Temmuz 24, 2024
Büyümeyen Kedi
Büyümeyen Kedi İçindekiler
Elliden fazla türe sahip evcilleştirilmiş memeliler olan kedilerin her biri birbirinden farklı ve özeldir; bu bağlamda da devreye bir de büyümeyen kedi kavramı girmektedir. Çoğunlukla genetik faktörlerin sebep olduğu bu durumdaki kediler, aslında birçok insanın gözüne sevimli görünmektedir. Bunun nedeni belki de boyutlarından dolayı yavru kedileri hatırlatmaları olmaktadır. Tüm bu kedilerin bakımı tabii ki diğer kedilerden farklı değildir. Bu görünüm ve davranışlarını uzun bir süre koruyan büyümeyen kedi cinsleri konusunu gelin hep birlikte inceleyelim.
Büyümeyen Kedi Türleri
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere genetik faktörlerden dolayı fazla büyümeyen kedi cinsleri sahiplenirken alanında deneyimli bir veteriner hekime danışılması iyi bir fikir olarak önerilmektedir. Kedi ırkı hakkında yeterli bilgiye sahip olmak ve ona göre yeterlilikler sağlamak oldukça önemlidir. Öte yandan büyümeyen kedi dendiğinde yine de büyümelerinin tamamen durduğunu söylemek pek de doğru olmaz. Büyüme süreçleri çok yavaş veya belirli bir noktadan sonra duraklayarak devam etmektedir. Yani hiç büyümeyen kedi cinsi demek tam anlamıyla doğru bir ifade olmamaktadır; bunu da belirtmekte fayda var.
Öte yandan büyümeyen kedilerin, küçüklüklerine rağmen verebilecekleri çok sayıda sevgileri vardır. Şimdi gelelim büyümeyen kedi örneklerine…
- Singapura: Ağırlığı en fazla üç kilogramı bulan Singapura, son derece çevik büyümeyen kedi türlerinden bir tanesidir. Yuvarlak kafaları, zamanla azalan tüyleri ve dikkat çekici göz şekilleri ile bilinirler.
- Somali kedisi: Bu kedi de büyümeyen kedi türleri arasında yer almaktadır. Soylarının Habeş Kedilerine dayandığı düşünülen bu kediler oldukça enerjiklerdir. Uluslararası Kedi Birliği’ne (TICA) göre zeki ve sadık olarak bilinmektedirler. Temel komutları kısa bir süre içerisinde öğrenebilirler.
- Munchkin: Büyümeme sebebi genlerinden kaynaklıdır, hızlı hareket ederler fakat normal bir kedi gibi uzağa veya yükseğe erişemezler. Bunun sebebi genetik mutasyon sonucu oluşan kısa bacaklarıdır. Oyunu sevmeleriyle bilinirler.
- Cornish Rex: Cornish Rex kıvırcık ve yumuşak tüyleri olan sosyal ve enerjik büyümeyen kedi türleri arasına girmektedir. Devon Rex kedisi ile benzer özelliklere sahiptirler. Kedi dünyasının tazısı olarak da adlandırılırlar. Aslına bakılırsa tüylerinden dolayı hipoalerjenik (daha az alerjenik reaksiyona sebep olan) bir kedi türü yoktur. Fakat Cornish Rex, yine de alerjisi olan insanlar için iyi bir evcil hayvan olabilmektedir.
- Devon Rex: Genellikle 6 ila 9 kilograma ulaşan Devon Rex kedileri, Cornish Rex gibi kıvırcık tüylere sahiptir. Arkadaş canlısı olan, büyük kulakları ve yuvarlak gözleri olan bu kedileri Cornish Rex kedilerinden ayıran şey, fark edebileceğiniz kısa bıyıkları olmaktadır.
- American Curl: Adından da anlaşılacağı üzere geriye doğru kıvrılmış kulakları ile dikkat çeken American Curl kedisi, sevecen kişiliği ile bilinir. Kulakları doğduktan sonraki bir hafta içinde bu kıvrımlı hali almaya başlar.
- Siyam kedisi: Siyam kedileri 19. yüzyıldan sonra popülerlik kazanan ve büyümeyen küçük kedi olarak bilinen kedilerden bir diğeridir; Tayland’da ortaya çıkmışlardır. Arkadaş edinebilen ve oldukça hafif olan bu kediler dünyadaki en eski kedi ırklarından bir tanesi olarak tanımlanmaktadır.
- Birman kedisi: Burma olarak da bilinen Birman kedileri yaklaşık 9 ila 15 yıl arası yaşamaktadır. Genellikle krem rengi tüyleri olan bu kedilerin pati, kulak ve yüzleri daha koyu renkte olabilir.
- Japon Bobtail kedisi: Kıvrık ve tavşanların ki gibi kısa bir kuyruğa sahip olan bu kediler, büyümeyen ev kedisi olarak sahiplendirilebilirler.
- LaPerm kedisi: Kıvırcık tüylerinden dolayı “perm” adını içeren bu kedi türü aynı zamanda Alpaca Kedisi veya Dalles LaPerm olarak da bilinmektedir. Bu kediler sevgi doludurlar ve 1996 yılında resmi bir ırk olarak kabul edilmişlerdir.
Yazımızda da değindiğimiz üzere Uluslararası Kedi Birliği (TICA) 1979 yılında kurulmuş olan ve tamamen kedilerle ilgili standartlar belirleyip ırkları tanımlayan bir oluşumdur. Bu kedilere ait genel açıklamalara, tarihteki yerlerine, kişisel ve fiziksel özelliklere de bu oluşum sayesinde erişebilirsiniz. Aynı zamanda sene sene yılın kedisi olarak seçilmiş kedilere ve bahsettiğimiz büyümeyen küçük kedi türlerine de göz atabilirsiniz.
Büyümeyen yavru kedi cinsleri arasındaki bu kedileri sahiplenmek, sınırlı yaşam alanlarında hayatını sürdüren kişiler için uygun olabilir. Çünkü uyumlu ve sosyal karaktere sahip olan bu kediler aynı zamanda düşük bakım gereksinimlerine sahiptir. Yani tüy dökmeyen büyümeyen kedi sahiplendiğinizi düşünün, hem minimal alanda ona bir yaşam sağlayabilirsiniz hem de bakımları ve beslenmeleri açısından daha hafif seçenekler gerektirir. Büyük bir yaşam alanına ihtiyaç duymamaları; onları şehir yaşamı ve apartmanlarda yaşama durumuna elverişli hale getirir. Bu da toplu alanlarda yaşarken daha kolay bir düzene yardımcı olur. Belirttiğimiz bu gibi avantajlar büyümeyen kedi türlerini daha çekici hale getirir. Aynı zamanda küçük çocuklarla olan etkileşimlerinde hem güvenlik açısından hem de uyumluluk açısından öne çıkmaktadırlar.Son olarak hangi ırktaki kediyi sahiplenirseniz sahiplenin bakımları her zaman en kritik noktalardan biri olmaktadır, çünkü her işin başı sağlıktır. Başka bir canlının bakımını üstlenmek büyük bir sorumluluktur, hele de o canlı büyümeyen yavru kedi cinslerinden bir tanesi ise. Büyümeyen kedilerin beslenmesi, temizliği ve diğer gereksinimleri diğer kedilerden pek de farklı değildir. Düzenli olarak veteriner kontrolleri, tedavileri ve sağlıklı besinleri sağlandığı sürece ona en iyi yaşam kalitesini sunmuş olursunuz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: