Kedilerde İshal
Kedilerde İshal İçindekiler
Normalde dışkılama, bağırsaklar tarafından suyun emilip katı olarak vücuttan atılmasıdır. Fakat ishalde, emilim yetersiz gerçekleşmektedir ve bağırsaklar hızlı, gevşek hareket etmektedir. Hızlı hareketin sebebi elektrolit ve besinlerin emilimi azaltmaya sebep olmasıdır. Yani ishal dışkının daha sık ve sıvı olmasına verilen addır. Kediler ise sosyal ve evcilleştirilmiş canlılardır. Meraklı ve gözlemci olan bu hayvanlar da çeşitli rahatsızlıklara yakalanabilmektedir. Bir hastalık olarak nitelendirilmese de çeşitli sorunların habercisi olabilen ishal, kedilerde de gözlemlenmektedir. Kedilerde ishal birçok sebepten ötürü gerçekleşebilir. Bu durumun sebebi birçok faktöre göre değişkenlik gösterir. Peki kedilerde ishal neden olur?
Kedilerde İshal Neden Olur?
İnsanlarda da olduğu gibi aslında dışkıdaki değişiklikler kedilerde de dikkat edilmesi gereken bir durumun habercisi olabilir. Renk, koku ve kıvam aslında birçok şey anlatır. Bu yüzden evcil hayvan sahipleri için kedilerde ishal neden olur sorusu önem taşımaktadır. Kedilerde ishalin birçok sebebi vardır fakat en bilinenleri sizler için sıraladık:
- Bakteriyel enfeksiyonlar,
- Viral hastalıklar,
- Bağırsak parazitleri, inflamatuar bağırsak rahatsızlıkları, bağırsakta tıkanıklık ve kolit (bağırsakların iltihaplanması),
- Gıda intoleransı veya alerjisi,
- Hipertiroidizm,
- Kanser,
- Beslenmede değişiklik,
- Stres,
- Zehirlenme,
- İlaçlar,
Kedide ishal fark edildiğinde sebebini belirlemek en başta zor olabilir. Fakat sorulabilecek birkaç soruyla sebep anlaşılabilir. Bunlardan ilki, ishal bağırsaklarla ilgili bir durum olduğu için beslenme olmaktadır. Yeni bir mamaya geçmek veya iştahtaki değişiklikler, kedinin bağırsak hareketlerini etkileyebilir.
Kedilerde İshal Belirtileri
Peki kedide ishal olduğu nasıl anlaşılır, kedilerde ishal belirtileri nelerdir? Bunları bildiğiniz takdirde geriye sadece çözüm yollarına başvurmak kalır.
Sağlıklı bir kedinin dışkısı kahverengi olur. Parazitler, kan veya yabancı cisimler gözlemlenmemesi gereken dışkının günde bir veya iki kez yapılması normaldir. Fakat kedi daha sık tuvalet ihtiyacı duyuyorsa bu ishal belirtisi olabilir.
Aynı şekilde dışkılarken zorlanma yaşaması, dışkının normalden daha kötü ve keskin kokuya sahip olması, mide bulantısı, karın ağrısı ve şişkinlik de ishalin habercisidir. Normalde tuvalet eğitimi olan bir kedinin aniden ve yanlış yerlere tuvaletini yapması en net belirtilerden sayılmaktadır.
İshal kısa sürebilen ve kendiliğinden geçebilen bir durum olsa da bu süreç uzadığında tehlikeli olabilir. Dışkıda anormal değişiklikler devam ediyorsa mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır.
Papyon Veteriner Kliniği olarak nöbetçi veteriner ve acil veteriner hizmeti veriyoruz. Acil durumlarda bizi arayabilir, kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.
Kedinin çok yaşlı veya yavru olması, hali hazırda bir sağlık sorununun olması ve farklı semptomlar göstermesi, bu durumu daha da ciddileştirebilir.
Bu durumun sürekliliği işleri ciddileştirebilir, peki ya normal olan nedir? Kedilerde ishal ne kadar sürer? Bu süre ishal sebebine ve kediye göre değişiklik gösterse de bazı zaman aralıkları vardır.
Öncelikle ishal dışında farklı durumlar gözlemlenmiyorsa, ishalin kendi kendine geçmesi beklenebilir. Sağlıklı kedilerde 1-2 gün bu durumun yaşanması normaldir. Fakat ishal devam ediyor ve bu süreç 2 günü geçiyorsa problemler oluşabilir. Çünkü ishal sebepleri arasında sıraladığımız ciddi problemler kediyi olumsuz etkilemeye hazır olabilir.
Kedilerde İshal Nasıl Geçer?
İyi bir tedavi için iyi bir teşhis her zaman en önemli aşamadır çünkü teşhis koymak, tedavi başlangıcı için atılan ilk adımdır. Kedilerde ishal nasıl geçer sorusu da, kedisi bu sorunu yaşayan evcil hayvan sahipleri için büyük bir önem arz etmektedir.
Eğer belirttiğimiz ciddi semptomlar yoksa ishalin sebep olduğu bazı durumlar düzeltilerek tedaviye başlanır. Bunların ilki, eğer mama değişimi yaptıysanız veteriner hekime danışarak varsa çeşitli alerjilerin varlığının belirlenip bir diyet planı oluşturulmasıdır.
İnsanlara da son derece faydası olan probiyotikler, kediler için de veteriner hekimin onayıyla tercih edilebilir. Öte yandan ishal, sıvı kaybına sebep olan bir rahatsızlıktır bu yüzden kedinin yeterli ve temiz su alması bu durumun geçmesine katkı sağlayacaktır. Kedinin yattığı, tuvaletini yaptığı yerlerin ve vücudunun temizliği de enfeksiyon riskini azaltmaktadır.
Kedilerde İshal Tedavisi
Veteriner kliniğinde profesyonel veteriner hekimler ishalin sebebini belirlemek için birkaç tahlil yapabilir. Kedilerde ishal tedavisi için öncelikle veteriner hekimle görüşülmeli sonra uygun görülürse evde tedaviye devam edilmelidir.
Bir muayeneden sonra gerekliyse kan ve dışkı testleri yapılır. Bu sayede yukarıda sıraladığımız gibi bir alerji veya parazit sorunlarını var olup olmadığı kontrol edilir. Yapılan gerekli analizlere göre veteriner hekim uygun bir tedavi planı oluşturur. Çeşitli ilaçlar yazabilir veya bir diyet planı önerebilir. Bu ilaçlar antibiyotik veya antiparaziter ilaçlar olabilir. İshali kontrol altına almaya, varsa ağrıyı azaltmaya yardımcı olur. Ardından kedinin evde bakımının nasıl olması gerektiğine dair yönergeler paylaşabilir.
Yavru Kedilerde İshal
Yavru kediler yetişkin kedilere göre daha hassaslardır. Bağışıklık sistemleri yeni yeni gelişmeye başlamıştır ve bu yüzden hastalıklara daha açık olabilirler. Dolayısıyla da yavru kedilerde ishal daha ciddi olabilmektedir. Peki bu durumda ne yapmalı?
Yanlış bir müdahale tehlikeli bir duruma yol açabilir. Yavru kedilerde ishalin ölümcül sonuçları olabilmektedir. Bu sebeple yapılacak ilk şey yavru kediyi veterinere götürmektir. İshal sebebini belirlemek ve bir an önce tedaviye başlamak önemlidir. Burada yine sıvı ve beslenme dengesini korumak da önemlidir.
Yavru kedilerde ishal nasıl geçer? Aslında yetişkin kediler için geçerli olan her durum yavru kediler için de geçerlidir. Sadece durum biraz daha kritik olmaktadır. Yavru kedinin varsa diğer kedilerden uzakta dinlenmesi ve gözlem altında tutulması önemlidir.
Aynı zamanda ailesinden ayrılması veya alıştığı konumun değişmesi gibi durumlar yavru kediyi strese sokabilmekte ve bu da çeşitli rahatsızlıklar yaşamasına sebep olmaktadır.
Kedilerde İshal İlacı
Kedilerde yaşanan bu olumsuz durumu gidermek için ilaçlar bulunmaktadır. Öncelikle belirtelim ki kedilerde ishal ilacı asla veteriner hekim reçetesi haricinde kullanılmamalıdır. Aksi takdirde bu ilaçlar istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Yukarıda da değindiğimiz gibi eğer testler sonucunda ishalin parazitlere bağlı bir durum olduğu gözlemleniyorsa dewormer ilaçlar (parazit kurtları temizleyici ilaçlar) gibi antiparaziter ilaçlar kullanılmaktadır. Bir diğer reçete edilebilen ilaç ise antidiyareal ilaçlardır. Bu ilaç da adından anlaşılacağı üzere (diarrhea: ishal) ishali kontrol altına almak için kullanılmaktadır.
Öte yandan elektrolit dengesinin sağlanması ile çözülebilecek bir durumsa hidrasyonu artırmak için bol sıvı tüketimi önerilmektedir. Son olarak enfeksiyon kaynaklı bir durum söz konusu ise yine veteriner hekimin önerisi dahilinde antibiyotikler kullanılmaktadır.
Kedilerde İshal ve Kusmaya Ne İyi Gelir?
Kusma ve ishal birbiri ardına gelen iki olumsuz durum olarak sıkça karşımıza çıkmaktadır. Kedilerde de bu durum gözlemlenmektedir. Sindirim sistemi ile boşaltım sistemi birbirlerine bağlı sistemlerdir. Yani sindirim sisteminde meydana gelen bir sıkıntı boşaltım sistemine de etki eder.
Sebepler kedinin bağırsak sendromuna sahip olması, yeme alışkanlığının değişmesi, stres, parazitler, zehirlenme olasılığı, ilaçlar ve yabancı cisimler yutması olabilir. Bu yüzden kediler ishalken kusma eğilimi gösterebilir. Kedilerde ishal ve kusmaya ne iyi gelir? Öncelikle olağanüstü bir durum varsa hemen veteriner kliniğine gidilmelidir. Bunun dışında kedinin bol su içmesi sağlanmalıdır. İyi bir mama ve bu mamayı yavaş tüketmesi, yeterli su içmesi ve veteriner kontrollerinin aksatılmamasıyla bu durum engellenebilir. Son olarak kedinin hayatında egzersize yer vermek aktif bir yaşam sağlayarak genel sağlığını koruması açısından önemlidir.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: