Kedilerde Kulak Enfeksiyonu
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu İçindekiler
Kedilerde kulak enfeksiyonu yaşanmaması için yapılması gereken çok önemli durumlar söz konusudur. Kedilerde enfeksiyondan kaynaklı problemlerin hemen hemen yüzde 50’si kulak akarları nedeni ile yaşanabilmektedir. Duyu organlarının sağlığı kedinizin rahat ve sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için oldukça önemlidir. Bir insandan daha iyi işitme özelliğine sahip bu dostlarımızın kulak temizliği ve bakımının zamanında ve doğru yapılması gerekir.
Kulak enfeksiyonunun birçok sebebi olabilmektedir. Öncelikle bilmek gerekir ki nemli ve ıslak bölgelerde daha hızlı enfeksiyon daha hızlı büyümektedir. Kulak temizliklerinden sonra iyice kurulmakta fayda olacaktır. Bunun yanı sıra otlar, uyuz hastalığı, ısırmalar, yaralar, bakteriler gibi etkenler kulak enfeksiyonuna neden olabilir.
Kulak içinde oluşan enfeksiyonlara otitis interna denmektedir. Kulak içi denilmesinin sebebi oluştuğu yer bakımından kaynaklanmaktadır. Kedilerde kulak enfeksiyonu genelde bir bakteriyel hastalıktır fakat bir mantar kulak içi enfeksiyonu oluşumuna neden olabilir.
Bu enfeksiyon türü genelde kedilerde nadir görülür fakat bu durumun yaşanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekir. Bazı kedi cinslerinde kulak yapılarının kapalı ya da kısa olması kulak içinin daha çabuk kirlenmesine neden olmaktadır. Temizliğin daha sık ve daha detaylı yapılması bu cinsler için oldukça önemlidir. Örneğin bir Scottish cinsi kedinin kulak yapısının kısa olması, temizliğe az ve çabuk kirlenmeye oldukça elverişlidir.
Kedilerde kulak uyuzu hastalığı da bir kulak enfeksiyonuna neden olabilir. En belirgin ve yaygın olarak görülen bu hastalığın bir diğer adı da Otodectes Cynotis’tir. Kulak kanalında yaşayan bu parazit canlıların kediler üzerinde etkileri farklılık gösterebilir. Kulaklarının kaşınması ve akıntı görülmesi olağan bir durumdur.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde kulak enfeksiyonu belirtileri genelde yavru kedilerde daha sıklıkla görülmektedir. Genelde kulak akarlarından kaynaklı olan bu enfeksiyonlardır ve yavru kediler arasında birbirlerine bulaştırabilmektedir. Bir yetişkin kedi de bu belirti görülmeyebilir, taşıyıcı olarak yaşamını sürdürebilir.
Kulak uyuzu yaşayan bir kedide baş sallaması ve kulaklarını sık sık kaşıması görülür. Genelde yavru ve sokak kedilerinde çok daha sık görülebilir. Yavrudan yavruya kolayca geçebilen bu hastalığın belirtileri bu şekildeyken yetişkinlerde belirti görülmeksizin atlatılabilir. Bir hayati önem arz etmeyen bu durum kedilerin yaşam kalitesini düşürmektedir.
Bu akarlar birer parazit çeşidi olup gözle görülmeyecek kadar minik olabilirler. Genel olarak kedilerde, kulak içinde kötü koku, yangı, kaşıntı ve koyu renk akıntılar ile kendini belli etmektedirler. Kedinizde bu belirtileri ilk başta anlamanız zor olabilir. Fiziksel olarak kontrol etmek istenirse, başını sürekli sağa sola sallamaları Kedilerde kulak enfeksiyonunun bir belirtisi olabilir.
Bu ve benzeri bir belirti gözlemlendiğinde Papyon Veteriner Kliğini’mize gelerek tedavisi hakkında işlemler yaptırabilir ve sürecin ileri gitmesini engelleyebilirsiniz. Bu tarz durumların sonucunun iyi sonuçlanması için bir veteriner hekiminin kulak içini muayene edip, temizlemesi gerekir. Kulak içi temizlik işleminin evlerde yapılması kedinizin işitme duyusuna zarar verebileceğini bilmekte fayda vardır.
Bu belirtilerin yanı sıra kulak kanalının otoskop yardımı ile incelenmesi gerektiği bazı noktalar olabilir. Bunlardan en önemlisi kulak yangılarıdır. Bu tarz durumunda kedinizin kulak kanalında kırmızı ve şişkin ödemler gözükebilir. Kulak kanalından alınacak bir numune ile ilgili testlerin uygulanması gerekir. Bunun sonucunda hekimin vereceği ilaçların kullanılması gerekir. Genelde bu tarz durumlarda antibiyotikler, antifungallar ve antiinflamatuarlar kullanılır.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi
Kedilerde kulak enfeksiyonu tedavisi için gerekli işlemlerin yapılması, muayenesi ve testleri için Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek yaptırabilirsiniz. Tedavisi biten bu tarz bir hastalığın tekrarlaması oldukça öngörülen bir durumdur. Aynı durum ile tekrar karşılaşılmaması adına süreci en doğru ve en etkili yöntemler ile yapılması gerekmektedir.
Kedilerde kulak enfeksiyonuna ne iyi gelir sorusuna verilecek cevabı veteriner hekimlerimiz muayene sonrasında verebilir. Çünkü hastalığın bir parazit mi yoksa bir mantar mı ya da bambaşka bir dış etken mi olduğunu tespit etmek gerekir. Bu süreçte kedinin dış parazit uygulamalarının (aşılarının) tam olması önemlidir. Aşı ya da damla şeklinde olan bu işlemin veteriner hekimimiz tarafından, hastalığın yoğunluğuna göre belirlemesi gerekecektir.
Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik damlalar ile 4-6 hafta aralığında tedavi sürmektedir. İlacın doğru ve zamanında kullanımı süreci iyi yönde daha da hızlandıracaktır. Bir mantar sorunu ile oluşmuş kulak enfeksiyonu ise hekimimiz tarafından verilecek mantar ilaçlarının kullanımına başlanmalıdır. Kullanım şekli ve süresi hastalığın durumuna göre belirlenecek olup veteriner hekimlerimiz tarafından karar verilmektedir.
Bunlar dışında oluşmuş bir problemse, örneğin bir yaradan kaynaklı oluşmuş enfeksiyonsa yaranın temizlenip gerekli muayenesi ve tedavisi için hekimimiz tarafından müdahale edilmesi gerekebilir.
Kedilerde kulak enfeksiyonu nasıl geçer sorusunun cevaplarından bahsettik. Unutmamak da fayda olacaktır ki en önemli duyu organlarından birisi olan kulaklar tüm canlılar için olduğu gibi kediler için de oldukça önemli ve değerlidir. Bu belirtilerden biri ya da birden fazlası ile karşılaşılırsa mutlaka veteriner hekim kontrolü yaptırmalısınız.
Aksi takdirde kulak enfeksiyonlarının tedavisi zamanında yapılmazsa bir kronik hastalığa dönüşerek kulak zarında kalıcı sorunlara neden olabilir. Buradan yayılan hasar orta ve iç kulağa ulaşır ve sağırlık oluşturabilir. Sağırlık ile birçok belirti ve nörolojik denge kayıpları da yaşanabilir. Kedilerde kulak enfeksiyonu önemli bir rahatsızlıktır, bu konuda içeriğimizden faydalanarak bilgi edinebilirsiniz. Hiçbir koşulda bu hastalığın tedavisinin ertelenmemesi gerekir.
Kedilerde Kulak Enfeksiyonu İlacı
Kedilerde kulak enfeksiyonu ilacı içinde olması gereken maddelerden bazıları Triamcinoloni acetonidum, Acidum salicylicum, Gentamicini sulfas gibi maddelerdir. Genelde kulak iltihaplarında kullanılan bu içerikli maddeler veteriner hekiml tarafından belirlenerek uygulanmalıdır. Evde uygulanabilecek bir durumun olup olmadığını belirlemek bir hekimlerimiz tarafından uygun görüldüğü takdirde yapılmalıdır. Hekimlerimizin önereceği ilaçlar dışında ilaç kullanımı kedinizin sağlığı açısından sorun yaratıcı bir durum olabilir. Etken maddeleri bilgilendirme amaçlı içeriğimize eklemiş olsak da bu etken maddeleri kapsayan her ilaç doğrudan kullanılabilir anlamına gelmez. İlaçlar tek bir maddeden oluşmaz bu sebeple asla hekim reçete ve önerisi dışında kullanım yapmayınız.
Bu tarz benzer bir belirti ve hastalık olduğunda ya da ilacın kullanımı, saklama şekli ve kullanım amacının belirlenmesi gibi durumları öğrenmek ve bunun yanında muayene, gerekli testler için Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek ya da telefonla ulaşarak bilgi ve akabinde randevu alabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: