Kedilerde Göz Enfeksiyonu

Kedilerde Göz Enfeksiyonu İçindekiler

Kediler oyun oynamayı seven, sıcakkanlı, meraklı ve mükemmel sezgilere sahip olan hayvanlardandır. Evcil hayvan olarak sahiplenilen kedilerin koku ve tat duyuları da oldukça gelişmiştir. Bu hayvanların bakımları da özellikle yavrularsa oldukça önem taşımaktadır. Yaşlılık, yetersiz beslenme, alerjiler ve stres gibi durumlar kendini hastalık olarak gösterebilmektedir. İnsanlar gibi birçok enfeksiyon ve hastalığa açık olan kedilerde en sık görülen konjonktivit, göz iltihabı ve kedilerde göz enfeksiyonu gibi konulardan bahsedeceğiz.

Kedi göz enfeksiyonu oldukça yaygın bir durumdur. Çok hafif olanları nadiren kendiliğinden iyileşme gösterse de uzun süreli veya şiddetli enfeksiyonların daha ağır sonuçlara yol açma olasılığı vardır.

Bu durum var olan bir hastalığın kendini göstermeye başlaması da olabilir. İştah kaybı, halsizlik, ateş ve kedinin her zamankinden farklı davranışlar sergilemesi gibi durumlar enfeksiyonun habercisi olabilir.

Tedavi edilmezse bazı göz enfeksiyonlarının ciddi komplikasyonlar doğrulması olasıdır. Hatta göz hasarına veya kör olmaya kadar risk unsurunda artış vardır. Eğer kedinizin gözünde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız ya da bir süredir göz enfeksiyonu olduğunu biliyorsanız acil veteriner müdahalesi gerektiğini belirtmeliyiz.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Neden Olur?

Kedilerde göz enfeksiyonuna sebep olan birçok faktör vardır. Bunların en başında alerjiler gelmektedir. Alerjilerin kaynağı birçok yer olabilir; fakat genellikle polenler, pireler, şampuan, kimyasallar, kulak akarları, duman ve parazitlerdir.

Kedilerde göz enfeksiyonu belirtileri bilindiği takdirde yanlış giden bir durum olduğunun farkına daha çabuk varılır ve bu da erken teşhis demektir. Bu sayede kedi bu durumdan daha fazla zarar görmeden kurtulabilir. Bu belirtiler genellikle;

  • Gözde şişlik,
  • Gözde akıntı,
  • Gözde sulanma,
  • Gözde kızarıklık,
  • Bulanık görme,
  • Üçüncü göz kapağı olarak da bilinen ve gözü koruyan niktitant membranın belirginleşmesidir.

Alerjilerden kaynaklı belirtiler ise hapşırma, horlama ve akıntılı burun olabilmektedir.

Kedilerde Göz Enfeksiyonu Tedavisi

Kedilerde göz enfeksiyonu tedavisi için önce doğru teşhis konulması gerekmektedir. Bunun için çeşitli cilt testleri, alerjen testleri ve göz muayeneleri yapılmaktadır. Öte yandan çeşitli damlalar, antiviral ilaçlar veya merhemler reçete edilebilir. 

Kedi göz enfeksiyonu damlası; göz temizleme, göz bakımı sağlama ve enfeksiyonlardan koruma sağlar. Kedilerde göz enfeksiyonu için damla gibi ürünlerde genelde antiseptik özelliğinden dolayı borik asit bulunmaktadır. Bu ürünler yalnızca veteriner hekimin bilgisi dahilinde kullanılmalıdır. Çünkü yanlış ürün veya yanlış periyotlarla kullanılan göz damlası kediye geri dönüşü olmayan zararlar verebilir.

Kedi Konjonktivit Hastalığı

Konjonktiva gözde bulunan ve aynı zamanda sklera adıyla da bilinen bir tabakadır. Gözün nemli kalmasını sağlayan ve göz kapaklarının içini kapsayan tabakada gerçekleşen bir durum olmaktadır: Konjonktivit. Bakteriyel, viral ve alerjik konjonktivit olarak üç kategoriye ayrılan bu hastalığın detaylarını hep birlikte inceleyelim.

Konjonktivit ve bilinen diğer adıyla pembe göz hastalığı, konjonktivanın iltihaplanmasıyla meydana gelir. Kir-kum, mantar, virüs, bakteri, tahriş edici kimyasallar ve alerjiler konjonktivite sebep olabilir. Genellikle görülmeyen bu bölge görülmeye başladığında, kızarıklık, şişlik ve tahriş meydana geldiğinde kedi konjonktivit vakasıyla karşı karşıya kalınmış demektir.

Konjonktivit kedilerde, aynı zamanda gözün beyaz kısmında kızarıklık, sık sık göz kırpma ve ovuşturma, göz kısma, göz akıntısı ve hapşırık/öksürük olarak da kendini gösterebilir. Bu belirtiler gözlemlendiğinde derhal veteriner hekime danışılmalıdır. Tanı, oküler boyama ve oküler basınç testi gibi veteriner hekimin uygun göreceği yöntemlerle konulur.

Kedi Gözü İltihabı

Kedilerde meydana gelen bir diğer sorun da iltihaplardır. Kedi gözü iltihabı, ciddi bir durumdur. Körlüğe bile sebep olabilen iltihaplar yüzünden kedinin göz kapakları birbirine yapışabilir ve irin birikimi olabilir. Diğer her göz problemi gibi çeşitli bakteriler, virüsler ve kimyasallar gibi etkenlerin sebep olduğu iltihaplanmalar diğer kedilerden de bulaşabilmektedir. Fakat insana bulaşması çok düşük bir ihtimaldir.

Yine diğer göz sorunlarında da görüldüğü gibi kedinin gözünü sürekli olarak kırpması veya kapalı tutması, akıntı, göz sulanması, bir gözünün diğerinden küçük görünmesi, kızarıklık ve görme yeteneğinin kötüleşmesi gibi belirtilerin görülmesi ve sürekliliği halinde kesinlikle veteriner hekime gidilmelidir.

Yavru kedilerde göz iltihabı ise biraz daha farklı olabilmektedir. Bağışıklık sistemlerinin henüz daha zayıf olmasından ötürü, yavru kediler annelerinden veya dışarıdan enfeksiyon kapmaya çok yatkındır. Bakteriyel enfeksiyonlar, viral enfeksiyonlar ve kedilerin gözlerinde doğuştan var olan anatomik problemler de göz iltihaplarının oluşmasında büyük rol oynar.

Dolayısıyla yavru kedi göz iltihabı damla çeşidi ve kullanım şekli de yetişkin kedilerinkinden farklı olabilmektedir. Yine böyle bir durumda veteriner hekim onayıyla reçeteli bir damla tercih edilmelidir. Öte yandan yaşlanmış, stresli ve genetik açıdan hastalanmaya yatkın kedilerin bağışıklık sistemlerinde de zayıflama görülmektedir.

Peki bahsettiğimiz tüm bu olumsuz durumlar nasıl en az zararla atlatılır? En ideal bakım nedir?

Bu durumların yaşanmaması için kedinin göz bakımı çok önemlidir. Özellikle dışarı çıkıp geri gelen ev kedilerinde ve diğer kedilerle sıkça vakit geçiren kedilerin gözleri kontrol edilmelidir. Nemli temiz bir bez veya pamukla göz çevresi nazik hareketlerle temizlenmeli ve görünüşte bir farklılık varsa veteriner hekime danışılmalıdır. Kedilere özel üretilen göz temizleme solüsyonları ise veteriner hekimin onayıyla kullanılabilir. Erken teşhis her hastalık için ciddi boyutta önem taşımaktadır.

Kedinin gözüne yabancı bir cismin girmesi ise kediyi enfeksiyonlar ve iltihaplara daha açık hale getirmektedir. Kedinin düzenli olarak veteriner kontrolüne götürülmesi, aşı takvimindeki aşıların yaptırılması, hijyenik bir ortamda yaşaması ve sağlıklı ve yeterli bir beslenmeyle kedinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi; kedinin enfeksiyonlara daha uzak olmasını veya daha rahat atlatmasını sağlayacaktır.

Birden fazla kedisi olan kedi dostları için ekstra bir koruma önerisi olarak kedilerin tırnaklarını kısa tutmalarını öneriyoruz. Bu sayede yaralanma olasılıkları azalacağından enfeksiyon riski de düşmektedir.Kedinizde herhangi bir göz iltihabı, göz çevresinde yaralanma veya olağandışı herhangi bir durum gözlemlerseniz acil veteriner müdahalesi gerekebilir. Bu durumda bizi arayabilir, kliniğimize gelebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı