Haziran 21, 2024
Köpeklerde Epilepsi
Köpeklerde Epilepsi İçindekiler
Köpeklerde epilepsi hastalığı, köpeklerde sara olarak da bilinir. Kronik bir yapıya sahip uzun süreli bir hastalıktır. İnsanlarla benzer biçimde köpeklerde sara hastalığı durumunda beyin nöronlarında beklenmeyen ve kontrol dışı boşalmalar meydana gelir. Bu gelişme sonucunda istemsiz bir şekilde vücut kasılmaları görülür, duygusal bozulmalar ve bilinç değişimleri yaşanır.
Köpeklerde sara krizi ile beraber vücutta titreme ve kas kasılmaları ortaya çıkar. Seğirme gibi bazı sorunlar da meydana gelir. Evcil köpeklerde ortaya çıkan sara hastalığı idiyopatik rahatsızlıklar sınıfında ele alınır. Bu manada da epilepsi için temel faktörlerden biri genetik sorunlardır. Özellikle de bazı köpek ırklarında köpek sara nöbeti geçirme ihtimalleri daha çok yüksektir.
Köpeklerde epilepsi krizi yaygın olan ırklar arasında Belçika Tervuren, Poodle, Spaniel Cocker ve Alman çoban köpeği yer alır. Bununla beraber epilepsi farklı aşamaları beraberinde getiren bir sağlık sorunudur. Her evrede sara nöbeti ile karşılaşma olasılığı bulunsa da ortaya çıkan etkiler ve semptomlar farklılık gösterebilir.
Köpeklerde epilepsi hastalığında ilk evrede, evcil hayvanınızın giderek huzursuzlanmasının yanında inleme tarzı davranışlar da görülebilir. Asıl kriz olarak isimlendirilen epilepsi krizi ise ikinci aşamadır. Bu noktada çoğu zaman birkaç dakika içinde tamamlanan bir nöbet görülür.
İkinci evrede köpek bilincini kaybeder. Kasları aşırı derecede gerilir. Ardından salya akıtmaya başlar. İdrar kaçırma ve uyarılara karşı tepkisiz olma durumu da görülür. Kimi zaman hafif kimi zaman da şiddetli olarak görülen bu tür semptomlar, gün içinde birkaç defa tekrarlanabilir. Son noktada ise nöbetten yarım saat kadar sonrasında geçen aşamada halsizlik ve körlük gibi geçici belirtiler yaşanır.
Ne zaman ve hangi şiddette geleceği belli olmayan krizler, köpekleri ve sahipleri endişelendirebilir. Krizin şiddetine bağlı şekilde hayvanın yaşamı tehlikeye düşebilir veyahut yaşam kalitesi negatif etkilenebilir. İnsanlardaki epilepsiye benzer şekilde gerçek epilepsi olaylarının köpek dostlarımızda görüldüğü henüz kanıtlanmış değildir. Köpeklerde görülen sara durumu genel olarak farklı bir hastalığın belirtisi şeklinde ortaya çıkmaktadır.
Köpeklerde Epilepsi Belirtileri
Köpeklerde epilepsi belirtileri incelenmeden önce rahatsızlığın temel nedenleri üzerinde durulması önemlidir. Peki köpeklerde epilepsi neden olur? Öncelikle genetik yatkınlık bu hastalığa yol açabilir. Bunun dışında ise köpeklerde epilepsi sebepleri arasında idiyopatik durumlardan söz edilebilir. Beyindeki bir sorundan kaynaklı veya beyindeki geçici değişiklik durumları da epilepsiye davetiye çıkarabilir.
Epilepsi nöbeti geçiren köpek çeşitli nedenlerden dolayı böyle bir durum ile karşılaşır. Epilepsiye çeşitli rahatsızlıklar neden olabileceği gibi beyinde tanımlanamayan bir sorun ya da nedeni belirlenmeyen bir metabolik hastalık da köpeğin nöbet geçirmesini tetikleyebilir. Bazen karaciğer sorunları ve diyabet, kimi zaman da Addison rahatsızlığı gibi sorunlar, epilepsi nedenleri arasında yer alır. Köpeklerde epilepsi belirtilerinin şu şekilde olduğunu söyleyebiliriz:
- Vücudu kontrol etmede zorluk
- Hareketlerde tökezleme durumu
- Çökerek bir tarafa doğru düşme
- Dışkı kaçırma sorunu
- Bacaklarda kürek çekme hareketi
- Aşırı salya akıtmak
- Bacakların ve vücudun taş gibi sert hale gelmesi
- Çok şiddetli bir titreme ve vücudun kasılması hali
- Boş ve anlamsız sesler
- İdrar kaçırma durumu
- Ağız boş olsa da çiğneme refleksinin devam etmesi
Sara hastalığı genç köpekleri etkileyebileceği gibi aynı zamanda yaşlı köpeklerde epilepsi de ortaya çıkabilir. Yaşlı köpeklerin sara nöbeti geçirmesi durumunda ise rahatsızlık santral sinir sistemi enfeksiyonu gibi bir problem şeklinde meydana gelir. Genel olarak metabolizma üzerinde oluşan çeşitli bozulmalar ve düzenli bir biçimde kullanılan ilaçlar, köpeklerin ilerleyen süreçte epilepsi sorunu ile karşılaşmalarına yol açabilir.
Pek çok insan köpeklerde epilepsi insana bulaşır mı sorusunun yanıtını araştırır. Köpeklerde görülen sorun insanlarda zoonotik rahatsızlık oluşturabilecek bir sorun değilse ya da bir toksoplazma enfeksiyonu değil ise bu epilepsi nöbetinin insanlara bulaşması düşük ihtimaldir.
Köpeklerde Epilepsi Tedavisi
Köpeklerde sara hastalığı tedavisi oldukça önemlidir. Kliniğimizde ilk olarak teşhis konur ve ardından köpeklerde epilepsi tedavisi işlemine geçilir. Bu aşamada düzenli adımlar atılır. Bu sayede köpeğin sağlığı teşvik edilir. Teşhis bakımından hayvanın ırkı da göz önünde bulundurulur. İlk önce 1-5 yaş aralığında karşılaşılan nöbet durumu hesaba katılmaktadır. Erkek köpek dostlarımızda daha yüksek düzeyde epilepsi görülme ihtimali dikkate alınmaktadır.
Hastalığın tedavisi için ilk muayene esnasında veterinerlerimiz özellikle de sizin anlatacağınız bilgileri değerlendirmeye alır. Evcil dostunuzun bütün öyküsü ve genel sağlık durumu ile cinsiyeti ve yaşı da değerlendirilir. Buna göre uygun bir tedavi planı oluşturulur.
Teşhisin ardından köpeklerde epilepsi ilacı ile tedaviye başlanır. Bu ilaçlarla etkin bir sonuç elde edilir. Diğer yandan da hayvanın böcek ilaçları, şeker, kirli hava, sigara dumanı, araba egzozu gibi zararlılara karşı korunmasına çok dikkat edilmelidir. Günümüzde tam anlamıyla reçeteli olarak kullanılabilen köpek epilepsi ilaçları, yalnızca veteriner hekimlerimiz tarafından sizlere reçeteyle sunulur. Reçete ile verilmeyen başka ilaçların kullanılmaması çok önemlidir. Aksi durumda köpeğin yaşamı riske girebilir.
Bu rahatsızlıkla alakalı olarak en fazla merak edilen hususlardan biri de köpeklerde epilepsi öldürür mü sorusunun cevabı olur. Ancak günümüzde epilepsi rahatsızlığı için nöbet önleyici ve tedavi edici ilaçlar olduğundan dolayı hastalığın ölüm ile sonuçlanma ihtimali düşüktür. Bununla beraber köpeğin tedavi edilmemesi, ölüm riski barındırır.
Köpeklerde epilepsi hastalığı ile ilgili sağlık desteği almak için siz de Papyon Veteriner Kliniği’mize müracaat edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: