ısırılmış veya virüs kapmış kediler semptomlardan çok daha önce kuduzu yaymaya başlayabilirler.

Kedi Kuduz Aşısı

Kuduz virüsü kedilerde yaşamı tehlikeye atan çok riskli virüslerden birisidir. Bu nedenle risk oluşturan faktörlere karşı geliştirilmiş kedi aşıları içerisinde özellikle kedi kuduz aşısı çok önemli bir yere sahiptir. Aşı uygulaması kediler için standart aşı takvimi içerisinde yer alırken, virüs bulaşan hayvanlarda belirtileri takip etmek de zor olduğundan aşıya önem vermek gerekir.

Zamanında önlem alabilmek ve evcil dostlarınızı koruyabilmek açısından bağışıklık sistemine güç katabilmek için kuduz aşısı mutlaka uygulanmalıdır. Bu noktada kedilere kuduz aşısı ne zaman yapılır sorusu için de yılda 1 defa zorunlu bir şekilde yapılması gerekmek ile birlikte kediniz 12 haftalık olduktan sonra uygulanmaya başlanabileceği de ifade edilebilir. Ayrıca kedi kuduz aşısı fiyat noktasında da kedinizin yaşına, cinsine ve aşının uygulanacağı döneme göre güncel rakamlar için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Kedi Isırması Kuduz

Kuduz virüsünün bulaşmasında en riskli durumlardan birisi bu virüsü taşıyan bir canlının farklı bir canlıyı ısırmasıdır. Yani başta kediler olmak üzere köpekler veya farklı bir kuduz virüsü taşıyan canlı tarafından başka bir hayvan, kedi ya da insan ısırıldığında kuduz virüsü bulaşabilir. Özellikle de kediler arasında kedi ısırması kuduz durumu ile birlikte virüsün bulaşma ihtimali çok yüksektir.

Kedilerde Kuduz Nasıl Bulaşır?

Kediler arasında virüsün bulaşması açısından da kedilerde kuduz nasıl bulaşır sorusunu cevaplamak gerekir. Kediler arasında kuduz virüsünün bulaşma gösterebilmesi açısından kuduz olmuş bir kedinin başka bir kediyi ısırması ve bu ısırık nedeni ile virüsün ısırık bölgesindeki yaraya yerleşmesi gerekir. Ayrıca kuduz olan kedilerde ağız salya ve akıntıları yaralı bir kedinin yara noktasına temas ettiğinde de virüs bu açık noktadan vücuda giriş gerçekleştirilebilir.

Aşılı Kedi Isırması

Kuduz virüsünün vücutta çok etkin bir yapı göstermesi ve hastalığın çok güçlü bir şekilde yayılarak sinir sistemi ve sonrasında beyni ele geçirmesinin engellenmesi için kuduz aşısı uygulaması gerçekleştirilir. Bu durumda kuduz aşısı olan kedi ısırması sonrasında sahip olduğu koruma sayesinde ısırmış olduğu canlının da korunması avantajı elde edilebilir. Çünkü aşılı kedi ısırması sonucunda ısıran kedi kuduz virüsünü taşısa da ısırdığı canlıya kuduz virüsü geçme ihtimali aşı yapılmamış bir kedi tarafından ısırılma ihtimaline göre çok daha düşüktür.

Kuduz Kedi Isırması (Aşısız)

Kuduz aşısı 12 haftalık dönemi doldurmuş kedilerde her yıl 1 defa yaptırılması gereken mecburi ve çok elzem aşılar arasında yer alır. Fakat bazı evcil hayvan sahipleri aşıyı ihmal ederken, sokak hayvanlarında da ilgilenmeme durumu nedeni ile aşı yapılmamış olabilir. Bu durumda kuduz kedi ısırması (aşısız) sonucunda hem ısırılan kedi hem de insanlar dahi büyük bir risk ile karşı karşıya kalır.

Kuduz kedi ısırması sonrasında ısırık ile birlikte kuduz virüsü ısırılan canlının vücuduna giriş gerçekleştirirken, kuluçka süresi başlayacaktır. Kuluçka süresi olarak 3 ay sonrasında da kedi ısırması kuduz belirtileri ile karşılaşılabilir.

Aşılanmamış kediler özellikle kent yaşamında hem diğer kediler hem de insanlar için risk oluştururken, günümüzde hem insanlarda hem de kedilerde yaygın bir şekilde kuduz aşısı uygulaması tatbik edilmektedir. İnsanlarda da kuduz kedi ısırması sonrasında mutlak bir şekilde ısırma bölgesinin hijyenik hale getirilmesi ve önlem alınması gerekir. İnsanlar kuduz şüphesi olan bir kedi tarafından ısırılır, tırmalanır ya da sıvı teması yaşarlarsa hemen hastaneye başvurarak bu durumu belirtmeleri ve aşı olmaları gerekir. Temel olarak da kedilerde kuduz konusunda hem ısırma sonrası hem de belirtiler ile ilk karşılaşma anından itibaren Papyon Veteriner Kliniği’mize ulaşarak, tedavi ve önlem alınması için adım atabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı