Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde Böbrek Yetmezliği İçindekiler

10 yaşın üzerindeki her üç kediden birinde kedilerde böbrek yetmezliği sorunu vardır ve Papyon Veteriner Kliniği’mizde böbrek hastalığı için tedavi sağlıyoruz. Bu hastalığın tedavisinde en önemli önlem özel böbrek diyetine geçilmesidir, tabii ki bu da yine profesyonel veteriner hekimlerimizin takibi altında yapılmalıdır.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Neden Olur?

Böbrek dokusunun hassasiyetini telafi etmek için tüm kediler ve insanlar böbrek rezervi olarak bilinen bir rezervle doğarlar. Kedinizin böbreklerinin her biri birkaç yüz bin ayrı nefrondan oluşur. Bu nefronların yalnızca yarısına yakını böbreklerin günlük işlevlerini yerine getirmek için gereklidir. Diğer yarısı ise tahrip olmuş böbrek dokusunun yerine acil durum rezervi olarak hizmet ediyor. 

Yaşlandıkça bu rezervin tükenme olasılığı ve böbrek yetmezliği belirtileri artar. Bununla birlikte, genç kedilerde doğuştan böbrek kusurları varsa, zehir alırlarsa veya bazı bulaşıcı hastalıklara yakalanırlarsa da kedilerde böbrek yetmezliği neden olur gibi bir durumun cevabı bulunur. 

Kedilerde böbrek yetmezliği sebepleri şunlardır:

  • Zehirlenme (örneğin nergis gibi zambak bitkilerinden, antifrizden, böcek ilaçlarından ve bitki öldürücülerden veya çözücülerden),
  • Yetersiz böbrek kan akışı (iskemi),
  • Bağışıklık sistemi hastalıkları (örn. Feline Enfeksiyöz Peritonit = FIP),
  • Bulaşıcı hastalıklar,
  • Böbrek taşları veya böbrek iltihabı (piyelonefrit),
  • İdrar retansiyonu, idrar taşları üretrayı tıkadığında ortaya çıkar,
  • Kalıtsal/doğuştan böbrek hastalıkları (örn. kistik böbrekler, polikistik böbrek hastalığı = PKD),
  • Çeşitli ilaçlar,
  • Ağır metaller,
  • Böbrek iltihabı (piyelonefrit),
  • Böbrek tümörü,
  • Besleme hataları, özellikle fosfor eksikliği,
  • Otoimmün hastalıklar,
  • 15 yaş üstü kedilerde yaşa bağlı,

Elbette hastalık ne kadar hızlı tanınır ve tedavi edilirse iyileşme şansı da o kadar artar. Akut böbrek yetmezliği olan kedilerin çoğu, laboratuvar değerlerinin günde birkaç kez kontrol edilmesi gereken “yoğun bakım hastaları”dır. 

Klinik, yatılı yoğun tıbbi tedavi ve izleme, en iyi iyileşme şansını sağlar. Kedinin sağlığı düzeldikten sonra kan değerlerinin normale dönmesi haftalar, hatta aylar sürebilir. Tamamen iyileşme mümkün olmasına rağmen, akut böbrek yetmezliği yaşayan birçok kedide kronik böbrek yetmezliği gelişir. Kliniğimizde veteriner hekim desteği ile uygun tedavi ile etkilenen kediler uzun yıllar boyunca mutlu bir hayat yaşayabilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Belirtileri

Kedinizde kronik böbrek yetmezliği varsa, genellikle aşağıda bahsedilen kedilerde böbrek yetmezliği belirtileri fark edeceksiniz:

  • Kedi zayıf ve yorgundur,
  • Kedi kilo verir ve yemek yemek istemez,
  • Çok su içer ve çok miktarda idrara çıkar (poliüri, polidipsi),
  • Sık sık soğuk algınlığı veya idrar yolu enfeksiyonu gibi bulaşıcı hastalıkları olur,
  • Kedinizin nefesi kötü kokabilir ve diş etleri kırmızı olabilir (diş eti iltihabı),
  • Derileri pul pul olabilir ve tüyleri donuklaşabilir.

Bu semptomların neredeyse tamamı, kedinin vücudunda idrarla ilgili maddelerin birikmesiyle ortaya çıkan idrar zehirlenmesinden (üremi) kaynaklanmaktadır. Üremi çok şiddetli ise sık sık kusma ve kasılma veya bilinç kaybı gibi nörolojik belirtiler ortaya çıkabilir. 

Böbrek yetmezliğinin diğer sonuçları arasında yüksek tansiyon ve organların kireçlenmesinin yanı sıra çok yumuşak kemikler (muhtemelen kırık kemikler) yer alabilir. Kronik böbrek hastalığı yavaş yavaş başladığından, ilk belirtiler sıklıkla yaşlanma belirtileriyle karıştırılıyor. Zamanla daha fazla uyuyan, daha az oynayan ve daha az yiyen yaşlı bir kedi söz konusu olduğunda, çok az kedi sahibinin aklına hemen ciddi bir hastalık gelir.

Kedilerde böbrek yetmezliği nasıl anlaşılır? Kronik böbrek yetmezliğini teşhis etmek için veteriner hekimimiz öncelikle bir kan testi yapar. Diğer şeylerin yanı sıra, etkilenen kedinin kanındaki kreatinin, üre ve SDMA seviyelerini de kontrol etmektedir. SDMA değeri önemli bir gösterge görevi görür çünkü kedinin böbrekleri performansının yaklaşık üçte birini kaybettiğinde artar. Ancak kreatinin ve üre değerlerindeki anormallikler ancak çok daha sonra fark edilebilir. 

Kan testinin yanı sıra idrar testi de veteriner hekimimiz tarafından yapılabilir. Böbrek fonksiyonunun zayıf olması nedeniyle idrar daha az konsantre olur ve çok fazla protein atılır (proteinüri). Veteriner hekimlerimiz ayrıca kedinin böbreklerini de kontrol edecektir. Böbrek yetmezliği vakalarında bunlar normalden biraz daha küçüktür ve bazen ağrılıdır. Böbrekler, olası doku değişiklikleri gibi, ultrason muayenesi kullanılarak da kolaylıkla incelenebilir.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Tedavisi

Kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi için muhakkak veteriner kliniğimize gelmenizi öneririz. Bu hastalık nedeniyle aniden kendini çok kötü hissediyorsa, bunun arkasında dehidrasyonun olması oldukça olasıdır. Bu da mineral dengesinde dengesizlik yaratır. Bu durumda kedinin veterinerimizden mümkün olduğu kadar çabuk önemli elektrolitler içeren bir infüzyon alması gerekir. Papyon Veteriner Kliniği olarak Nöbetçi Veteriner ve Acil Veteriner hizmeti veriyoruz. Acil bir durumda bizi arayabilir ve kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. Böyle bir infüzyonun düzenli olarak yapılması gerekiyorsa, veterinerimiz size bunun nasıl yapılacağını gösterebilir ve gerekirse infüzyonu evde kendiniz ancak veterinerimizin önerdiği şekilde yapabilirsiniz.

Kedilerde böbrek yetmezliği iyileşir mi? Ne yazık ki kedilerde böbrek yetmezliği %100 iyileşebilen bir hastalık değildir. Bununla birlikte, erken teşhis ve renal beslenme, hastalığın sonuçlarını azaltabilir, ömrünü uzatabilir ve kedinin yaşam kalitesini iyileştirebilir.

Kedilerde böbrek yetmezliği ilaçları doğrultusunda, böbrek yetmezliğinin tek başına ilaç tedavisi yoktur. Yüksek tansiyon ve buna bağlı kalp hastalıkları ya da tiroidin aşırı çalışması (hipertiroidizm) gibi eşlik eden hastalıklarla da ilişkilendirilebileceği için antihipertansif veya tiroid ilaçları gibi ilaçlar kullanılabilir fakat bu ilaçlar ancak ve ancak veteriner hekimimizin onayı ile kullanılmalıdır.

Kedilerde kronik böbrek yetmezliği tedavi edilemediğinden hastalığın tedavisinin temel amacı ilerlemesini yavaşlatmak ve kedinin yaşam kalitesini korumaktır ve bunu kedilerde böbrek yetmezliği kök hücre tedavisi ile yapmak mümkündür. Bunun temeli, spesifik böbrek diyeti gıdaları içeren dengeli, veterinerimiz tarafından izlenen bir böbrek diyetidir. Özel bileşim, azalan metabolizmaya herhangi bir yük getirmez. Değerli bileşenler yeterince işlenebilir ve atılabilir.

Fitoterapi Tedavisi

Kedilerde böbrek yetmezliği tedavisi için bir alternatif yöntem olan fitoterapi, bitkisel ürünlerin kullanılmasıyla sağlanan doğal bir tedavi seçeneğidir. Fitoterapi, genellikle bitki özleri, kökleri, yaprakları ve diğer bitkisel bileşenleri içerir. Bu tedavi yöntemi, kimyasal ilaçlar yerine doğal bitkisel bileşenlerin kullanılmasına odaklanır.

Fitoterapinin kedilerde böbrek yetmezliği tedavisindeki temel amacı, böbrek fonksiyonlarını desteklemek, iltihabı azaltmak ve genel sağlığı iyileştirmektir. Bazı bitkisel bileşenler, idrar söktürücü özelliklere sahiptir ve böbreklerin daha etkili bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Aynı zamanda antioksidan özellikleri ile böbrek dokusunu koruma potansiyeline sahiptirler.

Fitoterapi uygulaması kesinlikle Papyon Veteriner Kliniği’mizdeki hekimlerimiz gibi deneyimli ve profesyonel veteriner hekimler tarafından önerilmeli ve gözetilmelidir. Bitkisel takviyelerin kullanımı, kedinin özel sağlık durumu ve diğer ilaçlarla etkileşimleri göz önüne alınarak dikkatlice planlanmalıdır. 

Fitoterapinin etkinliği bireysel faktörlere bağlı olarak değişebilir ve bu tedavi yönteminin sadece geleneksel tıbbi tedaviyi destekleyici olarak düşünülmesi önemlidir. 

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Son Evre Belirtileri

Bir kedide böbrek yetmezliği arttığı zaman, kedilerde böbrek yetmezliği son evre belirtileri ortaya çıkar. Bu belirtiler şu şekildedir:

  • Artan su içme isteği,
  • Çok miktarda idrarın sık sık geçmesi,
  • Motivasyon eksikliği,
  • İştah kaybı,
  • Kilo kaybı,
  • Kusma,
  • Kabızlık,
  • İdrar kaçırma,
  • Kötü nefes ve kırmızı diş etleri,
  • Donuk, batık gözler.

Son evrede kedinin vücudunda iç zehirlenme meydana geliyor ve böbrek yetmezliği yaklaşıyor. Kedi halsizdir ve sürekli mide bulantısı ve kusmadan mustariptir, yemek yemeyi bırakır ve içi kurur. Belirtiler kolaylıkla yaşlanma belirtileriyle karıştırılabileceğinden, kedinizde bu belirtilerden bir veya birkaçını gösteriyorsa hemen veteriner kliniğimize gelmelisiniz.Kedilerde böbrek yetmezliği ölüm ile sonuçlanır mı? Kronik böbrek yetmezliği olan kedilerin yaşam beklentisi tutarlı bireysel tedaviyle uzatılabilir. Kronik böbrek hastalığının başlangıç ​​aşamasından son aşamadaki böbrek hastalığına ilerlemesi aylar hatta yıllar alabilir. Bazı kediler önemli ölçüde daha uzun yaşarken, bazı kediler çok daha kısa yaşar. Böbrek hastalığı olan bir kediye sahip olan herkes bir noktada şu soruyla karşı karşıya kalacaktır: Böbrek hastalığı olan kedimi ne zaman uyutmam gerekir? Böbrek hastalığı olan kedi son aşamasına gelmişse, böbrekleri tamamen iflas etmişse ve kedi sadece acı çekiyorsa veteriner hekimimiz sizi bu konuda bilgilendirecektir. Böbrek hastalığı olan kediye ne zaman ötenazi yapılacağı konusunda birlikte doğru kararı verebilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı