Ağustos 26, 2024

kuduz belirtileri

Kuduz Belirtileri

Kuduz Belirtileri İçindekiler

Kuduz hastalığı temelinde hayvan kaynaklı olan ancak hayvanların ısırığı vasıtasıyla insanlara da geçebilen bir hastalıktır. İnsanlara bulaşması sonrasında da kuduz belirtileri sayesinde anlaşılabilen bu hastalıkta virüsün bulaşması sonrasında çok hızlı bir şekilde sağlık kuruluşlarına başvurulması gerekir. Bu sayede ısırmanın şiddeti, ısırma noktası ısıran hayvanın durumu, sahipli olup olmaması gibi birçok ayrıntıya göre müdahale sağlanarak kuduza karşı önlem alınır. 

İnsan Kuduz Belirtileri 

Kuduz, insanlar arasında değil hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik yapılı bir hastalıktır. Kuduz virüsü taşıyan ya da kuduz hastalığı yaşayan başta kedi ve köpek olmak üzere evcil hayvanlar ya da sokak hayvanlarının ısırması ile insanlarda da kuduz görülebilir. Isırılma sonrasında da bireyin en fazla özen göstermesi gereken nokta elbette ki insan kuduz belirtileri olacaktır. 

Kuduz virüsü bilhassa köpeklerde salya içerisinde bulunurken, özellikle de ısırma ile birlikte insanlara hızlı bir şekilde bulaşabilir. Özellikle sokak hayvanları ve aşı yapıldığından emin olmadığınız hayvanlar ile temasta aşırı dikkatli davranmak gerekir. Ayrıca kediler ve diğer yırtıcı hayvanlar hatta akla gelebilecek birçok memeli hayvan türünden bu vasıtayla virüs bulaşma ihtimali bulunmaktadır. 

insan kuduz belirtileri

İnsanlardan kuduz virüsü bulaştıktan sonra enfeksiyon ilk dönemlerde fark edilmese de birkaç gün sonrasında kuduz belirtileri insan ile karşılaşmak mümkündür. Enfeksiyonun gelişmesi döneminde her kişiye göre değişen bir süre aralığında kuduz insan belirtileri ortaya çıkabilmektedir. İlk aşamalarda tıpkı grip gibi yüksek ateş, baş ağrısı ve halsizlik görülürken, enfeksiyon riski akla gelmeyebilir. Ancak virüs, omurilik ve beyne ulaştıktan sonra belirtiler birden değişmeye başlar. 

Nörolojik bir hastalık sınıfında bulunan kuduz nedeni ile virüs bulaşan kişilerde sinir sistemi hasarı görülebilir. Bu durumda da insan kuduz belirtileri bağlamında özellikle yetişkinlerde ilerleyen enfeksiyon ile aşağıdaki noktalar ile karşılaşılabilir. 

  • Psikolojik çerçevede aşırı sinirlilik ve huzursuzluk 
  • Kaslarda titreme, aşırı kasılma ya da beklenmedik seğirmeler 
  • Su veya yemek yutmada aşırı zorlanma 
  • Tükürük yutarken zorlanma 
  • Çok fazla tükürük salgılanması ve ağız içerisinde köpüklü salya birikmesi 
  • İlerleyen aşama ile birlikte hastada felç görülmesi ve koma haline girilmesi 
  • Tedavi başlatılmadığında ve önlem alınmadığında ölüm ile karşılaşılması 

Kuduz bebek ve çocuklarda görüldüğünde ise hızlı bir semptom ilerlemesi ile karşılaşılırken, öncelikle ateş sonrasında huzursuzluk ve ardından kusma, baş ağrısı, nörolojik olgular, kasların güçsüzleşmesi, bilincin kaybedilmesi, felç ve sudan korkma gibi fobiler ya da halüsinasyonlar gelişmesi de görülebilir. Hem çocuklar hem yetişkinlerde de bahsedilen bu belirtiler sonrasında mutlaka acil bir şekilde sağlık kurumlarına başvurmak gerekir. 

Bahsedilen insan kuduz belirtileri genellikle kuluçka döneminin tamamlanması ile hastalığın ilerlemeye başlaması yani enfeksiyonun oluşması ardından gelişir. Bu bağlamda da bir insan kuduz virüsü taşıyabilecek kedi, köpek veya farklı bir memeli hayvan tarafından ısırıldığında en hızlı şekilde sağlık kuruluşlarından destek almalıdır. Çünkü bu sayede sağlık kuruluşlarında hızlı bir muayene ve yaklaşım ile kuduza karşı koruyucu etkinlik oluşturan aşı uygulaması sağlanabilir ve sonrasında hastalık takibi yapılabilir. 

Kuduz riskinde ısırma sonrasında özellikle insanı ısıran kedi ya da köpeğin ortalama 1 hafta gibi bir süre takip edilmesi büyük önem arz eder. Çünkü kuduz hastalığı gelişmiş ve yüksek ihtimal ile iyileşmeyecek olan memelinin ortalama 1 hafta içerisinde son kuduz belirtilerini ortaya çıkarması gerekir. Ancak memelide böyle bir durum ile karşılaşılmıyor ve ortalama 10 gün sonrasında hayatına belirtiler olmadan devam ediyorsa, insanda da kuduz riski daha düşük olacaktır. 

Ayrıca insan kuduz belirtileri ile karşılaşılmadan önce ısırma sonrası en önemli etkinlik olarak ısırma yerinin bol sabunlu su ile temizlenmesi ve yıkama yapılması hastalık riskini de önemli düzeyde düşürebilmektedir. Gözlem altında bulunan memelinin de takibi ile birlikte sağlık kuruluşuna başvurulduğunda da genellikle teşhis için aktif bir yöntem bulunmadığı için direkt olarak aşı uygulaması yapılır. 

Kedi Kuduz Belirtileri 

Kuduz riskine karşı kedilerde en önemli önlem yöntemi yavruluk döneminden itibaren kuduz aşısının uygulanmasıdır. Aşı virüs bulaşması sonrasında dahi hastalığın gelişmesine karşı vücudu korurken, özellikle aşılanmamış kedilerde enfeksiyon gelişme riski bulunmaktadır. Bu durumda da görülebilecek kedi kuduz belirtileri kuluçka dönemi sonrasında ortaya çıkabilir. 

kedi kuduz belirtileri

Kedi kuduz belirtileri hastalıkta aşamalı bir şekilde seyrederken, başlangıç evresi, uyarıcı evre ve son evreye göre ilerler. Sinir sisteminin çöküşü ile birlikte son evrede de kedilerde felç ve ölüm riski ile karşılaşılabilir. Bunun yanında sıralı belirtiler arasında iştah kaybı, davranışlarda bozulma, aşırı sinir, saldırganlık, yüksek ateş, halüsinasyon, aşırı salya, anlamsız sesler, yutma kaybı, kasların kontrolünü kaybetmek gibi belirtiler ortaya çıkar. 

Köpek Kuduz Belirtileri 

Dünya genelinde bilindiği üzere de kuduz yaygın olarak köpekler ile adı anılan bir hastalıktır. Bu anlamda da hastalığın geliştirdiği semptomlar açısından köpek kuduz belirtileri en bariz belirtiler şeklinde kabul edilir. Köpeklerde özellikle aşırı saldırganlık, yüksek salya üretimi ve sudan korkma gibi fobiler gelişmesi yaygın belirtiler arasında görülür. 

köpek kuduz belirtileri

Köpek kuduz belirtileri açısından geniş çerçevede de kaslarda kasılma, yüksek ateş, davranışların beklenmedik değişimi ve yutmada zorlanma görülebilmektedir. Belirtiler, çevrede bulunan diğer köpekler, kediler ve insanlar için de kuduz riski yer aldığını ortaya koyabilir. Bu nedenle özellikle evcil dostlarımız kedi ve köpekleri kuduz riskine karşı daha güçlü bir koruma altına alabilmek ve insan hayatını koruyabilmek için Papyon Veteriner Kliniği’mizin sunduğu destekten her zaman yararlanabilirsiniz. 

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı