Köpek İç Parazit

Köpek İç Parazit İçindekiler

Köpek iç parazit sorunu, günümüzde birçok köpeğin karşılaştığı sorunlar arasında yer almaktadır. Köpekler uzun zamanlardan beri birçok insanın evlerinde veya bahçelerinde beslediği evcil hayvanlar arasında bulunmaktadır. Evlerimize neşe katan sevimli dostlarımızın bakımları ve veteriner kontrolleri düzenli bir şekilde sahipleri tarafından yaptırılması gerekmektedir. Köpeklerimizin sağlıklarını tehdit eden sorunlardan biri de köpek iç parazit sorunudur.

Köpeklerde parazit genel olarak köpeklerin yaşam kalitesini büyük bir oranda olumsuz yönde etkilemektedir. Durumun bu şekilde olmasından dolayı evcil hayvan sahiplerinin bu konuya ekstra olarak önem vermesi gerekmektedir. Günümüzde özellikle sokakta yaşayan hayvanlarda sıkça gözlemlenen iç parazitler birçok olumsuzluğa sebebiyet vermektedir. Dışkı teması veya farklı yollarla bulaştığından İç parazit köpek sağlığını ciddi oranda olumsuz olarak etkilemektedir. 

Peki köpeklerde yer alan parazitler nedir? 

Parazitler, kendilerine üzerinde yaşam sürdürebilecek bir konak arayan organizmalar olarak adlandırılmaktadır. Barınma ihtiyacını ve beslenme ihtiyacını bulduğu konaktan gideren bu organizmalar, bir yandan da konağa zarar vermektedir. Köpekler de parazitlerin maalesef ki sık olarak tercih ettiği konaklar olmaktadır. İki adet parazit türü bulunmaktadır. Bu parazit türleri iç parazit ve dış parazit olarak ayrılmaktadır.

İç parazit çeşitleri genel olarak protozoa, tenya, giardia, kalp kurdu, kancalı kurt, en yaygın olarak mevcut olan ve insanlara bulaşabilen yuvarlak kurt ve koksidiya olarak elde edilen bilgiler neticesinde sıralanabilir. 

Mide duvarına tutunma özelliğine sahip olan kancalı kurtlar genel olarak beslenmek için kan damarlarını delebilirler. Bu durum mikroskop yoluyla net bir şekilde görüntülenebilir. Yassı kurtlar olarak bilinen tenyalar ise köpeklerin dışkılarında beyaz bir şekilde görüntülenebilen türdür.

Parazit türlerinden kimisi yaşlı köpekleri daha çok etkileyebilir, kimi parazit türleri ise yeni doğmuş yavru köpeklerde çok daha sık bir şekilde görüntülenebilir. Bu durumu örnek ile birlikte anlatırsak; örneğin, kıl kurtları genel olarak 12 haftadan büyük köpekleri büyük bir oranda etkilemektedir.

Siz değerli okurlarımız için oluşturmuş olduğumuz bu içerikte köpeklerin bağırsaklarını ve birçok köpek ırkını olumsuz bir şekilde etkileyen iç parazitler konusu hakkında bilgiler sunacağız. Köpeklerde meydana gelen bu rahatsızlığın önüne parazit aşısı ile birlikte çok kolay geçilebilmektedir. Fakat, unutulmamalıdır ki yapılan aşılar sağlıklı canlılara yapılmaktadır. Yani bu gibi durumlar ile karşı karşıya kalmadan önce aşı yapılması gerekmektedir.

Köpek Aşıları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpeklerde İç Parazit Belirtileri

Köpekler, toprağa, enfekte köpeklerin eşyalarına veya temas yoluyla bulaşabilen iç parazitlere karşı savunmasızdır. Bunun yanı sıra aynı zamanda, anne sütü ile beslenen yavrular da enfekte olabilir. Köpeklerde parazit belirtileri, köpeğin türüne ve parazitin türüne bağlı olarak farklılık gösterir. Köpeklerde iç parazit belirtileri arasında genel olarak aşağıda yer alan durumlar gözlenmektedir.

  • Kaşınma,
  • Anemi,
  • Kusma problemi,
  • Tüylerin solgun hale gelmesi,
  • Dışkıda görülebilen kurtlar,
  • Öksürme,
  • Gaz çıkarma sıklığının artışı,
  • Halsizlik,
  • Karın bölgesinde oluşan şişlik,
  • Sindirim sistemini etkilendiğinden dolayı zayıflama durumu,
  • İshal veya koyu renkli dışkı durumu,

Eğer sahip olduğunuz köpeklerde parazit dökme şüphesi varsa mutlaka bu belirtileri göz önünde bulundurarak köpeğinizi kliniğimize getirebilirsiniz. Erken teşhis ve tedavi önemlidir. Çünkü, maalesef ki bu durumda nadiren de olsa ölüm riski bulunabilir. Durumun bu şekilde olmasından dolayı köpeğinizde mevcut belirtileri gözlemlediğinizde bizi aramanızı öneriyoruz.

Köpeklerde İç Parazit Tedavisi

Köpeklerde iç parazit tedavisi, parazit türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bundan dolayı köpeklerde iç parazit tedavisi için tek tip tedavi yönteminden bahsedemeyiz.

İç parazit belirtilerinden şüphelendiyseniz köpeğinizde iç parazit olup olmadığını Papyon Veteriner olarak tespit edebilir ve tedavi uygulayabiliriz. İç parazitler için parazitin türüne bağlı farklı tedavi yöntemleri vardır. 

Tedavi yöntemleri genel olarak aşılar, ilaçlar, antibiyotikler, kurt dökücü dewormer ilaçlar ve topikal tedaviler ve beslenme düzenlemeleri şeklinde olabilmektedir. 

Tüm ilaç kullanım kararları ve periyotları, veteriner hekim tarafından yapılan muayene sonrasında evcil hayvan sahibine net bir şekilde bildirilmektedir.

Evcil hayvan sahipleri olarak sizlerin de ev yaşamında köpeğinizin sağlığını korumak için dikkat etmeniz gereken unsurlar vardır. Hijyen, bu unsurların başında gelmektedir. Köpeğin dışarı çıktıktan sonra bakımı ihmal edilmemeli ve evde zaman geçirdiği yerler düzenli olarak temizlenmelidir. Düzenli veteriner hekim kontrolleri ile köpek sağlığı korunabilir. Aşılar, kontroller ve veteriner hekimin önerileri, köpeğin sağlığını güvende tutmaya büyük bir oranda katkı sağlayacaktır.

Köpeğinizin temiz su içmesi ve sağlıklı beslenmesi, bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve iç parazitlerle daha etkili bir şekilde savaşmasına büyük bir oranda katkı sağlayacaktır. Lifli ve probiyotik içeren gıdalar, bağışıklık sistemini desteklemekte önemli bir rol oynamaktadır. E, C ve A vitaminleri de bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkı sağlayan önemli vitaminler arasında yer almaktadır.

Toplumsal sağlığı korumak da evcil hayvan sahiplerinin sorumluluğundadır ve aslında tedavinin bir parçasıdır. Köpek dışkıları, dış ortamdan hemen temizlenmeli ve bu sayede toprak kirliliği veya diğer köpeklerin enfekte olmasının önüne geçilmelidir. Gerçekleştirilen bu işlem sırasında eldiven kullanılması önemlidir. Aksi takdirde köpek dışkısından da kişiler mikrop kapabilme riski ile karşı karşıya kalmaktadır.

İç parazitler, hem köpeklerin hem toplumun sağlığını etkileyen büyük bir sorundur. Bu parazitler, farklı organlara yayılarak çeşitli hastalıklara yol açabilir. Bundan dolayı çok dikkatli bir şekilde hareket edilmesi gerekmektedir.

Köpeğinizi gezdirmeye çıkardığınızda dışkısını yapması halinde onu orta yerde bırakmamanızda hem hijyenik koşullar açısından hem de evcil hayvan sahiplerinin toplumsal sorumluluklarından dolayı oldukça önemlidir.

Köpeklerde İç Parazit İlacı

Köpeklerin tedavisi için kullanılan iç parazit ilaçları genel olarak mevcut parazitlerin parçalanmasını ve çözünerek uzaklaştırmasını sağlamaktadır. Kalp kurdu için ilaçlarda ivermektin ismi verilen bir bileşen kullanımı tercih edilmektedir. Kullanılan bu bileşen parazitleri büyük bir oranda kontrol altına alır ve tedavi eder.

Tenya ve kurt türlerinde ise genel olarak fenbendazol ve praziquantel mevcut olan ilaçlar tercih edilmektedir. Tercih edilen bu ilaç bileşeni antiparaziter özellik göstermektedir. Oral (ağız) yolla verilen bu ilaçlar parazitlerini üremesini engellemektedir.

Bunların yanı sıra ise selamectin, piperazin ve milbemisin ismi verilen ilaç bileşenleri de köpek iç parazit ilaçlarının içinde yer alarak tedaviye katkı sağlamaktadır.

Yukarıda belirtilen tüm bu ilaç türleri sadece veteriner hekim tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. İlaçların dozu, ilaçların kullanım süresi ve ilaçların kullanım şekli yalnızca veteriner hekim rehberliğinde belirlenebilir. Bu ilaçların mevcut yan etkileri olabileceğinden dolayı ilaç reçetesini iyi bir şekilde okumak oldukça önemlidir.

Genel olarak bakıldığı zaman sağlık sorunlarının iyileşme olanağını azaltmak veya ilacın etkisini baskılamak gibi bazı durumlara yol açılmaması için çok fazla dikkatli olunması gerekmektedir.

Faydalı Linkler:

Erkek Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dişi Köpek Kısırlaştırma Fiyatı sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı