Kedi Göz Akıntısı

Kedi Göz Akıntısı İçindekiler

Kedi göz akıntısı (tıbbi: epifora) gözyaşı akışının artmasıdır. Çeşitli kedi gözü hastalıklarında yaygın bir semptomdur.

Bazı durumlarda kedide göz akması ayrı bir hastalıktır veya kedinin nazolakrimal kanalının kalıtsal deformasyonundan kaynaklanır (örneğin İran kedilerinde).

Kedinizin bir gözünden berrak veya hafif kırmızımsı kahverengi bir sıvının aktığını ve yüzünde iz bıraktığını fark etmiş olabilirsiniz. Bazı durumlarda göz çevresinde küçük kabuklanmalar da oluşabilmektedir. Kedinizin gözlerinden biri veya her ikisi sulanıyorsa bunun çok farklı nedenleri olabilir ve bu nedenle zararsız veya ciddi olabilir. 

Kedilerde göz akıntısı normal mi? Normalde gözleri nemlendirmek için önemli olan gözyaşları nazolakrimal kanal yoluyla boşalır. Eğer gözler sağlıklıysa kedinizin görüşü nettir ve göz çevresindeki tüyler kurudur. Gözde bulanık veya sümüksü bir şey yok ve kediniz de gözlerini kısmıyor ise gayet normal bir durumdur. Epihora kedilerde göz akıntısına verilen isimdir. Kediniz daha sık gözyaşı dökmeye başlarsa, bu başlangıçta olası yabancı cisimleri gözden uzaklaştırmak için doğal bir koruyucu refleks olabilir.

Kedim Hapşırıyor ve Gözü Akıyor

Kediler nezle olduğunda insanlardaki nezleye benzer semptomlar gösterirler. Kedim hapşırıyor ve gözü akıyor diyorsanız aslında kediniz nezle olmuş da olabilir. 

Kedilerde soğuk algınlığının tipik semptomları arasında kedilerde göz sulanması ve hapşırma, konjonktiva iltihabı, öksürme, yorgunluk, hapşırma, ateş, nefes almada zorluk ve burun akıntısı yer alır. 

Etkilenen kedilerde başlangıçta berrak, daha sonra muhtemelen cerahatli, bulanık burun akıntısı görülür. Enfeksiyon hayvanın burnunda açıkça görülmektedir. Bir kedide soğuk algınlığı zamanında tedavi edilmezse, bu enfeksiyon aynı zamanda cerahatli, kabuklu gözlere, ağız ülserlerine, yutma güçlüğüne, yemek yeme isteksizliğine, kemik kaybına veya zatürreye de yol açabilir. 

Bu nedenle böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek profesyonel veteriner hekimlerimizden kedinizin tedavisi konusunda hizmet alabilirsiniz.

Kedinizdeki sulu göz zararsız olabilir ve birkaç gün sonra kendiliğinden kaybolabilir. Bu nedenle kedinizi 2-3 gün gözlemleyin. Eğer herhangi bir değişiklik olmazsa veya ilerleme olursa acil veteriner kliniğimize gelebilir ve kedinizi muayene ettirebilirsiniz.

Bununla birlikte kedilerde göz akıntısı ve hapşırma, renksiz akıntı, gözlerde kızarıklık, yapışıklıklar veya şaşılık fark ederseniz, bu iltihaplanma veya tahrişe işaret edebilir. Kedinizin gözlerinin normal görünüp görünmediğinden tam olarak emin değilseniz, kedinizin rahatladığı sessiz bir an bekleyin ve gözlerinin içine derinlemesine bakın. Kedinizi okşayın ve gözünün alt kısmını yavaşça aşağı doğru çekmeye çalışın. Konjonktivada kızarıklık, şişlik, yüzdeki tüylerde yırtık izleri ve yapışıklıklar daha ciddi bir durumun belirtileridir. Kedilerde gözyaşı akışının bozulmasına eşlik eden diğer semptomlar şunlardır:

  • Göz çevresinde gözyaşı oluğu veya yapışkan tüyler,
  • Yapışkan gözler,
  • Şişmiş gözler,
  • Yanıp sönme artışı,
  • Konjonktiva kızarıklığı,
  • Göz titremesi,
  • Sulu gözü kısma,
  • Kaşıntı (pençelerin daha fazla sürtünmesi veya başın yere sürtünmesi).

Kedilerde göz akıntısı ve kızarıklık ya kedinin çok fazla gözyaşı üretmesi ya da gözyaşlarının drenajının engellenmesi nedeniyle oluşur. Göz akıntısı çoğunlukla gözün diğer göz hastalıkları nedeniyle tahriş olması durumunda ortaya çıkar. Altta yatan olası hastalıklar arasında kornea iltihabı, göz tümörleri, göz yaralanmaları veya kedide konjonktivit yer alır. 

Veteriner hekimimiz, İran kedileri gibi özellikle kısa burunlu kedi ırklarında gözyaşı drenajı problemlerini sıklıkla gözlemlemektedir. Kedilerde göz köşesi ile burun boşluğu arasında uzanan gözyaşı-burun kanalı, bu cinslerin farklı anatomileri nedeniyle bükülür ve gözyaşları artık düzgün bir şekilde akamaz. Aşırı gözyaşı sıvısı göz kapağının kenarından akar ve kedide göz akıntısına neden olur. Kedilerde göz akıntısının bir diğer nedeni de göz kapağı kenarlarının şeklinin değişmesidir.

Kedi Göz Akıntısı Nasıl Geçer?

Kedi göz akıntısı nasıl geçer? Kedinin göz akıntısının sebebini netleştirmek için veteriner hekimimiz çeşitli muayeneler yapacaktır. Öncelikle kedinin gözü yaralanma, ülser veya yabancı cisim açısından incelenir. Bir göz enfeksiyonundan (bakteri, mantar veya virüs kaynaklı) şüpheleniliyorsa, konjonktivadan alınacak bir örnek nedeni açıklığa kavuşturacaktır. Kedilerin nazolakrimal kanallarının açıklığı, floresein testi adı verilen bir test kullanılarak açıklığa kavuşturulabilir. Kedinin gözlerine yeşilimsi bir boya (floresein) damlatılır. Gözyaşı-burun kanalı açık ise kısa bir süre sonra burun deliğinde küçük bir renk damlası oluşacaktır. Altta yatan hastalık (örn. konjonktivit) veterinerimiz tarafından başarılı bir şekilde tedavi edildiğinde göz akıntısı sıklıkla azalır. Nazolakrimal kanalın cinse bağlı deformasyonundan mustarip olan kedilerde tedavi çoğu zaman mümkün değildir.

Gözyaşının nedenine bağlı olarak tedavi değişir. Örneğin klamidya gibi bakterilerin neden olduğu bir enfeksiyon genellikle veterinerimiz tarafından antibiyotik antiinflamatuar ajanlarla tedavi edilir. Bunlar genellikle kediye günde birkaç kez verilmesi gereken bir merhem veya damladır. Örneğin göz kapağı yuvarlanması (entropiyon) veya glokom varsa cerrahi müdahale gereklidir.

Kedilerde göz akıntısının tedavisi öncelikle nedene bağlıdır. Bakterilerin neden olduğu göz enfeksiyonlarında (örneğin kedilerde klamidyanın neden olduğu konjonktivit), antibiyotik ve antiinflamatuar kedilerde göz akıntısı için damla genellikle yardımcı olur. Göz kapağı marjı anormallikleri genellikle ameliyat gerektirir. Kedinin gözyaşı-burun kanalı tıkalıysa, veterinerimiz sulama veya ince kanüller kullanarak tıkanıklığı temizlemeye çalışacaktır, ancak bu her zaman başarılı olmaz. Nazolakrimal kanalı çok daralmış olan kedilerde tedavi çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Göz akıntısının günde birkaç kez yumuşak, nemli bir bezle silinmesi tavsiye edilir.

Kedinizde aniden artan göz akıntısı ortaya çıkarsa veya jelatinimsi veya cerahatli bir akıntı varsa, veteriner hekimimize başvurmanız tavsiye edilir. Uygulamada kedide belirtilerin konjonktivit gibi bir göz hastalığından kaynaklanıp kaynaklanmadığı belirlenebilmektedir. Göz kapağındaki değişiklikler gibi diğer semptomlar ortaya çıktığında epifora şüphesi artar. Veteriner hekimimiz kedide artan göz akıntısının nedenlerini açıklığa kavuşturur ve uygun tedaviyi kedi göz akıntısı damla ile başlatır.

Bir evcil hayvan sahibi olarak, sevgili kedinizi, veteriner kliniğimize taşıma sepeti içinde gereğinden fazla götürülmenin stresine kesinlikle maruz bırakmak istemezsiniz. Ancak ev ilaçları veya dışarıda satılan kedilerde göz akıntısı ilaç artık enfeksiyonlara veya yaralanmalara yeterince yardımcı olmuyor. Burada yalnızca veteriner hekimimiz yardımcı olabilir. Bu nedenle, kedinizin gözlerini kıstığını veya ovuşturduğunu görürseniz en fazla 1-2 günden fazla tereddüt etmeyin. 

Kedinizin sulu gözüne yardımcı olmak için yapabileceğiniz tek şey onu güzel ve temiz tutmaktır. Bunu yapmak için tüy bırakmayan bir bez ve biraz ılık suyla gözü nazikçe temizleyebilirsiniz. Ancak yukarıda belirtilen kızarıklık veya diğer belirtileri fark ederseniz veteriner kliniğimize başvurmanız daha iyi olur. Gözdeki bir enfeksiyon veya iltihaplanma, ev ilaçları veya temizlikle iyileştirilemez ve uygun tedavi gerektirir!

Kedinizin gözleri sulanıyorsa bu her zaman ciddi bir hastalık anlamına gelmez ancak Papyon Veteriner Kliniği’mizde veterinerimiz tarafından kontrol edilmesi gerekir. Tanı konulduktan sonra uygun ilacı reçete edebilir. Evcil hayvanınızın gözlerini daima ılık suyla temizleyerek ve temiz tutarak ona yardımcı olabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı