Ekim 21, 2024

kuduz

Kuduz

Kuduz İçindekiler

Genelde üç evreden oluşan kuduz; Lyssa ya da Rabies olarak bilinen zoonoz bir hastalıktır. Yani hayvanlardan insanlara bulaşabilen tipte bir hastalıktır ve hatta ölüme bile sebep olabilir. Bu yüzden sadece hasta değil çevresindeki canlılar da ciddi şekilde etkilenebileceği için oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Kuduza sebep olan virüs önce çizgili kas hücrelerinde çoğalır ve ardından merkezi sinir sistemine ulaşır. Otonom sinirler yolu ile de diğer organlara ulaşır. Klinik semptomların gözlemlenmesi 2 haftayı bulabilir.

Kuduz Nasıl Bulaşır

Hastalık enfekte olmuş hayvanın ısırığından geçebilir. Geçtikten sonra ise direkt olarak omurilik ve beyni etkiler; çünkü ısırıkla birlikte gelen virüs, bunun ardından kan dolaşımına girebilir. Aynı zamanda enfekte hayvan, açık yarası olan birini yaladıktan sonra salyası ile kuduzu geçirebilir. Bu durum böcekler ve kuşlarda şu ana kadar gözlemlenmemiştir. Öte yandan memeli canlıların tümünde kuduz vakaları gözlemlenebilir. Bu yüzden aşılama oldukça önem teşkil etmektedir.

kuduz nasıl bulaşır

Bazı belirgin kuduz belirtileri aşırı salya akıtma, temasa ve ışığa aşırı tepki verme, felç geçirme ve iştahsızlık olarak belirtilmiştir.

Kedilere Kuduz Nasıl Bulaşır

Anormal sesler, ani saldırganlık, sinirlilik, iştahta azalma, çeşitli nöbetler ve felç gibi durumlar kedi kuduz belirtileri arasında yer almaktadır. Önce yavaş yavaş kendini gösteren semptomlar daha sonra hızla kötüleşmeye başlar. Öte yandan ev kedisi olsa bile sık sık dışarıya çıkan kediler de başka canlılardan kuduzu kapabilir ve diğer canlılara bulaştırabilir. Önemli olan durum fark edildikten sonra tüm canlıların karantinaya alınması ve en kısa sürede bir veteriner hekime haber verilmesidir.

Köpeklere Kuduz Nasıl Bulaşır

Genelde köpeklerde gözlemlenen bu durum, onlara da yarasa, tilki ve rakunlardan geçer. Bu virüs yarasanın ise tükürük bezi ve yağ dokusunda yer alır.         

Eğer insana kuduz bulaştıran hayvan evcil bir köpek ise, kuduz olup olmadığı davranışlarından anlaşılabilir. Her zamanki davranışlarından uzak, yenmemesi gereken şeyleri yemeye çalışan, saldırgan ve sessiz yerlere çekilmek isteyen farklı bir hayvan ortaya çıkar. Köpek kuduz belirtileri kısaca köpeğin her zamanki halinden farklı, tamamen ters bir şekilde davranması ile anlaşılabilir. Fiziksel olarak ise aşırı salya akıtma, nöbet geçirmesi, felç kalabilmesi ve yutma zorluğu örnek olarak verilebilir. Kuduz dendiğinde akla hep köpüklü bir ağız gelmektedir fakat bu aslında aşırı tükürük veya salyadır.

Kuduz Nasıl Tedavi Edilir

Kuduz, insanda ise solunum problemleri şeklinde kendini gösterir. Isırılan yerde ağrı, kaşıntı ve kısmi felçler gözlemlenebilir. Peki kuduz nasıl tedavi edilir, bir çözüm yolu var mıdır? Kuduz ölümcüldür, önemli olan şey hastalık ile karşılaşmadan önlem almak ve antikor oluşturmaktır. Kuduz herhangi bir kan testi ile teşhis edilemez, beyinden doku almak (biyopsi) gereklidir. Bu da ancak hayvan öldükten sonra yapılabilir.

kuduz nasıl tedavi edilir

Kedi Kuduzu Nasıl Tedavi Edilir?

Bu durumun bir tedavisi yoktur, yine akla gelen ilk ve tek önlem aşıdır. Çeşitli aralıklarla yapılan hatırlatma dozları ile, hastalıkla karşılaşılmadan önlem alınmaya çalışılır.

Köpek Kuduzu Nasıl Tedavi Edilir?  

Aşı hem köpeğe hem de ileride ısırması halinde ısırdığı canlıya yardımcı olmuş olur. Çünkü böylelikle hem kendi hayatı hem de diğer canlının hayatı riske girmez. Bunun da bir tedavisi yoktur. Hiçbir aşı hiçbir zaman %100 koruma garantisi vermez fakat yapılabilecek en önemli ve basit savunma budur.

Çok geç olmadan hayvanlara aşılamalar yapılmalı ve herhangi bir davranış değişikliği veya fiziksel değişiklik gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. 

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı