Köpek Karma Aşı: Tüm Detaylar
Köpek Karma Aşı: Tüm Detaylar İçindekiler
Köpekler evde beslenebilen ve uzun yıllardır insanlarla birlikte yaşayan dost canlısı hayvanlardan bir tanesidir. Fakat ne yazık ki onlar da en az insanlar kadar hastalıklara açıklardır. Kimisi ciddi kimisi ise geçici olan bu durumları bilmek sağlık ve iyi bir bakım için oldukça önemlidir. Birçok hastalığın sebebi temizliğe dayanabilmektedir. Öte yandan herhangi bir tedaviye, kreme veya ilaca gerek kalmadan önceden aşılama yapmak bu gibi rahatsızlıkların daha az yaşanması için bire birdir. Bu nedenle farkındalık ve bilgilendirme açısından köpek karma aşı ve bu aşının öneminden bahsedeceğiz.
Köpek Karma Aşı Nedir? Neden Yapılır?
Köpeklerde aşı macerası, anne sütünden aldıkları koruma sebebiyle genellikle 45 günlükken başlar. Anne sütü (kolostrum) aracılığıyla maternal antikorlar yavruda aktif bağışıklık sağlar. Fakat bir süre sonra bu etki azalır ve artık besinlerle, aşılarla bağışıklık sisteminin hastalıklara karşı desteklenmesi gerekmektedir. Yaklaşık altı ila yedi haftalık yavrularda bu etki en aza inmiş olur. Bu açıdan da devreye aşılar girmektedir. Sağlıklı canlıya uygulanan aşı ve çeşitlerini veteriner hekimler Köpek Aşı Takvimi doğrultusunda uygulamaktadır. Karma aşı da bu aşılardan bir tanesidir. Köpek karma aşısı adından da anlaşılabileceği üzere birden çok aşının birlikte bulunduğu bir aşı tipidir.
Genellikle köpeklerde karma aşısını DHPP (Distemper, Hepatitis, Parainfluenza, Parvo) olarak duyabilirsiniz. Distemper (Gençlik hastalığı – kızamık), Köpek hepatiti, Parainfluenza ve Parvo (Kanlı ishal)’ya karşı koruma sağlayan aşıdır. Yavru köpeklere yirmi bir gün ara ile ikişer doz uygulanır. Ardından her yıl birer doz tekrar aşısı yapılmaktadır. Şimdi gelin karma aşının içeriğini, hangi hastalıklara koruma sağladığını ve yan etkilerinin detaylarını inceleyelim.
Köpek Karma Aşı İçeriği Hakkında
Köpek karma aşı içeriği genelde dört çeşitten oluşmaktadır. Şimdi bu hastalıkları listeleyelim:
Distemper: Köpek kızamığı veya gençlik hastalığı olarak da bilinen bu hastalık köpeklerin solunum yollarını, sinir ve sindirim sistemini etkilemektedir. Canine distempervirus veya Canine morbillivirus adıyla bilinen virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Buna ek çakal, tilki ve kurt gibi hayvanları da enfekte edebilen viral bir enfeksiyondur.
Öksürük, ishal veya felçle kendini gösterebilen bu hastalık soğuk aylarda bağışıklık sistemi zayıf olan köpekleri kolay bir şekilde etkileyebilmektedir. Havaya saçılan damlacıklar ve enfekte olan köpekle temas bulaşı sebeplerindendir. Aşama aşama belirtileri olan bu hastalığın ilk belirtileri; iştahsızlık, kusma, öksürük, nefes darlığı, ateş ve kusmadır. İkinci aşamada ise iş artık nörolojik bir boyuta ulaşır; bunlar depresyon, kas seğirmeleri ve hareket kaybı olabilir. En çok 3-6 ay arasındaki yavru köpekleri etkileyen bu hastalığa karşı aşılanmak yapılabilecek tek şeydir.
Maalesef ki aşı harici bir yöntem bulunmamaktadır. Tedaviler genelde hastalığı hafifleten basit yöntemler içermektedir. Köpek hastalığa yakalanmadan aşı yaptırılmalıdır. Kısaca yavru köpeklerin anne sütünü bıraktığı zaman hastalıklara açık olduğu unutulmamalı ve aşı takviminde karma aşılara yer verilmelidir.
Hepatit: Hepatitis contagiosa canis olarak bilinen hepatit, köpeklerde böbrekleri ve karaciğeri etkiler, iltihaplandırır ve sarılığa sebep olabilir. Hayvanlar arasında dışkı, idrar, kan ve tükürük gibi vücut sıvıları/salgılarından yayılır. Karın bölgesinde şişlik, depresyon, iştahsızlık, kusma ve ateş gibi durumlar belirtiler arasındadır.
Parvovirus: Kanlı ishal olarak da bilinen bu hastalığı CPV veya parvo olarak da duymuş olabilirsiniz. Bulaşıcı olan bu hastalık dolaylı veya doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Aşı olmamış köpeklerde tedavi edilemeyen vakaların oranı %91’dir. 3 ila 13 gün içerisinde genellikle kanlı ishali uyuşukluk ve ateşle kendini gösterir. İshal ve kusma dehidrasyona sebep olur ve bu da köpeği ciddi bir biçimde etkiler.
Parainfluenza: Bu hastalık ise köpeklerin üst solunum yollarını etkiler; bulaşıcı olan bu hastalığın belirtileri öksürük, göz iltihabı, hapşırık ve ateştir. Genelde 2 haftalık veya daha büyük köpeklerde ortaya çıkabilen bu hastalığın belirtileri 1 hafta gibi bir süre içinde ortaya çıkar. Temel aşılar kategorisine giren bu aşı ile önlem almak mümkündür.
Köpek Karma Aşı Yan Etkileri
Yine her aşı gibi köpek karma aşı yan etkileri de mevcuttur. Bunlar aşı yapılan yerde duyarlılık, kızarıklık, şişlik, kusma, geçici iştahsızlık ve solunum güçlüğü gibi durumlardır. Yine köpekten köpeğe değişiklik göstereceği gibi hiçbir yan etki yaşamayan köpekler de olabilir.
Köpeklerin başka köpeklerle temasından mümkün olduğunca kaçınmalı, başka köpeğin kişisel eşyası kullanılmamalı, dışkı ile temas etmemeli ve sık vakit geçirdiği yerlerdeki risklere dikkat edilmelidir. Aşı olmadıkça riskler hep vardır. Hiçbir aşı hastalığa karşı kesin çözüm sağlamaz, hastalığa karşı savaşmak için özel hücreler üretir ve belirtileri daha hafif yaşamayı sağlar. “Köpek karma aşı yapılmazsa ne olur? Mecburi mi?” gibi sorular herkesin kafasını meşgul etmektedir, ama tabii ki sağlık konusu hafife alınacak bir konu değildir. Aşı en iyi önlemdir.
Eğer bu istisnalara dikkat edilmediyse yan etkilerin görülmesi veya şiddetinin artması olasıdır. Aşılar sağlıklı köpeklere yapılmalıdır, sağlıktan kastımız zaten bu hastalığa hali hazırda yakalanmamış ve başka herhangi bir rahatsızlığı olmayandır. Buna ek yüksek ateş varsa, devam eden bir tedavisi varsa veya hamileyse veteriner bu durumları bilmeli ve ona göre aşı kararı verilmelidir.
Köpekleri en iyi çevresinde bulunan insanlar ve evcil hayvan sahipleri anlar. Bu yüzden oluşabilecek yan etkiler, belirtilerin anormalliği gibi durumlar her köpekte aynı şekilde seyretmez. Köpek aşılarının düzenli yapılması ile bu tarz sorunlarla uğraşmadan tedbir almak mümkündür.
Köpek Karma Aşı Ne Zaman Yapılır?
Köpek karma aşının yapılma sıklığı ve doz sayısını sizler için listeledik. Bu sayede tam bir aşılama süreci ile köpeklere sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sağlanmış olur.
- 6 ila 8 hafta arası: İlk karma aşının yapılışı
- 10 ila 12 hafta arası: İkinci dozun yapılışı
- 14 ila 16 hafta arası: Üçüncü dozun yapılışı
- 1 yaş: Karma aşının yıllık dozunun yapılışı
Bundan sonra veteriner hekimin uygun gördüğü aralıklarda aşı programı oluşturulması ve karma aşının tekrar edilmesi önerilmektedir. Köpek karma aşı kaç kere yapılır diye bakıldığında belirli aralıklarda üç doz ve daha sonra bu dozların tekrarı sonucu bulunmaktadır.
Köpek Karma Aşı Markaları
Elbette herkes gerek evcil hayvanına gerek kendine en iyi tedaviyi almak ve sunmak ister. Bu yüzden iyi bir arayışa girer. Akıllarda en iyi klinik nerededir, en profesyonel veteriner hekime nasıl ulaşabilirim, en iyi köpek karma aşı markaları nelerdir gibi soru işaretleri döner dolaşır. Bunun için en iyisi veteriner hekimle iletişimde kalmaktadır. Her üreticinin markası çeşitli avantajlara sahiptir. Kişi her ne kadar sağlık konusunda bilgili olsa da veteriner gözetimi ve kliniği haricinde aşı uygulaması yapması önerilmemektedir.Köpek karma aşı fiyatı ise yine her aşılama uygulaması gibi veteriner kliniğinin bulunduğu yer, klinik olanakları ve aşı tipine göre değişiklik göstermektedir. En güncel bilgi için Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: