Kedi Virüsleri

Kedi Virüsleri İçindekiler

Kedi virüsleri, kedilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkilemektedir. Kediler, evcil hayvan olarak milyonlarca insanın yaşamına renk katmaktadır. Fakat, kedilerde tıpkı insanlar gibi çeşitli virüslere maruz kalabilmektedirler. Bu virüsler, eğer alanında deneyimli veterinerler tarafından tedavi edilmezse kedilerin sağlığını büyük bir oranda olumsuz yönde etkileyecektir. Hatta kedilerin hayatlarını kaybetmelerine bile sebebiyet verebilir.

Kedi virüsleri genel olarak kedilerin bağışıklık sistemini hedef alan mikroorganizmaları içermektedir. Kedilerin genel olarak karşı karşıya kalmış olduğu virüsler, aşağıda maddeler halinde listelenmiştir.

Kedi Calicivirus – Feline Calicivirus (FCV)

Kedilerde ağız lezyonlarına ve hafif ya da orta şiddetli solunum enfeksiyonuna neden olan bulaşıcı bir virüstür. Kedi Calicivirus – Feline Calicivirus, birçok kişi tarafından kısaca FCV olarak bilinmektedir. Kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyen bu hastalık, hızla mutasyona uğrayabilen bir virüs türüdür. Durumun bu şekilde olmasından dolayı bu hastalığın iyi bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.

Kedi virüsleri arasında birçok kedide görülen FCV, özellikle genç ve yavru kedilerde sıkça görülen üst solunum problemlerine yol açmaktadır. FCV, özellikle barınak gibi toplu yaşam alanlarında bulunan kediler arasında yaygın olarak bulaşmaktadır. Kedilerin, durumun bu şekilde olmasından dolayı enfekte olma riski oldukça yüksektir.

FVC virüsüne yakalanan herhangi bir kedi, uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edildiği zaman çoğu zaman tam bir iyileşme gözlemlenmektedir. Bunun yanı sıra, bazı nadir durumlarda virüs çok hızlı bir şekilde mutasyona uğrayabilir ve başka enfeksiyonlarla birleştiğinde kediler için ölümcül seviyelerde olabilir.

Herpes Virüsü – Feline Herpesvirus (FHV)

Herpes virüsü genel olarak kedi gribi veya kedi nezlesi olarak anılan bir virüs türüdür. Kediler için zararlı olan bu virüs türü, yüksek bulaşıcılık özelliğine sahip bir mikroorganizmadır. Durumun bu şekilde olmasından dolayı hasta olan kedinin, diğer kedilerden uzak tutulması oldukça önemli bir durumdur.

Herpes virüsü, kedilerin vücutlarına yerleştiklerinde genel olarak üst solunum yollarına, gözlere veya ağız mukozasına yerleşim sağlamaktadır. Virüs daha sonra ise buradan kedinin vücudunda yayılım sağlamaktadır.

Kedilerde nadiren de olsa, herpes virüsü akciğerlere yerleşebilme özelliğine sahiptir.

Herpes virüsü, dirençli bir yapıya sahip bir virüs tipidir. Kedi virüsleri arasında yer alan Herpes virüsü, herhangi bir kedinin vücuduna yerleştikten sonra orada kalabilir ve kedinin bağışıklık sistemi zayıfladığında tekrar aktif hale getirebilmektedir. Herpes virüsü, kolay bulaşma yeteneğiyle birlikte kedi vücudunda da hızlı bir şekilde yayılabilir.

FHV virüsünün bulaşma yolu çoğu zaman solunum yoluyla gerçekleşmektedir. Herpes virüsü taşıyan bir kedi ise bu hastalığı diğer kedilere salya, burun ve göz akıntısı, öksürme ve hapşırma yoluyla bulaştırabilir.

Kedi Lösemi Virüsü – Feline Leukemia Virus (FeLV)

Kedi lösemi virüsü (FeLV), kedileri enfekte eden bir retrovirüs türüdür. Günümüzde kedilerde zaman zaman rastlanan bu virüsü türü, kedilerde ciddi bir kanser türüne yol açabilen önemli bir hastalığı tetiklemektedir.

Yapılan araştırmalar ile birlikte dünya genelindeki kedilerin yaklaşık %30’unun bu virüse sahip olduğu tahmin edilmektedir. FeLV, enfekte kedilerden tükürük veya burun salgıları aracılığıyla bulaşabilir.

Kedi lösemi virüsü, eğer kedinin bağışıklık sistemini yenip ele geçirirse bu durum oldukça tehlikelidir. Virüs, kedinin bağışıklık sistemini zayıflatarak ölümcül hastalıklara neden olabilme riskini çok büyük bir oranda barındırmaktadır.

FeLV’nin kediden kediye bulaşıcı olması sebebinden dolayı FeLV pozitif kediler sadece ve sadece diğer FeLV pozitif kedilerle bir arada bulundurulması gerekmektedir.

FeLV virüsü belli gruplar halinde incelenmektedir. A, B, C ve T olmak üzere dört adet alt gruba ayrılmış durumdadır. Enfekte bir kedi genel olarak FeLV-A ve diğer alt grupların bir veya daha fazlasını içeren bir yere sahiptir.

Kedi Fiv – Feline Immunodeficiency Virus (FIV)

Kedi Fiv (FIV) tedavisi olmayan ciddi bir hastalıktır. Durumun bu şekilde olmasından dolayı kediler için bu hastalık çok büyük derecede risk teşkil etmektedir. Fakat, kedinin immun sistemi desteklenerek, enfekte olan kedi normal bir yaşam sürme şansına sahip olabilmektedir.

FIV, retrovirus ailesine ait olan ve Feline Leukemia Virus (FeLV) ile aynı olan bir virüstür. Lentivirüs olarak sınıflandırılan bu virüs, yavaş hareket etme özelliği nedeniyle bilim insanları tarafından bu şekilde adlandırılmıştır. FIV, immun sistemi doğrudan hedef alan bir virüstür ve dünya genelindeki yapılan araştırmalar neticesinde kedilerin yaklaşık olarak %2-%3’ünde bu hastalık tespit edilmiştir.

Kedi FİP Virüsü – Feline Infectious Peritonitis (FIP)

Kedi FİP virüsü (FIP), kedilerde sıkça rastlanan bir viral hastalıktır. Virüs ortaya çıkmasının temel nedeni koronavirüs olsa da bu tip koronavirüs, insanlarda COVID-19’a sebep olan koronavirüsten çok daha farklıdır.

Kedi koronavirüsü çoğu zaman ishal dışında belirgin sorunlara yol açmamaktadır. Bunların yanı sıra, ancak özellikli bir tür söz konusu olduğunda vücudun bağışıklık sistemi ile koronavirüs türü farklı bir etkileşime girebilir.

Kedi Parvo – Feline Panleukopenia Virüsü (FPV)

Kedi Parvo hastalığı, kedi gençlik hastalığı veya panlökopeni olarak da bilinen bu sağlık sorunudur. Kedilerde görülen bu hastalık, dünya genelinde yaygındır. Kedilerin sağlığını olumsuz bir yönde etkileyen bu oldukça bulaşıcı ve ölümcül sonuçlara yol açabilen bir viral hastalıktır.

Yavru kediler bu hastalıktan çok daha fazla olumsuz bir şekilde etkilenmektedir. Kedi genç hastalığının nedeni olan parvovirüs, son derece dirençlidir ve organik materyallerle korunduğunda oda sıcaklığında bir yıla kadar yaşayabilme potansiyeline sahiptir.

Aşılama sayesinde bu viral hastalığın görülme sıklığı azalmış olsa da, aşı yapılmamış kedi popülasyonlarında hala sıkça karşılaşılmaktadır. Kedi parvovirüsü, beyaz kan hücrelerini azaltarak bağışıklık sistemini zayıflatan bir etki yapar. Ortaya çıkan bu durum da ise, kedilerin enfeksiyonlara ve hastalıklara karşı savunmasız hale gelmelerine sebep olmaktadır. 

Kedi Koronası – Feline Coronavirus

Kedilerde koronavirüs hastalığı genellikle her yaş grubunu büyük bir oranda etkileyebilmektedir. Her yaştan kedi grubunu etkileyebilmesinin yanı sıra özellikle 3 yaşın altındaki kedilerde ve de 4-16 aylık dönemde daha sık görülen kronik bir rahatsızlıktır.

Kedilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyen Kedi Koronası kedi virüsleri, kedilerin bağırsak koronavirüslerinin mutasyonu sonucu ortaya çıkan bir durum olan FIP hastalığıdır.

Kedilere bulaşan koronavirüs genel olarak belirgin semptomlar göstermemektedir. Virüs bulaşan bazı kedilerde hapşırma, gözlerde sulanma ve burun akıntısı gibi belirtiler görülebilmektedir. Kedi virüsü bulaşan diğer kedilerde ise sindirim sistemi problemleri gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Çoğu durumda da, kedilerde bu belirtiler kendiliğinden zaman içerisinde geçmektedir.

Sizlerde kedilerinizin sağlığını koruyabilmek için veteriner arayışındasınız tam olarak doğru yerdesiniz! Kedi virüsleri, kedilerin sağlığını büyük bir oranda etkilemektedir. Kedilerin sağlığına kavuşabilmesi için bu virüslerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Papyon Veteriner Kliniği olarak alanında deneyimli kadromuz ile birlikte sizlere profesyonel bir şekilde hizmet sunmaktayız. 

Papyon Veteriner Kliniği olarak kedi virüsleri ile oluşan hastalıkların tedavisinde etkin bir yol haritası sunuyoruz. Kedilerin yaşadığı bu sorunların üstesinden birlikte gelebiliriz.Bizi arayın, yol tarifi alın. Acil Veteriner hizmetimiz de olduğundan bize 7/24 ulaşabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı