Eylül 22, 2024
Köpeklerde Gastrit
Köpeklerde Gastrit İçindekiler
Canlılarda mide yapısını çepeçevre saran bir zar yer alır. Değişen faktörler nedeni ile zarın iltihaplanması da tıpta gastrit olarak adlandırılır. Veterinerlikte de benzer bir problem köpeklerde gastrit şeklinde görülür. Bir sindirim sistemi rahatsızlığı olarak gastrointestinal sistemde akut ya da kronik çerçevede gastrit ile karşılaşma ihtimali de her zaman bulunmaktadır.
Köpeklerde gastrit akut durumda kısa süreli bir şekilde görülürken, daha pratik ve geçerli bir tedavi uygulamak mümkün olmaktadır. Ancak üzerinde durulmadığında ya da altta yatan neden daha ciddi bir sorun oluşturduğunda uzun süren ve bazen kalıcı yani kronik gastrit ile karşılaşılabilir. Her durumda da gastrit beslenme sorunları ile karşılaşılmasına neden olabilir.
Köpeklerde Gastrit Belirtileri
Çok bilinir bir şekilde köpeklerde gastrit belirtileri arasında uzun süreli kusma nöbetleri yer alır. Genellikle günde 1 veya bazen de 2 defa süren bu kusma nöbetleri 1 ya da 2 hafta gibi bir süre devam edebilir. Ancak gastrit kronik bir yapıya ulaşmış ise arkada bulunan faktör ve hastalığın derecesi ile basit kusma belirtileri dışında da farklı belirtiler görülebilir. Bu anlamda da belirtiler aşağıdaki şekilde sayılabilir.
- Karında yoğun bir ağrı ile kramplar
- İshal ve kilo kaybı
- Vücutta susuzluk ve zayıflık oluşturacak elektrolit dengesizliği
- Tüylerin yıpranması
- Dışkılamada siyah bir renk ya da bağırsaktaki kanama nedenli kahvemsi bir renk görülmesi
- Yüksek ateş ve halsizlik
Bahsedilen köpeklerde gastrit belirtileri genel olarak akuttan kroniğe geçişte giderek artan düzeyde ortaya çıkabilir. Ancak sadece akut ve kronik olarak nitelendirmek yerine köpeklerde gastrit 4 farklı tür ile de birbirinden ayrılabilir.
- Standart akut gastrit mide tahrişi ve basit bir iltihap ile kısa sürede iyileşebilir.
- Kronik bir tipe sahip olan atrofik gastrit ise giderek midede küçülmeye neden olan çok nadir bir gastrit türüdür.
- Kronik eozinofilik gastrit ise bazı beyaz kan hücrelerinin mide dokusunda aşırı sayıya ulaşması ile görülür.
- Kronik hipertrofik gastrit ise bazı mide dokularının aşırı kalınlaşması ile uzun süreli bir şekilde seyreder.
Bahsedilen türler birbirinden farklılık gösterse de kronik gastrit yapısı uzun süreli tüketilen sağlıksız gıdalar, kullanılan ilaçlar, böbrek rahatsızlıkları, enfeksiyonlar, bağışıklık sistemi bozuklukları, genetik yatkınlık veya parazitler nedeni ile oluşabilir.
Köpeklerde Gastrit Tedavisi
Tedavi akut veya kronik problemin belirlenmesi için doğru teşhis ile başlatılabilir. Doğru teşhis açısından da öncelikle kan ve idrar tahlili sonrasında dışkı testleri ile radyografi incelemeleri yapılır. Hatta eksiksiz bir şekilde köpeklerde gastrit tedavisi başlatabilmek için bazen ultrason ve endoskopi yöntemlerinden yararlanmak da gerekir. Kan ve idrar testleri akut vakalarda hızlı teşhis sağlarken, kronik vakalarda çok daha kapsamlı incelemeler gerekir.
Köpeklerde gastrite ne iyi gelir konusunda tıpkı insanlarda olduğu gibi beslenme düzenine dikkat ederek perhiz dönemi başlatmak gerektiği ifade edilebilir. Bu açıdan veteriner hekimlerimiz akut vakalarda 1-2 gün açlığın sürdürülmesi çok az sıvı tüketimi ile kusmanın dindirilmesi ve sonrasında kolay sindirilen düşük yağlı az gıdanın tüketilmesini önerebilmektedir.
Köpeklerde gastrit tedavisi için bugün veteriner hekimlerimizin reçeteli bir şekilde sunduğu ilaçlar arasında kusma önleyici ve iltihabı giderici ilaçlar yer alabilmektedir. Ayrıca sıvı desteği, mide koruyucu ilaçlar ve ülser ile karşılaşılmaması için de mide ilaçları gibi destekler reçete edilebilir. Süreç sağlıklı bir şekilde takip edildiğinde akut ve kronik gastrit vakalarında arkada bulunan faktör de giderilerek nihai tedavinin elde edilmesi mümkündür.
Gastrit problemi hem akut hem kronik vakalarda yanlış beslenme düzeni veya arkada bulunan hastalıklar nedeni ile ortaya çıkabilir. Doğru teşhis ve düzenli bir tedavi normal yaşamın devam etmesine katkı sağlarken, özellikle köpeğinizin stresten ve yanlış beslenmeden uzak tutulması çok önemlidir. Bu açıdan köpeklerde gastrit problemi ile karşılaşmamak veya iyi bir çözüme ulaşmak için Papyon Veteriner Kliniği’mizi güvenle ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: