Kedilerde Pire
Kedilerde Pire İçindekiler
Kanatsız, küçük ve kan emici bir yapıya sahip olan pireler, birer parazit olarak kedi ve köpeklerde görülebilir. Özellikle kediler arasında pire bulaşma riski bulunduğu gibi insana da bulaşarak rahatsızlık oluşturabilir. Bu nedenle kedilerde pire her zaman önemli bir rahatsızlık türüdür. Papyon Veteriner Kliniği olarak evcil dostlarınızdaki pire rahatsızlıklarında sizlere tıbbi destek ve sağlık hizmetleri verebiliyoruz.
Kedilerde Pire Olur Mu?
Pireler genellikle köpekler ile birlikte akla gelen bir problem olsa da kedilerde pire olur mu sorusunun cevabı için de evet yanıtı verilebilir. Hatta pire yani Ctenocephalides felis canlısı bilhassa sokak kedileri arasında çok sık görülen bir problemdir. Genellikle bulaşma tüyler ve deri üzerine yerleşen bir pire canlısının bıraktığı yumurtalar vasıtasıyla başlar. Çoğu zaman da kedilerde pire yumurtası evcil hayvan sahiplerinin pek fark etmediği bir durumdur.
Pire rahatsızlığı ile ifade edilen kedi piresi; genellikle basık bir şekle sahip olup, sert vücut yapısı ile çok küçük ve siyah ile kahverengi arasındaki bir böcek çeşididir. Pirelerin uçma gibi bir özelliği bulunmasa da kuvvetli arka bacakları ile çok hızlı ve yüksek zıplama özelliğine sahiplerdir. Güçlü ağız yapıları ile kan emme alışkanlığına sahip olurken, yetişkin pirelerde dikenler de yer alır. Bu özellikleri ile pire evcil dostlarınız için büyük bir problem oluşturabilir.
Kedilerde pire neden olur sorusu için de özellikle dış dünya kaynak gösterilebilir. Evcil kediler sürekli bir şekilde kapalı alanda kalmak yerine dış dünyayı merak eder ve açık alanda vakit geçirmek ister. Eğer kediniz bu fırsatı elde edebiliyorsa, dış dünyadaki gezintileri sırasında çimen, toprak veya sokak hayvanlarından pire kapma ihtimali yüksektir. Çünkü pireler kedinizin tüylerine tutunarak cildine geçiş gerçekleştirir ve pire yumurtaları yaklaşık 10 gün hayatta kaldıktan sonra ciltte çoğalarak gelişme gösterir.
Kedilerde Pire Nasıl Anlaşılır?
Rutin olarak kedinizi tararken veya tüy temizliği gibi günlük işlemleri gerçekleştirirken kontroller sırasında kedilerde pire nasıl anlaşılır sorusunun cevabını bulabilirsiniz. Açık tüy renkli kedilerde koyu ve kahverengi renkli pireler görülebilirken, koyu renkli ve tüyleri uzun kedilerde ise pireyi anlamak biraz zor olabilir.
Kedilerde pire nasıl olur sorusu için de özellikle ıslak mendil testinden faydalanabilirsiniz. 1 adet ıslak mendili kedinizin karnına hafifçe bastırarak sürtüp, mendili çektiğinizde; mendil üzerinde pirelerin küçük kahverengi lekeler şeklinde dışkılarını görebilirsiniz. Ayrıca kedilerin normalin dışında bir kaşınma ihtiyacı duyması da pirelerin vücutlarında konakladığını ve kanını emdiğini gösterir.
Pire probleminin anlaşılması için son olarak ısırma yaralarının oluşturduğu kızarıklık ve kabarıklıklara da dikkat edebilirsiniz. Zaten bu yaralar kedinizde kaşınmaya da neden olur. Kedinizde normalin dışında bir huzursuzluk davranışı bulunuyorsa ve dışkısında tenya benzeri zararlar görülüyorsa, bu durum da pire probleminin bulunduğunu gösterebilir.
Kedilerde Pire Belirtisi
Temel olarak kedilerde pire belirtisi için pirenin nasıl anlaşıldığı noktasındaki pratik ayrıntılardan yararlanarak da bilgi elde etmeniz mümkündür. Zira pire belirtileri arasında özellikle kedilerde pire yarası problemi görülebilir. Pirelerin deri üzerindeki ısırmaları ve kan emmeleri sonucunda kaşıntılı ve bazen kabaran hatta kızaran yaralar oluşur.
Pire bulaşması sonrasında özellikle bir istila ile karşılaşıyorsanız, yoğun bir kan kaybı oluşur. Anemi seviyesine ulaşan bu kan kayıplarında kedilerde özellikle yaygın şekilde soluk diş eti renkleri görülebilir. Konakçı oldukları pireler nedeniyle kan kaybeden kediler, özellikle kırmızı kan hücresindeki azalma nedeniyle bu belirtiyi gösterir.
Huzursuzluk ve davranışlardaki değişiklik de genellikle pire istilası sonrasında ortaya çıkabilir. Hele ki bazen kedilerde pire alerjisi problemi de bulunabileceği için çok nadir sayıda pire dahi kedinizin büyük bir huzursuzluk ortaya koymasına neden olabilir. Hızlı bir şekilde görülebilecek deri problemleri, kaşınmalar, davranış bozuklukları, kedinin sürekli kendini yalaması ve pirelerden kurtulmaya çalışması bu noktaya işaret eder. Yine kedilerde pire dışkısı daha önce anlattığımız şekilde bir ıslak mendil vasıtasıyla kolaylıkla tespit edilebilir.
Kedilerde Pire İnsana Geçer Mi?
Pirelerin en önemli özelliklerinden biri, çok yüksek bir noktalara zıplayabilmeleridir. Ayrıca hızlı bulaşma göstermeleridir. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin en fazla merak ettiği noktalar arasında da kedilerde pire insana geçer mi sorusu bulunabilir. Eğer kedilerden zıplayan pireler insan vücuduna ulaşırsa, insan kanını emmeye çalışıp ısırabilirler. Bu durum kaşıntı ve küçük bir acıma oluştursa da insan kanı ve vücudu pireler için uyumlu olmadığından kedileri saran pireler insanda aynı problemleri oluşturmayabilir.
İnsan vücuduna bulaşan pireler için kediden insana geçen pire nasıl temizlenir sorusu da cevaplanması gereken bir sorudur. Pireler insan vücuduna da geçiş gerçekleştirebilse dahi vücut kabul etmeyeceği için beslenemeden kısa sürede öleceklerdir. Bu nedenle kolonya veya yıkama gibi basit temizlikler ile pirelerden kurtulmanız mümkündür.
Kedi Piresi Eve Yayılır Mı?
Evcil kedi sahipleri kedi üzerinde konaklamakta olan pireler ile mücadele etmeleri sırasında bir yandan da evlerindeki pireleri yok edebilmelidir. Zira kedi piresi eve yayılır mı sorusu konusunda müdahale edilmezse, hızlı bir şekilde çoğalma göstereceği ifade edilebilir. Bu açıdan pire mücadelesinde evin temizlenmesi önemlidir. Evde yapılacak temizlikte de özellikle dezenfeksiyon uygulamak gerekir.
Pire durumunda tedavi uygulanırken kolay temizlenebilecek ve az eşya bulunan bir oda seçilmelidir. Tedavi devam ederken evin diğer kısımlarında da
- Genel dezenfeksiyon,
- Çarşafların ve nevresimlerin yıkanması,
- Koltuk ve halıların süpürülmesi,
- Özellikle buharlı temizleme aletleri ve yüksek ısı pirenin bulaşmasını ve yayılmasını engeller.
Evcil Kedilerde Pire Nasıl Geçer? Tedavisi Nasıl Yapılır?
Öncelikle kedilerde pire nasıl geçer sorusu için kedi sahiplerinin panik yapmaması gerektiğini ifade etmemiz gerekir. Çünkü Papyon Veteriner Kliniği olarak bu konuda sizlere tıbbi destek ve tedavi hizmetlerini sağlayabiliyoruz. Bu anlamda pirenin etkilerinin geçirilmesi ve kediden uzaklaştırılması gibi ayrı aşamalar takip edilmelidir.
Kedilerde Pire Nasıl Geçer?
Eğer kedilerde pire nasıl geçer sorusunun cevabını arıyorsanız, kullanılabilecek en etkili yöntemlerden birisi veteriner hekim tarafından tavsiye edilecek pire damlası olacaktır. Bu damla genellikle kedinin yalayamayacağı ense gibi bir bölgeye damlatılırken, 39 gün gibi bir süre boyunca pirelerden korunmasını sağlayacaktır. Bu damlaların kediye zarar vermemesi için asla ağız yoluyla kullanılmaması gerekmektedir. Benzer bir yöntem olarak 3 aylıktan büyük kedilerde ise pire tasmaları kullanımı da tercih edilebilmektedir.
Kedilerde Pire Nasıl Temizlenir?
Kedi vücudundan hızlı bir şekilde pirelerin uzaklaştırılması için temizlik yapılmalıdır. Bu anlamda kedilerde pire nasıl temizlenir sorusu için özellikle pire şampuanı kullanım yöntemi ile cevap vermek mümkündür. Veteriner hekimlerimiz tarafından önerilen bu şampuan ile kedi yıkandıktan sonra kedinin tüylerinde hızlı bir şekilde tarama yapılması gerekir.
Ancak ayrı bir nokta olarak yavru kedilerde pire nasıl temizlenir sorusunda daha hassas davranmak gerekebilir. Çünkü pire yavru kedilerde büyük bir tehlike oluştururken, detaylı bir temizlik gerekir. 2 aylıktan küçük yavru kedilerde damla, pire tozu veya pire tasması kullanmak risk oluşturabileceği için en uygun yöntem yumuşak bir pire tarağıdır. Veteriner hekimlerimizin önerebileceği pire tarağı sayesinde kedinizi tarayarak bitlerden arındırabilir ve tarağı sık sık temiz suya daldırarak pirelerin uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Pire Tedavisi
Geçerli bir sonuç açısından kedilerde pire tedavisi için özellikle ilaç veya klinik müdahale ihtiyacı bulunur. Gözle görülemeyecek bu çok küçük canlıların tek bir tanesi binlerce pire yumurtası bırakabilir. Bu nedenle şampuan veya taraklar ile yapılan temizleme tek başına yeterli olmayacağı için kedilerde pire nasıl yok edilir sorusu çerçevesinde mutlaka geçerli bir tıbbi destek alınmalıdır.
Kliniğimizde hekimlerimiz tarafından tedavi için pire şampuanı ile birlikte pire damlası kullanımı da önerilebilir. Kliniğimiz ile iletişime geçtiğinizde bu uygulama yapılırken, aynı zamanda pire tasması uygulaması için de destek hizmetleri sağlanır. Ayrıca hekim tavsiyesi ile birlikte kedilerde pireye doğal çözüm için kullanabileceğiniz ayrıntılar da size anlatılabilir. Tüm bu uygulamalar ile birlikte kedilerde pire ne zaman geçer sorusu için damlaların 3 ay etki gösterdiği ve her bir pirenin de ısırma sonrası 24 saat içerisinde öldüğü için pirelerin kedi üzerinden uzaklaşması gerektiği belirtilebilir.
Kedilerde Pire İlacı
Klinik hekimlerimiz tarafından önerilen kedilerde pire ilacı içeriğinde yaygın olarak imidacloprid, selamectin ve permethrin gibi etken maddeler bulundurmaktadır. Bu ilaçların mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimiz tarafından yapılan muayene sonrası sizlere reçete edilmesi ve önerilmesi gerekir. Pire damlası gibi ilaçlar mutlaka önerilen doz ve sıklık ile kullanılmalıdır. Bazı ilaçlar haftalık olarak bazı ilaçlar her ay yeniden uygulanmalıdır.
Pire problemi ile karşılaştığınız durumlarda anlatılan yöntemler ile pire problemini belirlemeniz, belirtileri görmeniz ve tedavi elde edebilmeniz için kliniğimize başvurabilirsiniz. Papyon Veteriner Kliniği olarak en güvenilir tıbbi yöntemler ile veteriner hekimlerimiz sizler için klinikte ve evde uygulanacak tedavi yöntemlerini bir rehber olarak sunacaktır.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: