Mart 6, 2024
Kedi Kalp Hastalıkları
Kedi Kalp Hastalıkları İçindekiler
Kardiyomiyopati adı ile tanınan kedi kalp hastalıkları, kalbin kasılma yeteneği ile beraber kalbin gücünü de doğrudan etkiler. Aynı zamanda vücuda dağılan bütün kan miktarını da etkilemektedir. Kedilerin kalbi, iki ventrikül ve iki adet de deatriyum olmak üzere dört adet odadan oluşur. Kalp bir kas olduğundan dolayı normal görevi dışında herhangi bir iş yapması, kalınlaşmaya ve büyümeye sebebiyet verir. Ayrıca farklı kalp sorunları da görülebilir.
Kedi Kalp Hastalıkları Türleri
Kedi kalp hastalıkları türleri çok çeşitlidir. Bunlar, kalpte bir anormalliğin oluştuğu durumlarda görülür. Kedinin ciddi bir tedaviden geçmesini gerektiren kedi kalp hastalıkları, tedavi edilmediği zaman pek çok farklı sorunu beraberinde getirir. Hatta kedinin hayatını kaybetmesine bile yol açabilir. Kedilerde sıklıkla görülen kalp hastalıkları şunlardır:
Kedi Kalp Krizi
Kedi kalp krizi, sahipleri korkutan en ciddi problemlerden biridir. Genetik olarak kalp hastalığına yatkın olan kedilerde görülür. Solunum yollarında ve kalbinde genetik olarak sorun bulunan hayvanları etkiler. Kalp krizi belirtileri genel olarak kedinin elden ayaktan düşmesi, kedinin ateşinin yükselmesi, kedinin solunum güçlüğü yaşaması, burundan akıntı gelmesi şeklindedir.
Kedilerde Hipertrofik Kardiyomiyopati
Kedilerde yaygın olarak ortaya çıkan hastalıklardan biri de kedilerde hipertrofik kardiyomiyopati olur. Bu hastalık, kalp kası duvarının kalınlaşmasına ve kaslarda güçsüzlüğe neden olur. Bu da doğal olarak kalpteki kan hacmini azaltır, kanın doğru şekilde pompalanmasını önler.
Kedilerde Kalp Yetmezliği
Kedilerde kalp yetmezliği sorunu oluşabilir. Bu da en yaygın kedi kalp hastalıkları arasındadır. Esasen bu problem, farklı hastalıklar sonucunda ortaya çıkar. Bir tür belirti olarak da kabul edilir. Kalp yetmezliği, kalbin farklı nedenler ile zarar görmesi sonucunda oluşur.
Kedilerde Dilate Kardiyomiyopati
Kedilerin sağlığını etkileyen bir diğer rahatsızlık ise kedilerde dilate kardiyomiyopati diyebiliriz. Kalbin kas duvarının incelmesi sonucunda görülür. Kalbin genişlemesine ve kalp kaslarının kan pompalama yeteneğini kaybetmesine yol açar.
Kedi Kalp Hastalıkları Belirtileri
Kedilerde kalp rahatsızlığının başlangıcı bazı belirtiler ile fark edilir. Kedi kalp hastalıkları belirtileri ise şunları içerir:
- Kedide iştahsızlık,
- Kedide zayıflama,
- Kedide hareketsizlik,
- Kedinin egzersiz sırasında zorluk çekmesi,
- Kedinin düzenli şekilde artan kalp atış hızından muzdarip olması,
- Kedinin nefes darlığı yaşaması,
- Kedinin aniden arka bacak felci geçirmesi,
- Kedinin sık sık bayılması.
Kedi Kalp Hastalıkları Tedavisi
Kedi kalp hastalıkları arasında yer alan kimi rahatsızlıkların tedavisi mümkündür. Kedi kalp hastalıkları tedavisi, rahatsızlığın türüne göre değişiklik gösterir. Fakat hipertrofik kardiyomiyopatinin tedavisi olmadığını hatırlatırız. Kalp kası yapısında oluşan hasar geri döndürülemediği için bu tür durumlarda tedavi mümkün olmaz. Buna ek olarak, kalp rahatsızlığının neden olduğu farklı rahatsızlıklar da var ise bunlar da ele alınarak, özel bir tedavi planı oluşturulur.
Öncelikle kedi değerlendirilir. Fiziksel bir muayeneden geçer. Stresi hafifletmek ve hayvanın nefes almasını yavaşlatmak için oksijen tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sedasyon veya anksiyete önleyici ilaçları kapsayan bakım tedbirleri alınır. Hayvanın nefes almasına destek olması amacı ile karından veya göğüsten sıvının alındığı bir prosedür yerine getirilir.
Veteriner, kedide kalp rahatsızlığının negatif sonuçlarını hafifletmeye destek olmak için çeşitli ilaçlar reçete eder. Bu tür ilaçlar kalp kasının gevşemesini sağlar. Aynı zamanda kalp atış hızını düşürür ve kalbin iş yükünün azalmasını sağlar. Aşırı sıvı yükünü almak hedefi ile genel olarak diüretik ilaçlar verilir. İlaç haricinde düşük sodyumlu beslenme çok önemlidir. Bununla birlikte taurin takviyesi ve oksijen terapisi de tavsiye edilir. Tüm bunlar, karın ve göğüs boşluğunda sıvı birikimini yok eder.
Kedi Kalp Hastalıklarında Erken Teşhisin Önemi
Kedilerin sağlığını korumak ve onların ömür süresini artırmak için tüm hastalıklarda erken teşhis çok önemlidir. Kedi kalp hastalıklarında erken teşhisin önemi söz konusu olduğunda da durum böyledir. Kedinin yaşama devam etmesini sağlamak ve hayat kalitesini artırmak, sağlığının korunmasıyla yakından ilişkilidir. Kedi kalp hastalıkları tedavi edilmediği zaman kedinin hayatını kaybetmesi kaçınılmaz olacaktır.
Veteriner hekimler, çoğu belirti ortaya çıkmadan önce kalp hastalığının varlığını çeşitli testler ve muayene ile fark edebilirler. Dolayısıyla rutin veteriner kontrolünde olası bir kalp hastalığı teşhis edilebilir ve hemen tedavi aşamasına başlanabilir. Bu da doğal olarak kedinin ömür süresinin artmasını sağlar.
Kalp Hastası Kediler İçin Mama
Kedi kalp hastalıkları durumunda kedinin beslenmesine çok dikkat edilmelidir. Veteriner tarafından kalp hastası kedi maması tavsiye edilecektir. Bu tür mamalar özel olarak formüle edilir. Yapısında taurin başta olmak üzere önemli besin bileşenleri tam ve dengeli oranda yer alır. Kalp hastası kediye sunulacak olan mama sodyum açısından minimum olmalıdır. Kalp hastası kediler için mama özel olarak hazırlandığı için kedinin sağlığını teşvik eder.
Veteriner, hangi mama türünün kedi dostunuz için en ideal olduğunu size bildirecektir. Aynı zamanda veteriner hekim Koenzim Q10 ve E vitamini gibi takviyeler de tavsiye edebilir. Bu ise tamamen kedinizin sağlık durumuna bağlı olacaktır.
Sağlıksız ve kötü beslenme, kalp hastası bir kedi için olumsuz gelişmeler yaratır. Kötü beslenme nedeniyle kedide obezite sorunları da gelişebilir. Obezite sorunu ise kalp hastalığını teşvik edebilir. Tüm bunlardan dolayı kedinin sağlıklı ve dengeli beslenmesine dikkat edilmelidir.
Kediniz için muayene, tedavi ve teşhis uygulamalarına ihtiyacınız var ise Papyon Veteriner kliniğimize bekleriz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: