Haziran 14, 2024
Köpeklerde Disk Fıtığı
Köpeklerde Disk Fıtığı İçindekiler
Köpeklerin anatomik olarak dört ayağı üzerinde rahatça hareket edebilmesini, boyundan kuyruğa kadar ilerleyen omurga ve içerisindeki omurilik oluşturur. Bu sistem vücut dahilinde omurların birleşerek oluşturduğu bir kanaldır. Sistem içerisinde görülebilecek en yaygın hastalıklardan birisi de köpeklerde disk fıtığı olarak adlandırılır.
Köpeklerde intervertebral disk hastalığı (IVDD) şeklinde de adlandırılan bu hastalık sadece omurlar arasındaki disk malzemesini değil aslında omurgayı, omuriliği ve sırt kemiklerini de etkiler. Omurgayı oluşturan omurlar, birleşerek oluşturdukları kanal sayesinde omurilik ve omurilikten beyin ile vücuda ulaşan sinirleri de korur. Aynı zamanda vücudun ağırlığını destekleyen bu yapı bir sorun ile karşılaştığında hareket kabiliyetinde kısıtlama ve ağrı oluşturur.
Omurgada bulunan her iki omur arasında çevresi kalın fibroz doku ile oluşan yumuşak ve jölemsi bir disk bulunmaktadır. Diskler omurgaya gelen baskıyı emerek korurken, harekette de esneklik kazandırır. İşte bu bağlantıda köpeklerde disk fıtığı omurlar arasındaki disklerin omurilik kanalına baskı yapması veya patlamasıdır. Bu baskı sinirlerin hasar görmesi, yoğun bir ağrı ya da felç gibi sorunlar oluşturabilir.
Köpeklerde disk fıtığı yaygın olarak sırtı uzun ve bacakları kısa olan Bassett Hounds, French Bulldog, Pekingese veya Dachshund gibi köpek ırklarında görülür. Ayrıca ilerleyen yaş ile birlikte disklerde yıpranma oluştuğu için Alman çoban köpeği gibi büyük ırklarda da görülebilir.
IVDD günümüzde Tip 1 ve Tip 2 olarak iki türe ayrılan bir yapı ile görülür. Tip 1’de disklerdeki yumuşak ve jöle tarzındaki merkezi nokta sertleşir. Disk merkezi kabuğundan fırlayarak omuriliğe doğru baskı oluştururken, bu durum fıtık olarak adlandırılır ve omuriliğin sıkışması ile morarma ortaya çıkarır. Tip 2 olarak adlandırılan türde ise çok yavaş bir dejenerasyon ile aylar hatta yıllara içinde disk giderek omurilik ve omurilik sinirlerine temas etmeye başlar. Disk malzemesi etrafındaki lifler zaman içinde çökerek, sıkışan omurilik ile birlikte uzun süreli ağrılar görülebilir.
Köpeklerde Disk Fıtığı Belirtileri
Disklerdeki yıpranmanın ve omuriliğe oluşan baskının türüne ve omurgadaki hangi bölgede fıtık görüldüğüne bağlı olarak belirtiler de değişiklik gösterebilmektedir. Omurgada boyun ile kuyruk arasında servikal, torasik, lomber, sakral ve kaudal olarak adlandırılan omur bölgeleri yer alır. Yaygın olarak disk fıtığı torasik omurlar ile başlangıç omurları arasında görülürken, en net köpeklerde disk fıtığı belirtileri de bu bölge ile ilgili olarak sayılabilir.
- Geriye doğru bacakları itme hareketi
- Kasların gerilmesi ile sırt ve boynun kamburlaşması
- Yoğun ağrılar
- Nefes darlığı ve titreme gibi tepkiler
- İştah düşüklüğü ve kilo kaybı
- Tuvalet yapmada zorlanma
- Dengesiz yürüyüş ve topallama
- Arka ayaklar üzerinde tökezleme
- Hareket ve aktiviteden kaçış
- İdrar ve dışkı kaçırma
- Ön ya da arka bacaklarda fonksiyon kayıpları yani felç
Köpeklerde Disk Fıtığı Tedavisi
Diskin baskısı ile omuriliğin sıkışması anlamına gelen fıtık sıkıntısı yaygın olarak genetik yatkınlığa sahip köpek ırklarında ve zamanla yıpranma sonucu yetişkin köpeklerde görülebilir. Her koşulda da Tip 1 veya Tip 2 hastalık türlerinde köpeklerde disk fıtığı tedavisi geliştirilmiştir. Tedavinin başlaması için de öncelikle teşhis ihtiyacı bulunurken, veteriner hekimlerimiz klinik belirtileri inceleyerek hastayı fiziki muayeneden geçirebilir ve sonrasında detaylı tetkikler sağlayabilir.
Detaylı tetkikler açısından kliniğimizde özellikle bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılarak net tanı sağlanabilmektedir. Disk fıtığının bulunduğu nokta ve hangi düzeyde olduğu tespit edildikten sonra tedavi açısından tıbbi müdahale veya acil ameliyat gibi farklı yöntemler tercih edilebilir.
Vakalar hafif bir şekilde seyrettiğinde oluşan iltihap ve ağrıları azaltmak için genellikle ilaçlar kullanılırken, ev içerisinde hareketi kısıtlayacak bir alan oluşturulmalı ve iyi bir dinlenme süreci sağlanmalıdır. İlerlemiş disk fıtıklarında ise köpeklerde disk fıtığı tedavisi için özellikle felçli durumlarda cerrahi yöntem en güçlü sonucu sağlayabilir. Hatta ameliyat sonrasında konservatif tedavi yöntemleri de kullanırken süreç vakanın şiddetine göre değişim gösterebilir.
Köpeklerde disk fıtığı yaygın bir şekilde bahsedilen ırklarda ve yaşlanan köpeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Belirtiler ile birlikte bu rahatsızlıktan şüphelendiğiniz durumlarda fıtığın ilerlemesini durdurabilmek ve tedaviye erken süreçte başlayabilmek açısından Papyon Veteriner Kliniği’mizi tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: