Haziran 23, 2024
Kedi Sahiplenme
Kedi Sahiplenme İçindekiler
Çağımızda sevimli kedileri sahiplenmek isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Kedilerin dünyada var olma tarihleri oldukça eskiye dayanır. Kediler, dünyanın en eski zamanlarından gelmiş canlılar arasında yer alır. Şu anki dönemde ise şehir yaşamlarının vazgeçilmez hayvanları haline gelmişlerdir. İnsanlar, yüzyıllar önce evlerinde kedilerle yaşamayı tercih etmeye başlamış, bazı kedileri özellikle çoğaltarak çeşitli cinsler ve özel ırklar elde etmişlerdir. Zaman içerisinde gerçekleşen süreçle birlikte tarih içinde kedi sahiplenme kavramı doğmuştur.
Kedi sahiplenme genel olarak eski sahibi tarafından terk edilmiş, tek başına kalmış ya da sahibi tarafından başkasının bakımına ihtiyaç duyan bir kediyi sahiplenmek anlamına gelir. Kediler, dünya genelinde pek çok ev sahibinin birlikte yaşamayı seçtiği evcil hayvanlar arasında öne çıkar. Sevimli olmaları ve diğer evcil hayvanlara kıyasla daha kolay bakım gerektirmeleri, kedilerin tercih edilmesinde oldukça önemli bir detaydır.
Günümüzde ise kedi sahiplendirme; çeşitli sebeplerle bakım koşullarını sağlayamayan, maddi zorluklar yaşayan veya yaşam koşulları nedeniyle evcil hayvanlarına vakit ayıramayan kişilerin başvurduğu süreçler arasında yer alır. Yeni yavru kedilere sahip olan evcil hayvan sahipleri, bu yavruları ya da bakımı zor olan cins kedileri başka ailelerle buluşturmayı da tercih edebilirler.
Bazen daha önce bir kedi sahibi olmanız, bazen de hayatınız boyunca evinizde bir kedi istemeniz nedeniyle kedi sahiplenmeyi düşünebilirsiniz. Bunun yanı sıra, çocuklarınız için de bir kedi sahiplenme seçeneğini değerlendirebilirsiniz.
Hem yetişkin hem yavru hem de cins kedilerde ortak olarak kedi sahiplenmenin faydaları her zaman vardır. Kedi sahiplenmenin getirmiş olduğu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
- Kedi sahiplenme ile ev ortamında kedinizle vakit geçirmeniz, özellikle stresten arınmanıza çok büyük bir oranda yardımcı olur. Kediniz ile beraber olarak geçirdiğiniz zaman, oynadığınız belli başlı oyuncaklar ve kedinize harcadığınız vakit genel olarak ruh halinize büyük bir oranda iyi gelir. Genel olarak sizlere depresyon veya zorlayıcı dönemlerde büyük bir rahatlama sağlar. Kedinin evde miyavlaması ya da mırlaması, insan açısından oldukça sakinleştirici bir etkendir.
- Kediler, sadık ve sevgi dolu yapılarıyla her zaman mükemmel arkadaşlar arasında yer alan canlılardır. Evlerinde tek başına yaşam sürdüren kişiler için mükemmel bir arkadaşlık sunabilir. Çocuklu evlerde bebekler ve çocuklar için de iyi bir arkadaşlık imkanı sunar.
- Evinizdeki her bireyin küçük yaştan itibaren sorumluluk sahibi olması ve sizin de sorumluluk bilincinizi artırmanız için kedi beslemek büyük ölçüde fayda sağlar.
- Aile üyelerinizin hatta özellikle evin çocukları açısından düşünüldüğünde genel olarak çocuklarınızın bir duygusal bağ kurabilmesi, stresten uzak kalabilmesi ve sosyal beceriler ile gelişebilmesi için kediler büyük bir oranda fayda sağlar. Çocuklar kedilerle oyunlarını ve duygularını paylaşarak, empati kurma yeteneklerini geliştirir ve daha güçlü bireyler olarak yetiştirilmesine büyük ölçüde yardımcı olur.
Kedi Sahiplenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Günümüzde kedi sahiplenmek isteyen birçok kişi bulunmaktadır. Fakat, kedi sahiplenmeden önce bilmeniz ve dikkat etmeniz gereken bazı önemli detayların olduğunu belirtmek gerekir. Kedi sahiplenirken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
- Yaşam Tarzınız ve Boş Vakitlerinizi Göz Önünde Bulundurmayı Unutmayın
Kedi sahiplenmeden önce, günlük yaşam tarzınızı ve kedinize ayırabileceğiniz vaktiniz net bir şekilde değerlendirmelisiniz. Kediler, köpeklere kıyasla daha tek yaşayabilen hayvanlar arasında yer alsalar da onlarla da mutlaka ilgilenmeniz gerekir. Kediler için düzenli beslenme süreci, temizlik işlemleri ve oyun ihtiyaçları oldukça dikkat edilmesi gereken detaylar arasında yer alır. İş veya seyahat gibi nedenlerle sık sık evden uzakta kalıyorsanız, kedinize yeterli zamanı ayıramayabilirsiniz. Böyle bir durumda da, kediniz ile sağlıklı vakit geçiremezsiniz.
- Kedi Sahiplenmenin Maddi Yükümlülükleri Bilgi Edinin
Kedi sahiplenmek, belirli maddi sorumlulukları da beraberinde getirir. Mama, kum, oyuncak, tırmalama tahtası gibi temel ihtiyaçların yanı sıra veteriner masrafları da göz önünde bulundurulması oldukça önemlidir. Kedilerin genel rutin sağlık bakımları ve yapılması gereken aşıları bütçenize uygun olması oldukça önemlidir.
- Kedilerin Nasıl Bir Yaşam Alanına İhtiyaç Duyduğunu Araştırın
Kediler genel olarak ev içinde yaşamayı severler ve güvenli bir yaşam alanına ihtiyaç duymaktadırlar. Evinizde kedinizin rahatça hareket edebileceği, dinlenebileceği ve oyun oynayabileceği alanlar olması gerekir. Bunun yanı sıra; kedilerin tırmalama ve kazma içgüdüleri olduğundan dolayı, mobilyalarınıza zarar gelmemesi için tırmalama tahtaları ve oyuncaklar satın almanız gerekir.
- Evde Yaşayan Aile Üyelerine Danışın
Evinizde eğer aile ile yaşıyorsanız, evdeki diğer bireylerin de kedi sahiplenme fikrine olumlu bakıp bakmadığını net bir şekilde öğrenmeniz gerekir. Kedilerin bazı insanlar için alerjik reaksiyonlara yol açabileceğini veya küçük çocuklarla nasıl etkileşimde bulunacağını göz önünde bulundurarak hareket etmeniz çok önemlidir.
- Kedi Türleri Hakkında Bilgi Edinin
Her kedi farklı bir karaktere ve ihtiyaçlara sahiptir. Kedi sahiplenmeden önce, farklı kedi ırklarının özelliklerini net bir şekilde araştırarak hangi tür kedinin sizin yaşam tarzınıza uygun olduğunu öğrenmeniz oldukça önemlidir.
Örneğin; bazı kediler daha sosyal ve daha oyunu severken, bazı kediler ise daha sakin ve tek başına yaşamayı seviyorlar. Özet ile birlikte bu durum, kedinin ırkına ve cinsine göre farklılık gösterecektir.
- Kedi Bakımı ve Eğitimi Konusunda Araştırma Yapın
Kedinizin sağlıklı olarak yaşam geçirebilmesi için düzenli bakıma ihtiyacı bulunur. Kedinizin tırnaklarının düzenli bir şekilde kesimi, tüy bakımı ve sağlıklı beslenme gibi rutin bakımların yanı sıra kedinizin eğitimi de çok oldukça önemlidir.
- Veteriner Kontrolü Konusunu Araştırmayı İhmal Etmeyin!
Kedi sahiplenirken, veteriner kontrolünün önemi oldukça büyüktür. Kedinizin sağlık durumu, aşıları ve genel kontrolleri için güvenilir bir alanında deneyimli bir veteriner ile düzenli olarak iletişim içinde olmalısınız. Kediniz ile yapacağınız ilk veteriner ziyareti, kedinizin genel sağlık durumunu değerlendirmek ve gerekli aşıları yaptırmak için gereklidir. Bunun yanı sıra, eğer ilk defa kedi besliyorsanız veterineriniz kedinizin beslenme ve bakım ihtiyaçları konusunda size rehberlik edebilir.
- Kedi Sahiplenme Sürecini Detaylı Olarak Araştırın
Kediyi sahiplenmeden önce, barınaklar gibi güvenilir yerlerden araştırma yapmalısınız. Sizlere yakın yerde yer alan bu kuruluşlar, sahiplendirmek istedikleri kedilerin sağlık kontrollerini yapmış ve aşılarını tamamlamış olurlar. Buralardan da, kedi sahiplenebilirsiniz.
Cins Kedi Sahiplenme
Günümüzde kedi sahiplenmenin yanı sıra cins kedi sahiplenmek isteyen birçok kişi vardır. Cins kedi sahiplenmek, birçok kedi severin hayalini süsler. Özellikle belirli bir türün kendine has özelliklerine ve karakterine hayran kalan insanlar için cins kedi sahibi olmak büyük bir mutluluk kaynağı olarak görülür.
Örneğin; İran kedilerinin kabarık tüyleri ve sakin yapıları, Bengal kedilerinin vahşi görünüşü ve enerjik doğası, Scottish Fold’ların eğik kulakları ve tatlı yüz ifadeleri, sahiplerini derinden etkileyen özellikler arasında yer alır. Bu türler gibi, kendilerine hayran bıraktıran birçok cins kedi türü de yer almaktadır.
Cins kediler genel olarak belirli fiziksel ve karakteristik özelliklere sahip olmaları nedeniyle tercih edilirler. Günümüzde birçok kişi tarafından sahiplenmek istenen bu kediler; sahiplerinin beklentilerini karşılayarak, onlara özel bir arkadaşlık sunarlar. Fakat, birçok kişi tarafından cins kediler büyük bir hevesle alınır ve daha sonra bu heves sona erer. Böyle bir şeyin yapılması hiç etik değildir. Durumun bu şekilde olmasından dolayı da bu kedilerin sokağa terk edilme riski oldukça çoktur. Maalesef, bazı insanlar cins kedileri sadece bir hevesle sahiplenip, bu kedilerin ihtiyaç duyduğu özeni ve ilgiyi gösteremeyebiliyorlar. Cins kediler, genel olarak özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Özellikle tüy bakımı, sağlık kontrolleri ve özel beslenme gibi konular, cins kedilerin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmeleri için oldukça önemlidir. Cins kedilerde yapılması gereken bu özel bakımların ihmal edilmesi, kedilerin sağlık sorunları yaşamasına ve hatta mutsuz olmasına neden olabilir.
Bakıma ihtiyaç duyan cins kediler, zaman zaman bu ihtiyaçlar karşılanamadığından ve masraflı olduğundan dolayı da sokağa terk edilebiliyor. Sokakta yaşamak, evcil kediler için oldukça zor ve tehlikeli bir durumdur. Sokak yaşamına alışık olmayan bu kediler, çeşitli sağlık sorunları ve tehlikelerle karşı karşıya kalabilirler. Yaşanabilecek olan bu durum, hem kediler için büyük bir risk oluşturur hem de toplum içinde sorumsuz hayvan sahipliği konusunda olumsuz bir örnek teşkil eder.
Yavru Kedi Sahiplenme
Yavru kediyi sahiplenmek, hayatınıza yeni bir arkadaş eklemek anlamına gelir. Yavru kedi ile başlayacak olan dostluğun erken yaşlardan itibaren başlaması sizlere ve kediye birçok avantaj sunar. Yavru bir kedi genel olarak sizinle ilk andan itibaren bağ kurarak, sevgi, ilgi ve şefkatle büyüyecektir. İlerleyen bu süreç, kedinin size daha güçlü bir sadakatle bağlanmasına yardımcı olur. Durumun bu şekilde olmasından dolayı, yavru kedi sahiplenmek büyük bir kediyi sahiplenmeye göre çok daha avantajlıdır.
Yavru bir kediyi sahiplenmenin sunduğu avantajlar arasında genel olarak, farklı cinsler ve ırklar arasından seçim yapma kolaylığı da vardır. Sağlık problemleri olmayan ve uzun ömürlü olma potansiyeline sahip bir kedi bulabilirsiniz. Kedi besleyen bir kişiden ya da barınaktan alacağınız kedinin sağlık ve aşı geçmişi hakkında bilgi sahibi olmanız mümkündür. Bu bilgilere net bir şekilde ulaşabildiğiniz dolayı, kedinizi daha iyi bir şekilde yetiştirebilir ve sağlıklı bir hayata devam ettirebilirsiniz.
Yetişkin bir kedi sahiplenmek de bazı avantajları beraberinde getirir. Yetişkin kediler, genel olarak mama ve tuvalet alışkanlıkları gibi temel becerileri kazanmış olur ve çocuklara alışkın olduklarından dolayı daha iyi geçinebilirler. Fakat, yavru kediler genel olarak daha hareketli ve neşeli oldukları için evinize canlılık ve eğlence katacaklardır.
Ücretsiz Kedi Sahiplenme
Kediler, dünyanın en değerli canlıları arasında yer almaktadır. Günümüzde pek çok yerde ücretsiz sahiplenme imkanı ile kedi sahiplenebilirsiniz. Kedi sahiplenmek için genel olarak barınaklarda veya kedi besleyen evcil hayvan sahipleri ile iletişime geçebilirsiniz. Buralardan ücretsiz sahiplenme fırsatlarıyla çeşitli ırk ve cins kedilere ulaşabilirsiniz.
Kedi Sahiplendirme Siteleri
Ücretli veya ücretsiz kedi sahiplenme siteler alternatiflerini değerlendirirken, kedi sahiplendirme siteleri size önemli seçenekler sunar. Günümüzde sayısı pek fazla olan sitelerde genel olarak kedi sahipleri kedilerinin yaşı, sağlık durumu, cinsi, ırkı, kilosu ve aldığı tedaviler gibi detaylı bilgileri paylaşırlar. Kedi sahiplendirme sitelerinde yapacağınız görüşmelerle daha bilinçli kararlar alabilir ve en uygun sonuca ulaşabilirsiniz.
Kedi sahiplenmek, büyük bir sorumluluk gerektiren ve zor verilen bir karar olmasına rağmen, büyük mutluluk sağlayan bir süreçtir. Profesyonel bir şekilde yürütülmesi gereken bu süreci doğru bir hazırlık ve iyi bir araştırmayla tamamlamak için veteriner kliniğimizden gerekli desteği alabilirsiniz. Sahiplenme süreci ve sonrasında Papyon Veteriner Kliniği olarak her zaman sizlere hizmet vermeye hazırız.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: