Şubat 28, 2024

Köpeklerde Kulak Hastalıkları

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu İçindekiler

Köpeklerin anatomik yapısında kulak; dış kulak yolundan başlayarak orta kulağa ve iç kulağa kadar ulaşırken, bu sistem bir denge merkezi oluşturur. Bu nedenle kulakta oluşan herhangi bir problem veya köpeklerde kulak enfeksiyonu vücudun tamamı ile dengesini kaybetmesine neden olabilir. Enfeksiyonlar özellikle köpeklerde kulak yapısında sıklıkla görülebilecek problemler arasında yer alırken, hayatlarını çok olumsuz derecede etkiler.

Enfeksiyon oluşturacak mikroorganizmaların vücudun herhangi bir bölgesine yerleşmesi ve bu bölgede çoğalması ortaya iltihapları çıkarır. Yani kulaklarda yerleşmiş olan mikroorganizmaların oluşturduğu enfeksiyon sonucunda da köpek kulak iltihabı görülür. İltihaplar köpeklerde en temel noktada kulaklarının uzun ve dirsekli bir yapıya sahip olması nedeni ile ortaya çıkar.

Köpeklerde kulak hastalıkları evcil dostlarımızda yaygın bir şekilde görülen problemler arasında bulunurken, kulak içi yapısının nemli ve sıcak olması mikroorganizmaların da üremesini kolaylaştırmaktadır. Bunun yanında köpeklerde kulak iltihabı neden olur sorusu için bazı köpek ırklarının ve cinslerinin aşırı uzun tüylü ve kıvrımlı kulaklara sahip olması faktörü de gösterilebilir.

Enfeksiyonları belirleyebilmek için temel olarak da alttaki nedeni tespit edebilmek ve buna göre hareket etmek gerekir. Bu anlamda köpeklerde kulak enfeksiyonu genel olarak;

  • Hormonal hastalıklar,
  • Kulak iç yapısında veya vücutta oluşan tümörler,
  • Cilt veya vücuttaki alerjiler,
  • Kulak içerisine kaçan yabancı cisimler,
  • Bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar,
  • Kulağa alınan darbeler,
  • Dış kulak yolundan iç kulağa kadar ulaşabilecek şekilde kulak yapısına yerleşmiş olan bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalar nedeni ile ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Belirtileri

Enfeksiyonlar kulağın 3 farklı bölümü olarak dış kulak yolu, ortak kulak ve iç kulakta ortaya çıkabilir. Hatta buna bağlı olarak köpeklerde kulak enfeksiyonu belirtileri dahi değişim gösterecektir. Enfeksiyon ve iltihaplarda iç veya dış kulak kanalında karşılaşılan faktörler veya dış etkiler ile birlikte değişen türlerden bahsetmek mümkündür. Evcil dostlarımızda görülebilecek kulak enfeksiyonu çeşitleri aşağıdaki şekildedir.

  • Otitis externa problemi, dış kulak kanalında enfeksiyon bulunmasıdır.
  • Otitis media problemi orta kulak bölümünde iltihap bulunmasıdır.
  • Otitis interna ise iltihabın iç kulak bölgesine ulaşmasıdır.

Bu noktada köpeklerde kulak enfeksiyonu neden olur sorusu için de özellikle en sık görülen dış kulak kanalı iltihabı üzerinde durulabilir. Çünkü kulağın bu bölümü alerjiler, mikroorganizmalar, darbeler veya yabancı cisimlere en fazla maruz kalan bölümdür. Hem köpeklerde dış kulak enfeksiyonu hem de diğer enfeksiyon çeşitlerinde iltihaplar hızlı bir başlangıç ile akut ya da kronik bir yapıya sahip olabilir.

En ağır problemlerden biri olan ve dış kulak iltihabı üzerinde durulmadığında ortaya çıkan orta kulak iltihabı yaygın belirtiler gösterir. Bu bağlamda köpeklerde orta kulak iltihabı belirtileri arasında;

  • Köpeğinizin başını dik tutamaması,
  • Kulaktan gelen iltihap akıntıları ve kötü bir koku ortaya çıkması,
  • Vücudun dengesini kaybetmesi ve etrafa karşı ilgisizlik görülmesi,
  • Evcil dostlarınızın yaşadıkları ağrı nedeni ile kulağına temas edilmesini istememesi,
  • İştah kaybı ile beraber yorgunluk hali, yüksek ateş ve halsizlik,
  • Asabiyet belirtileri ve depresyon yer alır.

Köpek kulak hastalıkları belirtileri enfeksiyonlar başta olmak üzere birçok değişen hastalıkta birbirine benzer şekilde ortaya çıkar. Özellikle kulak ağrısı ve hassasiyet en sık görülen problemler arasında bulunur. Enfeksiyon durumlarında da bilhassa kulak bölgesinde bir kızarıklık, sık sık kaşımak istemesi ve bir şeyden kurtulmak istercesine başını sallamaya çalışması belirtiler arasında görülebilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu Tedavisi

Papyon Veteriner Kliniği olarak deneyimli ve geniş bir ekibe sahip olmamız vasıtasıyla kulak enfeksiyonu gibi çok önemli konularda detaylı araştırmalar ve tedavi yöntemleri ile hizmet verebiliyoruz. Bu kapsamda köpeklerde kulak enfeksiyonu tedavisi uygulanabilmesi için de en modern yöntemleri ve uygulamaları tercih ediyoruz. Günümüzün modern tedavi yöntemleri arasında ise kulak enfeksiyonları için başarılı ve hızlı yöntemler bulunurken, bazen aralıklı tedavi bazen uzun süreli tedavi ihtiyaçları oluşabilmektedir.

Köpeklerde kulak enfeksiyonu nasıl geçer sorusu kapsamında öncelikle mutlak bir şekilde veteriner müdahalesi gerektiği ifade edilebilir. Yani evcil dostlarınızın enfeksiyon tedavisi için sadece ev ortamında uygulayabileceğiniz yöntemler ve kulaktan dolma bilgiler yeterli olmayacaktır. Kliniğimizde veteriner hekimlerimiz enfeksiyon belirtileri ve şüphesi nedeni ile yaptığınız başvurularda öncelikle fiziki muayene gerçekleştirir. Sonrasında köpeğinizin sağlık öyküsü dinlenerek; ardından mikroskobik sitoloji incelemesi, kültür testleri, kan testleri ve kulak içi görüntüleme uygulamaları gerçekleştirebilir.

Yapılan tüm muayeneler ile birlikte köpeklerde kulak enfeksiyonu tedavisi için doğru yöntemin belirlenmesi de mümkün olmaktadır. İlk etapta veteriner hekimlerimiz yaptıkları incelemeler ile kulak enfeksiyonunun bulunduğu noktayı, boyutunu, evresini ve gereken tedaviyi belirler. Buna bağlı olarak sizlere sunulabilecek ilaçlar dışında çok nadir olarak ilaç tedavisine yanıt verilmediğinde cerrahi yöntemler tercih edilebilir.

Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu İçin Kullanılan İlaç

İlaç tedavileri birçok farklı problemin iyileştirilmesinde etkin bir rol oynarken, köpeklerde kulak enfeksiyonu için kullanılan ilaç konusunda da veteriner hekimlerimiz yaptıkları tüm muayenelere göre doğru kararı verebilmektedir. Enfeksiyon için örnek olarak köpek kulak enfeksiyonu antibiyotik reçete edilirken, sizlere sunulan bu ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması ve etkisinin görülmesi mümkündür.

Antibiyotikler enfeksiyonu oluşturan nedenleri ortadan kaldırarak, iltihabın kurulmasını sağlarken; genellikle mama ile birlikte veya topikal yani merhem şeklinde kullanılabilecek çeşitler ile sizlere verilecektir. Bazen reçete edilen köpeklerde kulak iltihabı için antibiyotik merhem şeklinde olurken, yine veteriner hekimlerimiz uygulamanın nasıl yapılacağını ve hangi süre ile devam edilmesi gerektiğini de belirtecektir.

Kulak iltihaplarının dış kulak kanalından orta kulak ve iç kulak bölgesine ulaşması ile birlikte de köpek kulak iltihabı için damla gibi uygulamalar gerekebilir. Veteriner hekimlerimiz tarafından reçete edilmediği takdirde bu damlaların kullanımından kaçınmak gerekirken, verilen ilaçların da düzenli kullanımı çok büyük önem arz eder. Aynı zamanda tedavi süreci içerisinde yaşam alanında temizliğe dikkat etmek, belirtilen düzende köpeğinizin beslenmesine özen göstermek ve kulak temizliğini düzenli bir şekilde yapmak da gerekecektir.Enfeksiyonlar bulundukları noktadan ilerleyebilen ve üzerinde durulup tedavi edilmediğinde vücutta çok daha büyük sorunlar oluşturabilen problemlerdir. Bu neden ile ortaya çıkan belirtiler ile birlikte üzerinde durarak hızlı müdahale gerektiren enfeksiyonlar için veteriner desteği almanız gerekir. Eğer köpeklerde kulak enfeksiyonu belirtileri ile karşılaşıyor ve endişe ediyorsanız, hiç beklemeden Papyon Veteriner Kliniği’mize başvurarak destek alabilirsiniz.

Faydalı Linkler:

Köpek Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilir ve aşılar için bizi ziyaret edebilirsiniz.

Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bizi Takip Edin:

Papyon Veteriner Kliniği Instagram Hesabı