Köpek Bronşin Aşısı: Detaylı Rehber

Köpek Bronşin Aşısı: Detaylı Rehber İçindekiler

Köpekler birçok türü olan, sadık, evcil ve etçil hayvanlardır. İnsanoğlu da uzun yıllardır çeşitli amaçlar için köpeklerle birlikte yaşamaktadır. Her ne kadar yavruyken anne sütü ile beslenseler, bağışıklık sistemleri güçlü ve sağlıklı olsa da bu hayvanların da çeşitli hastalıklara yakalanabileceği, sağlıklarının korunması gerektiği ve bakıma ihtiyaç duydukları da aşikardır. Birçok hayvan insanlar gibi hastalıklara yakalanabilmekte ve maalesef ki acı çekebilmektedir. Köpeklerin daha uzun, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam elde etmesi için hasta olmadan önce tedbir amaçlı aşı olmaları gerçekten de çok önemlidir. Mesela köpeklerin insanlar, kediler ve atlar gibi reaktif solunum yolları yoktur; astıma yakalanmazlar ama burada da devreye bronşin ve köpek bronşin aşısı girer.

Bronşin her yaştan, cinsten ve boyuttan köpekte ortaya çıkabilir. Bizler de bu yazımızda tedavi edilmediği durumda kalıcı hasarlara yol açabilen köpeklerde bronşin hastalığı ve köpekler için bronşin aşısı konusunu ele alacağız.

Köpek Bronşin Aşısı Nedir? Niçin Yapılır?

Bronşin, Bordetella bronchiseptica bakterisinin akciğer dokularını istila etmesi sebebiyle köpekleri solunum yollarından olumsuz bir şekilde etkileyen bir hastalık türüdür. Solunum yollarını, akciğerlerde bulunan bronşiyal tüpleri iltihaplayarak etkileyen bu bakteri kronik ve akut bronşite yol açar. Solunum sistemine zarar verdiği için de köpeği diğer bakterilere de daha açık hale getirir; bu da zatürre gibi başka rahatsızlıklara da yol açabilir. Kronik bronşit uzun süreli ve genelde yaşlı köpekleri etkilerken akut bronşit ise her yaştan köpeği etkileyebilir, daha sık görülür ve geri döndürülebilirdir. Bu bakterinin sebep olduğu enfeksiyon, köpeklerde burun akıntısı, hırıltılı, kuru ve inatçı bir öksürük ve öğürmeye sebep olmaktadır. Aslında öksürük, solunum yollarının temizlenmesini sağlamak için bir reflekstir.

Köpek Aşı Takviminde köpek bronşin aşısı yer almaktadır. Bu aşıyı uygulayan köpekler bu hastalıktan kolaylıkla korunabilmekte ve kaliteli bir hayat yaşamaktadır. Köpek bronşin hastalığını, KC (Kennel Cough veya Köpek boğmacası olarak da bilinir) olarak da duyabilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi öksürük ve burun akıntısı ile kendini gösteren bu hastalığın diğer yan etkileri anoreksiya ve ateş olabilmektedir. Bu hastalık sağlıklı köpeklere, köpeklerin yoğun olduğu köpek parkları, yatılı ortak alanlar gibi yerlerden bulaşır. 

Enfekte köpeklerle paylaştığı oyuncaklardan, çeşitli salgılarından ve temasından bulaşabilir. Bunun dışında sağlıklı köpeklere bulaşı, sadece enfekte olan köpeklerden geçmez. Nedenleri arasında uzun süre toz, duman, kimyasal madde soluma, küf, uzun süre soğuğa maruz kalma ve yetersiz havalandırılan bir yerde barınma örnek olarak verilebilir. Yani genel olarak bakıldığında köpeğin solunum yollarını olumsuz yönde etkileyecek birçok sebep sıralanabilir. Bu gibi sebeplerden ötürü kapılan bu hastalıktan kurtulmak, köpeğin daha rahat ve sağlıklı bir yaşam geçirmesi için köpek bronşin aşısı önerilmektedir.

Köpek bronşin aşısı, deneyimli veteriner hekimlerce iki farklı yolla köpeklere uygulanabilmektedir. İğnesiz, nazal yöntemle köpeğin burun boşluğundan uygulanan bu aşı, daha az acı vermektedir ve tekrar bir doz alınmasına gerek yoktur. 

Öte yandan en yaygın yöntem olan enjeksiyon yolu ile ilaç uygulaması ise köpeğin sırtına birkaç hafta arayla enjekte edilen ilaç dozlarını içerir. 2 doz arasında 21 gün olması önerilmektedir. Veteriner hekimin uygun gördüğü yöntem ve köpeğin hassasiyetine göre aşı türüne karar verilir.

Köpek hastalıkla karşılaştığında bağışıklık sistemi bir cevap oluşturur fakat bu yeterli olmayabilir ve hastalığa yenik düşülebilir. Bu bağlamda aşılar devreye girmektedir. Aşı hasta olmadan önce, sağlıklı canlıya yapılan tıbbi bir işlemdir, hiç hastalık kapılmaması söz konusu değildir. 

Canlıya bağışıklık kazandırmayı hedefleyen bu işlem, hastalıkla savaşacak antikor adı verilen hücrelerin oluşumunu sağlar. Bir daha aynı hastalıkla karşılaşıldığında bu hücreler hastalığı tanır ve vücut korunur. 

Bu yüzden köpeklere genellikle 9. haftada yapılan ve yıllık olarak tekrar edilmesi gereken köpek bronşin aşısı, tedbir amaçlı olarak profesyonel veteriner hekimlerin onayı ile köpeğin aşı takvimine eklenmelidir. Sağlık ihmale gelmeyecek ciddi bir konudur. Atalarımızın da dediği gibi her işin başı sağlıktır.

Bu enfeksiyon köpeklerden insana bulaşmaz fakat insanlar başka bir köpeğin enfekte edilmesinde aracı, taşıyıcı olabilir. Öte yandan 1 kilonun altında bir ağırlığı olan köpeklere, aşılama esnasında alerjik reaksiyon gösteren köpeklere, hali hazırda hasta olan köpeklere, daha önce aşı reaksiyonu öyküsü olan köpeklere, veteriner hekimin uygun görmediği yaş aralığında veya hamile olan köpeklere köpek bronşin aşısı yapılmamalıdır. Bu tarz köpeklerde yan etkiler daha ciddi boyutlara ulaşabilir.

Köpek Bronşin Aşısı Yan Etkileri

Her aşı gibi bronşin aşısı da çeşitli yan etkilere sahiptir. Her ne kadar nadir veya kısa süre bir durum olsa da köpek bronşin aşısı yan etkileri dikkate alınması gereken durumlardır. Özellikle yavru köpeklerde yan etkilerin görülmesi çok muhtemeldir. 

Sıralanan yan etkilerin hiçbiri görülmeyeceği gibi, birkaç tanesi de görülebilir. Veya hiçbiri! Çünkü köpeğin genel sağlık durumu, türü ve karakteri gibi etmenler aşının etkisini değiştirebilmektedir. Şimdi gelin, bu yan etkilere bir göz atalım:

Alerji

Aşı sonrası köpekte çeşitli alerjik reaksiyonlar meydana gelebilir. İnsanlarda olduğu gibi köpeklerde de çeşitli hassasiyetler bulunmaktadır, bu da kendini alerji olarak gösterebilir. Sulu göz, kusma ve nöbet geçirme gibi bir durum söz konusu olduğunda alerjik reaksiyon denebilir.

Halsizlik

Aşı sonrası köpekte bir sersemlik meydana gelebilir. Halsizlik durumundan dolayı yemek yemek veya oyun oynamak istemeyebilir. İyi bir dinlenme ile kendine gelecektir. İştah ve aktivitede azalma hafif ve geçici yan etkiler arasında yer almaktadır.

Şişlik

Çoğu zaman aşı yapılan bölgede şişlikler gözlemlenebilmektedir. Kızarıklık, uyuşukluk veya şişlik gibi kendini fiziksel olarak gösteren bu durum da geçicidir.

Nefes Almada Zorluk

Aşı sonrası köpekte hapşırık, burun akıntısı, kusma, kaşıntı, agresiflik, stres, öksürük, hareketsizlik ve yüksek ateş gözlemlenebilir. Öte yandan fazla vücut yağı, bu hastalığa sahip olan köpeklerde nefes almayı daha zor hale getiren bir durum olmaktadır. Köpeğin sağlıklı bir kiloda kalması veya yavaşça kilo vermesi önerilmektedir. Her yan etki her köpekte aynı şekilde tesir etmez.

Son olarak tabii ki bu ve bunlara benzer yan etkiler, aşı türüne ve köpeğin bağışıklık sistemine göre elbette değişkenlik gösterecektir. Yan etkilerin devamı ve ağırlaşması gibi olağanüstü durumlarda mutlaka hemen acil veteriner kliniğine başvurulması gerekmektedir. Burada bahsetmediğimiz fakat normalin dışında olan davranışlarda da muhakkak veteriner hekimlere görünülmelidir.

Köpeklerde Bronşin Aşısı Fiyatı

Köpeklerde bronşin aşısı fiyatı, cevabı oldukça merak edilen bir soru olmaktadır. Yalnızca profesyonel veteriner hekimlerin, onaylı veteriner kliniklerinde toplum ve hayvan sağlığı için yapabileceği aşı fiyatı birçok etmene bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Veteriner kliniğinin olanaklar, bulunduğu il ve ilçe, hayvan türü, yapılacak işlem ve hayvanın genel sağlık durumu, yaşı gibi faktörler veteriner ücretlerini etkilemektedir. En güncel aşı fiyatlarını Köpek Aşı Fiyatları sayfamızdan inceleyebilirsiniz.

Köpeğinize bronşin aşısı yaptırmak istiyorsanız bizlere ulaşabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı