Eylül 22, 2024
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası İçindekiler
Kısırlaştırma, evcil hayvanlarda istenmeyen yavruların önlenmesini ve birçok hastalıkta risklerin azaltılmasını sağlayan bir tıbbi operasyondur. Özellikle dişi kedilerde kızgınlık döneminin başlaması ile görülen rahatsız edici davranışları dizginlemekte kısırlaştırma büyük bir fayda sağlar. Ovariohisterektomi olarak adlandırılan bu operasyonun öncesi ve uygulanması kadar dişi kedi kısırlaştırma sonrası noktasında da birçok önemli ayrıntı bulunmaktadır.
Günümüzde Papyon Veteriner Kliniği olarak gerçekleştirdiğimiz dişi kedi kısırlaştırma operasyonlarında modern bir cerrahi yöntem oluşturan ligaşür cihazını kullanıyoruz. Bu cihaz operasyonda bir kesi oluşturmadan kesilmesi gereken bölgede sadece dağlama uygulayarak istenilen dokunun dişinin vücudundan alınmasını sağlamaktadır. Bu sayede de dişi kedi kısırlaştırmak sonrası özellikle kesme ve dikiş gibi işlemler gerçekleştirilmeden daha kısa sürede ve daha az risk ile operasyon tamamlanmaktadır.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Komplikasyonlar
Kısırlaştırma bir cerrahi operasyon olarak nitelendirildiği için dişi kedinizin 6- 9 ay gibi bir sürece ulaşarak olgunluk dönemine gelmesi beklenir. Sonrasında ilk kızgınlık dönemi ile beraber kısırlaştırma yapılması mümkün olurken, ilerleyen yaşlarda da yapılması mümkündür. Bu anlamda da kedinizin yaşına, cinsine, ırkına ve genel sağlık problemlerine göre dişi kedi kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar değişen düzeylerde görülebilir veya görülmeyebilir.
İhtimaller dahilinde görülebilecek dişi kedi kısırlaştırma sonrası komplikasyonlar içerisinde sayılabilecek birçok farklı problem yer alabilir. Mutlak bir şekilde görünmese de operasyon sonrasında solunumda düşüş veya aşırı derecede hızlanma ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca genel olarak kısırlaştırmanın etkisi ile bir çeşit psikolojik komplikasyon bağlamında da yaklaşık 12-24 saat aralığında iştah kaybı görülmesi mümkündür. Sayılabilecek diğer komplikasyonlar ise aşağıdaki şekilde olacaktır.
- Ameliyat sonrası ilk gün içerisinde idrar çıkışı yaşanmaması
- Kedinin idrar yapmakta zorlanması
- Beyaz veya soluk bir diş eti rengi görünmesi
- Halsizlik ve zayıflama etkisi
- Kusma ve ishal belirtileri
- Ameliyat bölgesinde şişlik, kızarma ve eğer kesi kullanılmış ise iltihap akıntısı
Komplikasyonlar mutlak şekilde görülebilecek bir yapıya sahip değildir. Ancak ameliyat sonrası bakım sürecinde karşılaşılması olası olduğu için kedinizde kısırlaştırma sonrası mutlaka bu noktalara dikkat etmeniz önemlidir.
Özellikle Papyon Veteriner Kliniği olarak ligaşür cihazı ile kısırlaştırma gerçekleştirdiğimiz üzerinde durabiliriz. Çünkü ligaşür sayesinde ameliyatta kesi ve dikiş bulunmadığı için ameliyat bölgesinde şişlik, kızarıklık, iltihap ya da diğer birçok komplikasyon çok daha düşük oranda görülmektedir. Ayrıca ligaşür sistemi daha hızlı bir iyileşme sağlarken, bir nevi ameliyatsız kısırlaştırma yöntemi olarak adlandırılmakta ve riskleri çok düşük bir noktaya çekmektedir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Şişlik
Operasyonun gerçekleştirildiği bölgede bir şişlik ile karşılaşması operasyon sonrası bir komplikasyon olsa da aslında gayet olası ve geçici bir durumdur. Genellikle de kesi yöntemi ile yapılan ameliyatlarda daha çok karşılaşılan şişlik durumu ile birlikte ameliyat bölgesinde kızarıklık ve iltihap gibi riskler de yer alabilir. Ayrıca şişlik bölgesinde ağrı yayılıyorsa ve renk değişimi görülüp dokunulduğunda sıcaklık hissediliyorsa, veterinere başvurulması gerekir. Bölgede karşılaşılabilecek bu etkilere bağlı olarak da dişi kedi kısırlaştırma sonrası şişlik için veteriner hekimlerimiz kısa süreli kullanılabilecek ağrı kesici ve topikal merhemler reçete edebilir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Tuvalet
Kısırlaştırmanın sonrasında dişi kedinizin ortalama 2 hafta kadar dinlenmesi ve iyileşmeyi tamamlaması gerekecektir. Bu süreçte olabildiğince rahatlıkla yatarak dinleneceği bir alan oluşturmanız gerekir. Bu alan içerisinde de dişi kedi kısırlaştırma sonrası tuvalet düzenini oluşturmanız için bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir.
Kısırlaştırma sonrası 24 saat ya da daha uzun bir süre idrar yapmadan devam ettiğinde kediniz mutlaka yeniden veteriner kontrolünden geçmelidir. Eğer idrar ve dışkısını yaparken sorun yaşamıyorsa da bu durumda ona kolaylık sağlamak için kum kabı düzenlemesi yapmak büyük fayda sağlayacaktır. Kısmen kabızlık ile karşılaşma durumu bulunsa da rahatlıkla kullanabileceği kum kabı içerisine yumuşak kağıt parçaları doldurup her seferinde değiştirdiğiniz kum kabı ile bu konuda da ona yardımcı olabilirsiniz.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bakım
Veteriner hekimlerimiz dişi kedi kısırlaştırma sonrası bakım için evde uymanız gereken talimatları size eksiksiz bir şekilde sunmaya gayret gösterecektir. Bakım talimatlarında kedinizin koşma ya da zıplama gibi aktivitelerden kaçınmasını engelleyecek bir ortam oluşturmanız hatta geçici bir kafes oluşturmanız önerilebilir. Ameliyatta özellikle ligaşür yönteminde kesi bulunmadığı için büyük bir kolaylık elde edilirken, yine de uygulama bölgesine ulaşmaması için Elizabeth yakalığı kullanılabilir.
Operasyon sonrası özellikle ilk bir gün boyunca yalnız kalmadan gözetim altında tutulması gayet fayda sağlarken, beslenme düzeni, idrar düzeni ve dinlenme durumu takip altında olmalıdır. Bakımda özellikle de iyileşme sürecinde komplikasyonlara bağlı reçete edilmiş olan ağrı kesici ve ilaçlar düzenli kullanılabilir. Ev içerisinde bir süreliğine diğer kedilerden de uzak kalması büyük bir fayda sağlayacaktır.
kedi kısırlaştırma sonrası bakım sürecinde özellikle beslenme noktasında da uyanmaya başlaması ile birlikte az miktarda su ve az miktarda mama ile beslenmeye başlayabilir. Sonrasında veteriner talimatları ile kademeli bir şekilde normal beslenme düzenine devam etmek ve hemen mama değiştirmemek gerekir. Çünkü beslenmede hızlı bir mama değişimi sindirim sistemi düzeninde bozulmaya neden olabilir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Dikişler
Kesi yöntemi ile gerçekleştirilen ovariohisterektomi operasyonlarında mutlak bir şekilde kesi noktasında dikişler ve dikiş yaraları yer alır. Ancak ligaşür yöntemi ile yapılan operasyonlarda kesi bulunmadığı için dikiş de bulunmamaktadır. Diğer yöntemde kedi kısırlaştırma sonrası dikişler belirli bir süre sonrasında alınmalı veya yeni teknolojide kendiliğinden eriyen dikişlerin kısa sürede eriyerek bölgede iyileşmenin gerçekleşmesi beklenmelidir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Bandaj
Ligaşür, dağlama yöntemi ile dokunun vücuttan alınmasını ifade ederken; kesi yönteminde ameliyat bölgesinde dikişler üzerinde bir pansuman ve bandaj yer alır. Bu bandajın hijyenik olmasına ve düzenli bir şekilde değişmesine dikkat etmek önemlidir. Ara sıra kedi kısırlaştırma sonrası bandaj açılarak, ameliyat bölgesinde bir yara, kızarıklık veya şişlik bulunup bulunmadığı da kontrol edilmelidir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Kızgınlık
Kısırlaştırma öncesi dişi kedilerin olgunluğa erişmesi ve artık çiftleşme arzusu hissetmesi ile kızgınlık başlar.
Hatta bu dönemde kısırlaştırma gerçekleştirildiğinde daha hızlı ve geçerli bir sonuç elde edilir. Öte yandan dişi kedi kısırlaştırma sonrası kızgınlık noktasında ise tamamlanan operasyon ile rahim ve yumurtalıklar alınsa da vücutta halen bir miktar östrojen yer alır. Bu östrojen vücuttan atılana ve vücut kısırlaştırmanın etkilerine alışana kadar da geçici süreli bir kızgınlık oluşabilir. Ancak sonrasında artık dişi kedinizde kızgınlık durumu oluşmayacak ve çiftleşme arzusu hissetmeyecektir.
Dişi Kedi Kısırlaştırma Sonrası Veteriner Kontrolü
Kısırlaştırma veteriner hekim gözetiminde ameliyathane ortamında çok özenli ve modern yaklaşımlar ile gerçekleştirilir. Her ne kadar günümüzde ligaşür yöntemi komplikasyonları ve riskleri azaltsa da yine de operasyon sonrası takip çok önemlidir. Kliniğimizde dişi kedi kısırlaştırma sonrası veteriner kontrolü hem operasyonun hemen sonrasında kısa bir süre klinikte hem de ardından bakım sürecinde periyodik olarak sağlanır.
Veteriner hekimlerimiz kısırlaştırma sonrasında özellikle genel durumu takip ederek risklere karşı teşhis ve tedaviler geliştirmek ve bakım sürecini kolaylaştırmak için size destek vermeye devam edebilmektedir. Veteriner kontrolü kısırlaştırma sonrasında özellikle kedinizin psikolojisi, karşılaşabileceği obezite riskleri, diyabet ya da jinekolojik sağlığı açısından gerçekten çok önemlidir. Bu konuda hem kısırlaştırma süreci hem de sonrası için Papyon Veteriner Kliniği’mizi her zaman güvenilir bir nokta olarak tercih edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: