Ekim 21, 2024

kediler neden kusar

Kediler Neden Kusar 

Kediler Neden Kusar  İçindekiler

Kediler günlük hayatlarına oyun oynayarak ve mamalarını yiyerek devam ederlerken birden kusabilirler. Bu kusma gerek kıl yumağı gerekse de sindiremedikleri yiyecekler şeklinde olur. Durumun ilk defa gerçekleşmesi veya sürekli olarak tekrar etmesi kafalarda soru işareti yaratabilir. Kedinin genel yaşam kalitesi için sağlığı kontrol altında tutulmalıdır.Bir kedinin kusması normal bir durumdur fakat bunun sürekli tekrarlanması ve artık anormal bir hal almaya başlaması beklenen bir durum değildir. Kediler neden kusar, inceleyelim. 

Kedilerde kusma durumu akut kusma ve kronik kusma olarak iki kategoriye ayrılabilir. Akut kusma durumunda tekrarlı bir şekilde kusan ama daha sonra normal hale dönen bir kediden bahsetmekteyiz. Bu durum çoğu zaman geçici olmasına ve endişe verici olmamasına rağmen tabii ki de kontrol altında tutmakta fayda vardır. Kronik kusma ise adı üstünde, kronik bir şekilde yani düzenli olarak kusma anlamına gelmektedir. 

Kedi kusma durumu uzun süredir devam ediyorsa ve kedi yorgun görünüyorsa mutlaka bir veteriner kliniğine gidilmelidir. Durumu hızla kötüleşiyorsa, veteriner hekim en hızlı ve uygun müdahale için bir tedavi planı belirleyecektir. Kedi kusuyorsa bu durum, herhangi bir hastalığın belirtisi veya kedinin zehirli bir şey yediği anlamına gelebilir. Peki kedi niye kusar, başka nedenleri nelerdir? Gelin hep birlikte inceleyelim. 

Kusma durumunun nedenleri çok fazladır, mesela toksinler bir sebeptir fakat kronik olarak maruz kalınmadığı zaman etki etmeyebilir. Aynı zamanda yabancı cismin yutulması ama midede kalıp kalmadığı da kusma faktörünü etkileyen bir durumdur. Genel olarak bakmak gerekirse yanlış beslenme, diyet, çeşitli ilaçlar, zararlı maddeler, nörolojik problemler ve kanser sebep olarak gösterilebilir. Ciddi sebepler için erken teşhis her zaman önem teşkil etmektedir. 

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi kedi kusarsa ne olur diye düşündüğünüzde, bu durum olayın sıklığı ve şiddetine göre sizi endişelendirmelidir. Bir sorun olduğundan şüphelendiğiniz ilk vakitte veteriner hekime danışılmalıdır. Veteriner hekimin bilmek isteyeceği birkaç soru olabilir. Kusma ne zaman başladı, hangi zamanlarda gerçekleşiyor, ishal var mı, iştahta değişiklik var mı gibi sorular veterinerin durumu teşhis etmesi açısından çok fazla yardımcı olacaktır. Buna göre kusma durumunun sebepleri ve gereken tedavi için bir ışık olacaktır. 

Yavru Kediler Neden Kusar? 

Yavru kediler yapıları gereği daha savunmasız olduklarından dolayı ve bağışıklık sistemlerinin de yeni gelişmesi ile hastalıklara karşı daha güçsüzlerdir. Bu yüzden de yavru kediler ile ilgilenenlerin merak ettiği şeylerden biri de 1 aylık kedi neden kusar olmaktadır. Henüz yeme düzenleri yeni yeni oluştuğu için aşırı veya hızlı bir şekilde mama tüketebilirler. Bu yüzden bu da kusma durumuna sebep olabilir. Peki 2 aylık kedi neden kusar, bunu da ele alalım. Kediler yaklaşık iki ila dört ayları arasında diş çıkarmaya başlar. Bu da mide rahatsızlıklarına sebep olabilir. Öte yandan 3 aylık kedi neden kusar diye bakıldığında aslında aynı şeyleri görürüz. Temel olarak sebepler sindirim sorunları, bağırsak parazitleri, alerjiler, yetersiz beslenme veya yabancı bir cisim yutmaları olabilir.

yavru kediler neden kusar

İşte bebek kedi neden kusar sorusunun cevaplarını sizler için derlemiş olduk. Bunun kediden kediye değişebileceği unutulmamalıdır. Bu gibi durumların özellikle yaşlı ve yavru kedilerde sık sık tekrarlanması durumunda mutlaka veteriner hekime başvurulmalıdır. Evde yapılabilen doğal yöntemler veya ilaçlarla kusma durumunun engellenmesi için bir şeyler denenmemelidir, veteriner hekime danışılarak hareket edilmesi kilit bir noktadır. 

Kedi Tüy Kusma

Aslında kedi tüy yumağı kusması normal bir durumdur. Kendini yalaması sebebi ile çoğu kez bu kılları yutar. Kimisi dışkıya karışır kimisi ise kusma eylemi ile dışarı atılır. Böylelikle de kedi kıl kusması meydana gelmiş olur. Birkaç haftada bir tekrar eden durum sıklaştığı takdirde tehlikelidir. 

Sürekli tekrar eden ve büyük miktarlarda tüy kusan kedinin bağırsakları tıkanabilir ve bu durum ciddi bir boyuta ilerleyebilir. Bu ameliyat gerektirebilir. Bu yüzden veteriner hekim kedi tüy kusması ilacı önerebilir. Çeşitli macunlar sayesinde sindirilemeyen bir protein yapıda olan, keratinden oluşan kılın sindirim sisteminden rahat geçmesi hedeflenir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, kedi tüy kusuyor diye endişelenmeyin. Durum sürekli tekrar eden bir boyuta ulaşmadan mutlaka en yakın veteriner kliniğine başvurun.

Kedi Kusmasında Renklerin Anlamı

Genelde kusmuğun nasıl göründüğü pek de bir anlam ifade etmez ama farklı bir durum gözlemlendiğinde şaşırmamak veya doğru bir şekilde hareket etmek için birtakım şeyler bilmek gereklidir. Bu yüzden bizler de renklerine göre nasıl bir durumun habercisi olabileceğine dair bilgiler ekledik. 

Kediler neden kusar sarı renkte diye bakıldığında, bu durum safraya işaret etmektedir. Karaciğer hastalığının habercisi olabilir ama aynı zamanda boş mide anlamınada gelmektedir. Öte yandan kediler neden kusar beyaz renkte diye merak ettiğinizde yine bu durumun boş mideden kaynaklandığı anlamını çıkarabilirsiniz. Kediler neden kusar yeşil sorusu da sıkça kafaları meşgul etmektedir. Yine dışkıdaki gibi aslında canlı ne ile beslenirse o renkte kusması ve dışkılaması beklenir; yani bu durumda kedinin ot vb. gıdalar tükettiği anlamına gelebilir. Kedi kahverengi kusması biraz daha ciddi bir soruna işaret edebilir. Renkten ötürü kedinin gastrointestinal sisteminde herhangi bir kanama meydana gelmiş olabilir. Kahve telvesi gibi bir görünüm de varsa genelde bu durum ülser anlamına gelmektedir. Son olarak kedi beyaz köpük kusmak neden olur diye baktığımızda bu durumun da boş mideden veya yemek borusundan gelen kusma türü olduğu söylenmektedir. 

Tabii ki hiçbir kusma türü veya rengine bakarak hareket edilmemeli ve en doğru bilgi veteriner hekimden alınarak doğru tedaviler uygulanmalıdır.

Kedim Sürekli Kusuyor Ne Yapmalıyım?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar belirli aralıklarla tekrarlanıyor, kedinin hayatını kısıtlıyor ve ciddi bir hastalık olduğundan şüpheleniyorsanız, durmayın. Kedi kusuyor ne yapmalıyım diye birçok hayvansever kişi bu probleme bir çözüm bulmak istemektedir. Gerek ev hayvanı kediler gerek de sokakta yaşayan kediler açısından bu durum kontrol altında tutulmalıdır. Kedinin yaşam kalitesi için hemen veteriner hekimlere başvurulmalıdır. Peki kedi kusuyorsa ne yapmalı

kedim sürekli kusuyor ne yapmalıyım

Öncelikle veteriner kliniğine gidilmeli. Veteriner hekimin yapacağı fiziksel muayene ile vücuttaki herhangi bir kitle, yabancı cisim, ateş ve büyümüş tiroid bezi gibi durumlar fark edilebilir. Ardından gerekiyorsa kan tahlilleri, röntgenler ve idrar tahlilleri istenebilir. Bu testler fiziki olarak gözlemlenemeyecek olumsuz şeyleri ortaya çıkarabilir. Yine aynı zamanda yukarıda belirttiğimiz sorular da en doğru tedavi planının belirlenmesinde büyük bir rol oynayacaktır. 

Aslında gereken tedavi tipi, kusma nedenine göre değişmektedir. Veteriner semptomatik bir tedavi uygun görürse, hidrasyonu dengede tutmak için sıvı verilebilir. Kusmadan dolayı kaybedilen su dengesi sağlanmaya çalışılır. Kusma önleyici (anti-emeting) ilaçlar da bir diğer çözüm yoludur. Yine sıvı kaybını azaltmak ve kusmayı önlemek için veteriner tarafından bu ilaçlar verilebilir. Tabii ki en önemli noktalardan biri de beslenmedir. Sağlıklı kedi mamaları, kolay sindirilebilen yiyecekler ve yeterli miktarda su çok yardımcı olabilir. 

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı