Solunum yollarının tıkanması ve şişlik oluşması ile birlikte nefes almanın güçleşmesi, astım hastalığı olarak bilinir. Astım aynı zamanda kronik yapılı bir akciğer enfeksiyonu olmak ile birlikte kedilerde astım olarak adlandırılan aynı düzeyde bir rahatsızlık da yer alır. Yani astım rahatsızlığı sadece insanlarda değil kronik olarak kedilerde de görülebilen bir hastalıktır. 

İnsanlarda özellikle ilerleyen yaşlarda ve bazen doğuştan oluşabilecek şekilde astım rahatsızlığı görülebilir. Tıpkı insanlarda görülen nefes darlığı ve solunumda hırıltı gibi belirtiler ile kedi astım rahatsızlığı yaşanma ihtimali de bulunmaktadır. Net bir tedavi yöntemi bulunmasa da hastalığın etkileri yönetilerek, kedinizin uzun ve sağlıklı bir şekilde yaşamına devam etmesi sağlanabilir. 

Kedilerde Astım Belirtileri 

İnsanda görülen astım rahatsızlığı ile aynı şekilde görülen kedilerde astım akciğer hava yollarında oluşan kronik enfeksiyon çeşididir. Bu enfeksiyon ile birlikte de bariz bir şekilde fark edebileceğiniz kedilerde astım belirtileri ortaya çıkar. Elbette en net belirtti hafiften başlayarak inatçı ve sürekli bir hale gelecek öksürük nöbetleridir. 

kedilerde astım belirtileri

Kedilerde hava yollarındaki herhangi bir faktör nedeni ile oluşan tıkanma ve ardından ortaya çıkan iltihaplar genellikle astım hastası evcil dostlarımızda kedi astım krizi probleminin yaşanmasına neden olur. Çoğu zaman da kriz dönemlerinde aşağıda sayılabilecek astım belirtileri ile karşılaşılabilir. 

  • Öksürüğün sürekli hale gelmesi 
  • Boğazdan bir tüy yumağını atmak ister gibi öğürme 
  • Solunum sırasında ağzı açık tutma 
  • Rahat solunum için boynu yukarı uzatma 
  • Nefeste hızlanma ya da zorlanma 
  • Aşırı halsizlik ve uyuşukluk 
  • Yoğun efor sonrası nefes darlığı 
  • Sıklıkla nefes nefese kalma 
  • Dudaklarda ve diş etlerinde oksijen eksikliği ile birlikte mavi renk 

Belirtiler bariz bir şekilde evcil dostunuzda astım rahatsızlığı bulunabileceğini ifade edecektir. Bu rahatsızlık daha önce karşılaşmadığınız bir durum ise kedinizin yavruluk veya yetişkinlik döneminde mutlaka veteriner desteği almanız gerekir. Ancak elbette öncesinde de kedilerde astım neden olur sorusunun cevabında ifade edilebilecek faktörlerin bulunduğunu fark ederseniz astım şüphesi daha güçlü bir hale de gelebilir. 

Astım tek bir faktörden dolayı ortaya çıkan bir rahatsızlık değildir ve bazen evcil dostlarınızda bu rahatsızlığın neden ortaya çıktığı tespit dahi edilemez. Veterinerlikte üzerinde durulan nokta ise genellikle bir alerjen ya da yoğun stres nedeni ile vücudun bir bağışıklık tepkisi ortaya koyması şeklinde ifade edilir. 

Endişe uyandıracak faktörler arasında ise ortamda aşırı derecede tütün dumanı bulunması, bahar mevsiminde etrafta dolaşan polenler, ev içerisindeki parfüm, temizlik ürünü ya da esanslı kokular kabul edilebilir. Hatta bazen kediniz için kullandığınız aşırı toz içeren kedi kumu ya da temizleyici spreyler de astım oluşturabileceği gibi evde aşırı toz bulunması ya da kedinizin çimenlere temas etmesi bir astım krizi oluşturabilir. 

Kedilerde Astım Tedavisi 

Evcil dostlarımızda hayatlarının herhangi bir döneminde akut veya genellikle kronik şekilde astım ortaya çıkma ihtimali bulunmaktadır. Genellikle de 2 ile 8 yaş arasında bu risk daha fazla olurken, Burma veya Siyam gibi kedi ırklarında ya da dişi kedilerde risk daha yüksektir. Özellikle bu gruplarda belirtiler ile karşılaşıldığında hızlı bir kedilerde astım tedavisi başlatılması için veteriner desteği alınmalıdır. 

Astım probleminin teşhisinin gerçekleştirilmesi için öncelikle semptomlar takip edilir ve bu belirtiler sonrasında bir göğüs muayenesi yapılır. Genellikle röntgen ve akciğer testleri ile birlikte bazen kan testleri ve yoğun hastalıklarda anestezi uygulanarak akciğer örneklerinin alınması seçilebilir. Tüm bu tetkikler sonrasında astım için teşhis koyulduğunda da kedi astım tedavisi başlatılabilir. 

kedilerde astım tedavisi

Belirtiler astım hastalığını işaret ediyorsa, veteriner hekimler tarafından düzenli kullanılabilecek veya sadece iyileşme tamamlanana kadar kullanabilecek kedi astım ilacı reçete edilebilir. Tedavide kullanılan kedilerde astım ilacı mutlak bir şekilde veteriner hekim tarafından reçete edilmeli veya klinikte size elden teslim edilmelidir. Kullanımda da mutlaka ifade edilen yönergelere uyum sağlayarak düzenli kullanım sağlanmalıdır. 

Astım hayatı zorlaştıran ve evcil dostlarınızda risk oluşturabilen bir hastalıktır. Ancak buna karşılık kedilerde astım öldürür mü sorusu açısından ise doğru tedavi sağlanmadığında ciddi astım krizleri ve solunum yolu enfeksiyonlarının ilerlemesi ile risk ortaya çıkabilir. Genellikle kortizon destekli ilaçlar ile tedavi sağlanırken, belirtiler hafifletilir ve yaşam kalitesi arttırılır. 

Kedi Alerjik Astım 

Astımın arkasında bulunan en belirgin faktörler arasında alerjenler yer alır. Yani tıpkı insanlarda görüldüğü gibi evcil dostlarımızda da kedi alerjik astım problemi görülebilir. Genellikle alerjik astım kedi alerjen faktör olan örneğin yoğun esansiyel kokulu bir parfüm ile karşılaştığında astım krizleri başlar. Bu neden ile alerjen faktörün evcil dostunuzdan uzak tutulması ve özen gösterilmesi gerekir. 

Kedilerde Alerjik Astım Tedavisi 

Alerji oluşturan faktörün uzaklaştırılması ve başlayan astım krizinin de ilaçlar ile destekli bir şekilde durdurulabilmesi gerekir. Profesyonel destek ile kedilerde alerjik astım tedavisi sağlanırken, semptomları doğru takip ederek, tetikleyiciyi belirlemek ve sonrasında bu tetikleyiciyi yaşam ortamından uzaklaştırmak gerekir. Akut, kronik veya alerjik düzeyde ortaya çıkan kedilerde astım problemlerinin tümünde de doğru teşhis ve tedavi programı için Papyon Veteriner Kliniği’miz üzerinden destek alınabilir. 

Faydalı Linkler:

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı