Kasım 14, 2024
FIP Hastalığı
Birçok evcil hayvan sahibinin kalbini ve evini paylaşan kediler, sosyal canlılardır. Hareketli bir yaşam için de daha çok güce ihtiyaç duyarlar ve çeşitli hastalıklara karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Yakalanabilecekleri hastalıklardan biri de FIP’tir. FIP hastalığı (Feline Infectious Peritonitis) kedilerde gözlemlenen bulaşıcı viral bir hastalıktır. Kedilerin enfeksiyöz peritonitisi olarak çevrilebilir. Zoonoz değildir, kediden insanlara bulaşmaz. Kediden kediye bulaşması kanıtlanmasa da mümkündür. Genellikle iki yaşın altındaki kedilerde gözlemlense de dünya üzerindeki tüm kedilerde gözlemlenebilir. Yine de erkek kedilerin dişi kedilere göre daha sık yakalandığı ve Bengal, Birman ve Ragdoll gibi kedi ırkların da bu hastalığa yakalanmaya daha yatkın olabileceği belirtilmiştir. Kedi coronavirus adı verilen bir virüsün mutasyona uğraması sebebi ile oluşur. Diğer birçok hastalığa benzer şekilde semptomlar gösteren bir hastalıktır. Gelin hep birlikte bu hastalık ve detaylarını inceleyelim.
FIP Hastalığı Nedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi corona virüsün mutasyona uğraması ile enfekte olan kediler FIP hastalığına yakalanır. İlerleyici olmakla birlikte hayati tehlike de yaratabilir. Bu yüzden hızlı aksiyon alınması çok önemlidir. Kedilerde FIP hastalığı; başka kedilerin bir arada yaşadığı evlerde daha sık gözlemlenebilir. Çünkü bu hastalığa sahip olan kediler veya enfekte kedilerle bir şekilde temas eden kediler, evde beraber yaşadığı diğer kedilere de bulaştırabilir. Genelde enfekte dışkıya oral temasla bulaşır. Sebebi genetik de olabilir fakat stres sahibi veya enfeksiyon kapmış kedilerde de görülebilir. Bağışıklık sistemi de büyük rol oynamaktadır. Bünyesi zayıf kediler aynı insanlardaki gibi hastalıklara her zaman diğer kedilere göre daha açıktır. Yavru kedilerde ise anne sütünden gelen antikorlar, 5 ila 7 hafta arasında azalır; bu da onlarda ishale sebep olur. Yaşlı ve yavru kedilerin hastalıklara cevabı diğer kedilere göre daha güçsüz olabilir.
FIP Hastalığı Belirtileri
Peki kedilerde FIP hastalığı belirtileri nelerdir? Hastalık semptomları, hastalıklar ilerlemeden veya bir şeyler yanlış giderken bilgi sahibi olmamıza yarayan bir nevi sinyallerdir aslında. Görünüş olarak bu hastalık maalesef ki tespit edilemez, sağlıklı görünen kedi, bir taşıyıcı olabilir ve virüsün yayılmasına sebep olabilir. Virüs, aylar sonra çeşitli semptomlarla kendini gösterebilir. İştahsızlık, denge sorunları, kilo kaybı, aralıklı ateş, burun tıkanıklığı, nefes alıp vermede zorluk, devam eden kilo kaybı, göz problemleri, solunumda güçlük, halsizlik ve uyuşukluk belirtiler arasında sıralanabilir. Tabii ki bu belirtiler kediden kediye değişiklik gösterebilir.
FIP hastalığı kuru (non-effusive) ve ıslak (effusive) olarak iki kategoriye ayrılabilmektedir. Islak form daha yaygın bir şekilde gözlemlenmektedir. Bu durum, vücut boşluklarında sıvı birikip birikmediğine göre adlandırılır. Kuru FIP, genelde vücutta çok az sıvının biriktiği veya hiç sıvının gözlemlenmediği bir türdür; kedinin hareketlerini kısıtlayabilir. Karaciğer, göz ve bağırsak gibi birçok organda iltihaplanma ile kendini gösterir. Islak FIP ise bu sıvının biriktiği ve nefes almada zorluğa sebep olduğu durumdur.
FIP Hastalığı Tedavisi
Kedinin bu hastalığa yakalandığına şüpheleniyorsanız mutlaka bir veteriner kliniğine gitmelisiniz. Ardından alanında uzman veteriner hekim, kedilerde FIP hastalığı tedavisi için kolları sıvayacaktır.
Bu hastalığa tanı koymak, semptomların diğer hastalıklara benzerliğinden dolayı biraz zordur. Veteriner hekimin yapacağı fiziksel muayene ve kedinin tıbbi geçmişinin kontrol edilmesiyle teşhis konulabilir. Bunların dışında antikor, kan ve vücuttan alınacak sıvılar için testler istenebilir. Çeşitli görüntüleme yöntemleri de tanı koymaya destek olabilir.
Şu an bu hastalık için bilinen bir FİP aşısı maalesef ki yoktur. FIP hastalığının tedavisinde çeşitli iltihap önleyici ve antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar tabii ki veteriner hekim önerisiyle kullanılmalıdır. Öte yandan destekleyici tedaviler de tercih edilebilir. Bunlar biriken sıvının çekilebildiği sıvı drenajı ve kan transfüzyonudur.
Bunların dışında denenebilecek şeyler de merak konusudur, mesela FIP hastası kediler nasıl beslenmelidir? Bağışıklık sistemini güçlendirmek için antioksidan içeren gıdalar ve vitamin takviyeleri kullanılabilir. Özellikle yüksek oranda protein içeren gıdalar ise oluşabilecek kas kaybına iyi gelir. Bol su tüketilerek su dengesinin sağlanması ve sağlıklı yağların da beslenme düzenine eklenmesiyle tedaviye destek sağlanır.
Bu hastalıkta veteriner hekimlerin rolü çok önemlidir. Çünkü tanı koyması zordur ve detaylı bir ilgi, yorumlama ister. Fip hastalığı hakkında Papyon Veteriner Kliniği olarak sizlere her türlü hizmeti sunmak için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Faydalı Linkler:
Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin:
Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Lokasyonlar:
En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.