Köpek Mantar Aşısı: Tüm Merak Edilenler

Köpek Mantar Aşısı: Tüm Merak Edilenler İçindekiler

Köpekler insanlara karşı en sadık olan canlılardan biridir. Evcil bir hayvan olarak da beslenebilen köpekler diğer her hayvan gibi var olan sorunlarını doğrudan söyleyemezler. Televizyonda gördüğümüz, yavrusunu hastaneye taşıyan kediler gibi çeşitli hareketlerle sıkıntılarını gösterir veya rutin hareketlerinin dışında tavırlar sergilerler. Bu sayede de bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlatmaya çalışırlar. Bizler de bu yazımızda köpeklerde yolunda gitmeyen bir durumdan, dermatofitoz olarak da bilinen mantardan bahsedeceğiz. Tedavisi için tercih edilen köpek mantar aşısı nedir, gelin hep birlikte inceleyelim.

Köpeklerde Mantar Aşısı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Öncelikle mantar, köpeklerde mantara sebep olan etkenler ve mantar aşısı nedir, detaylıca ele alalım. Bu sayede aşı yaptırmanın önemi, köpeğin hastalandığını anlamak için belirtiler ve aşı yan etkileri gibi konular hakkında bilgi sahibi olacağız.

Tıp dilinde adı trichophytosis olarak bilinen mantar, genel bir tabirle derideki enfeksiyona verilen addır. Birçok çeşidi bulunan mantarın köpeklerde en çok karşılaşılan türü %70 oranla Microsporum canis, %10 oranla Trichophyton mentagrophytes ve %20 oranla Microsporum gypseum’dur. 

Mesela Microsporum canis, derinin üst katmanlarına etki eden, iltihaplı yaralar oluşturan ve zoofilik bir dermatofit olarak bilinen bir mantar türüdür. Zoofilik dermatofit, hayvanlarda lezyona sebep verir ve insanlara da bulaşabilmektedir; bu yüzden zoonoz hastalıklar arasında yer alır. Yine de insanlarda daha zayıf hasta etme gücüne (patojenite) sahip olsa da dikkate değer bir durumdur. Öte yandan Microsporum gypseum ise toprakla ilişkilendirilen bir mantar türüdür. Trichophyton mentagrophytes köpeklerde saçkırana sebep olan bir mantar türüdür.

Mantar deriye geldikten sonraki iki gün içinde iyice kıl foliküllerine yerleşir. Oldukça fazla kıla sahip olan köpekler de mantarlara açıktır. Kıl foliküllerine ulaşan mantar, burada gelişimini sürdürür. Her mantar bir rahatsızlığa yol açmayabilir bu, köpeğin bağışıklık sistemine ve hassasiyetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Mantarlar köpeklerin bacak, kuyruk ve baş gibi bölgelerinde daha çok gözlemlenir. Kızarıklık, kaşıntı, renk koyulaşması, kepeklenme ve hızlı bir yayılıma sebep olurlar. Köpekler kaşıntıdan kurtulmak için mantar bulunan bölgeyi yalayarak veya ısırarak daha kötü hale de getirebilirler. Enfekte olan köpeklerle temastan, sık vakit geçirdiği alanlardan ve kullandıkları fırça, tırnak makası, tarak gibi kişisel eşyalardan bulaşabilir.

Wood lambası adı verilen floresan yayan bir lamba ile köpeklerde mantar tespit edilebilir. Fakat her mantar türü ultraviyole ışığında görünmeyebilir.  Bir diğer yöntem olarak da köpekten örnek alarak mantar testi yapılmasıdır. Mantar büyümesine özel olarak hazırlanan besiyerlerinde örnekler büyütülmeye çalışılır; bu sayede mantarın var olup olmadığı ve varsa türü belirlenebilir. Bu yüzden işler bu kadar ilerlemeden aşı yaptırılmalıdır. Bu, mutlaka tedavi edilmesi gereken ve gerçekten de köpekleri rahatsız eden bir durumdur. 2 doz halinde 15 gün ara ile yapılan bu aşı için köpeklerin en az 4-5 aylık olması gerekmektedir. Bacaktan veya kalçadan yapılan köpek mantar aşısı için aşı kararını veteriner hekim belirlemelidir. Belirtilerine dikkat edildiği ve aşılamanın da hastalıktan önce yapıldığı takdirde bu durumdan en az zararla kurtulmak mümkündür. Gelin şimdi mantar belirtilerini inceleyelim:

Köpeklerde Mantar Belirtileri

Köpekler her ne kadar dertlerini bir insan gibi dillendiremese de çeşitli hareketlerle dikkat çekmeye çalışırlar. Bir şeylerin yanlış gittiğini bu şekilde gösterirler. Öte yandan köpeği en iyi çevresinde onunla vakit geçiren insanlar anlar, tanır. Bu sayede de normalin dışında davranışlardan bir şeylerin ters gittiğini anlayabilirsiniz. İstisna olarak bazı köpekler asemptomatik taşıyıcılar olabilirler, yani hastalığı taşıyıp bulaştırabilmelerine rağmen dışarıdan gözle görülür bir belirtiye sahip olmazlar.

  • Ağızda bile mantar oluşabilir,
  • Köpeğin ağzındaki pamukçuklar ve kötü koku,
  • Tırnaklarda çatlaklar, kuruluk ve kırılganlık,
  • Deri enfeksiyonları ve buna bağlı olarak kötü koku,
  • Salya artışı,
  • Kıl dökülmesi,
  • İştahsızlık ile kusma hali,
  • Ağrılı-sancılı hal,
  • Kabuklu deri,
  • Deride elastikiyet kaybı,
  • Pullu deri,
  • İltihaplı kıl kökleri,
  • Ruh hali değişimleri,

Yukarıda sayılan tüm belirtiler mantarla ilgili olabilir.

Genelde halka şeklindeki lezyonlarla kendini gösteren mantar, aynı zamanda düzensiz beslenen, hormonsal bozukluklar yaşayan ve bakımına özen gösterilmeyen köpekler mantarlara daha açık hale gelmektedir. 

Köpeğin temiz tutulmasının ve  enfekte köpeklerle temasının engellenmesinin yanı sıra, yaşadığı alan ve kullandığı eşyaların da hijyenik olması oldukça önemlidir. Pire ısırığının ve uyuz, akar gibi enfeksiyonların da mantar bulaştırabildiği bilinmektedir. 

Köpekler kuş pisliklerinden, organik kalıntılardan ve nemli ortamlardan enfekte sporları almasıyla bu rahatsızlığa yakalanabilir. Mantarlar kirli ve nemli ortamları çok severler. Bu yüzden aslında temizlik en kilit noktalardan biri olmaktadır. Köpeklerde mantar aşısı sayesinde bu açıklığa bir kalkan oluşmaktadır.

Köpekte mantar belirtileri ise çeşitli dönemlerde ortaya çıkan ve yaşa da bağlı olabilen bir durumdur. Aynı zamanda her belirti mantar göstergesi değildir ve her köpek her belirtiyi göstermeyebilir. Vücudun yukarıda da belirttiğimiz çeşitli bölgelerinde, hatta ağızda bile ortaya çıkan ve diğer bölgelere de sıçrama ihtimali olan mantar hastalığından köpekler için mantar aşısı ile kurtulmak mümkündür.

Profesyonel veteriner hekimlerce mantar türüne ve köpeğin bağışıklık sistemine göre çeşitli antifungal (mantara karşı) ilaçlar ve krem gibi uygun tedavi belirlenir veya hastalık öncesi aşı takvimine köpek mantar aşısı eklenir. Köpeklerde mantar tedavisi bu şekilde ayarlanmaktadır.

Köpeklerde Mantar Aşısı Yan Etkileri

Her insanda gözlemlenebildiği gibi, köpeklerde de aşı sonrası yan etkilerin görülmesi oldukça normaldir. Yan etkilerin hafif veya şiddetli yaşanması da birçok faktöre göre değişen bir durumdur. Yine her belirtinin mantar işareti olmadığı gibi her yan etki de her köpekte gözlemlenmeyebilir. Peki nedir bu yan etkiler?

  • Aşı bölgesindeki şişlik, kızarıklık
  • Kaşıntılı deri
  • Ateş
  • Öksürük
  • Mide sorunları
  • Solunum güçlüğü
  • İshal, kusma
  • İştahsızlık
  • Agresiflik
  • Halsizlik

Bu etkilerin hiçbirinin gözlemlenmemesi de normaldir. Bu, canlının verdiği tepkiye göre değişen veya şiddeti farklı olan etkilerdir. Bu yan etkilerin devamı veya ağırlaşması gibi bir durumda mutlaka veteriner hekimlere başvurulması gerekmektedir. 

Peki bu saylan yan etkilere göre köpeklerde mantar aşısı gerekli mi? Evet gereklidir. Dememiz o ki köpeğin deri ve kıllarını da günlük olarak kontrol etmek bile erken tanı adına önemlidir. Erken tanı ve tedavi sayesinde köpekler mantar hastalığını çok rahat bir şekilde geçirirler. Özellikle yavru veya yaşlı köpeklerde durum daha da ciddi olabilmektedir. Bu yüzden aşılar hayati öneme sahiptir. Bu hastalıkta ölüm oranı düşük olmasına rağmen risk her zaman vardır.

Mantar aşısından sonra bağışıklık kazanan köpek vücudu bir daha aynı durumla karşılaşınca gerekli antikorları üretecektir.

Köpeklerde Mantar Aşısı Fiyatı

Köpek mantar aşısı fiyatı, bu rahatsızlığa sahip olan evcil hayvanların sahiplerinin merak ettiği bir konu olmaktadır. Bu konu hakkında net bir şey söylemek çoğu zaman zordur. Bu ücret veteriner kliniğinin bulunduğu şehir, ilçe ve zamana bağlı olarak değişse de en güncel fiyatı Köpek Aşı Fiyatları sayfamızdan edinebilirsiniz. 

Aşıdan sonra da bakım ve kontrollere devam edildiği sürece sıkıntılar en hafif şekilde yaşanacak veya hiç yaşanmayacaktır. Söz konusu köpeğinizin sağlığı ve mutluluğu olduğunda bunu ne kadar önemsediğinizi biliyoruz.

Köpeğinizle ilgili herhangi bir veteriner hekim hizmeti ihtiyacınızda bizi arayın, kliniğimizi ziyaret edin!

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı