Mayıs 3, 2024

köpek göz hastalıkları

Köpek Göz Hastalıkları

Köpek Göz Hastalıkları İçindekiler

Sevimli dostlarımız köpeklerde bazen ev ortamında hafif süreçte tedavi edilebilen ve bazen de ciddi göz problemleri ile karşılaşma olasılığı her zaman yer almaktadır. Bazı köpek göz hastalıkları ciddiyeti ile görüş kaybı gibi risklere dahi yol açabilmektedir. Ancak günümüzde veterinerlik dünyasında yapılan birçok çalışma köpeklerde görülen göz problemlerinin büyük oranda kalıcı olarak tedavi edilmesini de sağlamaktadır. 

Köpeklerde yaygın olarak görülen göz hastalıkları arasında özellikle köpek göz enfeksiyonu en sık adı anılabilecek problemlerden birisidir. Çünkü enfeksiyonlar birçok faktör nedeni ile göz kapaklarından gözün iç kısmına, korneadan retinaya ve gözün sklera olarak adlandırılan beyaz kısmına kadar birçok noktada oluşabilir. 

Bazen yaygın bazen de nadir bir şekilde görülebilecek şekilde köpeklerde kuru göz sendromu, göz alerjileri, tembel göz problemi veya sulu göz problemi gibi sağlık sorunları da yer almaktadır. Hatta köpeklerde gözde şişkinlik, tahriş veya şaşılık gibi sorunlar ile karşılaşma ihtimali de yer alabilir. Bazı hastalıklar ise camsı ya da bulutlu gözler oluşmasına veya göz tümörleri oluşmasına da neden olabilir. Bu anlamda köpek göz hastalıkları kornea, göz kapağı veya gözün iç bölümü gibi birçok noktada oluşuna göre de birbirinden ayrı kategorilerde incelenmelidir. 

Köpeklerde Göz Kapağı Hastalıkları 

Göz kapağı, ışığın göze daha doğru bir şekilde alınmasını ve gözün iç yapısının dış faktörlerden korunmasını sağlayan bir dokudur. Fazla ışık, toz, nem, darbeler ve mikroorganizmaların gözün içyapısına ulaşmasını engellerken, karşılaştığı bu faktörler nedeni ile köpeklerde göz kapağı hastalıkları oluşması da mümkündür. Göz kapaklarında görülebilecek hastalıklar da kısa ve ayrı başlıklar altında incelenebilir. 

Köpeklerde Entropiyon Ve Ektropiyon

Göz kapakları normal koşullarda rahatlıkla açılıp kapanabilen bir yapıya sahip olurken, bazı köpek ırklarında köpeklerde entropiyon ve ektropiyon gibi göz kapağı problemleri ile karşılaşılabilir. Kelime anlamı ile birlikte de entropion probleminde göz kapağı içe doğru dönerken, hem alt hem üst göz kapaklarında görülmesi mümkündür. 

Entropiyum olarak adlandırılan göz kapağı problemi genellikle yaygın bir şekilde English Bulldogs, Golden Retriever, Chow Chows, Saint Bernards, Labrador Retriever, Rottweiler cins ve ırklarında görülebilir. Entropiyum hafif olarak görülebileceği gibi göz etrafındaki tüyler ve kapaklarda enfeksiyon ya da tahriş gibi sonuçlar da gösterebilir ve bazen kornea hasarı oluşturabileceği için ameliyat ile düzeltilebilir. 

köpek göz hastalıkları

Diğer göz kapağı problemlerinden biri olan ekrtopiyon ise elbette göz kapağının gözden dışarı sarkması ve dışa doğru katlanmasıdır. Bu problem ise genellikle Retrievers, Bullmastifs, Spaniels, Bassett Hounds, Bulldogs ve Bloodhounds ırkı köpeklerde görülürken, hafif kronik sorunlarda iltihaplar ve kuru göz enfeksiyonu ile karşılaşılabilir. Veteriner hekimlerimiz ektropiyon cerrahisi ile tedavi sağlayabilmektedir. 

Köpeklerde Kiraz Göz Hastalığı 

Veterinerlikte köpeklerde kiraz göz hastalığı göz kapağı bezi prolapsusu şeklinde de adlandırılır. Göz küresinde yer alan kiraz büyüklüğünde kırmızı renkli bir göz kapağı nedeni ile bu şekilde adlandırılırken, köpeklerde genetik olarak bulunan gözdeki iç köşede yer alan üçüncü göz kapağı nedeni ile oluşur. Genellikle tedavisi cerrahi yöntem ile sağlanırken, göz kapağı pozisyonu düzeltilerek iyileşme sağlanır. Kalıtsal bir hastalık olması ile birlikte de genellikle Bulldog ve İngiliz Cocker Spaniel cinslerinde çok sık görülür.

Köpeklerde Lagoftalmi 

Bulldog veya Pug gibi bazı köpek ırklarında yüz yapısı düz ve basit bir şekle sahip olduğu için göz kapakları yeterli derinliğe sahip olmayabilir. Bu durumda yaşanan köpeklerde lagoftalmi rahatsızlığı göz kapaklarının tamamı ile kapatılamaması rahatsızlığıdır. Bu durum sonucunda korneada kuruma ile karşılaşılırken, çok sık görülmese de tedavisi mümkündür. 

Köpeklerde Kornea Hastalıkları 

Gözün ön kısmını oluşturan ve şeffaf yapısı ile koruyucu etki sağlayan kornea dokusunda da farklı rahatsızlıklar oluşabilmektedir. Günümüzde ise yaygın bir şekilde görülen köpeklerde kornea hastalıkları arasında ülser ve iltihap gibi problemlerden bahsetmek mümkündür.

Köpeklerde Kornea Ülseri 

Kornea üzerinde oluşan bir nevi yara olarak adlandırılabilecek köpeklerde kornea ülseri sonrasında göz ön kısmında bir bulanıklık ortaya çıkarken; sarı, yeşil veya berrak bir akıntı görülebilir. Göze alınan bir darbe sonucu yaralanma ya da bir enfeksiyon bu problemi oluşturabilirken, genellikle Brachycephalic ırklarda çok yaygın görülür. Ağrılı bir problem olmak ile birlikte veteriner hekim başvurusu ile hızlı bir ilaç tedavisine başlamak gerekebilir. Çünkü tedavi edilmediğinde gözde yırtılma ve korneada skar ile görüş kısıtlaması problemi ortaya çıkabilir. 

Keratit: Köpeklerde Kornea İltihabı 

Keratit problemi ise transparan yapılı korneada genellikle alerjiler, enfeksiyonlar veya darbe bağlı travmalar sonucunda oluşan bir iltihaptır. Gözde kızarıklık ve kaşıntı oluşturabilecek köpeklerde kornea iltihabı görme kaybı oluşturabileceği için düzenli ilaç tedavisi gerekebilir. 

Köpeklerde Göz İçi Hastalıkları 

Göz kapakları ve kornea ardında yer alan gözün iç bölümünde de farklı göz hastalıkları oluşabilirken, genellikle cerrahi yöntemler ile tedavi edilen rahatsızlıklardan bahsedilebilir. Çoğu zaman köpeklerde göz içi hastalıkları genetik etki ile veya ilerleyen yaş ile birlikte ortaya çıkabilir. 

Köpeklerde Katarakt 

Katarakt insanlarda görülen bir göz problemi olduğu gibi köpeklerde katarakt problemi de birçok köpek ırkında görülen bir sorundur. Problem göz merceğindeki saydamlığın yitirilmesi ile birlikte oluşurken, genellikle ilerleyen yaş ile aniden gelişebilir. Bazı ırklarda kalıtsal bir yapıya da sahip olan katarakt; diyabet, farklı göz hastalıkları ve travmalar sonucu ile de oluşabilirken, muayeneler sonucunda belirlenen faktörler ile birlikte veteriner hekimlerimiz cerrahi operasyon uygulayabilir. 

Köpeklerde Glokom 

Gözün iç kısmındaki kan akışı nedeni ile ortaya çıkan basınçta bir artma oluştuğunda köpeklerde glokom sorunu da ortaya çıkabilir. Göz basıncını koruyacak sıvının dış veya iç kısma doğru akması problemi yaşanabilirken, glokom sonucunda basınç artışı görülür ve bu da göz ağrısı, gözde beyaz kısımlarda damarlaşma ya da kızarıklık oluşturabilir. Tedavisi genellikle ilaç ile sağlanan ve düzenli takip gerektiren glokom rahatsızlığında göz kaybını engellemek için hızlı teşhis çok önemlidir. 

Köpeklerde Progressif Retinal Atrofi (PRA)

Yaygın şekilde ilerleyici retina tembelliği şeklinde adlandırılan köpeklerde progressif retinal atrofi (pra) problemi zaman içerisinde ortaya çıkan bir problemdir. Çünkü retinada zaman ile yavaş yavaş incelme yaşanırken, hücresel yapısı deforme olabilir ve çoğu zaman geceleri karanlıkta görüş kaybı ile kendini gösterir. İlerleyen süreçte gündüz görüşünde de bozulma ile karşılaşılırken, tedavisi günümüzde dahi halen gayet zordur. 

Köpeklerde Göz İltihabı Hastalıkları 

Köpeklerde görülen birçok göz problemi iltihaplar ile birlikte ortaya çıkabileceği gibi problemler de iltihaplara neden olabilmektedir. Hatta köpeklerde göz iltihabı hastalıkları gözdeki birçok hastalık ile birlikte bir semptom olarak ortaya çıkabilir. Gözün iç kısmı, kornea veya göz kapağı gibi birçok bölümde çıkabilen bu iltihaplarda bazı hastalık kategorilerinde yoğun bir iltihaplanma ile karşılaşma ihtimali de yer almaktadır. 

Köpeklerde Blefarit

İlk örnek olarak köpeklerde blefarit göz kapaklarında görülen bir iltihap türüdür. Genellikle konjonktivit veya aşırı güneş ışığına maruz kalma gibi etkiler sonrasında oluşurken, bazı bakteriler nedeni ile de görülebilir. Göz kapağında lokal bir şekilde görülen bu tip enfeksiyon problemleri kronik olabileceği için ciddi problemlerde enfeksiyon tedavisi yanında sıcak göz kompresi gibi uygulamalar ile tedavi sağlanabilir. 

Köpeklerde Konjonktivit 

Göz iltihapları çerçevesinde özellikle köpeklerde konjonktivit çok sık görülen bir köpek göz problemidir. Standart olarak da veteriner hekimlerimizin reçete ettiği antibiyotik ilaçlar ile tedavi sağlanması mümkün olurken, bazen iltihap sonucunda göz kapağı veya kirpik kökleri gibi noktalardan anomaliler ile karşılaşıldığında cerrahi müdahale sağlanır. 

Konjonktivit çapaklanma, kızarıklık ve iltihaplanma nedeni ile görüşte eksilme gibi problemlere neden olurken, bakteriler ya da virüsler nedeniyle yaşanabilir. Gözün iç kısmındaki zar tabakası iltihaplandığı için çok yoğun bir göz kızarıklığı ve gözde yanma yaşanacağından köpeğinizin gözünü çok fazla kaşımaya çalışması durumu yaşanır. Bu durum gözde daha büyük hasar oluşturabileceği için de erken müdahale gerekir. 

Köpeklerde Üveit (Üvea): Göz İçi İltihaplanması 

Köpeklerde gözün iç tabakası üvea olarak adlandırılırken, oluşan köpeklerde göz içi iltihaplanması ise üveit şeklinde adlandırılır. Üvea yolu üzerinde bazen bir bazen daha fazla yapıda iltihap ile ortaya çıkan köpeklerde üveit problemi yaygın bir göz hastalığıdır. Genellikle sivri bir cismin travmatik etkisi sonrasında ortaya çıkan bu hastalıkta ilaç tedavisi iyi bir yöntem olarak kabul edilir. 

Köpeklerde Yaygın Göz Hastalıkları Belirtileri 

Birçok farklı problemde köpeklerde yaygın göz hastalıkları belirtileri birbirine yakın bir yapıya sahip olarak iltihaplar, kızarıklık, kaşıntı ve akıntı gibi ortak belirtiler ortaya koyar. Ancak elbette farklı göz hastalıklarında sadece o hastalığa has ağır ya da hafif belirtiler ile karşılaşmak da mümkündür.

köpek göz hastalıkları

Genel anlamda yaygın bir şekilde sayılabilecek belirtiler ise şu şekilde olacaktır: 

·Gözlerde normalin dışında yapışkan bir akıntı 

·Rahatsızlığın oluşturduğu etki ile gözlerin aşırı kaşınması ve tahriş olması 

·Gözün iç kısmındaki açık rengin koyulaşması veya bulutlu bir hale gelmesi 

·Gözlerin çok sık kapatılması veya açılmaması 

·Hafif veya orta derecede görme kayıpları yaşanması 

·Gözlerde şişme ile birlikte kızarıklık etkisi görülmesi 

· Donuk ve bulanık gözler oluşması 

·Göz kapağının normalin dışında kızarması, pullanması ya da kabarıklık göstermesi 

·Gözün canlı ve parlak yapısının giderek matlaşması 

·Göz içerisine girmiş yabancı bir cisim veya bu cismin oluşturduğu travmanın görsel belirtileri 

Köpeklerde Göz Hastalıkları Tedavi Yöntemleri 

Belirtiler gibi köpeklerde göz hastalıkları tedavi yöntemleri de genellikle ortak bir yapıya sahip olurken, teşhis yöntemlerinde de detaylı incelemeler ve optik muayeneler gerçekleştirilir. Veteriner hekimlerimiz buna bağlı olarak tedavi yöntemleri çerçevesinde genellikle öncelikli olarak ilaç tedavisine başvurmaktadır. Hastalığın yapısına göre enfeksiyon ve iltihaplarda merhemler ya da antibiyotikler ile göz damlaları kullanımı yaygın bir şekilde görülürken, ilaçlar mutlaka hekim tarafından reçete edilir. 

İltihaplı gözlerde steroid kullanımı mutlak bir şekilde veteriner hekim kontrolünde sağlanırken, önerilere uygun bir şekilde göz temizliği ve bakım işlemleri de gerekir. Evde uygulanacak tedavilerde gözde hijyenik bakım çok önemlidir. Çünkü bu sayede ilaçlar daha etkin bir şekilde tedavi sağlayabilir. 

Tedavide özellikle altta yatan problemleri belirlemek için bazen göz muayeneleri dışında daha detaylı incelemeler yapılabilir. Bu sayede diğer sağlık sorunları için de tedavi uygulamaları başlatılırken, cerrahi operasyon gerektiren katarakt ya da göz tümörleri gibi durumlarda da hızlı müdahale sağlanır. Göz problemleri üzerine erken dönemde eğilip müdahale edilmesi gereken problemlerdir. Çünkü aksi takdirde görme kaybı, gözün kaybedilmesi ve çok daha zor bir tedavi süreci ile karşılaşılabilir. Bu nedenle Papyon Veteriner Kliniği olarak köpek göz hastalıkları konusunda sevimli dostlarımız için 365 gün rutin ve acil şekilde veterinerlik desteği verebiliyoruz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı