Mayıs 22, 2024

kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu İçindekiler

Kedilerin solunum sisteminde bazen tek bir virüs veya bakterinin bazen de birden fazla faktörün neden olabileceği enfeksiyonlar ile karşılaşılabilir. Bu faktörlerin tümü nedeni ile oluşan enfeksiyon rahatsızlıkları ise kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu olarak adlandırılır. Bulaşıcı bir yapıya sahip olan üst solunum yolu hastalığı, kediler arasında solunum, temas veya eşya ve gıdalar yolu ile bulaşabilir. 

Kedi solunum yolu enfeksiyonu yaygın bir rahatsızlık olarak kedilerde sıklıkla görülebilmektedir. Hastalığın ilerleyişi soğuk algınlığı ile çok benzese de enfeksiyonlar daha ciddi sonuçlar da doğurabilir. Virüsler ya da bakteriler ile kaynaklanan bu enfeksiyonlarda sadece akciğerler değil burun, boğaz ve sinüsler de etkilenebilir. Solunum yolunu oluşturan tüm bu kısımlarda görülebilecek enfeksiyonlar mukoza yapısındaki iltihaplar ile birlikte birçok belirti ortaya çıkarır. 

Başlangıç seviyesinden ilerleyen seviyeye kadar etkileri ve belirtileri değişebilecek kedilerde üst solunum yolları enfeksiyonu hastalığı hangi faktör ile oluştuğuna bağlı da bazı değişen semptomlar ortaya koyabilir. Kedilerden kedilere hızlı bir şekilde bulaşabilen bu hastalıklarda bazen böcekler nedeni ile bulaşan bir virüs ya da bir bakteri ana kaynağı oluşturabilir.

Kedilerde Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Belirtileri

Enfeksiyonun hangi kaynaktan dolayı ortaya çıktığına ve solunum yolunda hangi konuma yerleştiğine bağlı olarak semptomlar farklılık gösterebilmektedir. Fakat kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri için yaygın bir şekilde sayılabilecek klinik semptomlar aşağıdaki şekilde görülebilir: 

  • Burun ve nefes yollarında tıkanıklık 
  • Sıklıkla öksürme ve hapşırma atakları
  • Burun akıntısı ve benzer şekilde berrak bir göz akıntısı
  • Salya akıtacak derecede öğürme 
  • İştahın düşmesi ile birlikte kilo verme
  • Seste boğulma ve letarji durumu
  • Depresif bir hal ile birlikte halsizlik ve hareketsiz durma isteği
  • Yüksek ateş
  • Göz kapaklarında oluşabilecek konjonktivit türü iltihap 

Semptomlar kedilerde hem yavruluk döneminde hem de yetişkinlik döneminde ortaya çıkan enfeksiyonlarda benzer bir yapı gösterir. Fakat elbette bağışıklık sistemi henüz güçlenmemiş olan ve genellikle de aşı uygulamaları gerçekleştirilmeyen yavru kedilerde daha ağır ortaya çıkabilir. 

kedilerde üst solunum yolu hastalıkları belirtileri

Yavru kedi üst solunum yolu enfeksiyonu kedilerin özellikle 6-8 haftalık dönemleri içerisinde henüz aşı uygulanmadan bağışıklığının düşük olduğu dönemde ortaya çıkabilir. 

Bu dönemde belirtiler biraz daha ağır olarak görülebilirken, mutlaka 6-8 haftalık dönem arasında bir aşılama uygulanması gerekir ve erken teşhis ile hızlı bir tedaviye başlamakta önemlidir. 

Özellikle kedilerde solunum yolu enfeksiyonu neden olur sorusunda da kaynaklar ve bulaşma yolları açısından değişen cevaplar verilmesi mümkündür. Kedilerde herpes virüsü veya calicivirüs nedeni ile oluşabilecek üst solunum yolu enfeksiyonları yanında Bordetella, Klamidya veya mantar gibi mikroorganizmalar nedeni ile de enfeksiyonlar oluşabilir. Bu faktörler gıdalar, hava veya hastalığı taşıyan başka kedilerin temas ettiği eşyalar yolu ile diğer kedilere kolaylıkla ulaşabilir.

Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu konusunda özellikle bağışıklık sistemi zayıf konumda bulunan yavru veya yaşlı kediler daha riskli durumdadır. Aşı uygulaması yapılmamış veya farklı hastalıklar sebebi ile bağışıklık sistemi düşen kedilerde, yavrulama dönemlerinde ve aşırı derecede dış dünya ile iletişimi olan kedilerde enfeksiyonlar daha sık görülebilir bir yapı ortaya koyar. 

Kedilerde Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi 

Kliniğimizde kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu tedavisi başlatılması için öncelikle teşhis aşaması tamamlanır. Veteriner hekimlerimiz detaylı bir fiziki muayene sağladıktan sonra kedinizin öyküsünü dinler, cinsiyeti, yaşı, aşı durumu ve genel hastalıklarına göre birçok test talep edebilir. Akciğerlerin gözlenmesi için bir röntgen uygulaması, göz ve ağız çubukları ile virüs testleri için kültür örneği alınması ve kan testleri yapılabilir. 

Tüm teşhis adımları ile birlikte net bir şekilde üst solunum yolu enfeksiyonu tanısı konduktan sonra kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu nasıl geçer sorusu için cevap verilebilir. Temel anlamda virüs ve bakteri enfeksiyonlarının iyileştirilebilmesi için özellikle veteriner hekimlerimiz antibiyotik tedavisi uygulayabilir. Tedavide ilaçların düzenli kullanımı ve beslenme önerilerine dikkat edilmesi ile birlikte de kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu kaç günde geçer sorusu için genellikle 2-3 haftalık bir süreden bahsetmek mümkündür. 

kedilerde üst solunum yolu hastalıkları tedavisi

Kedilerde solunum yolu enfeksiyonu ilaç uygulamalarında veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilen enfeksiyonu giderecek antibiyotikler, ateş düşürücü ilaçlar ve nefes açıcı ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar ile birlikte de kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu evde tedavisi için özellikle aşağıdaki talimatlara dikkat etmek önemlidir. 

  • Kedinizin ev ortamında daha az stres ile yaşamını sürdürmesinin sağlanması 
  • Diğer kedilere bulaşmanın engellenmesi için izole bir ortam oluşturulması 
  • Önerilen takvime uygun bir şekilde düzenli veteriner kontrolünün sürdürülmesi 
  • İyi bir dinlenme ortamı oluşturularak, kedinizin dinlenmeye teşvik edilmesi 
  • Hastalık sürecinde kaybolan iştah ve koku alma duygusuna karşı iştah açıcı ve teşvik edici gıdalar hazırlanması 
  • Göz ve burun akıntılarının temizlenmesi 
  • Nefes açıcı egzersizler ile destek verilmesi

İnsanlar için solunum yolu enfeksiyonlarında yaygın olarak alternatif tıptan yararlanılmaktadır. Bu nedenle kedilerde solunum yolu enfeksiyonu bitkisel tedavi konusunda da veteriner hekimlerimize sorular yöneltilmektedir. Bu tip tedavi yöntemlerinde hastalığı hafifletebilecek veya iştah açıcı gibi etkiler oluşturabilecek bir yöntem bulunuyorsa, veteriner hekimlerimiz size en doğru ve gerekli önerileri sağlayacaktır. Uygulanabilecek tedavi ve yöntemler ise mutlaka gerekli bir konumda bulunuyorsa önerilecektir. 

En fazla endişe duyulan sorular arasında yer alan kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu öldürür mü sorusu açısından da neredeyse ölüm ile karşılaşma ihtimali bulunmadığı ifade edilebilir. Çünkü genellikle solunum yolunda sınırlı bir konumda kalan bu enfeksiyonlarda burun akıntısı, hapşırma ve yüksek ateş gibi durumlar görülürken, bazen ilerleyen enfeksiyonlarda da veteriner hekimlerimiz hızlı bir tedavi ile iyileşmeye yardımcı olabilir. Kedilerde üst solunum yolu enfeksiyonu için özellikle erken dönemde teşhis gerçekleştirilmesi ve tedaviye hızlı başlanması gerekir. Bu nedenle bahsedilen belirtiler ile karşılaştığınız durumda enfeksiyon tedavisi için Papyon Veteriner Kliniği’miz ile iletişim kurabilir veya kliniğimize ulaşarak destek alabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı