Ağustos 19, 2024

siyam kedisi

Siyam Kedisi

Siyam Kedisi İçindekiler

Eski zamanlarda Tayland krallığı Siyam olarak adlandırılırken, bugün bilinen Güneydoğu Asya ülkesine has bir kedi olan siyam kedisi dünyanın en popüler kedileri arasında yer alır. Kedinin bu ismi almış olması bugün Tayland şeklinde adlandırılan eski Siyam’da kutsal tapınaklarda beslenmesi ve bu şekilde dünyada tanınmasından dolayıdır. Tayland dilinde tür, “Wichien Maat” gibi yerel bir isme de sahiptir. 

Tayland’da spesifik bir tür olan geleneksel siyam kedisi tarihi açıdan neredeyse 800 yıl önce var olmuş Ayutthaya medeniyeti zamanından bu yana çok eski bir ırktır. Dünyada tanınmaları siyam kedisi cins için 1884 senesinde Bangkok İngiliz Başkonsolosu tarafından ikiz kız kardeşlerine 2 siyam kedisini hediye olarak getirmesi ile olmuştur. Sonrasında da Lilian Gould tarafından tür için bir kulüp kurulmuştur. Bu sayede siyam cinsi kedi giderek popülerleşirken, bölgede yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır. Günümüze dek fiziksel özelliklerinde kısmen değişimler ile birlikte bugünün bilinen siyam cinsi daha net bir şekilde ortaya çıkmıştır. 

Siyam Kedisi Yavru

Tarihi olarak en eski kedi ırklarından biri olması ile siyamlar ülkemizde de çok popüler bir kedi ırkıdır. Mavi gözleri ve minik burunları ile çok sevilen siyam kedisi yavru özellikle bu dönemden itibaren sevimli bir görüntü sağlar.

siyam kedisi yavru

Ancak elbette yavru siyam kedisi akıllı ve kurnaz yapısı ile diğer ırklara göre daha fazla ön plana çıkar. Bu durum daha sevimli olmalarını ve yavruluktan itibaren sahiplenildiğinde de zekası ile evde çok iyi bir yer elde edebilmesini sağlar. 

Siyam Kedisi Özellikleri 

Her kedi ırkında ve türünde kendine has özellikler yer alırken, siyam kedisi özellikleri açısından da bilhassa mavi gözlerinden ve açık renk kürkünden bahsetmek mümkündür. Ancak elbette öncelikle bu kedi türünde sahiplenme için siyam kedisi nasıl anlaşılır sorusunun cevabını bilmek önemlidir. Gerçek bir siyam mutlaka kaslı ve gerçekten atletik bir yapıya sahiptir. Hatta safkan siyam kedisi kahverengi tonda kısa tüyler ile krem renk tüylerin karışımından bir kürke sahiptir. 

Safkan siyamlarda yüzün ön kısmı, bacak, kulak ve ayaklarda hatta patiler ile kuyruğun neredeyse tamamında kahverengi ya da daha koyu yani siyah bir renk görülür. Bilhassa da göz renkleri mavi ve mavi tonları olmak ile birlikte kalıtsal bir şaşılık ile karşılaşmak mümkündür. Baş kısmında ise geniş ve çeneye doğru sivri bir kafa yapısı görmek gibi özellikler sayılabilir. 

Diğer noktalarda siyam kedisi özellikleri için fiziksel açıdan kürkte bahsedilen ayrıntılar ve gözler dışında vücut yapısında ince ve uzun bacaklarda da kaslı ve zarif bir görsellik yer alır. Ayrıca kuyruk yine ince uzun ve sivri bir yapıya sahip olurken, bu görüntü siyam cinsinde neredeyse standart olarak da kabul edilebilir. 

Siyam kedisi karakteri açısından da bu cinsten hem zeka hem de duygusallık belirtileri bariz olmak ile birlikte sahibine aşırı bağlılık ortaya koyar. Çok konuşkan bir yapıları bulunurken, ilgi çekmek ve size bir şeyler anlatabilmek için değişen ses tonlarından yararlanır ve size aşırı derecede sevgi gösterir. Zekası sayesinde de çok oyuncu bir yapıya sahip olmak ile birlikte eğlenceli oyunlardan ve kendini uyaran oyuncaklardan çok hoşlanırken, her zaman sosyal olmayı sever. 

Siyam kedisi genellikle duyarlı ve çok duygusal bir yapıya sahiptir. Hem aile içinde herkesin hem de sahibinin ruh halini anlayarak, karşılıklı tepki vermek ister. Hareketli ve enerjik yapısı ile birlikte sıklıkla oyun ve etkileşim ihtiyacına sahip olurken, evde aşırı şefkatli yapısı çocuklar ile orta düzeyde iletişimi, orta düzeyde saldırganlık seviyesi ve az bakım ihtiyacı ile çok avantajlı bir türdür. 

Siyam kedisi bakımı ise diğer kedi ırklarına göre çok pratik olmak ile birlikte ekstra bir ihtiyaç bulunmadan haftada 1 defa kedi tarağı ile tüylerin taranması ve ekstra bir banyo yapılmadan kendini temizlemesini beklenmesi dahi yeterlidir. Özellikle de tırnak, göz kapağı ve kulak temizliğine önem vermek gerekirken, mamada da çok seçici olmadan kaliteli mama seçimi yapmak, kedi kumu temizliği ve hijyene dikkat etmek önemlidir. 

Siyam Kedisi Genetik Hastalıkları

İyi bir bakım ile 2,5-6 kg arasında değişen bir ağırlığa ulaşarak, ortalama 15-20 yıl hatta daha fazla yaşayabilen bir kedi türüdür. Genellikle de sağlıklı bir kedi ırkı olsa da siyam kedisi genetik hastalıkları arasında yaygın olarak

  • Polislik böbrek problemi
  • Hipertrofik kardiyomiyopati
  • Neoplazi
  • Solunum yolu problemleri
  • Amiloidoz
  • Bazı diş hastalıkları
  • Retina yıpranması gibi problemler görülebilir.

Siyam Kedisi Sahiplenme 

Sahiplenme, bir kediyi yuvanıza alabilmek ve ona yardımcı olarak sıcak bir ev açabilmek için en doğru yollardan birisidir. Bu konuda da günümüzde özellikle veterinerlik desteği ile doğru platformlardan veya ailelerden siyam kedisi sahiplenme şansı yer almaktadır.

siyam kedisi sahiplenme

Hatta yavru siyam kedisi sahiplenme ile ilk günden itibaren size daha kolay alışacak ve bağlılık duyacak bir kediye sahip olmanız da mümkündür.

Siyam Kedisi Fiyat 

Türkiye’de popüler bir yapıya sahip olduğu için siyam kedisi fiyat rakamlarında son yıllarda ortalama 2000 ile 6000 TL hatta yaşına ve ne kadar iyi bakıldığına göre daha yüksek rakamlar talep edilebilmektedir. Ayrıca siyam kedisi yavru fiyatları ne kadar yavru yetiştirildiğine ve talebe bağlı daha yüksek veya düşük olabilmektedir. 

Bir kediyi yuvanızda besleyebilmek ve ona bir aile sunabilmek için satın almaktan çok sahiplenmek çok daha vicdanlı ve dostane bir yaklaşım olarak kabul edilebilir. Ancak bir kediyi sahiplenseniz de satın alsanız da mutlak bir şekilde ona çok iyi bir bakım sağlamanız gerektiğini asla unutmamanız önemlidir. İşte bu noktada bir siyam kedisi sahibi olduktan sonra da mutlaka düzenli bir şekilde Papyon Veteriner Kliniği’mize uğrayarak; aşılama, kontrol ve genetik hastalıklarda hastalık takibi gibi her noktada bizden destek almanız önemli bir sorumluluk oluşturacaktır. 

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı