Mayıs 3, 2024
Köpeklerde Barınak Hastalığı
Köpeklerde Barınak Hastalığı İçindekiler
Köpekler, genellikle ev ortamında evcil olarak tek başına ve aile ile yaşamaya alışkın olsa da bazen birden fazla köpeğin bir arada yaşadığı ortamlar bulunabilir. Bu tip ortamlarda da bir veya birden fazla köpekte enfekte olmuş virüs ya da bakteriler hızlı bir şekilde tüm köpeklere yayılarak, hastalıklar oluşturabilir. Örneğin, köpeklerde barınak hastalığı bu tarz hastalıklar arasında yer alırken, halk arasında boğmaca gibi bir isme de sahiptir.
Barınak hastalığı Bordetella bronchiseptica adı verilen bir mikroorganizma kaynaklı olarak ortaya çıkarken, ana faktör ise Enfeksiyöz Canine Hepatit köpek adenovirus-1 olarak bilinir. Köpeklerde solunum sistemini etkileyen bir enfeksiyon olarak gayet bulaşıcı bir yapıya sahiptir ve enfeksiyoz trakeobronşit olarak da adlandırılır. Veterinerlik dünyasında ise bu hastalık için kennel cough gibi bir isim kullanılır.
Kennel cough nedir sorusu açısından bilhassa birbirlerine çok yakın konumda yaşayan köpekler arasında hızlı bir şekilde yayılma gösteren bir enfeksiyon bazlı solunum problemidir, demek gayet mümkündür. Bu tarz yaşam alanlarında barınak öksürüğü sadece enfekte olmuş tek bir köpeğin diğer köpeklere, yiyecek ve su kaplarına temas etmesi ile bulaşmaya başlayabilir.
Köpeklerde Barınak Hastalığı (Kennel Cough) Belirtileri
Kennel öksürük hastalığı, bulaşıcı bir yapıya sahip olmak ile birlikte solunum yollarını tehdit ederken, virüs veya bakterinin nefes borusunda ya da bronşlarda tutulması sonrasında görülür. Bu noktalarda oluşan enfeksiyon yoğun bir öksürüğe neden olurken, köpeklerde barınak hastalığı belirtileri arasında en yaygın belirtti de bu sert ve yoğun bir şekilde devam eden öksürüktür.
Kennel cough belirtileri arasında hastalığın ortaya çıkardığı birçok faktör sayılabilir. Özellikle öksürük hastalığın başlangıcından itibaren yer alırken, kuluçka dönemi bazen 3 ve bazen 10 gün olabilmektedir. Mikroorganizma vücuda girdikten sonra belirtiler çoğu zaman kronik bir hale gelmeden azalırken, kuluçka döneminde daha etkin bir şekilde devam eder. Sayılabilecek önemli belirtiler arasında ise şunlar ifade edilebilir.
- İştahın azalması ile birlikte yorgunluk ve halsizlik
- Gözlerde oluşan tahriş ile birlikte depresyon hali
- Burun akıntıları ile birlikte gürültülü bir şekilde artan sert öksürük nöbetleri
- Nefes darlığı ve ateş yükselmesi ile birlikte ise sık sık görülen hapşırma
Köpeklerde Barınak Hastalığı (Kennel Cough) Tedavisi
Eğer evcil dostlarınızda sadece kaz sesine benzer bir şekilde öksürük belirtisi ile karşılaşırsanız diğer belirtileri aramadan direkt olarak köpeklerde barınak hastalığı endişesi ile veteriner kliniğimize başvurabilirsiniz. Bu sayede diğer belirtilerde gözden geçirilerek, yapılacak tahliller ve röntgen/tomografi gibi görüntüleme tetkikleri ile teşhis koyulabilir. Hemen arkasından da köpeklerde barınak hastalığı tedavisi için ilk adım atılabilir.
Köpeklerde barınak hastalığı nasıl tedavi edilir sorusu için kolay bir tedavi yönteminin bulunduğu ifade edilebilir. Özellikle hastalık hafif bir şekilde geçiriliyorsa, 1-2 hafta dinlenme büyük bir fayda sağlarken, bu süreçte öksürük azaltan ilaçlar ve hastalığın tekrarlamasını engelleyecek ilaçlar reçete edilebilir.
Bazen hastalık evcil dostunuzda yoğun bir şekilde seyredebileceği için kennel cough tedavi yöntemi açısından yine reçete ile tarafınıza yazılmış olan vaporizatör ya da nebulizatör ve uygun ilaçları kullanmanız gerekebilir. Solunumu rahatlatan bu cihazlar ve ilaçlar hastalığı daha hızlı atlatma ve iyileşme avantajı sağlamaktadır.
Özellikle kennel cough evde tedavisi açısından da veteriner hekimlerimizin sunmuş olduğu öksürük giderici ve nefes açıcı ilaçları düzenli kullanmanız çok önemlidir. Köpeğinizi açık ortamda oksijen alabilmesi için dolaştırdığınız süreçlerde de boyun tasması kullanımı nefes darlığı sebebi olabileceği için gövde tasması kullanmayı tercih edebilirsiniz. Ayrıca elbette temiz, sağlıklı ve besleyici bir şekilde gıda ile sıvı kullanımı üzerinde durmak gerekebilir.
Köpeklerde kennel cough tedavisi belirtileri ile birlikte erken dönemde başladığında hem dinlenme hem de ilaçlar hastalığın yaklaşık 1-2 haftalık süreçte iyileşebilmesini sağlamaktadır. Aslında bu hastalığın vücuda bulaşan mikroorganizmalar ile enfeksiyon ortaya çıkarması ve rahatsızlık oluşturması erken koşullarda da belirli önlemler ile engellenebilmektedir.
Günümüzde köpeklerde barınak hastalığı tedavisi geçerli ve pratik bir yöntem ile uygulanır olsa da aslında yavru ve yetişkin köpeklerde düzenli bir şekilde gerçekleştirilen koruyucu aşılar da büyük fayda sağlamaktadır. Bu nedenle evcil dostlarınızın aşkı takvimini düzenli bir şekilde takip etmeniz ve aşı uygulamalarına rağmen yine de hafif bir öksürük gibi belirtiler ile karşılaştığınızda kliniğimize başvurarak tedavi başlatmanız gerekir.
Köpeklerde barınak hastalığı insanlara çok nadir bir şekilde bulaşan bazen zayıf bağışıklığa sahip çocuk veya yetişkinlerde tehlike oluşturabilen bir hastalıktır. Özellikle çok kalabalık bir şekilde köpeklerin oyun oynadığı ve gereken dönemlerde konakladığı alanlarda hijyen ve hava koşullarının temiz tutulmasına çok yüksek özen gösterilmelidir. Çünkü bu sayede köpekler arasında virüsün bulaşması ve hastalığın artış göstermesi engellenebilir.
Önemli bir ayrıntı olarak kennel cough evde tedavisi sırasında hastalığın yayılmasını ve farklı köpeklerin hastalık ile karşılaşmasını engellemek için izolasyon oluşturmaya da dikkat etmek gerekir. Veteriner hekimlerimizin yaptığı muayene sonrasında hastalık teşhisi koyularak tedaviye başlandığında hatta hastalık belirtileri ortaya çıkmaya başladığında diğer köpekler ile köpeğiniz arasına mesafe konularak oluşturulan izolasyon çemberi ile büyük bir riski engellenebilir. Yoğun bir öksürük ve öksürük ile birlikte gelen nefes darlığı gibi belirten ortaya koyarak günümüzde tedavisi bulunan köpeklerde barınak hastalığı için mutlaka veteriner hekim kontrolü gerekir. Bu neden ile belirtiler ile birlikte Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurarak, detaylı inceleme yapılmasını ve gereken durumda tedaviye başlanmasını talep edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: