Mart 6, 2024

kedi glokom

Kedi Glokom

Kedi Glokom İçindekiler

Kedi glokom, göz içinde basıncın çoğalmasına neden olan bir tür göz hastalığıdır. Bu rahatsızlık, kedilerde göz tansiyonu olarak da tanınır. Hastalık ciddi ağrıya neden olabilir ve kedi tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir. Bu nedenle kedi sahiplerinin glokomun ne olduğunu bilmeleri ve kediyi veteriner kliniğine götürmeleri çok önemli.

Gözün arka ve ön odacıklarında aqueosus humour ismi verilen bir sıvı bulunur. Bu sıvı, gözün siliyer cisim olarak bilinen noktasında üretilir. Göz içindeki yapılar yolu ile kullanılan besinlerle oksijeni içerir. Sıvının iyi bir biçimde başlatılamadığı hallerde göz içinde sıvı birikimi gerçekleşir. Bu doğal olarak bir basınç durumu yaratır. Gözdeki basıncın daimî olarak yükselmesi de kedinin gözünde kalıcı hasarlar oluşturur.

Kedi glokom hastalığı, birincil ve ikincil olmak üzere iki farklı türe ayrılır. Birincil glokom ismi verilerin hastalık, hayvanın gözündeki anatomik bir anormallikten ötürü oluşur. Göz içi basıncının yükselmesine sebebiyet verir. Bu glokom çeşidi, kedi dostlarımızda nadir olarak görülür. Özellikle de Siyam ve Birmanya kedi ırkları bu hastalıktan etkilenir.

İkincil glokom olarak bilinen rahatsızlık, farklı göz hastalıklarından kaynaklanır ya da gözde meydana gelen travma sonucunda oluşur. Kedilerde daha sık olarak görülen bu hastalık, genelde yaşlı kedi dostlarımızı etkiler.

Kedilerde Glokom Belirtileri

Kedi glokom sorunu çeşitli belirtiler ile kendini gösterir. Glokom rahatsızlığı ilk zamanlarda herhangi bir belirti göstermeyebilir. Bu nedenle de göz hastalıkları bakımından kedinin detaylı bir muayeneden geçmesi önem arz eder. Birçok göz hastalığı gibi glokom rahatsızlığı da temel belirtileri mevcut olan bir hastalık olarak bilinir. Kedilerde glokom belirtileri ise genel olarak şu şekilde açıklanır:

  • Kedinin aşırı sinirli ruh hali,
  • Kedinin aniden inlemesi,
  • Kedide körlük,
  • Kedide sakarlık,
  • Kedide iştahsızlık, uyuşukluk gibi durumlar,
  • Görme kaybına bağlı şekilde davranış değişimleri,
  • Kedinin gözlerinde kanama,
  • Kedide şaşılık,
  • Kedinin kuytu yerlere saklanma isteği,
  • Kedinin sürekli olarak gözlerini kırpması,
  • İrisin merceğe yapışması,
  • Işığa tepki verememek,
  • Kedinin sık aralıklarla gözlerine dokunması,
  • Kedinin gözlerinde bulanıklık,
  • Kedinin gözlerinde akıntı meydana gelmesi,
  • Kedinin gözlerini sık olarak kısması,
  • Kedinin göz küresinde şişme ve büyüme.

Bu tür belirtilere ek olarak hastalık ilerledikçe kedinin davranış sorunları da ortaya çıkabilir. Ağrıların yaşanması ve görüş kabiliyetinin azalması, hayvanın sosyalleşmesinde düşüşe ve hareketlerinde azalmaya yol açar. Kedinin görüş yeteneği ciddi oranda düşerse, hayvan bazı hareketleri yapmakta ve gereksinimlerini karşılamakta zorluk yaşar. Örneğin, evin içinde dolaşırken çeşitli nesnelere çarpabilir.

Kedilerde Glokom Tedavisi

Kedi glokom tedavisi, sahipler tarafından merak edilir. Kedilerde glokom tedavisi için öncelikle teşhis konması amacıyla göz içindeki basıncın ölçülmesi şarttır. Alanında uzman ve tecrübeli veteriner hekimlerimiz tarafından özel basınç ölçme ekipmanları ile bu işlem gerçekleştirilir. Böylece tedavi için teşhisin net biçimde konulması sağlanır.

Kedi dostunuza glokom hastalığı teşhisi konulur ise mutlaka en kısa süre içinde kedinin tedaviye alınması gerekir. Kedilerde göz için normal basınç değerinin 30 mm/Hg kadar olması gerekmektedir. Ancak basınç 45 mm/Hg ve üzerindeyse de kalıcı göz hasarı oluşabilir. Bunu önlemek adına kedinin tedavisine başlanması önemlidir.

Glokom tedavisi, krem veya damla gibi ilaçlarla ve kimi zaman özel serum yöntemleri kullanılarak yerine getirilir. Diğer yandan hastalığın ne kadar ilerlediğine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri de değerlendirilebilir. Bu sayede kedinin sağlığına kavuşması mümkün hale getirilir. Glokom rahatsızlığında, belirtiler gözlemlendiği andan itibaren tecrübeli bir veteriner hekimden destek almak oldukça önemlidir.

Kedi glokom hastalığının belirtileri fark edilmez ya da dikkate alınmaz ise bu durum daha ciddi problemleri beraberinde getirebilir ve kedinin kör olma riski gündeme gelebilir. Göz içinde oluşan fazla sıvının vücuttan atılması veya drenaj artışını mümkün kılmak için farklı tekniklerle ile tedavi devam ettirilir.

Kedilerde Glokom İlaçları

Veteriner hekimlerimiz, glokom hastalığının tedavisi için çeşitli ilaçlar tercih ederler. Kedilerde glokom ilaçları çok çeşitlidir. Kedide rahatsızlığın boyutuna ve etkilerine bağlı olarak farklı ilaçlar tercih edilebilir. İlk olarak göz içindeki basıncın ve gözdeki enfeksiyon durumunun azaltılmasına yönelik damla tedavisi uygulanır. Göz içindeki basıncın azaltılması için drenajın yükseltilmesi ya da göz sıvısının üretiminin azaltılması lazımdır. Bunu gerçekleştirecek çeşitli ilaçlar kullanılır.

Tedavi için veterinerin muayene sonrası reçete etmiş olduğu ilaçlar kullanılmalıdır. Farklı bir ilaç tercih edilmemelidir. Aksi durumda kedinin göz sağlığı bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Kedi glokom, yönetimi ve tedavisi zor bir rahatsızlık olarak bilinir. Veterinerlerin gözdeki farklılıkları düzenli şekilde inceleyebilmeleri için rutin kontroller kesinlikle aksatılmamalıdır. Kedi için uygun görülen tedavi planına sadık kalınmalıdır.

Glokom rahatsızlığı, genel olarak kedi sahiplerini telaşlandırır. Çünkü gözde artan basınç sebebi ile göz formu normalden farklılaşır. Göz ışığı gören hücreler tam olarak basınçtan etkilenir. Bunun sonucunda göz lensinde yer alan dokular baskı altında kalır ve görüş kabiliyeti bozulur. Kornea matlaştığı ve saydamlığını kaybettiği için de kedinin görüş yeteneği azalır. Söz edilen tüm bu bozukluklar ve sorunlar, hayvanın gözlerinde ciddi bir ağrı oluşturur. Ağrı fark edilmezse ve tedbir alınmazsa, kedinin göz sağlığı bu durumlardan ciddi manada etkilenir.

Kedinizin göz sağlığını korumak ve evcil dostunuzun güvenle tedavi olmasını sağlamak için Papyon Veteriner Kliniği’mize bekleriz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı