Yakın zamanda aileye yeni bir kedi üye mi katılıyor? Eğer öyleyse onun hakkında gereken her şeyi bilmek çok önemlidir. İlk defa kedi sahiplenilmese bile kedinin ırkına ve kendine has davranışlarına özel olarak diğer kedilerden farklı birçok huyu vardır. Kedi bakımı, beslenmesi ve dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, gelin hep birlikte inceleyelim.

Yavru Kedi Bakımı

Hassaslıklarından ötürü yavru kedi bakımı, daha büyük kedilere göre daha zordur ve özen gerektirir. Sağlıklı bir yaşam sürmeleri için bakımları aksatılmamalıdır. Bu yüzden tüy bakımı, beslenmeleri, tutuş tarzı, kimliklendirme, tuvalet ihtiyacı ve veteriner kontrolleri önem gösterilmesi gereken noktalar olarak devreye girmektedir. Özellikle aşılar bebek kedi bakımında büyük rol oynamaktadır; bundan sonraki hayatına sağlıklı ve daha az hastalık riskiyle devam edebilmesi için önem teşkil etmektedir.

yavru kedi bakımı

1 aylık yavru kedi bu dönemde bağışıklığını sağlamak için ve kedi mamasına geçmeden önce annesini emmektedir, fakat annesinden ayrılmışsa daha hassas bir bakım gerektirebilir. 1 aylık yavru kedi bakımı için anne sütü yerine geçmese de benzer içeriğe sahip sağlıklı yavru kedi mamaları kullanılabilir. Bunun için kedi 3-4 saat aralıklarla beslenmelidir. Daha yavruyken tuvalet eğitimini sağlamak da bakımı açısından önemlidir.  Ortamın sıcaklığının öneminin yanı sıra yeni ortamına alışabilmesi için de zaman gerekmektedir.

2 aylık kediler de hala özel bir bakıma ihtiyaç duymaktadır. Bu büyüme evresinde veteriner kontrolleri aksatılmamalı ve 2 aylık kedi bakımı için gereken şeyler bir aylık kedi ile benzerdir. Tek fark artık mamayı kendisinin yemesini ve tuvaletini de kendi başına yapmasını sağlamaktır. Aynı zamanda katı gıdaya geçilebilir; yaş veya kuru mama ile beslenmesi sağlanabilir. Motor becerileri günden güne geliştiği için artık daha hareketli olabilirler ve dolayısıyla daha çok ilgi, oyun isteyebilirler. Her iki dönemde de sabır çok önemli bir faktördür.

Maalesef annesinden ayrı büyümek zorunda kalan yavru kediler hem fiziksel hem de psikolojik olarak daha hassaslardır. Annesinden ayrılan yavru kedi bakımı bu yüzden daha ciddi bir önem arz eder. Kolostrum adı verilen ilk anne sütünden yararlanamadıkları için bağışıklıklarının desteklenmesi çok mühimdir. Annesiz yavru kedi bakımı için diğer bir nokta bir süre diğer evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yerde bir alan açmaktır. Normalde yavru kediler annelerinin onları yalaması ile uyarılıp tuvaletlerini yaparlar, bu mümkün olmadığı için nemli bir pamuk yardımıyla boşaltım yapılan bölgelere masaj yapılması önerilmektedir.

Kedi Bakımında Dikkat Edilmesi Gerekenler 

Sabretmek birçok işin başarılmasında kilit noktalardandır. Tüm aşamalarında gerek fiziksel gerekse de duygusal destek sağlanmalıdır. Kilo takibi, hijyen ve aşılar özellikle yavru kediler ve diğer kedilerin de gelişimi için oldukça önemlidir. Aşılar ve veteriner kontrolleriyle genel sağlık dengede tutulmuş olur. Kedi bakımında dikkat edilmesi gerekenler arasında bir diğeri kediye taze ve temiz su, sağlıklı mamalar ve vücut temizliğidir.

Kedi Bakımı Nasıl Olmalı 

Peki fiziksel bir sıkıntısı olan, mesela ayağı kırık kedi bakımı için ne gereklidir? Veteriner kontrolleri, süreci gözlemleme ve kedinin durumu daha da zorlaştırabilecek hareketlerini engellemek yeterli olmaktadır.

Kedilerin de insanlar gibi çeşitli gereksinimleri vardır. Bunlar kimi zaman zaman alıcı ve zor olabilir. Fakat evcil hayvan sahiplenmeden önce bu durum enine boyuna düşünülmeli ve ona hak ettiği hayat sağlanamayacaksa sahiplenilmemelidir. Yani kedi bakımı zor mu diye düşünüldüğünde bunu bir yük olarak görmeyen kişiler için pek de zor bir yanı yoktur. 

Peki kedi bakımı masraflı mı? İyi kalitedeki mamalar, aşağıda belirttiğimiz gereken ürünler ve veteriner kontrolleri herkesin ekonomik durumuna uymayabilir. Kimisi tek seferlik kimisi ise süregelen harcamalardır bu yüzden bu gibi durumlar hesaplanarak kedi sahiplenilmelidir.

Kedi Bakımı Ürünleri

Kedi bakımı için gereken birkaç ürünü sizler için aşağıda listeledik. Bunlar:

  • Kedi maması  
  • Mama ve su kapları  
  • Tırmalama direği
  • Fırça
  • Kum kabı ve kedi kumu  
  • Kedi taşıma çantası  
  • Kedi yatağı  
  • Tarak  
  • Tasma  
  • Oyuncaklar  
  • Kedi şampuanları ve ağız bakım ürünleri
kedi bakımı ürünleri

Aynı zamanda evde zaten beslenilen kedi var ve onunla aynı eşyaları diğer kedi için kullanabilirim gibi bir düşünce de yanlıştır. Kedi için ev içerisinde güvenliği sağlamak amacıyla da birtakım ürünler alınabilir. Bunlara örnek olarak pencere koruyucuları verilebilir. Kimi kedi ise dışarıyı izlemeyi çok sever, yüksek katlarda oturuyorsanız kedinin dışarıyı izlemesini sağlayacak cama yapıştırılan bölmeler de mevcuttur.

Faydalı Linkler:

Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Lokasyonlar:

En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.