Kasım 14, 2024
Kedilerde Deri Hastalıkları
Kediler ev hayvanı olarak sıkça beslenen hayvanlardan bir tanesidir. Maalesef ki onlar da çeşitli sağlık sorunları yaşayabilirler. Kedilerde deri hastalıkları da bunlardan bir tanesidir. Deri, vücudu koruyucu bir bariyer olarak rol almaktadır. Birçok farklı sebepten ötürü karşılaşılabilen bu problem tedavi edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bizler de bu yazımızda kedi deri hastalıkları nelerdir, ayrıntılarıyla birlikte hep birlikte inceleyelim.
Sık gözlemlenen problemlerden biri, deride kabuklanmadır. Peki kedi derisinde kabuklanma neden olur? Aslında bu durumun birden fazla sebebi olabilir. Bunlar; kedinin yaşayabileceği alerjik reaksiyonlar, mantar enfeksiyonları, parazitler ve çeşitli sebeplerden dolayı oluşan cilt tahrişleri olabilir.
Kedilerde deri döküntüsü sebepleri de kabuklanmayla benzerlik gösterir: Alerjiler, bakteri ve parazitler, çeşitli hormonsal sorunlar, mantar ve o bölgenin sık sık kaşınıp yalanmasıyla meydana gelebilir.
Kedilerde Cilt Hastalıkları
Parazitler, enfeksiyonlar, keneler, akarlar, alerjiler, saç dökülmesi, kedi aknesi, saçkıran, cilt ülseri ve pireler kedilerde cilt hastalıkları çeşitlerindendir. Cilt kanseri de maalesef ki gözlemlenebilen cilt hastalıklarındandır.
Kedinin cildinde farklı bir şey fark ettiğinizde ilk temas noktanız veterineriniz olmalıdır. Bu yüzden mümkün olan belirtileri sizler için listeledik: Kaşınmaktan tahriş olan cilt, kel kel olmuş bölümler, cilt yaraları, kepek, keçeleşen kıllar, lekelenmeler veya kabuklanmalar, ciltte kızarıklık veya kuru cilt, şişlikler.
Kedilerde Dermatit
Dermatit, cilt iltihaplanmasıdır. İçsel hastalıklardan veya dışarıdan gelen tahriş edici maddelerden, yanıklardan veya enfeksiyonlardan meydana gelebilir. Bu da ciltte pullanmaya, kaşıntıya ve kızarıklığa sebep olabilir. Kedilerde dermatit belirtileri, cildin diğer katmanlarına doğru ilerledikçe değişiklik gösterebilir.
Kedilerde Cilt Kanseri
Kedilerde cilt kanseri, hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu iyi veya kötü huylu bir kitle oluşturmasıdır. En sık gövde ve boyun çevresinde görülen bu kanser türü genetik, enfeksiyon, fiziksel travma ve uzun süre güneşin zararlı ışınlarına maruz kalma sebepli olabilir. Durumun sebebi ve ciddiyetine göre, veteriner farklı tedavi yöntemleri önerebilir. Bunlar kimi zaman kitlenin incelenmesi kimi zaman ise kemoterapidir.
Kedilerde Cilt Kanseri Belirtileri
Ciltte pullanma, şişlik, kanayan veya akan lezyonlar, iyileşmeyen yaralar ve kabuklanmalar; kedilerde cilt kanseri belirtileri arasındadır. Bu belirtilerden en az biri gözlemlendiğinde mutlaka veteriner kliniğine gidilmelidir.
Kedilerde Deri Hastalıkları Tedavisi
Bu hastalıkların tedavisi için öncelikle iyi bir teşhis konulması gerekmektedir. Alanında deneyimli veterinerler tarafından belirtilere ve kedinin genel sağlık durumuna bakılarak teşhis konur, ardından kedilerde deri hastalıkları tedavisi başlar. Veteriner şu tedavileri önerebilir: Diyet düzenlemeleri, parazit kontrolü (aşısı vardır), kremler ve ilaçlar. Cilt oldukça hassas bir bariyerdir, bu yüzden veteriner hekime danışmadan kesinlikle bir tedavi yöntemi uygulanmamalıdır. Evde hazırlanan veya kulaktan dolma bilgilerle yapılan tedaviler işleri daha ciddi hale getirebilir. Bunun dışında evde yapabileceğiniz şeyler veteriner kontrolleri ve aşıları ihmal etmemek ve keçeleşmeyi önlemek için kediyi düzenli olarak taramak örnek olarak verilebilir.
Kedilerde deri döküntüsü nasıl geçer diye bakıldığında döküntünün sebebine göre aksiyon almak önemlidir. Mesela alerjilerden ötürü ise alerjenlerden kaçınma, parazit kaynaklı ise özel temizlik ve parazit tedavisi, çeşitli enfeksiyonlardan kaynaklandıysa veteriner onaylı ilaçlar veya kedinin kendi temasından ötürü ise kaşınan kısımları yalamasını engelleyecek yakalar kullanılabilir.
Cilt hassas demiştik, bu yüzden kedi deri yarasına ne iyi gelir sorusuna ilk cevap yarayı temiz tutmaktır. Bu olası enfeksiyon risklerini azaltır ve iyileşme süreci hızlanır. Yine veteriner onayıyla kaşıntı önleyen ilaçlar/takviyeler kullanmak ve yakalıklar kullanmak da iyi gelmektedir.
Faydalı Linkler:
Veteriner Ücretleri Muayene Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Bizi Takip Edin:
Veteriner Instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Lokasyonlar:
En Yakın Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.