Ocak 30, 2024
Kedi Bağırsak Enfeksiyonu
Kedi Bağırsak Enfeksiyonu İçindekiler
Kedi bağırsak enfeksiyonu midenin bağırsak yolunda tahriş yolu ile iltihaplanıp oluşması ile görülmektedir. Bu durum bir sendrom olarak nitelendirilir ve nedenleri tam olarak belirlenemeyebilir. Araştırmalar sonucunda bu verinin bağışıklık sistemi ile ilişkili beslenme düzenleri, bağırsak popülasyondaki artışlar ve çeşitli çevresel faktörler olarak belirlenmiştir.
Kedilerde bir bağırsak enfeksiyonu yaşanıyorsa ise inflamasyon yaratan hücreler bağırsak ve buradan mide duvarlarına sızabilmektedir. Bunun akabinde bölgede oluşacak kalınlaşma ile yedikleri mamaların sindirimi normal şekilde sağlanamaz.
Kedilerde bağırsak enfeksiyonu her yaş grubunda ve her cins kedilerde görülür. Bu durumun tüylü dostlarımızın sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini bilmek gerekir. Erken dönemde fark edilmesi ve yapılacak olan işlemler hakkında bilinçlenmek son derece önemlidir.
Kedi bağırsak enfeksiyonu yaşayan tüylü dostlarımızın sahiplerinin bu konuda endişeli olması oldukça olağan bir durumdur. Bu konuda yapılması gerekenleri bilmek için Papyon Veteriner Kliniği’mize gelerek muayene sonrasında bilgiler edinebilirsiniz. Muayene öncesi net bir bilgi vermek mümkün değildir, bu sebeple en doğru sonuç muayene ile birlikte gelecektir.
Papyon Veteriner Kliniği olarak Kedi Check Up ve Kan Tahlilleri de yapabiliyoruz. Bu sayede doğru teşhis ile ilerlemek mümkün oluyor.
Yavru Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu
Yavru kedilerde bağırsak enfeksiyonundan oluşabilecek durumlar bir yetişkin kedide görülmesine göre daha önemli ve taşıdığı hayati tehlikesi daha yüksektir. Küçük yaşta olmalarından dolayı bağışık sistemlerinde oluşabilecek bir enfeksiyonun birçok hastalığa elverişli olmasına neden olabilir. Bu tarz bir enfeksiyon hastalığı ile karşılaşacak bir yavru kedi yetişkin bir kediden daha önemli ölçüde etkilenebilir. Küçük yaşlarda yeterince beslenemeyen kedilerde birçok hastalık ile karşılaşmak mümkündür.
Bir kedinin bağışıklık sistemlerinde oluşabilecek herhangi bir enfeksiyon durumu hayatlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Hele ki güçsüz ve bitkin düşecek yavru kediler bu zorlu süreçte dayanamayabilirler. Ölümle sonuçlanan birçok vaka ve duruma söz konusu olan bu sağlık durumunun net bir sebebi maalesef bilinmemektedir. Fakat coli ve salmonella bakterilerinin yola açtığı bu durumu dile getirebiliriz. Sadece bununla da sınırlı kalmayan bu durumun beslenme alışkanlığı, canlının bulunduğu ortamda bunlara etken olarak gösterilebilir.
Tüylü dostunuzda bu tarz bir durum hakkında şüphelendiğinizde veteriner hekimimize ulaşarak bilgi ve randevu için görüşebilirsiniz. Bu sayede durumu kontrol altına alarak ve tedavi süreci için gerekli kontroller en doğru şekilde yapılmasını sağlayabilirsiniz.
Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri
Kedilerde bağırsak enfeksiyonu belirtilerinden başlıcalarını şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır:
- Kusma,
- Enfeksiyondan dolayı yeme zorluğu
- Kilo kayıpları,
- İshal,
- Halsizlik olarak sıralanmaktadır.
Herhangi bir belirti gösteren kedinizde bir bağırsak enfeksiyonu taşıyor olabilir.
Kedilerde bağırsak iltihabı belirtilerinde de bu şekilde benzer durumlar gözlemlenebilir. Bu durumların yanı sıra sindirim rahatsızlıkları oldukça ileri seviyede görülebilir. Kusma ve ishalin de sık görüldüğü bu tarz bir durumun normal olmadığını ve bir hekime danışılması gerektiğini unutmamak gerekir. Kedilerde ishal ve kusma sık görülürse çok hızlı sıvı kaybı yaşayacaklardır. Sıvı kaybı yaşayan kedilerde tıpkı insanlarda olduğu gibi sıvı takviyesi ile ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Konuyla bağlantılı sıkça sorulan sorulardan birisi ise kedi tüyü bağırsak enfeksiyonu yapar mı sorusudur. Kedi tüyü insanlarda bir enfeksiyona sebep olabilir fakat bu konuda kediler üzerinde görülmüş bir durum söz konusu değildir. Kediler midelerinde tüylerini sindirirler ve aksi bir durumda tüy yumağı halinde dışarı kusabilirler. Bunun için gerekli takviyeli malt ve ilaçlar bulunmaktadır.
Kedilerde Bağırsak Enfeksiyonu Tedavisi
Kedilerde bağırsak enfeksiyonu tedavisi öncesi gerekli olan teşhisin veteriner hekimlerimiz tarafından belirlenmesi gereklidir. Evde uygulanabilecek bir tedavi yöntemi olmadığını bilmekte fayda vardır. Kendinizin belirlediği yöntem ya da ilaçlar ile bu durumun çözüme gidemeyeceğini Papyon Veteriner Kliniği olarak belirtmek isteriz. Bağırsak enfeksiyonu gibi hayati risklerin yüksek olduğu tüm hastalıklarda hekim gözetimi ve yönlendirmesi her zamankinden daha çok önem arz etmektedir. Özellikle ilaç kullanımı konusunda asla hekim reçete / önerisi dışında tercih ve kullanım yapmamanız gerekir. Aksi halde kedinizin hayati riskini hastalıktan daha çok artırmış olursunuz.
Kedilerde bağırsak enfeksiyon tedavisine başlamadan önce kedinin yaşadığı ortamın, beslenme şekillerinin ve bununla birlikte yaşamı hakkında bir bilgi edinilmelidir. Kedinin kilosu için kimi zamana bir diyet listesi verilir. Bu da sindirim sistemindeki sorunların biraz daha rahatlaması için uygulanır. Kedinin sağlıklı yaşamı için bulunduğu yaşta uygun kiloya sahip olması son derece önemlidir. Bu işlemlerden sonra güçlü ilaç ve antibiyotik tedavisi uygulanır. Ek olarak kimi durumda vitaminler ile takviye besinler verilmektedir.
Sindirim sistemlerinde bu ve benzeri şikayetlerin azalması durumunda kullanılan ilaç ve kullanılan vitamin ve besinlerin işe yaradığını görmüş olacağız. Tekrarlanmaması ve kontrol için kedinize uygun mamalar tarafımızdan önerilecek olup uygulanması son derece önemli olacaktır.
Erken koyulacak bir teşhis ve akabinde uygulanacak tedavi ile tüylü dostlarınızda görülen bağırsak enfeksiyonu sorunlarını ve ilerleme risklerini azaltabilirsiniz.
Kedinizde, bağırsak enfeksiyonuna işaret eden belirtileri seziyorsanız veya doğrudan gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden veteriner hekim kontrolüne getirmeniz gerekir.
Papyon Veteriner Kliniği olarak Acil Veteriner ve Nöbetçi Veteriner hizmetlerimiz kapsamında 7/24 Açığız. Bizlere telefon üzerinden ulaşarak randevu alabilir ya da kliniğimize gelerek bilgi de alabilirsiniz.
Faydalı Linkler:
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Kedi Aşı Takvimi sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Acil Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Nöbetçi Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Açık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Cevizli Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Maltepe Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kartal Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Pendik Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Dragos Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yakacık Veteriner sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bizi Takip Edin: