Köpeklerde Ateş

Köpeklerde Ateş İçindekiler

Köpeklerde ateş, yaygın bir sağlık sorunu olabilir ve pek çok farklı sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Bu sağlık problemi, tıpkı insanlarda olduğu gibi vücut ısısının normalden fazla olması halidir. Çeşitli nedenlerin yol açtığı ateş, köpek dostlarımızı olumsuz bir şekilde etkiler. Papyon Veteriner Kliniği olarak; köpeklerde ateş konusunda deneyimli ve profesyoneliz. Herhangi bir ateş sorununda köpeğinize en iyi şekilde yardımcı olabiliriz. Bu yazımızda, köpeklerde ateş konusuyla ilgili bilinmesi gerekenlere değindik.

Köpeklerde Ateş Neden Olur?

Köpeğinizin ateşinin yükselmesiyle beraber, vücudun savunma mekanizmaları, çeşitli zararlı organizmaları kontrol etmeye çalışır. Vücut termoregülasyonu olarak adlandırılan sistem ile sıcaklık dengesi elde edilir. Ateş, esasen sisteme dahil olan yabancı bileşenlere müdahale etmek amacıyla gösterilen bir tepki olarak karşımıza çıkar. Vücudun iyileşme aşamasına girip, bağışıklık sisteminin çalıştığını kanıtlar. Ancak yüksek ateş, köpekler için ciddi bir tehlike arz eder. Peki, köpeklerde ateş neden olur? Bu sorunun yanıtı oldukça çeşitlidir. Çünkü köpeklerde ateş durumuna katkıda bulunan bazı faktörler mevcuttur.

Köpeklerde ateşin nedenleri gıda alerjisi, bazı ilaçlara gösterilen tepkiler, aşırı hareketlilik durumu, ağız ve diş sorunları, enfeksiyonlar, pire ısırığı, çevresel sıcaklık, aşırı soğuk hava, toz alerjisi, zehirlenme olabilir. Hasta köpeklerle temas sonucunda da köpeğinizin ateşi aniden yükselebilir.

Köpeğinizin ateşinin yükselmesine sebebiyet verecek başka durumlar da vardır. Bunlar arasında köpekler için toksik bileşenlerin yutulması, kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, viral, mantar ve bakteriyel enfeksiyon, diş apsesi de yer alır. Kimi hallerde köpeğin ateş sebebi kolayca belirlenemez. Bu kaynağı bilinmeyen ateş durumu da Papyon Veteriner Kliniği’mizdeki veteriner hekimler tarafından detaylıca incelenir. Bu gibi durumlarda köpeklerde ateş, altta yatan bağışıklık sorunundan, kanserden ya da kemik iliği hastalıklarından kaynaklanabilmektedir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Anlaşılır?

Köpeklerin ateşi olduğu nasıl anlaşılır gibi sorular birçok evcil hayvan sahibi tarafından sorgulanır. Öyleyse, köpeklerde ateş nasıl anlaşılır? Evcil hayvanınızın davranışlarında önemli farklılıklar görürseniz, bu durum, köpeğinizin iyi olmadığını kanıtlar. Köpeğinize daha dikkatli bir şekilde göz kulak olmalısınız ve onun belirtilerini mutlaka not etmelisiniz.

Köpeklerde ateş belirtisi ve bunların kombinasyonları, hayvanın ateşini kontrol etmeniz gerektiğini gösterir. Ateşin belirtisi, yüksek ateş durumunu daha erken bir şekilde tespit edip müdahalede bulunmak bakımından çok mühimdir. Köpeklerde ateş nasıl belli olur diye baktığımız zaman karşımıza çeşitli durumlar çıkar. Esasen bu tür durumlar ateşle beraber gelen etkiler olarak bilinir. Kısacası yüksek ateş kendi başına zaten önemli bir belirti olarak kabul edilir. Köpeklerde ateşin belirtileri arasında kusma, öksürme, enerjinin düşmesi, burun akıntısı, kulakların ve burnun sıcaklığının yükselmesi, gözlerde kırmızılık, köpeğin nefes nefese kalması, titreme ve iştah kaybı yer alır.

Köpeklerde ateş, sadece bu belirtileri göstermekle kalmaz. Diğer belirtiler arasında halsizlik, kalp ritminin yükselmesi, baş ağrısı, sık idrara çıkma, göz ve burun akıntısı, mide bulantısı ve titreme bulunur. Köpeğinizin ateşinin olup olmadığını bu tür belirtilere göre de anlayabilirsiniz. Ateşi yükselen köpek, iştahsız olacağı için enerji seviyesi de minimumdadır. Bu da hayvanın bitkin düşmesine neden olur. Bu noktada köpeğe sevdiği mamalardan ve özellikle de ödül mamalarından sunabilirsiniz.

Köpeğin Ateşi Nasıl Ölçülür?

Köpeklerde ateş kaç olmalı sorusunun yanıtı, evcil hayvan sahipleri tarafından araştırılır. Köpeklerin vücut ısısı normal şartlarda 38.3-39.2 derece aralığındadır. Sıcaklık 39,4 ve üzerinde olur ise köpeğinizin durumu ciddileşebilir ve yüksek ateş ihtimali ortaya çıkar. Peki, köpeğin ateşi nasıl ölçülür?

Evcil dostunuzda ateş olup olmadığını tespit etmek zor bir süreçtir. Köpekler, strese girdiklerinde ya da heyecanlandıklarında da vücut ısıları yükselir. Aynı zamanda bir köpeğin vücut sıcaklığı gece ve gündüz süresince değişiklik gösterebilir. Bu yüzden, köpeğinizin kendi ideal vücut sıcaklığını bilmeniz önemli bir ayrıntıdır. Bunu, evcil köpeğinizin vücut sıcaklığını gündüz ve gece boyunca birkaç defa kaydederek belirlemeniz mümkün olabilir.

Köpeğin ateşi nasıl ölçülür açıklayalım. Köpeğin ateşini kontrol etmenin en doğru ve en kolay yolu, rektal kullanım için üretilen bir dijital termometre kullanmaktır. Evcil hayvanlar için özel olarak dizayn edilen termometreler, köpeğinizin ateşini sağlıklı ve pratik bir şekilde ölçmenizi sağlar.

Köpeğin ateşini ölçmek için evcil hayvanın kuyruğunu yukarı ve yana doğru konumlandırın. Evcil hayvan termometresini dikkatli bir şekilde köpeğinizin rektumuna 2-3 cm kadar yerleştirin. Eğer mümkünse ikinci bir kişi köpeği tutmalı ve köpeğin oturmasını ya da ayağa kalkmasını önlemelidir. Köpeğin vücut ısısı belirlendikten sonra termometreyi yavaşça rektumdan çıkarabilirsiniz. 

Köpeklerde ateş kaç gün sürer sorusu da yoğunlukla sorulur. Bu aşamada evcil hayvan sahipleri, kaç günden itibaren durumun tehlikeli olmaya başladığını da öğrenmek isterler. Genel olarak köpeklerde ateş, 48 saat içinde geçer. Fakat 48 saatten daha uzun süren ateş, farklı hastalıkların habercisi olabilir. Ateşlenme sebebine göre durum değişiklik gösterir. Ancak köpeğinizde zararsız bir bakteriyel enfeksiyon var ise evcil dostunuz birkaç gün içinde iyileşecektir.

Köpeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Köpek ateşi nasıl düşürülür diyorsanız; öncelikle bilmelisiniz ki, köpeğinizin ateşi 39,4 dereceden yüksek ise acil veteriner desteği almalısınız. Hemen Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek, profesyonel yardım almanız gerekmektedir. Köpeklerde ateş nasıl düşürülür iyi bilen veteriner hekimlerimiz, köpeğinize profesyonel düzeyde destek olur.

Köpeğinizdeki ateş devamlılık gösteriyor ise mutlaka acil veteriner desteği almanız şarttır. 

Aşırı vücut sıcaklığı, köpeğin beyninde ödem sorununa yol açabilir. Ödem ise köpeğin felç olmasına ve hatta yaşamını yitirmesine bile neden olabilir. Zincirleme riskler, köpeğinizin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi hayati risk de içerir. Köpeklerde yüksek ateş tedavisi, kesinlikle profesyonel veterinerler tarafından yapılmalıdır.

Köpeğinizi veterinere götürene kadar erken müdahale adına bazı uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle köpeklerin ateşi nasıl düşer bilmeniz önemlidir. İlk olarak sevimli köpeğinizin göğsüne, karnına, kulaklarına ve patilerine nemli bir bez koyabilirsiniz. Bu işlem, köpeğin ateşini biraz olsun düşürmeye ve köpeği rahatlatmaya yardımcı olur. Ilık bir banyo da köpeğinize iyi gelebilir.

Papyon Veteriner Kliniği olarak; köpeğinize rastgele ilaçlar ya da antibiyotikler vermemeniz gerektiğini hatırlatırız. Bilmeden kullanılan çeşitli ilaçlar, köpeğin sağlığını riske sokabilir. Ateşi yüksek olan bir köpeğin su gereksinimi daha fazla olur. Serum ya da yeterli su alımı da köpeğin durumunu destekler. Köpeğinizin ateşi yükseldiğinde, veterinere danışarak da tavsiye alabilirsiniz.

Köpeklerde ateş düşürücü ilaç, yalnızca veteriner hekimler tarafından reçete edilmelidir. Veteriner hekimlerimiz, köpeğinizi muayene edecek ve köpeğinizin ateş nedenine, alerjilerine, daha önceki hastalıklarına ve aşılarına uygun bir şekilde ona ilaç verecektir. Papyon Veteriner Kliniği’miz, köpek dostunuz için ideal bir tedavi planı oluşturulacaktır. Gerekiyor ise bazı tahliller yapılacak ve ardından özel ilaçlar reçete edilecektir. Alanında profesyonel ve deneyimli veteriner hekimlerimiz, konuyla ilgili olarak sizlere tavsiyelerde bulunurlar. Veterinerlerimizin reçete ettiği ilaçlar, ateşe yol açan enfeksiyonları kontrol altına alır ve var ise köpeğin ağrılarını hafifletir.

Köpeğinizin ateşi olduğunu düşünüyorsanız, onu en kısa zamanda Papyon Veteriner Kliniği’mize getirebilir, evcil dostunuzun sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz!

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı