Ağustos 26, 2024
Kedi Kuduz Belirtileri
Kedi Kuduz Belirtileri İçindekiler
Kuduz, Rabies virüsü nedeni ile canlılarda sinir sistemi ve bilhassa da omurilik ile beyin üzerinde hasar oluşturan bir hastalıktır. Genel olarak köpekler ile bağdaştırılmış bir hastalık olsa da kedilerde ve tüm memeli canlılarda görülebilmektedir. Her memeli canlıda belirtiler birbirine benzer olsa da kedi kuduz belirtileri ayrı olarak da incelenebilir.
Kuduz hastalığında bulaşma genellikle enfeksiyonu kapmış bir canlının diğer bir canlıyı ısırması ve salyanın teması sonucunda oluşur. Kedilerde de birbirleri arasındaki ısırma ve tırmalamalar virüsün bulaşmasına ve hastalığın oluşmasına neden olabilir. Hemen ardından da aşılanmış ve aşılanmamış kedilerde değişen seviyelerde kuduz kedi belirtileri ile karşılaşılması mümkündür.
Kuduz vücutta genel olarak bir koordinasyon problemi, asabiyet ve birçok nörolojik sıkıntı oluştururken; tüm bu belirtiler de çok hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Yani kuduz belirtileri kedi arasında sayılabilecek her semptom hızlı bir şekilde gelişirken, önlem alınmamış ve korunmamış kedilerde bu belirtiler felç ve ölüm noktasına kadar ulaşabilir. Üstelik kuduz zoonotik bir yapıya sahip olduğu için insanlara da kediler üzerinden bulaşma riski gösterir ve çok ciddi bir sağlık problemidir.
Günümüzde dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye’de hem köpekler hem de kediler için yavruluk döneminden itibaren kuduz aşısı uygulaması gerçekleştirilir. Özellikle evcil kedilerde aşı ile birlikte virüs bulaşma gösterse de kuduz olan kedi belirtileri daha hafif şekilde seyredebilir. Bu noktada da belirtiler ile karşılaşıldığında acil bir durum yaşanacağı için en hızlı şekilde veteriner kliniğimize başvurulması ve hastanın gözlem altına alınması gerekir.
Genel çerçevede incelendiğinde ise aşağıdaki semptomlar ile karşılaşmak mümkündür. Belirtiler kuluçka süresi olan 4-8 hafta sonrasında başlayabilir. Isırık şiddeti ve ısırığın beyne ya da omuriliğe yakınlığı kuluçka süresini değiştirebilir. Hatta bazen bu belirtiler 1 yıl sonrasında da görülebilir.
Hastalığın ilk 2-3 günü olan prodromal evrede
- Ani bir iştah düşüşü
- Asabiyet ve aşırı heyecan
- Kişilikte tam tersi bir dönüşüm (uysal bir kedinin asabi çok dost canlısı olmayan bir kedinin dostane davranmaya başlaması)
- Alışılmadık sesler çıkarması
- Saldırganlık tavrı
- Ardından genel 1-7 gün arası başlayan uyarı evresinde
- Ağızdan aşırı derecede salya ve tükürük akıntısı
- Yutmada güçlük
- Göz bebeklerinde büyüme
- Ateş nöbetleri
- Sonraki 2-3 aralığında da son evrede ise
- Ani felç ve ölümler
Sayılan belirtiler bir kedide aşılama yer almıyorsa, kaçınılmaz bir şekilde görülebilir. Çünkü günümüzde kuduz için geliştirilmiş bir tedavi bulunmadığından dolayı koruma yöntem olarak aşı çok önemlidir.
Yavrulama döneminde başlayan kuduz aşısı çok önemli bir nokta oluştururken, aşılamadan önce de enfeksiyon bulaşması görülebileceği için yavru kedi kuduz belirtileri ayrı bir noktada merak edilebilir. Ancak yavru kedilerde de tıpkı yetişkin kedilerde görüldüğü gibi virüsün beyin ve omuriliğe ulaşması ile asabiyet, denge kaybı, saldırganlık, salya akıntıları ve panik gibi belirtiler ortaya çıkar. Yavru kedilerde bağışıklık sisteminin zayıf olması da virüsün daha hızlı gelişmesine ve hastalığın daha hızlı ilerlemesine neden olabilir.
Kedi Tırmalaması Kuduz Belirtileri
Kuduzun bulaşması için kedilerde tırmalama ile virüs bulaşma ihtimali çok düşük olmak ile birlikte kedi tırmalaması kuduz belirtileri ihtimali de düşük olacaktır. Ancak yine de kuduz olduğunu bildiğiniz veya virüs bulaştırabilecek risk içeren bir kedinin tırmalaması sonrasında koruma amaçlı kedi tırmalaması belirtileri ile karşılaşmadan kedinizde aşı yapılmasını tercih edebilirsiniz.
Kuduz belirtileri kedi tırmalaması bağlamında ise eğer kuduz olan bir kedinin salyası tırnaklarına bulaşmış ise ya da patide bulunuyorsa, tırmalama sonrasında bazı belirtiler görülebilir. Her ne kadar bu belirtilerde ihtimal düşük olsa da virüs bulaşmasına karşı eğer halsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş ve sinirlilik gibi etkiler varsa, kliniğimize başvurarak aşı ve muayene talep edebilirsiniz.
Kedi Isırığı Kuduz Belirtileri
Aşıları düzenli şekilde uygulanmış ve dış dünya ile pek fazla teması olmayan kedilerde ısırma yolu ile kuduz virüsü bulaşma ihtimali düşük de olsa yer alabilir. Eğer kedinizi ısıran yabancı kedi aşı olmuş ve korunma durumunda ise risk düşük olsa da yine de kedi ısırığı kuduz belirtileri takip edilmelidir. Her noktada da özellikle aşı sayesinde koruma elde edilirken, kedi ısırması kuduz belirtileri ortaya çıktığında dahi hastalığın ilerleme riskinin düşük olacağı bilinmelidir.
Aşılama bulunmadığında ise hayvanlar ile hayvanlar ve hayvanlar ile insanlar arasında ısırma ile virüs bulaşma ihtimali yüksektir. Her koşulda kedinizi risklere karşı koruyabilmek, düzenli aşı ile koruma sağlayabilmek ve kuduz tehdidinde de detaylı kontrol sağlayabilmek için Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: