Haziran 12, 2024
Kedi Gribi
Kedi Gribi İçindekiler
Kedilerde en sık karşılaşılan viral üst solunum yolu rahatsızlıkları arasında kedi gribi ilk sırada yer alabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde de bilinen bu hastalık, her zaman önlem alınması gereken ve erken teşhis ile müdahale edilmesi gereken bir enfeksiyondur.
Kedilerde grip öncelikli olarak kedi calicivirüs (FCV) nedeni ile ortaya çıkarken, bazen de kedi herpes virüsü (FHV veya FHV1 virüsleri) nedeni ile yaşanır. İnsanlarda yaşanan grip ile benzer belirtiler gösteren bu hastalık, sağlıklı kedilerde çok ağır bir şekilde seyretmeyebilir. Fakat farklı hastalıklara sahip, bağışıklık sistemi düşmüş veya yaşlanmış kedilerde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Bahsedilen virüsler kediler grip olur mu sorusu için net bir şekilde tüm belirtileri ile ilgili hastalığın kedilerde de yaşanabileceğini ortaya koymaktadır. Çünkü virüsler dolayısıyla oluşan bu üst solunum yolu hastalığında ortaya çıkan tüm semptomlar bir araya getirildiğinde, grip olarak adlandırılması mümkündür. Yavru veya yetişkin fark etmeden grip kedi hızlı bir şekilde farklı kedilere grip virüsü bulaştırabilir ve hastalığın yayılmasına da neden olabilir.
Kedi Gribi Belirtileri
Bir kedi hayatının herhangi bir döneminde calicivirüs veya herpes virüsü ile karşılaşırsa ve enfeksiyon yaşarsa, hayatının kalanı boyunca bu virüsleri vücudunda taşımaya devam eder. Hatta kedi gibi belirtileri virüs nedeni ile üst solunum yolu rahatsızlığı başladığından itibaren ortaya çıkar. Ancak hastalık tedavi edilse dahi yaşam boyu kedilerde belirtiler görülmeye devam edilir.
İnsanlarda olduğu gibi kedilerde de bu grip virüsleri enfeksiyon oluştururken, benzer bir şekilde de kediler arasında virüsün yayılması ile karşılaşılabilir. Örneğin; aynı evde, aynı çevrede veya aynı kentte yaşayan kediler arasında kolaylıkla virüsün bulaşması ihtimali bulunmaktadır. Oyun oynama sırasında, hapşırma, öksürme veya havadaki damlacıklar vasıtasıyla hatta mama kapları ve su kapları nedeni ile virüsün bulaşma ihtimali bulunmaktadır.
Bulaşma yolları değişim oluşturmak ile birlikte kedi grip belirtileri yine insanlarda görülen grip belirtileri ile benzer şekildedir. Bu çerçevede grip konusunda aşağıdaki belirtiler sayılabilir.
- Hapşırık ve öksürük
- Öğürtü sesleri
- Ağızda ülser oluşumu
- Ses kesikliği
- İştah kaybı ile birlikte kilo kaybı
- Burunda akıntı
- Salya akıntıları
- Ateş yüksekliği
- Letarji
- Gözde konjonktivit türü iltihap ya da göz akıntıları
Kedi Gribi Tedavisi
Ev ortamında evcil dostlarınızda kedi gribi vakasını belirtiler vasıtası ile kolaylıkla anlamanız mümkündür. Çünkü net bir şekilde hapşırma, öksürme, burun akıntısı, ses kaybı ve yüksek ateş gibi belirtiler ile karşılaşılır. Bu durumda insanlarda olduğu gibi kedi gribi tedavisi için de ev ortamında kendiliğinden geçmesini beklemek yerine veteriner hekimden destek alarak, daha hızlı ve etkin bir tedavi elde etmek en doğrusudur.
Bazı kedilerde virüs ile birlikte enfeksiyon çok şiddetli bir şekilde gelişirken, belirtiler de artış gösterebilir ve özellikle ateş çok yüksek noktalara ulaşabilir. Bu gibi durumlarda mutlak şekilde kedi grip tedavisi için uzman desteği almak açısından kliniğimize ulaşabilirsiniz. Veteriner hekimlerimiz tedavi başlangıcı için net teşhis açısından öncelikle fiziki muayene sonrasında kan testleri ve vücutta virüsü tespit edecek birçok farklı inceleme gerçekleştirir.
Grip teşhisinin konulması ile birlikte de tedavide en etkin yöntemlerden birisi olarak kedi grip ilacı uygulanır. Bu ilaçlar genellikle belirtileri hafifletecek, yüksek ateşin düşmesini ve çekilen ağrıların azalmasını sağlayacak antibiyotikler ve anti-inflamatuar ilaçlardır. Sadece reçeteli bir şekilde temin edilmesi ve uzman kontrolünde kullanımına devam edilmesi gereken bu ilaçlar veteriner hekimlerimiz tarafından size reçete ile verilir.
Bizzat veteriner hekimlerimizin reçete ettiği veya tavsiye ettiği ilaçları temin ettikten sonra belirtilen program ile düzenli bir şekilde kullanıma devam ettiğinizde ev ortamında kedi gribi tedavisi sürdürülmesi mümkündür. Yine ev ortamında kedi gribine ne iyi gelir konusunda da merak ettiğiniz tüm ayrıntıları veteriner hekimlerimize sormayı tercih edebilirsiniz. Beslenme, temizlik, sıvı tüketimi ve egzersiz gibi birçok noktada tedavi için fayda sağlayacak ayrıntılar sizlere özel olarak sunulabilir.
Grip rahatsızlığında evde bakım gerçekten çok önemli bir yere sahiptir. Çünkü grip olan evcil dostlarınız klinikte yatılı olarak tedavi edilmek yerine ilaçlar ve destek tedavileri ile evde iyileşmeye alınır. Bu süreçte kedi gribi evde nasıl tedavi edilir konusunda da yapılacak her işlem ve atılacak her adım veteriner hekimler tarafından sizlere tavsiye edilir.
Kedi gribi tedavisinde spesifik antiviral ilaçlar bulunmamakla birlikte, veteriner hekimler genellikle semptomları hafifletmeye yönelik destekleyici tedaviler uygularlar. Bu tedaviler, enfekte kedinin bol su içmesini sağlamak, besleyici ve kolay yenilebilir yiyecekler sunmak, burun ve göz akıntılarını temizlemek ve gerektiğinde antibiyotik kullanımı gibi yöntemleri içerir. Bazı durumlarda, ikincil bakteriyel enfeksiyonları önlemek veya tedavi etmek için antibiyotikler reçete edilebilir.
Kedi grip olursa bitkisel çözüm noktasında yine günümüzde birçok noktada yayılmış bilgiler kafa karışıklığı ve bilgi kirliliği oluşturabilmektedir. İnsanlarda grip durumunda birçok farklı bitkiden elde edilen çay veya kürler ile iyileşmeye katkı sağlansa da aynı yöntemler kedilerde istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle bitkisel çözüm ve alternatif tedavi konusunda da mutlaka veteriner hekime danışmanız gerekir.
Kedi gribi nasıl geçer sorusu çerçevesinde kullanılan ilaçların enfeksiyonu gidermesi ve destekleyici ilaçların semptomları ortadan kaldırması ile iyileşmenin elde edileceği ifade edilebilir. Aynı zamanda uygulanabilecek evde tedavi yöntemleri de veteriner hekim tavsiyesi ile takip edilirken, kısa sürede virüs enfeksiyonu iyileşme gösterebilir. Ancak en önemli nokta tedaviden daha öncelikli bir şekilde önleyici tedavi oluşturan aşıların da düzenli bir şekilde uygulanmasıdır.
Çok bulaşıcı ve hızlı yayılan bir yapıya sahip olan grip konusunda kedi gribi öldürür mü sorusu da birçok evcil hayvan sahibinin aklına gelebilir. Kedilerde bu hastalık özellikle çok düşük bağışıklığa sahip olan yavru kedilerde veya yaşlı kedilerde daha ağır seyredebilir. Ancak yetişkin kedilerde ikincil enfeksiyonlar gelişmediği sürece vücut grip enfeksiyonu ile savaşabilir ve ölüm oranı düşüktür.
Kedi gribi ile mücadelede erken teşhis, önlem amaçlı aşılar ve doğru tedaviyi takip edebilmek için birçok ayrıntıya dikkat etmek gerekir. Bu nedenle yavruluk döneminden itibaren kedinizi koruyabilmek ve grip vakalarında tekrar sağlığına kavuşmasını sağlayabilmek için Papyon Veteriner Kliniği’mizi ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: