Ocak 26, 2024
Kedi Lösemi
Kedi Lösemi İçindekiler
Lökoz, “kedi lösemisi” veya FeLV – Papyon Veteriner Kliniği’nde veteriner hekimlerimiz tarafından bu teşhis konulur konulmaz kedi sahipleri çok endişelenmeye başlar. İçeriğimizde kedi lösemi hastalığının semptomlarının nasıl göründüğünü, “kedi lösemisi” tedavisinin nasıl çalıştığını ve enfeksiyonu veya hastalığı önlemenin yollarının olup olmadığını öğreneceksiniz.
Kedi Lösemi virüsü, dünya çapında yaygın olan ve FeLV olarak kısaltılan kedi lösemi virüsünün neden olduğu viral bir enfeksiyondur. Araştırmalar kedi lösemisinin kedilerde neredeyse her altı ölümden birine neden olduğunu göstermiştir. Kedi lösemisine bir retrovirüs olan kedi lösemi virüsü neden olur ve enfeksiyondan hastalığa kadar yıllar sürebilir. Bu süre zarfında patojen tükürükte milyonlarca kez atılır. Genç kediler yaşlı kedilere göre daha duyarlıdır ve ilerleyici bir enfeksiyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. Sadece hasta kediler değil, aynı zamanda sağlıklı görünen enfekte kediler de diğer kedilere bulaştırabilir. FeLV, karşılıklı yalama ve tımarlama, ısırma, yemek kapları ve tuvalet yoluyla bulaşır.
“Feline lösemi” veya kedi lökozisi olarak da bilinen kedi hastalığı lökozu, kansere neden olan kedi lösemi virüsünden (FeLV) kaynaklanır. Enfeksiyon, ağız ve burnun mukoza zarları yoluyla, örneğin dört ayaklı arkadaşlar arasındaki kavga veya karşılıklı “kedi yıkama” yoluyla meydana gelir. Ancak kedi lösemi virüsünün bulaşması her zaman kedide doğrudan bir hastalık olduğu anlamına gelmez.
Genç ve hasta kedilerin enfeksiyon riski, güçlü bir bağışıklık sistemine sahip, yetişkin, sağlıklı dört ayaklı arkadaşlara göre daha yüksektir. Bağışıklık sistemi güçlü olan etkilenen kedilerde virüs yıllarca vücutta kalabilir ancak dışarı çıkamaz. Hatta bazı durumlarda virüsle başarılı bir şekilde mücadele edilebilir ve bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılabilir. Ne yazık ki çoğu durumda hastalık daha sonraki bir tarihte ortaya çıkar. İlk klinik semptomlar ortaya çıktıktan sonra, etkilenen kedilerin istatistiksel olarak ortalama yaşam beklentisi hala iki ila üç yıldır. Lökozun tedavisi hala net olarak mümkün değildir, fakat veteriner hekimlerimiz en iyi tedavi hizmetini vermektedir.
Kedi Lösemi Belirtileri
Kedi Lösemi belirtileri kedi lökozunun evresine, virüsün türüne ve etkilenen kedinin genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Bir enfeksiyonun başlangıcında tüylü burunlar zayıf görünür, ateşlenir ve ağızlarındaki mukoza zarları iltihaplanır. İştahsızlık, kilo kaybı, ishal ve kusma gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Birkaç ay sonra FeLV’ özgü semptomlar genellikle virüsün organlara saldırmaya başlamasıyla ortaya çıkar. Bu daha sonra aşağıdaki belirtilere ve hastalıklara neden olabilir:
Genel belirtiler ve sindirim sorunları:
- Ateş, ilgisizlik ve halsizlik,
- İştah kaybı ve hızlı kilo kaybı,
- Donuk tüyler,
- Kusma, kabızlık, ishal veya kanlı dışkı,
- Hematolojik semptomlar,
- Anemi,
- Trombositopeni (kandaki trombosit sayısında azalma),
- Lökopeni (beyaz kan hücrelerinin sayısında azalma).
Bağışıklık sistemi ile ilgili belirtiler:
- Diş eti iltihabı ve zor iyileşen yaralar,
- Kedi gribi gibi uzun süreli diğer enfeksiyonlar,
- Zatürre,
- Sarılık,
- Karaciğer ve böbrek hastalıkları.
Kanserle ilişkili belirtiler:
- Periferik lenf düğümlerinin şişmesi,
- İç organların genişlemesi ve tümörlü dejenerasyonu,
- Sinir sistemi etkilendiğinde nörolojik problemler.
Üreme ile ilgili belirtiler:
- Dişi kedilerde kısırlık veya tekrarlayan düşükler,
- Enfeksiyon hamilelik sırasında bulaşırsa doğum sorunları.
Kedi lökozisi son aşamaya geldiğinde genellikle ilgisiz davranış, huzursuzluk ve katı gıda yiyememe şeklinde kendini gösterir. Böyle bir teşhiste muhtemelen en önemli nokta: kediyi gözlemleyiniz ve düzenli olarak veterinerimize kontrol ettiriniz.
Etkilenen kedilerde erken aşamalarda iştahsızlık, halsizlik, kusma ve ishal gibi belirtiler görülür. Daha spesifik semptomlar soluk mukoza zarlarını, iltihaplı diş etlerini ve donuk tüyleri içerebilir. Lökozun ilerleyen aşamalarında etkilenen organlara bağlı olarak zatürre, karaciğer veya böbrek yetmezliği gibi hastalıklar ortaya çıkar.
Virüs yayılıp kemik iliğine ulaştığında kedi lösemisinin tedavisi mümkün değildir. Tedavi artık kediyi iyileştiremez ancak ağrıyı ve semptomları hafifletebilir, böylece yaşam kalitesini artırabilir ve bazen de yaşam beklentisini artırabilir. Bunu için veteriner hekimlerimizden kediniz için tedavi almanız son derece önemlidir.
Kedi Lösemi Tedavisi
Veterinerimizin de dediği gibi, lökozis virüsü mukoza yoluyla bulaşır ve “başarılı” bir enfeksiyondan sonra ölümcül olur. Enfeksiyon riskini azaltmak için kedi lökozuna karşı bir aşı vardır. Ancak bu aşı, yalnızca kedinin kedi lösemi tedavisi için virüsle daha önce hiç temas etmemesi ve hiç enfekte olmaması durumunda işe yarar. Veteriner hekimlerimizin yapacağı test önceden netlik sağlayabilir.
Açık havada yaşayan hayvanlara, kendi türlerinin farklı üyeleriyle temas etmeleri ve enfeksiyon riskinin artması nedeniyle aşı yapılması hekimlerimiz tarafından özellikle tavsiye edilmektedir. Kedi lösemi virüsü enfeksiyonunun başlangıcında ortaya çıkan semptomlar, çok belirsiz oldukları için mutlaka lösemiyi göstermez. Eğer tüylü dostunuzun genel sağlığının kötüleştiği izlenimine sahipseniz veteriner hekimlerimize başvurmalısınız.
Hekimlerimiz, kedinizin genel muayenesinin yanı sıra, güvenilir bir teşhis koyabilmek için FeLV testi de yapabilir. Farklı test seçenekleri vardır: tükürükle hızlı test veya kan testiyle hızlı test. Lökoz testi pozitif çıkarsa altı ila sekiz hafta içinde başka bir test yaptırmalısınız çünkü kedilerin yüzde 40’a kadarı bu süre içinde virüsü ortadan kaldırabilir. Test sekiz hafta sonra da pozitif çıkmaya devam ederse kedide “kedi lösemisi” vardır ve buna göre tedavi edilmelidir.
Kedi lösemisini teşhis etmenin birkaç yolu vardır. Kedi genellikle önceden spesifik olmayan semptomlarla gelir. Güvenli tarafta olmak için her zaman bir FeLV testi yapılması uygun olacaktır. Diğer şeylerin yanı sıra hasta hayvanların tükürüğünde FeLV’i tespit etmek için kullanılabilecek hızlı bir test vardır. Kedi lösemi virüsü kedilere özgüdür ve insanlara bulaşmaz.
Sadece kedileri etkileyen bir virüstür. İnsanlar FeLV’den etkilenmez ve onu diğer hayvanlara veya kedilere yayamazlar. Bununla birlikte, bazı paraziter enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları gibi hem kedileri hem de insanları etkileyebilecek başka kedi hastalıklarının da bulunduğunu unutmamak önemlidir. Kediniz hastalanırsa, doğru teşhis ve bulaşmayı önlemek için uygun önlemler için bir veterinerimizle iletişime geçmeniz her zaman tavsiye edilir.
Bu inflamatuar reaksiyon, aşılara “adjuvanlar” adı verilen maddelerin eklenmesiyle önemli ölçüde desteklenmektedir. Güvenilir aşı korumasını garanti etmek için adjuvanların neredeyse tüm FeLV aşılarına eklenmesi gerekir. Bunun tek istisnası vektör aşılarıdır.
Kedi lösemi aşısı hakkında detaylı bilgi almak için sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Lösemi aşısı fiyat alanı da çok merak edilmektedir. Bu aşı, sekiz yaşına kadar açık havada yaşayan hayvanlar için faydalıdır. Kedilerde lökoz aşısının maliyeti değişmektedir. Aynı zamanda Papyon Veteriner Kliniğimizi ziyaret ederek hekimlerimiz ile görüşme sağlayabilirsiniz.
Kedi lökozu veya “kedi lösemisi” muhtemelen bu olaya dahil olan herkes için hoş bir mesele değildir. Aşı yoluyla enfeksiyon riskini ortadan kaldırabilseniz de, tüylü dostunuzun bir gün virüse yakalanma olasılığını tamamen göz ardı edemezsiniz. İlaç ve kemoterapiyle uygun tedavi, sizin ve dört ayaklı arkadaşınızın hayatlarının geri kalanını mümkün olduğunca konforlu geçirmenize yardımcı olabilir.
Kedinizde lösemi ya da farklı bir rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız Papyon Veteriner Kliniği’mize gelebilir, bizi arayabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: